Colaborări în industria ospitalității din Cluj

Home $ Articole $ Colaborări în industria ospitalității din Cluj

by | Nov 25, 2020 | Articole

Pesimiștii se vor uita la anul 2020 și vor spune că ne-a destrămat – planuri, socoteli, legături. Optimiștii, ca de obicei, vor privi toată situația cu încredere, speranță și zâmbetul pe buze, zicând că va fi bine, că s-au conectat cu ei înșiși, că au avut timp de gândire, că s-au încărcat cu forțe proaspete. Și mai sunt realiștii, oamenii care scot capul pe geam, văd că lumea stă pe loc și fac tot posibilul să o pună în mișcare. Exact așa cum sunt oamenii din industria ospitalității, cei care au fost printre cei mai afectați din țara noastră de pandemia actuală. I-am văzut luptându-se cu morile de vânt pentru supraviețuire, iar pe unii chiar făcând acel pas în plus. Am văzut branduri unindu-se, ajutându-se, susținându-se. Am văzut omenie și prietenie, iar astăzi vă povestim despre câteva colaborări din industria ospitalității din Cluj care ne-au atras atenția.

eggcetera + Cimbru

Începem cu duo-ul eggcetera și Cimbru Restaurant. Nu pentru că i-am vizitat pe terasa comună de nenumărate ori, nici pentru că de curând am povestit cu Ioana de la eggcetera despre provocările anului 2020, ci pur și simplu pentru că felul în care s-au unit și ajutat aceste branduri locale ne dă încredere că trăim, totuși, într-o lume în care ne putem baza pe oamenii de lângă noi. Nicu Crăciun, owner-ul restaurantului Cimbru, i-a invitat pe cei de la eggcetera în curtea sa, pentru ca ei să-și poată desfășura activitatea fizic într-un loc, având în vedere că locația lor de pe Napoca era închisă din martie. Le-a pus la dispoziție și o bucătărie echipată aproape complet. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Au urmat câteva brunch-uri delicioase organizate împreună, duminici calde și pline de râsete, o frumoasă prietenie între oameni și branduri.

Eram pe terasă într-o seară cu Ioana, pe la mijlocul verii, la un pahar de vin. Ne gândeam la situația de atunci, ce se mai întâmplă, care mai sunt restricțiile, și dintr-o vorbă în alta am ajuns la concluzia că ar putea să se mute la noi, ”acasă la Cimbru”, să împărțim terasa. Aveam și o bucătărie liberă, utilată, și m-am gândit că ar fi o colaborare utilă și de succes. Îmi pare bine că am putut funcționa normal, că am putut colabora și avea acest exemplu pentru alții care ar putea face la fel. Personal, cred că business-urile din zona HoReCa, și nu numai, ar putea să mai lase din ego deoparte și să lucreze împreună cu alte entități care împart aceleași valori cu ei. E mult mai ușor decât pare – Nicu Crăciun, Chef & Owner Cimbru Restaurant.

Cred că aceste colaborări sunt foarte benefice dacă se întâmplă între persoane și brand-uri care au aceeași viziune. Anul acesta, pentru că nu mai există un segment atât de activ de oameni care să susțină toate localurile, toți am avut nevoie unii de ceilalți. Mai apoi, pentru că e în natura umană setea de nou, multe din ideile născute în pandemie au fost foarte bine primite. Brunch-urile de duminică organizate de eggcetera împreună cu Cimbru sunt un exemplu foarte bun de lucru care nu ar fi putut ieși așa cum trebuie dacă nu exista o colaborare la mijloc. Am integrat în conceptul de brunch și partea de grill, de barbecue, unde cei din bucătăria Cimbru sunt experți – Ioana Lazăr, co-fondator eggcetera.

Cimbru

Jaxx & Frank + Meron

Astfel de proiecte sunt des implementate în țările vestice și sperăm să fie tot mai întâlnite în viitor și la noi, pentru că oferă ambelor părți implicate șansa de a învăța lucruri noi, tehnici noi și, de multe ori, să împărtășească resurse comune. Un alt exemplu excelent în acest sens îl regăsim la cei de la Jaxx American Restaurant, care au dat mâna cu lanțul de coffee-shop-uri și prăjitoria Meron. Pe lângă faptul că Meron i-a primit în spatele tejghelei sale pe câțiva din oamenii de la Jaxx cât localul a fost în renovare, odată cu deschiderea acestuia și a fratelui său mai mic, FRANK the tank, cafeaua de specialitate prăjită de Meron și-a găsit un loc de onoare pe mesele celor două restaurante.

Colaborarea cu Lenard de la Jaxx a început dinainte să ne cunoaștem personal. Știam de proiectul lor de renovare și așteptam să văd rezultatul muncii lor de câteva luni. Pe durata lucrărilor de renovare, am avut ocazia să îi avem în echipa Meron pe o parte din colegii lui, care au lucrat împreuna cu noi. Sper ca cele câteva luni să le fi adus un plus de know-how despre cafeaua de specialitate și metodele de preparare ale acesteia. Mă bucur că, după ce au deschis ușile Jaxx și Frank the Tank, putem, prin aceasta colaborare, să ducem cafeaua de specialitate mai aproape de clujeni. Uneori, astfel de parteneriate pot ajuta la împărtășirea experienței și cunoștințelor fiecăruia și cred că pot ieși proiecte colaborative eficiente – Bogdan Ciocian, Fondator Meron

Noi suntem într-o micro-economie aici în Cluj, creștem împreună, și cred că brandurile care au reușit să se dezvolte, toate sunt de calitate. Altfel nu ai cum să progresezi în acest oraș în 2020 și până în 2020. Din punctul meu de vedere, Clujul în sine este un brand și dacă vrei să ajungi mare, nu ajunge să fii bun la marketing și să pui poze faine pe Social Media, ci chiar trebuie să fii bun. Din acest motiv și pentru că eu cred foarte mult în filosofia de ”Buy local and grow together”, am ales Meron. Am o părere bună și despre celelalte prăjitorii, acum am ales Meron pentru că așa am ales, dar în viitor aș vrea să cumpăr și de la alții, să creștem împreună – Matei Lenard, Owner Jaxx American Restaurant & Frank the Tank.

Manger x Baracca

Restaurantul Baracca, după cum știți, nu dispune de terasă, și în condițiile impuse de pandemie, și-a încetat complet activitatea la începutul lui martie. Dar cândva prin luna iunie, Silviu Chelaru le-a propus să gătească împreună pentru clienții lor. Unde? Pe terasa Manger, bineînțeles, restaurantul unde Silviu este proprietar și chef, deopotrivă. I-au spus ”A collaborative dinning experience” și pentru că prima serie de evenimente a decurs atât de bine, în luna august au organizat-o și pe a doua, în aceeași formulă, tot pe durata a trei seri.

Suntem prieteni cu Silviu și mereu am considerat că împărtășim aceleași valori. Restaurantele noastre funcționează având la bază principii și aspirații comune. Când ne-a propus să gătim împreună, am îmbrățișat această idee și am început imediat pregătirile. Am pus la comun tot ce aveam mai bun ambele echipe și a rezultat o serie de evenimente reușite. Nu a fost ușor, dar bucuria evidentă a celor care au ales să ne susțină din postura de clienți a fost peste așteptările noastre și ne-a făcut să uităm imediat orele de muncă grea. Dacă mâine am avea șansa să reluăm acest proiect, am accepta fără ezitare. Ne-a provocat și ne-a bucurat în egală măsură – Roland Suciu, Chef Baracca.

Când i-am scris lui Roland dacă nu ar vrea să facem o cină într-un weekend pe terasa de la Manger, m-am gândit că ar fi un pas înainte pentru noi, ca și restaurante, în acea perioadă, iar pentru oaspeții noștri va fi o experiență grozavă. Într-adevăr, așa a și fost. Împreună am pus totul cap la cap și cred că a ieșit o serie de cine grozave, care au avut un impact extraordinar din momentul anunțării lor, astfel încât am reușit să facem și o a doua tură. Am reușit să ne coordonăm foarte bine în timp așa de scurt și să livrăm niște preparate delicioase, să facem vara lui 2020 puțin mai frumoasă și mai interesantă, zic eu. M-am bucurat să văd că această practică a fost ulterior adoptată și de către alți colegi de breaslă, care au reușit să se susțină reciproc anul acesta – Silviu Chelaru, Chef & Owner Manger

Și am mai auzit noi ceva în piață. Despre care nu vă putem spune prea multe, decât că sigur o să vă placă mult de tot. Doar sunt implicați cei de Express Chef. Așa că, stați cu urechile ciulite, ochii pe ei și papilele gustative pregătite pentru un adevărat răsfăț culinar. Vin niște vești grozave!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!