Cluj-Napoca în strălucire: 4 zile de sărbătoare, cultură și distracție la Zilele Clujului 2023

Home $ Articole $ Cluj-Napoca în strălucire: 4 zile de sărbătoare, cultură și distracție la Zilele Clujului 2023

by | May 15, 2023 | Articole, Recomandări

De 11 ediții încoace, Zilele Clujului devine fără doar și poate contextul ideal care ajută oamenii să se conecteze, să creeze legături și să dea startul sezonului de festivaluri. Creativ, dinamic, colorat, multicultural, conectat și incluziv, evenimentul Zilele Clujului reflectă comunitatea căreia îi este dedicat. Dacă ultima ediție a Zilelor Clujului a reunit peste 250.000 participanți în cele 4 zile de evenimente, anul acesta, sub motto-ul Zilele Clujului – Creează Legături, a 11-a ediție a evenimentului va avea loc în perioada 18-21 mai și va pune în lumină multiplele valențe ale comunității clujene.

Devenit un eveniment de referință pentru clujeni și turiști, Zilele Clujului este o sărbătoare a întregii comunități. Evenimentul aduce împreună iubitorii de teatru, muzică, gastronomie sau pur și simplu de atmosfera vibrantă a Clujului – cu scopul de a trăi împreună o experiență urbană neegalată.

Timp de 4 zile, începând de joi, orașul se transformă într-un carnaval de culori, sunete și arome, cu peste 100 de activități în 40 de locuri. Până atunci, descoperă mai jos un preview al ceea ce are să urmeze.

Ziua 1 – Joi, 18 mai

Zilele Clujului debutează și în acest an cu evenimentul „Teatrul, dragostea mea!” începând cu ora 20:00, în prezența renumitului actor clujean de teatru, film, televiziune și radio, Florin Piersic. Ulterior, vom putea să-i vedem pe scenă pe actorii Teatrului Național în spectacolul-concert scris de Ada Milea după „O scrisoare pierdută” de I.L Caragiale.

Fiindcă în fiecare zi ne vom întâlni în mai multe locuri din oraș, ar fi bine să știi că printre celelalte evenimentele la care poți participa în ziua de joi se numără:

  • 07:00 – Expoziție foto-narativă NOI 2 | WIR 2 – Portrete româno-germane – Librăria Universității.
  • 09:00 – Expoziția „Ocolul Pământului în peste 150+ de șahuri” – Biblioteca Centrala Universitara „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.
  • 10:00 – Expoziție permanentă despre istoria și evoluția militară a Transilvaniei – Muzeul Militar „Mareșal Constantin Prezan”.
  • 11:00 – Târguțu’ Vintage – Piața Muzeului.
  • 12:00 – Conferința „Secvențe inedite din istoria Clujului” – Centrul Pentru Tineret.
  • 13:00 – Tur ghidat pe monumente de for din centrul municipiului – Centrul Pentru Tineret.

Ziua 2 – Vineri, 19 mai

Vineri, 19 mai, se anunță o seară de concerte: unele dintre cele mai cunoscute voci ale momentului, Compact, Andra și Carla’s Dreams, vor urca pe scena Zilelor Clujului. Conform programului, aceștia vor urca pe scenă după cum urmează:

  • 19:30 – Compact,
  • 20:45 – Andra,
  • 21:45 – Spectacol drone și proiecție videomapping,
  • 22:00 – Carla’s Dreams.

În cele 15 minute dedicate show-ului cu drone și proiecției videomapping, peste 300 de drone și un impresionant video mapping vor scrie o nouă poveste pe cerul Clujului și pe Biserica Sf. Mihail.

Până să debuteze seara concertelor, însă, îți recomandăm să faci o plimbare prin Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, unde te va aștepta, de vineri până duminică, Festivalul Gastronomic Internațional. Aici vei putea să guști din delicioasele preparate ale: Moldovan Carmangerie, Memo 10, La Casa, Tokyo, Wafferia, Meron, Crost & Roast, Pokka și Don Camillo.

„Se spune că dragostea trece prin stomac. Noi zicem că și voia bună la fel. Te așteptăm de vineri până duminică în Parcul Central să ne bucurăm împreună de mâncare de cea mai bună calitate între zecile de activități dedicate întregii familii.” – echipa Zilele Clujului 2023

Tot în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” vei găsi și Festivalul de Vin Zilele Clujului, care revine la Zilele Clujului cu mai multe provocări pentru papilele gustative, începând de vineri până duminică.

„Crame de renume din țară și din străinătate te așteaptă să guști dintr-o pleiadă de soiuri premiate, dar și din alte vinuri interesante, alese cu grijă pentru sărbătoarea orașului nostru.” – echipa Zilele Clujului 2023

Și în cazul în care-ți mai rămâne timp liber pe parcursul zilei de vineri, printre celelalte evenimentele la care poți participa se numără:

  • 10:00 – Activități de recreere și jocuri educative – Facultatea de Studii Europene.
  • 11:00 – EXPERIENCE CLUJ – Piața Unirii.
  • 12:00 – Promenada Cărților – Prezentare de costume otomane – Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.
  • 14:00 – Curs Lettering x Cluj Never Sleeps – Centrul Pentru Tineret.
  • 14:00 – Caricaturi la cornet – Piața Muzeului.
  • 16:00 – Compania de teatru, acrobație și jonglerie Famous Art – Piața Unirii.
  • 17:00 – Clujul celor trei vârste T-EMPORARY 23.

Ziua 3 – Sâmbătă, 20 mai

Principalul eveniment care marchează ziua de sâmbătă va fi Parada Zilelor Clujului, eveniment care nu mai are nevoie de descriere, deoarece e destul de complicat să o definești. Culoare? Da. Energie? Sigur că da. Comunitate? Tot da. Zâmbete și multă voie bună? Înc-un da.

„Câteva zeci de mii de oameni care pentru o oră sunt una cu orașul? Noi zicem că da, dar trebuie să vii să te convingi.” – echipa Zilele Clujului 2023

Parada Zilelor Clujului se va-ntâmpla în ziua de sâmbătă, începând cu ora 16:00, pe strada Napoca și Piața Unirii.

Ulterior, ziua de sâmbătă va continua cu Seara de muzică clasică cu acces gratuit, unde soliștii Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” (BIGG DIMM A’BAND) vor susține un concert spectacol cu fragmente din opera Don Pasquale. Ulterior, pe scenă vor urca Orchestra și Corul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, Corul Filarmonicii de Stat Transilvania Cluj-Napoca și Corul Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca pentru Concert Grand Trio Classique.

  • 19:00 – (1) Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, (2) Concert susținut de ansamblul BIGG DIMM A’BAND și (3) Spectacol cu fragmente din opera Don Pasquale – de Gaetano Donizetti susținut de orchestra și soliștii Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.
  • 20:30 – (1) Concert Extraordinar Grand Trio Classique, (2) Orchestra și Corul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, (3) Corul Filarmonicii de Stat Transilvania Cluj-Napoca și (4) Corul Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca.

După finalizarea Serii de muzică clasică: concert Grand Trio Classique și concert spectacol din opera Don Pasqual, Zilele Clujului 2023 ne invită la Midnight Snack, tradiționala masă a comunității, pe Strada Napoca, începând cu ora 20:00.

„Ne regăsim în același loc, noi – aceiași clujeni frumoși. Adoptați sau de-ai locului, suntem cu toții vecini și prieteni, iar Clujul ne conectează pe toţi. Întindem masa pentru a-l sărbători şi pentru a ne sărbători.” – echipa Zilele Clujului 2023

La ceas de seară, suntem așteptați să venim pregătiți cu gustări și gânduri bune gata pentru a fi împărțite cu prieteni noi și vechi. Atmosfera va fi întreținută, din perspectivă muzicală, de Raoul.

Pe parcursul zilei, în funcție de zona din oraș în care vei alege să te plimbi și să explorezi, vei putea să iei parte la activități precum:

  • Parcul Central „Simion Bărnuțiu” – Festivalul Gastronomic Internațional, Festivalul de Vin, Festivalul Multiculturalității, Târgul Meșterilor Populari, Zilele Clujului împreună cu sportivii Clubului Universitatea, Skirt Bike și multe altele.
  • Piața Muzeului – Târguțu’ Vintage, Caricaturi la cornet, concerte și multe altele.
  • Baza Sportivă Gheorgheni – Inițiere în activități sportive precum Roundnet, Crossnet, Kanjam, Kickit, Youfo și multe altele.

Ziua 4 – Duminică, 21 mai

Duminică, tradiția își are locul în centrul orașului. Începând de la ora 12:30, Piața Unirii va răsuna pe acordurile și versurile celor mai iubiți artiști de folclor din România.

Programul Regalului Folcloric include artiști precum: Ansamblul folcloric Armonia Seniorilor, Grupul vocal-instrumental Speranța, Ansamblul Tradiții Ardelenești – Clubul Pensionarilor Grigorescu, Adriana Irimieș, Amalia Chiper, Marius Ciprian Pop, Formația Romano Cluj, Ansamblul folcloric Românașul, Ansamblul folcloric Mărțișorul Cluj-Napoca și mulții care așteaptă să fie descoperiți aici.

Atelierele științifice se mută în Baza sportivă „La Terenuri”, unde vor avea loc activități precum:

(1) 12:00 – 14:30 – Știința distractivă:

  • Artă și Matematică – cum se poate îmbina arta și matematica pentru a crea artă Electronică Distractivă.
  • Experimente științifice neobișnuite – slime magnetic, microscopie, cerneala invizibilă, lava lamp.
  • Chimia și Fizica distractivă – realizare experimente simple care pot fi ușor replicate acasă, cu ajutorul unor ingrediente obișnuite.

(2) 14:30 – 16:00 – Concursuri bazate pe știință:

  • Raliul baloanelor, turnul de bezele, tras la țintă cu o catapultă.

(3) 16:00 – 18:00 – Știința distractivă.

În paralel vor continua activitățile la Centrul de Tineret și la Turnul Pompierilor, iar zona de gastronomie și Festivalul de vin din Parcul Central își vor desfășura activitatea până la orele 23:00.

Nu rata ocazia să-ți îmbogățești experiența clujeană la Zilele Clujului, locul unde tradiția întâlnește inovația, și unde comunitatea vibrantă sărbătorește diversitatea și unitatea. Broșura online care conține toate evenimentele care se desfășoară în cadrul Zilelor Clujului 2023 în perioada 18-21 mai poate fi consultată aici. Ca să fii la curent cu tot ceea ce se anunță cu privire la cea de-a 11-a ediție în timp real, urmărește Zilele Clujului pe Facebook și pe Instagram, fiindcă aici se publică zilnic cele mai noi informații cu privire la eveniment. Vino să ne bucurăm împreună de un oraș plin de zâmbete, emoții și un optimism contagios.

La care dintre evenimentele din cadrul celei de-a 11-a ediții a Zilelor Clujului 2023 ne dăm întâlnire?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!