Escapade de weekend aproape de Cluj #3: Turda

by | Jul 3, 2020 | Articole, Ieși din oraș

Nu știm încă ce ne-a plănuit weekend-ul acesta din punct de vedere meteorologic, dar sperăm ca vremea să țină cu noi și cu ieșirile în și din oraș pe care ni le-am planificat. Oricum ar fi, noi ne ținem de obiceiul pornit și dăm o fugă din oraș. Mergem aproape de tot de data aceasta, dar locul e de o frumusețe rară și foarte bogat în activități și locuri ce merită vizitate.

Noi ne-am hotărât ca în fiecare săptămână să vă propunem un traseu de două zile, într-o zonă relativ aproape de Cluj, ca să simțiți aerul de vacanță și vară, dar în siguranță. Avem idei pentru trasee cu mașina sau bicicleta, pentru familii cu copii sau grupuri de prieteni, pentru cei dornici de aventură și pentru cei care sunt bucuroși doar să admire natura. Alegeți după preferințe!

La doar 30 km sud-est de Cluj-Napoca găsim orașul Turda. Este practic imposibil, clujean fiind, să nu fi auzit și vizitat Salina Turda sau Cheile Turzii, dar zona are mult mai multe de oferit. Cu toate acestea, noi vom spune câteva cuvinte și despre cele două anterior menționate, pentru a-i convinge pe cei recent așezați la Cluj recent că merită să le facă o vizită.

Încep cu Salina Turda, un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare și cea mai impresionantă de acest gen din România. Credeți-mă, dirigintele-mi era profesor de geografie, am văzut toate salinele din țară. Pe lângă frumusețea locului, aici puteți petrece câteva ore bucurându-vă de activități relaxante, precum o plimbare cu barca în jurul insulei de sare, un joc de minigolf, bowling sau biliar, o tură cu roata uriașă sau puteți sta liniștit în compania unei cărți, în timp ce respirați-inspirați-respirați-inspirați, căci sunteți într-un loc foarte prietenos cu plămânii voștri. Indicatoare către ea sunt la tot pasul în oraș, deci nu aveți cum să o ratați. Are și două intrări, deci sigur nimeriți cumva. Cea veche este prin strada Salinelor, 54A (cartierul Turda Nouă), iar cea nouă prin Aleea Durgău, nr. 7. Pont: coborâți pe scări, ignorați prezența liftului. Vă veți simți ca un adevărat miner modern. Mai multe despre locație aici.

Dacă ajungeți la Turda, de văzut ar fi și Lacurile Durgău, în zona de nord a orașului. Vorbim despre 6 lacuri, care au rămas în urma surpării și alunecării de teren. Sunt foarte aproape de noua intrare în Salina Turda, iar unele sunt amenajate sub formă de ștrand și se percepe, bineînțeles, o taxă de intrare. Poate puțini știați, însă primele exploatări romane la Turda au fost cele de la Băile Sărate, micro-stațiune balneară încă din 1834. Da, aproape 200 de ani. În ambele locuri menționate vă puteți relaxa la un picnic sau doar admira împrejurimile.

Tot în apropierea Salinei, chiar la câțiva pași de noua intrare, este centrul de echitație Salina Equines, un domeniu întins pe o suprafață de două hectare și care adăpostește cei mai frumoși și eleganți cai pe care i-am văzut în toată viața. Și de la aceste animale chiar avem de învățat, deci vă sfătuiesc cu drag să stați cât de des posibil în preajma lor, să învățați despre calm, armonie și forță interioare. În această perioadă, ei continuă lecțiile de echitație în manejul acoperit, dar nu uitați să vă programați dacă doriți să vă înhămați… la propriu, pentru că trebuie pregătit echipamentul. Sunați-i, deci, la numărul 0749589219, iar ei vă vor așteapta la o gură de libertate.

Cheile Turzii mi se par destinația ideală și pentru un trip cu familia, dar și pentru o escapadă cu grupul de prieteni. Apropo, știați că versantul drept se numește ”Dealul bisericii”, iar cel stâng ”Dealul Sudului”? Puteți să abordați zona într-un mod chill, cu plimbări la pas printre chei, o parte din drum poate fi parcurs chiar și fără papuci de drumeție. Sau puteți să începeți ziua cu o doză de adrenalină și să vă dați pe tiroliana de 600m, ce va asigură o coborâre rapidă din parcarea de sus până la baza cheilor. Eu m-am dat weekend-ul trecut și a fost… o experiență. Am ales varianta fără parașuta (care mai încetinea din viteză), deci am prins cam 100 la oră, conform informațiilor aflate de la ei, motiv pentru care nici n-am putut vedea mare lucru în jur pentru că nu puteam sta cu ochii deschiși. Altfel, o senzație foarte faină, recomand. O tură costă 50lei. Pentru angajamente mai serioase, există oricând Via Ferrata. Tot pentru cei viteji, aflați că în zonă aveți aproximativ 250 de trasee de alpinism și escaladă.

Cheile Turzii se leagă, printr-o serie de trasee, de alte obiective turistice, dintre care enumerăm Cheile Tureniului (surorile mai mici ale Cheilor Turzii), Cascada Ciucaș și Cheile Borzești. Dacă ați văzut Cheile Turzii cu altă ocazie sau vi se par prea ”mainstream”, cu Cheile Tureniului nu aveți cum să dați greș. Odată ajunși la intrarea în chei, lepădați-vă de mașină și porniți la pas. Poate fi o simplă plimbare sau un traseu serios, de câteva ore, în cadrul căruia să descoperiți și Peștera cu Silex, Peștera de sub grohotiș sau Peștera Vulturilor. Mie mi se par o variantă excelentă pentru începători, cei care abia se obișnuiesc cu natura și drumețiile ei.

De asemenea, la doar 17km de Turda sunt Cheile Borzești, un defileu sălbatic săpat de apele Văii Borzești și rezervație protejată datorită multelor cascade formate pe firul apei. Veți găsi aici o altfel de frumusețe, zona nefiind amenajată, dar bine conservată. Există două panouri și 2 trasee marcate, dar în rest… e doar natură, în toată splendoarea ei. Sunt mai puțin aglomerate comparativ cu Cheile Turzii, deci o opțiune pentru cei care fug de agitație și, practic, oameni.

Ca de obicei, avem propuneri și pentru împătimiții de istorie. De exemplu, Castrul roman Potaissa, aflat pe platoul Dealului cetate, la nord-vest de turda. Acest loc a fost sediul legiunii V Macedonica, aduse de împăratul Marcus Aurelius la Potaissa, unde a rămas până la părăsirea Daciei de către romani. Este un loc deosebit și prin faptul că este singurul castru de legiune din Dacia neafectat de construcții și unde se pot face săpături arheologice. Un alt punct de interes ar putea fi Mormântul lui Mihai Viteazu, locul unde acesta a și fost ucis de către generalul Basta. Doar trupul i se odihnește aici, capul fiind luat și înmormântat lângă Târgoviște, la Mănăstirea Dealu. Nici Muzeul de Istorie nu-i de ocolit, fiind considerat cel mai valoros obiect de cultură și arhitectură medievală al Turzii.

Dacă decideți să stați peste noapte în zonă, cea mai bună opțiune ar fi pensiunea Sarea-n bucate. Fiind parte a grupului Crama La Salina, facilitează turismul vinului și oferă acces gratuit la cramă și vie. Și orice ați decide să vizitați în zonă, nu uitați să respectați locul și să lăsați totul așa cum ați găsit. Dacă aveți alte gânduri, mai bine stați în casă!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This