O lucrare a artistului român Victor Man, vândută cu 2 milioane de euro, de 17 ori estimarea ei

Home $ Cultural $ O lucrare a artistului român Victor Man, vândută cu 2 milioane de euro, de 17 ori estimarea ei

by | Jun 30, 2023 | Cultural, Știri Cluj

Lucrarea intitulată „Weltinnenraum (World Within)” a artistului român Victor Man, absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj (UAD), a fost achiziționată săptămâna aceasta, prin casa de licitații Christie’s din Londra, cu 1,7 milioane de lire, echivalentul a 2 milioane de euro. Surpriza este cu atât mai mare cu cât lucrarea era estimată la 100.000-150.000 de lire. Ca urmare a acestui succes, artistul Adrian Ghenie nu mai este singurul artist român aflat la acest nivel pe piața de artă.

“Lucrarea reprezentând portretul soției sale, semnată de Victor Man, Weltinnenraum (World Within), datează din 2017 și a doborât recordul anterior al artistului de 214.200 de lire sterline, stabilit la Christie’s în martie 2022, de lucrarea “D with Raven”. O lucrare realizată la dimensiuni impresionante, pictura licitată săptămâna aceasta a artistului român a avut un cost de achiziție de 1.734.000 de lire sterline – de peste 17 ori estimarea sa”, se precizează pe site-ul Casei de Licitații.

Lucrarea lui Victor Man provine de la Galeria Plan B din Berlin, una dintre galeriile care îl reprezintă pe artist în jurul lumii. Printre artiștii reprezentați de Plan B se mai numără, Adrian Ghenie, Ciprian Mureșan, Cornel Brudașcu, Mihai Olos sau Șerban Savu.

Victor Man, Weltinnenraum (World Within), 2017. Oil on canvas, (130.5 x 100.1 cm)/Christie’s, Londra

Potrivit site-ului galeriei Plan B, Victor Man (n.1974) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca și la Roma și, în 2007, a reprezentat România la a 52-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția. Artistul s-a remarcat pe scena internațională începând cu anii 2000, și de atunci a avut expoziții în toată lumea. În 2014, a fost premiat cu distincția „Artistul Anului”, oferită de Deutsche Bank. Au urmat pentru artistul român expoziții solo și colective, lucrările sale făcând parte din colecții private și publice precum Centrul Georges-Pompidou din Paris, Galeria Tate Modern din Londra, sau din muzee din San Francisco și Los Angeles. Mai multe despre lucrările și prezența lui Victor Man pe piața de artă puteți afla AICI.

În perioada 14.10.2023-4.02.2024, Victor Man va avea o expoziție personală la Städel Museum, Frankfurt am Main (Germania):

”Picturi intime, predominant de format mic, aparent pierdute în timp, caracterizează opera artistului român Victor Man (n. 1974, Cluj). Influențele subtile ale perioadei pre-renascentiste și ecourile simbolismului pot fi deslușite în imaginile sale melancolice. În mijlocul Colecției Vechi Maeștri, Muzeul Städel va prezenta o expoziție de lucrări din ultimii zece ani dedicată focusului artistic al pictorului: autoportrete și portrete. În verde închis intens, albastru și negru, Man creează lucrări pe cât de sensibile, pe atât de enigmatice, dominate de un ton existențialist, sumbru, introspectiv. Complex din punct de vedere stilistic și greu de catalogat, dar inconfundabil, pictorul clujean este de ani de zile considerat unul dintre cei mai căutați și, în același timp, cei mai neobișnuiți protagoniști ai artei contemporane. Opera sa dezvăluie numeroase referințe istorice ale artei, dar reprezintă și o poziție unică în pictura contemporană și oferă un dialog fascinant între istorie și prezent”.

Licitația Casei Christie’s, „20th/21st Century: London Evening Sale” din 28 iunie a scos la vânzare peste 60 de lucrări, printre ele semnate de Pablo Picasso, Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Vincent Van Gogh sau Paul Signac. Vedeta licitației a fost lucrarea lui Paul Signac, achiziționată cu 8 milioane de lire, „Calanque des Canoubiers (Pointe de Bamer), Saint-Tropez”, realizată în 1896, în care artistul își declară dragostea pentru Riviera Franceză.

Portretul „Untitled (Pablo Picasso)” semnat de Jean-Michel Basquiat, a fost achiziționat cu 6,4 milioane de lire și reprezintă un omagiu de la un titan al picturii secolului XX, la altul. Pictată pe o bucată de metal, lucrarea a fost creată în 1984, în timp ce tânărul artist se confrunta cu propria sa ascensiune rapidă spre celebritatea internațională.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!