#iGrow – Cum e să fii motorul dezvoltării tale profesionale în Fortech

by | Oct 20, 2021 | Articole, Office Takeover

Succesul profesional nu constă doar în abilitățile pe care le avem astăzi, ci și în dorința și capacitatea de a învăța continuu și de a crește profesional. Inteligența și talentul pot fi dezvoltate, dar doar dacă există un mindset potrivit și se dorește o creștere, doar dacă ne dorim să devenim mai buni, să acceptăm provocări, să ne dezvoltăm punctele forte și să avem o performanță mai bună decât am avut ieri. În iGrow, noul proces de management al performanței din Fortech, tu îți setezi obiectivele de dezvoltare profesională și, folosind o abordare de tip coaching, lucrezi împreună cu managerul tău pentru a le atinge. Astăzi vă prezentăm perspectiva a patru oameni asupra acestui proces, oameni care au fost implicați în dezvoltarea lui, oameni care l-au implementat, oameni care se bucură să crească prin intermediul lui.

Fortech face un pas în față și se pregătește să treacă la o nouă abordare a managementului performanței. Pe lângă măsurarea rezultatelor și cunoștințelor actuale, noua abordare recunoaște, de asemenea, strategia, efortul, concentrarea, perseverența și progresul, toate aceste aspecte absolut necesare pentru atingerea obiectivelor individuale și la nivel de companie.
iGrow oferă suport pentru dezvoltarea continuă. Această dezvoltare include într-un singur proces coerent partea de evaluare a performanței și feedback, partea de învățare și dezvoltare, și managementul carierei.

Fortech numără în prezent peste 900 de angajați și colaboratori, iar faptul că este în continuă creștere a determinat și conturarea a multiple zone dedicate în echipa de Resurse Umane: Employer Branding, Talent & Training, Recrutare și Benefits. Povestea lui Kinga aici a început acum 5 ani și jumătate, când s-a alăturat echipei de HR, în departamentul Operațional. De aproximativ 3 ani a făcut tranziția către cel de Talent & Training, iar poziția pe care o ocupă acum este una specială, căci îi permite să intre în contact cu colegii noi din companie prin intermediul sesiunilor de onboarding pe care le conduce. De asemenea, Kinga facilitează accesul colegilor ei la activități de învățare, respectiv oferă suport în aspecte ce privesc creșterea și dezvoltarea lor profesională. Așa a ajuns să facă parte din echipa care a așternut pe hârtie primele idei din noul proces iGrow, în primăvara lui 2019.

Kinga Chis | Fortech

În vechea abordare lipsea partea de proactivitate. Lipsea acel growth mindset. Prin acest proces, dorim ca fiecare coleg să își exprime în mod proactiv dorințele de dezvoltare în contextul organizațional, în loc să aștepte de la manager trasarea direcției de acțiune. Am construit bazele iGrow ținând cont de feedback-ul pe care l-am primit de-a lungul timpului legat de vechiul proces de management al performanței, apoi am trecut la etapa de research și așa am găsit povești de succes despre abordări care au funcționat în alte companii de renume mondial. De asemenea, am colaborat cu o firmă de consultanță din București, iar ei ne-au ajutat să construim pe toate aceste idei și să dezvoltăm un proces al managementul performanței, adaptat culturii noastre organizaționale, nevoilor și strategiei de business. La final de 2019 am rulat un program pilot, dar apoi a venit pandemia care ne-a dat toate planurile peste cap. Am reușit să reluăm proiectul un an mai târziu și am început să-l implementăm pornind de la top managementul Fortech, iar în primăvara și vara lui 2021 am cascadat aceleași sesiuni de training către toate rolurile de people managment, urmând să organizăm ultimele sesiuni de training din acest an în luna octombrie.

Adevărul este că pandemia le-a pus bețe în roate. Training-urile dedicate people managerilor, astfel încât ei să poată dobândi abilitățile de a rula acest proces, sunt 70% practice. Ar fi fost mult mai ușor să le desfășoare în format fizic, dar au fost nevoiți să mute totul în online. În acest moment, 80% dintre team leaders și project managers au trecut prin procesele de training și coaching, iar speranța este ca la final de octombrie să încheie vechiul proces de management al performanței și să folosească exclusiv iGrow. Nu putem să nu ne întrebăm, totuși, cât durează să faci o schimbare de acest fel într-o companie mare și când încep să se resimtă efectele?

Conform studiilor din domeniu și a estimărilor primite de la firma de consultanță, efectele implementării unei astfel de abordări pot să apară după 3-4 ani. Și este așa pentru că aici nu discutăm doar despre o schimbare de proces, ci și despre o schimbare de mindset. Tocmai de aceea, procesul este implementat top-down, iar people managerii modelează aceste comportamente noi prin încurajarea și susținerea colegilor în identificarea nevoilor și asumarea pașilor concreți în atingerea obiectivelor de dezvoltare profesională. Dacă e să vorbim de efecte pe termen scurt, primim în mod constant feedback pozitiv din partea colegilor, care apreciază faptul că acest program se focusează pe dorințele lor, că se simt ascultați și susținuți.

Această nouă abordare a ajutat la sudarea relației dintre people managers și membrii echipelor, prin întâlnirile lunare care au loc între angajat și team leader, întâlniri axate strict pe dezvoltare profesională. Pe de o parte, aceste sesiuni presupun motivație și perseverență, astfel încât oamenii să înregistreze un anumit progres în obiectivele pe care le setează. Pe de altă parte, pentru people managers, sesiunile trebuie abordate dintr-o perspectivă de coaching și servant leadership, lucru care presupune să descoperi motivațiile fiecăruia și să oferi suport constant în atingerea obiectivelor stabilite.

Cum ar fi dacă de mâine ai lucra la Fortech și ai beneficia de iGrow? Stai că-ți spunem. Înainte de prima întâlnire, managerul tău te va ruga să vii pregătit cu câteva obiective pe care dorești să le realizezi. Mai apoi, în timpul sesiunii de coaching, managerul va seta cadrul și îți va spune dacă obiectivele tale sunt fezabile în cadrul proiectului în care lucrezi. Dacă contextul îți permite, poți seta chiar și obiective adiacente rolului tău, care să te ajute să te dezvolți pe orizontală, implicându-te în diverse tipuri de activități organizaționale.

La momentul de față se dezvoltă un career framework la nivel de companie, tocmai pentru că s-a observat necesitatea introducerii unor roluri noi în structura organizațională. Echipa Talent & Training își dorește să traseze o transparență mai mare vizavi de traiectoria profesională pe care o poți avea în cadrul companiei, astfel încât fiecare membru Fortech să știe ce opțiuni de dezvoltare profesională are în funcție de performanța, competențele și potențialul individual.

Mie îmi place iGrow pentru că este despre mine. Pentru că mă simt ascultată și susținută în dezvoltarea mea profesională de către managerul meu cu care am avut de la început o colaborare reușită. Volumul de muncă operațională fiind foarte mare, uneori avem tendința să uităm cât este de important să acordăm atenție și dezvoltării sau acumulării de noi competențe. În acest sens, sesiunile iGrow mă ajută să stabilim pași concreți de acțiune pe care mă străduiesc să îi duc la îndeplinire lună de lună, componenta de asumare și responsabilitate fiind foarte importante pentru mine.

O înțelegere foarte bună asupra ce înseamnă iGrow din perspectiva unui Team Leader ne-a oferit Monica. Ea face parte din echipa Fortech Investments de 2 ani și jumătate și ocupă poziția de Startup Product Manager. Ramură a companiei mamă, Fortech Investments presupune atât dezvoltarea de produse proprii, cât și investiții în alte start-up-uri. Echipa din care face parte Monica are setate mai multe obiective, însă principalele sunt să creeze produse proprii Fortech prin identificarea unor nevoi și probleme pe piață, precum și să dezvolte soluții în organizație, care să ducă spre rezolvarea problemelor identificate anterior. Așa a luat naștere Investory, care este un joc de educație financiară pentru copii.

Monica Tarmure | Fortech

Fiind o echipă ce lucrează atent cu multe obiective, ei foloseau structura iGrow și înainte să apară în mod oficial în Fortech și sub această denumire, deoarece aveau discuții despre obiectivele individuale. De îndată ce a fost introdus iGrow, însă, aceste discuții s-au îmbunătățit datorită structurii și a procesului folosit. În acest fel, colegii ei, și ea inclusiv, știu cum să-și organizeze pașii de acțiune și obiectivele, pe care le pot urmări foarte ușor. Colegii săi sunt foarte entuziasmați de iGrow și îl consideră un cadru potrivit pentru discuții libere. O colegă i-a scris într-un feedback:

Pentru mine, evaluarea clasică cauzează mult stres și mi se pare că nu pot să explic în 10 răspunsuri evoluția mea ca angajat. iGrow este o modalitate prietenoasă de a stabili obiective și de a înțelege care sunt punctele forte și ce aș putea îmbunătăți. Mă ajută foarte mult să știu că accentul se pune pe dezvoltarea personală și nu pe efectuarea unor task-uri specifice. Întâlnirile lunare îmi oferă siguranța că o să ajung la îndeplinirea obiectivelor stabilite. La nivel teoretic, știam din toate cărțile de dezvoltare personală pe care le-am citit că trebuie să scriu un obiectiv pentru a-l îndeplini, iar iGrow a fost imboldul de care aveam nevoie. Sub îndrumarea unui coach, a fost mult mai ușor să stabilesc pașii pe care trebuie să îi urmez pentru a ajunge unde îmi doresc.

Monica însăși a simțit că iGrow a fost o rachetă în evoluția carierei sale. La începutul său în Fortech Investments a ocupat poziția de Business Analyst. Concret, analiza diferite start-up-uri pentru a-și da seama dacă merită să investească în ele. În nici doi ani și jumătate, a reușit să crească din poziția de Business Analyst la următorul CEO al Investory, ceea ce înseamnă că va prelua tot proiectul pe care l-a dezvoltat alături de colegii ei. În cadrul iGrow, obiectivul său principal a fost să dezvolte o strategie de lungă durată pentru unul dintre produsele Fortech Investments și, spune ea, doar prin acest program a reușit să traseze puncte de acțiune foarte clare.

Cu fiecare membru al echipei mele am discuții o dată la 3 săptămâni, iar ora respectivă se focusează numai pe individul din fața mea. Totul pornește de la individ, așa că procesul este unul in-depth și discutăm despre nevoile fiecăruia în parte. Dacă omul își setează corect obiectivele, se vede modul în care se dezvoltă la job. De regulă, obiectivele setate sunt personale, cu influență în munca pe care o face și pot fi urmărite foarte ușor. Prin discuții, ne dăm seama unde ar mai avea nevoie de ajutor, dacă trebuie să adăugăm un nou obiectiv și lucrăm împreună la un plan de dezvoltare. Colegii și-au setat obiective SMART și pot observa un progres de la o lună la alta. Dacă la început îți setezi un obiectiv mare, îți poți da seama pe parcurs că ai nevoie de altceva și să lucrezi în zona respectivă. Pot să asemăn iGrow cu mersul la psiholog, pentru că, atunci când un coleg vine la mine, nu îi dau niciodată soluția mea, ci încerc să-l ghidez prin anumite întrebări, până când ajunge el la o rezolvare.

În încheiere, Monica ne-a spus și de ce ar merita să luați în calcul o poziție în cadrul acestei companii.

Personal, nu stau într-o organizație în care simt că nu pot să avansez. În Fortech, proiectele sunt variate și există o paletă largă din care poți alege, dar nu simt că partea de tehnologie este cea care contează cel mai mult. Eu cred că o companie este definită de oameni și în Fortech am găsit un colectiv dispus să te ajute oricând ai nevoie. Totodată, se pune un mare accent pe dezvoltarea fiecărei persoane și pe crearea unei cariere de succes, încât aceste lucruri să se reflecte în munca pe care o depun. Dacă ai vrea să vii la noi în echipă, ți-aș zice că este de muncă, dar suntem foarte uniți, ne place ceea ce facem și mereu căutăm să facem mai bine.

De mai bine de 6 ani în Fortech, QA Engineer & Team Leader, Ciprian implementează și el deja iGrow în echipa lui de 11 persoane. Vă zicem îndată care a fost experiența lui cu iGrow, respectiv ce feedback a primit de la colegi, dar înainte de toate trebuie să vă spunem cum arată o zi din viața lui la muncă.

Ciprian Vlaicu | Fortech

Ciprian este responsabil de tot ce ține de quality assurance: diverse tipuri de testare, documentație, analiză, planning. Mai apoi, în zona de leadership, oferă suport pe proiectele pe care le desfășoară sau pe aspecte organizaționale, urmărește career path-urile colegilor, aspecte sociale în cadrul comunității de QA, internship-uri, recrutări, modul în care se gestionează resursele, și se folosește de iGrow (cu precădere) susținând sesiuni lunare cu fiecare membru al echipei sale. Din punctul lui de vedere, tranziția spre iGrow s-a petrecut destul de fluent. În primă fază, mărturisește, a fost puțin dificil ca oamenii să se detașeze de metoda tradițională prin care organizau meeting-uri, sesiuni și evaluări, în comparație cu procesul iGrow, dar e de părere că oamenii au îmbrățișat sănătos această schimbare.

Esența iGrow este aceea că aduce un aport semnificativ în dezvoltarea personală. Un alt avantaj este procesul în sine, prin care, involuntar, dobândești o serie de skill-uri, cum ar fi capacitatea de introspecție, retrospecție, planificare, organizare. Prin iGrow se îmbunătățește comunicarea cu managementul, fiindcă există mai multă transparență. Atunci când se cunosc nevoile și dorințele oamenilor în plan vertical, focusul companiei va fi unul concret în funcție de fiecare individ, iar cifra de retenție crește. Este încurajator că oamenii înțeleg că nu facem asta ca să mai bifăm un proces în cadrul organizatiei, ci facem asta pentru că ne dorim ca ei să crească și să aibă un aport consistent la această creștere.

Setarea de obiective vine în urma unei analize care cuprinde ce este realist din punctul de vedere al nevoilor, timpului, resurselor. Aportul persoanei din echipă este primar atât în desfășurarea analizei, cât și în stabilirea obiectivelor, căci Ciprian este acolo să ofere suport, nu să impună anumiți pași de acțiune. Următoarele etape presupun monitorizarea obiectivelor prin sesiuni lunare.

Îmi place să cresc tehnic și mereu învăț despre tool-uri sau tehnologii noi, dar cred că cel mai bine mă potrivesc pe partea umană. De aceea, creșterea mea o văd acum în direcția de management. În contextul iGrow, pentru un Team Leader, acest proces presupune un efort foarte mare, însă rezultatul este satisfăcător. Ar fi mult mai ușor să ofer oamenilor din echipă o listă de obiective predefinite pe care să le atingă într-un anumit număr de luni, însă nu acesta este scopul. Misiunea mea este să mă asigur că fiecare persoană își urmărește propriile obiective, iar eu îi ofer un ajutor real pentru a ajunge acolo unde își dorește. Ca Team Leader, mă pliez pe nevoile fiecăruia, astfel încât abordarea este una personală, flexibilă și sensibilă la nevoile oamenilor, nicidecum rigidă.

Simina ne-a oferit informații dintr-o altă postură și din celălalt unghi al procesului. A terminat Facultatea de Matematică și Informatică în Cluj-Napoca, la Universitatea Babeș-Bolyai, și lucrează în Fortech de mai bine de 3 ani. Pentru ea, aici a fost prima companie, primul proiect, primul ”orice ține de muncă”. A început ca Junior, iar acum este Mid Software Developer. De puțin timp a devenit și Junior Team Lead, deoarece s-a simțit atrasă de această zonă.

Simina Ignat | Fortech

Faptul că acum îmbrățișează o nouă responsabilitate și titulatură nu înseamnă că Simina a renunțat la poziția de developer. Acest lucru ne-a făcut să ne întrebăm (și să o întrebăm și pe ea) cum se va împărți între cele două, dar și ce obiective de dezvoltare personală și profesională și-a setat.

Ca prim pas, cred că e important să te focusezi pe o tehnologie. În timp, atunci când te specializezi, ai oportunitatea să treci spre una nouă și să te dezvolți continuu. Spre exemplu, eu am început să lucrez pe .NET, dar acum câteva luni am simțit nevoia de o schimbare, așa că am decis să mă mut pe un alt proiect și în prezent explorez Java. Un prim obiectiv a fost să-mi ies din zona de confort, ceea ce mă ajută să-mi dezvolt abilitățile tehnice. Mai apoi, îmi doresc să fiu stăpână pe Java, la fel cum am fost pe .NET în proiectul trecut. În cele din urmă, un al treilea obiectiv este acela de a fi un bun Team Lead. Pe termen lung, mă văd făcând aceleași lucruri, plus o parte de UI, dar acesta va fi un obiectiv de setat în viitor.

Cum o ajută iGrow în acest context? Simina ne-a povestit că, înainte de existența acestui program, abordarea era complet diferită față de cea din prezent. Chiar dacă trebuia să își stabilească anumite obiective, totul era mult mai formal. Acum, iGrow e îndreptat spre persoană și are în vedere calitățile sale. Ajutat de cineva capabil să vadă în tine ceea ce poate tu nu vezi, reușești să îți dai singur răspunsurile.

În Fortech este foarte bine acoperită partea de coaching și mereu vei întâlni persoane dedicate să te ajute în dezvoltarea de technical skills sau soft skills. În același timp, am știut dintotdeauna că acțiunile noastre determină anumite sentimente, iar dacă sentimentul respectiv este de fericire pentru că eu am decis să fac un anumit lucru, atunci jumătate din obiectivul propus este deja atins. Când am venit în companie am crezut că e foarte simplu să primesc negru pe alb ce trebuie să fac, cum trebuie să fac, și o dată limită pentru aceasta. În timp, mi-am dat seama că acest lucru nu este deloc benefic, deoarece creierul meu stagna și mergeam pe același pattern fără să-mi pun întrebări. De când am control asupra dezvoltării mele personale, adică de când există iGrow, mă simt mult mai bine știind că pot să lucrez la ceva ce îmi doresc foarte mult.

Dacă și tu vrei să fii motorul dezvoltării tale personale, aruncă o privire pe pozițiile disponibile în acest moment în Fortech. Și baftă! Fie ca parcursul carierei tale să fie întocmai cum îl schițezi în obiectivele tale!

Tags: fortech

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This