Escapade de toamnă aproape de Cluj #11: Padiș

În acest final de săptămână, pregătește-te pentru o nouă expediție în munții Apuseni. De această dată ne dăm întâlnire în zona Padiș, unde toamna se desfășoară după propriile ei reguli, iar peisajele o să îți taie răsuflarea în mod sigur. După cum te-am obișnuit deja, în fiecare weekend pornim într-o aventură departe de agitația orașului unde descoperim locuri minunate și ne testăm nivelul de adrenalină din sânge. Așadar, ține vara vie în suflet, pune-ți în bagaj câteva haine groase și setează-ți pe GPS ruta Padiș.

Bineînțeles, nu puteam să trecem mai departe fără celebra lecție de geografie. Din centrul orașului și până în inima muntelui sunt aproximativ 100 de kilometri, ușor de străbătut cu mașina mai ales în compania unui playlist cu vibe de festival. Zona Padiș se află în Parcul Național Apuseni și impresionează prin varietatea de forme de relief, atingând punctul de 1200 de metri. A fost descoperită în jurul anului 1800, iar în ultima perioadă atrage turiști de pretutindeni.

Ce poți face aici? Ei bine, nici de această dată nu vei duce lipsă de oportunități. În zonă ai zeci de peșteri care așteaptă să fie explorate, trasee turistice, cascade, forme inedite de relief și nu numai. Întreaga activitate se concentrează în exterior, în perfectă comuniune cu natura și departe de haosul cotidian. Fără să vrei o să faci detox de la social media, căci în vârf de munte semnalul îți poate da bătăi de cap.

Cetățile Ponorului
Imediat cum ai parcat mașina trebuie să te îndrepți la pas către Cetățile Ponorului. Acest loc emblematic pentru zona Padiș face înconjurul lumii și reprezintă unul dintre cele mai impunătoare complexe carstice din țară. Denumirea de Everestul speologiei române vorbește de la sine. Fără doar și poate, formațiunile de la suprafața pământului se împletesc excelent cu cele de la interior și formează un cadru desprins din basme. De-a lungul călătoriei vei întâlni în cale o serie de peșteri, cum ar fi Lumea Pierdută, Ghețarul de la Barsa sau Cetățile Radesei. În plus, vei traversa și câteva chei care îți dau șansa unui moment de respiro.

Cheile Galbenei și Cheile Someșului Cald
După cum spuneam la începutul acestui articol, zona Padiș reunește aproape toate formele de relief. Din peisaj lipsește însă marea, dar care este înlocuită de zecile de lacuri și râuri subterane. Cheile vor fi un loc potrivit pentru imortalizat amintiri, în care poți să îți tragi sufletul și să te minunezi de tot ce se desfășoară în jurul tău.

Cascada Bohodei
Continuăm lista de atracții cu o cascadă. Cascada Bohodei este cea mai mare din munții Apuseni, având o lungime de 80 de metri. Căderea de apă se desfășoară într-un cadru sălbatic, dar care este ușor de accesat. Excursia din Padiș ar fi incompletă în lipsa vizitării acestui monument natural, întrucât impresionează de la prima vedere. În plus, sunetul invită la visare, te deconectează de la griji și îți încarcă bateriile pentru o nouă săptămână. Dacă vrei să te aventurezi pe cărări de munte, află mai multe informații despre traseu aici.

Peștera Ghețarul Focul Viu
De trecut pe listă este și această peșteră care ne stârnește interesul încă din denumire. Aceasta provine de la soarele care pătrunde în peșteră, iar lumina se reflectă pe stalagmitele care par să ia foc. Accesul în interior se face pe o scară, iar în imediata apropiere se află Vârful Cuculeul de Fier care atinge altitudinea de 1165 metri. Ai grijă la echipamentul pe care îl iei cu tine, căci traseul te poate pune în dificultate, mai ales pe ploaie sau umezeală.

Depresiunea Bălileasa
Nu în ultimul rând, încheiem excursia la șes unde putem face un picnic în toată regula. Zona nu este întreruptă de munți, păduri sau ape și formează un cadru propice pentru relaxare. Peisajele care se desfășoară aici sunt de vis și transformă zona Munților Apuseni într-o destinație turistică ce are un potențial imens. Doar animalele vor rupe tăcerea locului care este considerat de localnici ca fiind poarta bihoreană de intrare în Padiș.

Muntele are multe de oferit și în această perioadă, când paleta de culori își schimbă neîncetat tonurile. Zona Padiș este bogată în forme de relief care vor impresiona încă de la primul contact cu natura, iar liniștea și relaxarea este la ea acasă. Așadar, nu mai sta pe gânduri și pregătește-ți bagajul pentru o nouă escapadă de weekend. Păstrează vara în suflet și explorează în continuare frumusețile ascunse ale României!

Tu ai vizitat până acum zona Padiș?

Tags: Padiș

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This