Ce putem face într-o altfel de vară în Cluj

by | Jun 23, 2020 | Articole

Vara asta-i diferită. Și nu pentru că plouă zilnic, chiar dacă s-ar putea să o ținem minte și pentru acest aspect, ci pentru că deodată ne-am trezit cu marea majoritate a planurilor noastre anulate sau reprogramate, iar în calendarul iulie – august 2020 părea că bate vântul cu viteze impresionante. De mai mulți ani încoace (a se citi: ”de când am pus piciorul prima dată la un festival”), aceste luni erau cele mai faine și mai așteptate din an, cele mai pline și mai energice. Și eu, ca mulți alții, nu-mi puteam imagina o vară fără apusuri care să mă prindă dansând, concerte live nemaiauzite, fuga de la o scenă la alta. Dar e aici și de la o vreme a început să nu mai pară imposibilă. Orașul e viu, iar noi bine odihniți, așa că haideți să vedem ce vom face în Cluj într-o altfel de vară.

La începutul lunii iunie, organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania spuneau că au vești bune pentru iubitorii de filme și că cea de-a 19-a ediție TIFF va avea loc între 31 iulie și 9 august 2020! Acum, eu cred că nu doar cinefilii au sărit în sus de bucurie, ci oricare dintre noi s-a bucurat la gândul că vom ieși din casă, că vom participa din nou la un eveniment fizic, după 5 luni în care ne-am învârtit doar online pe la diverse evenimente. Fiind, în primă fază, amânat din cauza măsurilor de restricție adoptate de autorități în această primăvară, TIFF propune o ediție de vară cu multe proiecții în aer liber, atmosferă de vacanță și un program adaptat contextului. Atât deschiderea oficială, cât și gala de închidere vor avea loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în inima orașului. Spectatorii se vor bucura de seri cu filme și în locații precum Iulius Mall Open Air, Arkhai Sculpture Park de la Vlaha, Castelul Banffy de la Bonțida sau în curtea Institutului Francez. Abonamentele pot fi achiziționate aici.

Anul acesta, organizatorii Zilelor Culturale Maghiare Cluj au decis ca ediția 2020 a festivalului să se desfășoare pe durata a doar trei zile, și nu timp de 10 zile, cum se întâmpla în mod tradițional. Astfel, festivalul va avea loc în perioada 19-21 august 2020, bifând un număr redus de activități, respectând desigur toate măsurile de restricție impuse de autorități pentru ca noi toți să fim în siguranță. Mai multe informații despre programul acestei ediții sunt așteptate în luna iulie. Noi avem siguranța că, la fel ca în fiecare an, evenimentul va constitui un prilej bun de ieșit din casă, interacționat și descoperit comunitatea maghiară alături de care trăim.

Avem idei și pentru cei mici, pentru că după numeroasele săptămâni în care au fost disponibile doar online, poveștile prezentate de artiștii Teatrului de Păpuși „Puck” vor putea fi, în sfârșit, urmărite „pe viu”. De această dată, ne întâlnim în spațiul maiestuos al curții Muzeului Național de Artă, la fiecare sfârșit de săptămână, de la ora 11, până în data de 25 iulie. Dacă sunteți curioși ce urmează, aflați că sâmbătă, 4 iulie, va fi prezentat spectacolul„Szegény Dzsoni és Árnika”/ „Sărmanul Djoni și Árnika” (în limba maghiară), iar duminică, 5 iulie „Călătorie în lumea poveștilor” (în limba română), ambele în regia Ibolyei Varga. În 11 iulie este programat spectacolul „Jancsi és Juliska”/ „Hansel și Gretel”, (în limba maghiară), în regia Ibolyei Varga, iar duminică, 12 iulie „Cartea cu Apolodor” (în limba română), în regia regretatei Mona Marian. Accesul publicului la spectacolele Teatrului „Puck” din curtea Muzeului de Artă se va face cu respectarea normelor în vigoare, iar mai multe despre subiect puteți citi aici.

Și cei de la Teatrul Maghiar de Stat se mută în aer liber, respectiv pe Malul Someșului. Urmăriți pagina lor de Facebook pentru vești despre reprezentațiile viitoare. Tot din seria veștilor care așteaptă completări face parte și ediția nr. 4 Strada Potaissa. Se zvonește că ar fi cândva în a doua săptămână din iulie, dar așteptăm și confirmarea lor.

Și dacă v-ați săturat de shopping online (sau doar de admirat online), sigur veți fi încântați de RoCreator – Târgul artizanilor și designerilor din Transilvania. În perioada 18-19 iulie, la Casa Tranzit (srada Barițiu, nr. 16), vă așteaptă peste 20 de creatori să le descoperiți produsele, de la bijuterie și îmbrăcăminte până la decorațiuni interioare și jucării, toate create cu multă grijă și pasiune. Intrarea este liberă, bineînțeles, iar primii 150 de vizitatori ai târgului vor primi un voucher de reducere de 10% de folosit la expozanții din cadrul târgului.

Ok, la festivaluri nu mergem, dar asta nu ne oprește să planificăm o vizită până la Castelul Banffy din Bonțida când ne copleșește dorul de Electric Castle. Castelul e splendid și când e cuprins de liniște, nu doar de lumini, iar noi putem profita de ocazie ca să-l vedem mai bine. Sau doar ca să-l vedem, pentru prima dată, cu adevărat. Pe același principiu, puteți da o fugă în Munții Apuseni sau Valea Drăganului când ”ar fi fost timpul” pentru MOX sau Smida Jazz Festival. O să descoperiți că natura are propriul ei fel de-a ține un festival, chiar și fără scene, chiar și fără trupe. Au greierii trupele lor. Iar de Jazz in the Park suntem mereu la o plimbare distanță. Apropo, weekendul acesta we take A walk down memory lane, căci Parcul Central se transformă într-o galerie foto menită să surprindă acele momente speciale, acele povești din culise care i-au dat festivalului dimensiunea și vibe-ul de azi.

Și dacă tot am deschis subiectul fugitului în lumea largă, nu uitați că indiferent de ce se întâmplă în oraș, în viețile noastre, în lumea întreagă, natura mereu vă va aștepta, iar simplul privit al copacilor, al frunzelor, respiratul aerului curat lângă un râu, vă poate salva de multe capcane din mintea voastră. Noi avem o mulțime de articole cu locuri ce merită vizitate, aflate la o distanță relativ mică de oraș (vedeți aici sau aici), iar de curând am pornit o serie nouă, intitulată ”Escapade de weekend aproape de Cluj”, unde vă propunem în fiecare vineri câte un traseu complet, de 2 zile, prin împrejurimi. Aventurați-vă cu cortul, cu bicicleta, aventurați-vă în locuri în care nu credeți că vă va plăcea. Asta-i vara aia în care descoperiți că nu sunteți cine credeați. Dacă aveți nevoie de un ghid pe acest drum, găsiți câțiva aici.

Ah, și dacă tot poate nu ajungeți vara aceasta lângă o mare albastră, măcar work that booty off și lăudați-vă vara viitoare că în sfârșit ați ajuns la summer body-ul pe care-l tot targetați din clasa a 7-a. Avem sporturi în aer liber pe care le puteți practica alături de prieteni, avem spații potrivite pentru un workout afară, avem și sălile care s-au redeschis în condiții sigure, avem spații de unde puteți închiria biciclete pentru o tură. Nu pierdeți timpul, pierdeți kilograme. Sau puneți, depinde de scopul fiecăruia. Și nu uitați că relația cu sportul nu trebuie să fie atât de complicată – faceți exclusiv ce vă place, nu trageți de fiare dacă nu simțiți nicio plăcere, nu alergați doar pentru că o prietenă face asta. Găsiți varianta potrivită pentru voi. O simplă plimbare de jumătate de oră, la pas, s-ar putea să fie suficientă pentru unii.

Clujul nu a fost niciodată un oraș lipsit de viață, de activități, și din punctul acesta de vedere ne putem simți norocoși. Într-o altfel de vară, cum e aceasta, poate că e timpul să-l descoperim din nou, să-l străbatem la pas: parcurile lui verzi, liniștita Grădină Botanică, plaja din Grigorescu, punctele de panoramă, localuri vechi și noi, muzee și galerii de artă. Poate ne vom îndrăgosti din nou.

Voi ce alte planuri mai aveți pentru o altfel de vară în Cluj?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This