Dacă e sezonul cald, înseamnă că e sezonul drumețiilor. Să luăm împrejurimile Clujului la pas este una dintre activitățile noastre favorite de făcut în timpul liber, atunci când lista sarcinilor pare să se fi terminat sau când avem, pur și simplu, nevoie de o pauză ca să ne reîncărcăm bateriile în natură. Am mai scris în trecut despre diferite trasee de drumeții din apropierea orașului, însă ceea ce promitem este că am inclus, în acest material, îndeajuns de multe variante încât să găsești (sperăm noi) una pe care n-ai testat-o încă. Iar dacă așteptai un semn ca să dai startul sezonului drumețiilor, consideră acesta ca fiind imboldul necesar.
1. Circuitul Piatra Secuiului
Primul traseu de pe lista noastră pornește din Rimetea, județul Alba. Urcând pe masivul stâncos se pot admira Cheile Vălișoarei și Munții Trascău. Se pornește din satul Rimetea și se urcă spre Piatra Secuiului. Până se ajunge la baza stâncilor traseul este ușor, după care urmează o zonă cu serpentine mai abrupte. Se urmează marcajul cu cruce albastră. Odată ajuns în vârf, poți observa Munții Trascău, depresiunea zonei Rimetea, Cheile Vălișoarei, și la mică distanță, Colții Trascăului. La întoarcere se revine pe culmea principală și se urmează marcajul cu bandă roșie până înapoi în sat. Drumeția ar dura în jur de 4 ore, cu tot cu pauze, iar dificultatea circuitului este medie. Intră aici sau aici pentru mai multe detalii despre acest circuit.
2. Circuitul Scărița-Belioara
Rezervația Scărița-Belioara face parte din masivul Muntele Mare, având vârfuri muntoase înalte, sub forma de turle (Colțul Bleantului, Piatra Belii, Vârful Negrilii) și numeroase peșteri. Acest traseu pornește din satul Poșaga de Sus, în care poți ajunge de pe DN 75 (Valea Arieșului, Câmpeni – Turda). Se urcă spre Șesul Craiului, urmând o porțiune mai dificilă de traseu cu stânci abrupte. Se urmează marcajul cu punct roșu. Coșul Boului este un alt punct pe care îl poți vedea vizita după ce ajungi în vârf. Pentru a ajunge înapoi în Poșaga de Sus, se poate coborî prin pădure și apoi pe lângă albia secată a unui pârâu. Durata traseului este de 5-6 ore, iar dificultatea este medie. Intră aici sau aici pentru mai multe indicații.
3. Peștera Poarta Zmeilor
Pentru a ajunge la Peștera Poarta Zmeilor se poate porni fie localitatea Sălciua, fie de Ia puntea suspendată de peste Arieș (la est de comuna Sălciua). Se urcă până se ajunge la creasta și pereții calcaroși ai Bedeleului. Urcându-se în continuare, poți ajunge pe terasa Șipotelor, sub care se formează o cascadă de 7-8 metri numită Cascada Șipotelor. Următorul punct din traseu este Peștera Poarta Zmeilor, o peșteră fosilă lângă care se poate observa și un portal natural de piatră. Se iese în Platoul Bedeleu, un loc deschis, folosit de crescătorii de vite pentru pășunat. Coborârea se face spre satul lzvoarele. Traseul este de dificultate medie spre dificilă și durează în jur de 8 ore. Apasă aici sau aici pentru traseul complet.
4. Cetatea Trascăului
La Cetatea Trascăului se poate ajunge ușor. Drumeția durează în jur de o oră, iar dificultatea este medie. Cetatea Trascăului, numită și Cetatea Colțești, este situată la vest de satul Colțești și la aproximativ 5 km de comuna Rimetea, județul Alba. Aceasta a fost construită în jurul anilor 1296, pe post de cetate locuibilă și de refugiu. Accesul până în sat se face uşor, dinspre Turda sau dinspre Aiud, pe DJ 107M (Buru-Rimetea-Vălişoara-Aiud), după care urmează urcarea pe o pantă până la cetate. Poți citi aici sau aici mai multe despre obiectivul turistic.
5. Rimetea și Piatra Secuiului
Pentru acest traseu, urcarea se face din Rimetea, de la ieșirea din sat, pe traseul cu dungă roșie. Se va urma drumul de țară care ocolește pădurea și după, drumul de pădure. În apropiere de Piatra Secuiului se trece pe traseu cu cruce albastră care va continua până în satul Colțești. Din sat se pornește spre culmea Ardascheia, de unde se poate observa o vale întinsă. Traseul cu dungă roșie te va duce pe lângă Izvorul Rimetea și înapoi în sat. Este un traseu de aproximativ 5 ore și de dificultate ușoară spre medie. Intră aici sau aici pentru mai multe detalii.
6. Cheile Vălișoarei
Cel de-al șaselea traseu de pe lista noastră începe de la pensiunea Templul Cavalerilor din Cheile Văișoarei. După o porțiune cu urcuș și grohotiș, se ajunge sub intrarea peșterii Puculea. După vizitarea peșterii, traseul continuă prin pădure către Vârful Bogza Mare (827 m). După o altă porțiune de tufișuri și poieni, vei ajunge la poiana Corobana. Poți alege să cobori o porțiune de drum și să ajungi la Vârful Bogza Mică (647m), după care să cobori înapoi spre pensiune. Unele marcaje sunt șterse pe acest traseu, așa că nu este recomandat începătorilor. Drumeția ar dura în jur de 2-3 ore, iar dificultatea este medie. Poți intra aici pentru a citi mai multe.
7. Cascada Vălul Miresei
Acest ultim traseu poate fi făcut și pe bicicletă. Se pornește de la Cabana Brădeț din Padiș și după aproximativ o oră de mers se ajunge în satul de vacanță IC Ponor. Următorul punct de pe traseu este Doda Pilii, unde poți găsi un panou de informare cu împrejurimile. De la Giurcuța de Sus poți vedea lacul Beliș – Fântânele, după care te întorci pe același traseu la Doda Pilii. Până în satul Răchițele este un drum ceva mai dificil pentru bicicletă, dar nu imposibil. Punctul culminant al traseului este Cascada Vălul Miresei, care este situată pe Valea Stanciului. Unii îi spun Cascada Răchițele, de la numele satului de care ține. Acest traseu nu este recomandat începătorilor. Poți găsi aici sau aici mai multe detalii despre cascadă.
Tu unde plănuiești să faci următoarea drumeție?