Tot ce trebuie să știți despre tensiometrul de braț – cum funcționează, avantaje și dezavantaje

Home $ Diverse $ Tot ce trebuie să știți despre tensiometrul de braț – cum funcționează, avantaje și dezavantaje

by | Aug 30, 2023 | Diverse

Dacă ați fost diagnosticat cu hipertensiune arterială și aveți nevoie să vă monitorizați tensiunea în mod regulat, trebuie să achiziționați un dispozitiv care să vă ajute. Iar dacă, după sfaturile medicului, încă nu ați ajuns la o concluzie, stați fără griji. În rândurile ce urmează vă vom ajuta să înțelegeți avantajele și dezavantajele aparatelor de măsurat tensiune, în special al tensiometrului de braț. De asemenea, vom face și o mică diferențiere între cel de braț și cel de încheietură, fiindcă da, există și acest model. Iar în final, dumneavoastră veți ști ce dispozitiv vi se potrivește mai bine și vă veți putea ține tensiunea sub control, din confortul casei proprii. Să începem!

Printre aparatele folositoare de medicină, care vă ajută să vă mențineți sănătatea sub control, de acasă, se numără glucometrul și tensiometrul. Acesta din urmă vă ajută să vă măsurați tensiunea arterială ori de câte ori este nevoie, fără a fi nevoit să vă mai deplasați până la cabinet. Pe piața din domeniu, există două astfel de dispozitive, și anume tensiometrul de braț și tensiometrul de încheietură. În continuare, vă vom vorbi despre diferențele dintre ele, pentru ca dumneavoastră să îl alegeți pe cel potrivit. Apoi, vom continua cu avantajele celui de braț, pentru a vă convinge de utilitatea sa.

– Tensiometrul de braț – este un dispozitiv portabil ce vă ajută să vă măsurați și monitorizați tensiunea, la nevoie. Acesta se remarcă prin forma sa: o manșetă de cauciuc ce se conectează cu un furtun medical de corpul electronic ce controlează și afișează măsurătorile făcute.

– Tensiometrul de încheietură – este un dispozitiv portabil, de dimensiuni mici, ce vă ajută să vă măsurați și monitorizați tensiunea, bineînțeles. Acesta se remarcă prin forma sa compactă, de obicei cubică. Este format dintr-o manșetă ușoară de încheietură, atașată de corpul electronic ce controlează și afișează măsurătorile făcute. Exact ca și în cazul modelului precedent, măsurarea tensiunii se desfășoară în aceiași parametrii, singura diferență fiind că cel de încheietură este mai mic și mai ușor de folosit. Cu toate acestea, modelul în cauză nu oferă rezultate la fel de exacte precum cel de braț, deoarece artera radială (cea de la baza încheieturii) este mai îngustă decât artera brahială (cea de pe braț), și există posibilitatea ca dispozitivul să nu înregistreze corect. Acest model de tensiometru este foarte sensibil la mișcări și chiar și la respirațiile obișnuite, deci din nou, există riscul să trebuiască să vă măsurați tensiunea de mai multe ori, pentru a ajunge la rezultatul corect.

Acum că ați aflat care sunt diferențele generale între aceste două modele de tensiometre, continuăm cu avantajele celui de braț, așa cum v-am promis.

Tensiometrul de braț oferă următoarele avantaje:
– Precizie și acuratețe în înregistrarea tensiunii: fiind un dispozitiv medical ce se atașează pe braț, exact deasupra arterei brahiale, acesta va înregistra cu exactitate bătăile inimii și ritmul dumneavoastră cardiac, oferind rezultate rapide și precise.

– Detectarea din timp a aritmiei: un alt avantaj este că acest aparat poate detecta din timp dacă sunteți predispus la artimie. Artimiile sunt bătăile neregulate ale inimii, iar acestea pot fi observate cu ajutorul tehnologiei PAD, Pulse Arrhythmia Detection. Fiind dispozitive inteligente, electronice, aceste modele de tensiometre dispun de diverse tehnologii, printre care și cea menționată anterior, care calculează pauza dintre bătăile inimii și detectează dacă ele sunt normale, prea lungi sau prea scurte. Toate aceste informații vor fi afișate pe ecranul aparatului.

Există totuși și un dezavantaj al acestui tip de tensiometru, și anume dimensiunea sa mai mare. Nu vă imaginați că este la fel de mare ca cel găsit în cabinetele medicale, însă este vizibil mai voluminos decât cel de încheietură. Dacă aveți această problemă, hipertensiunea arterială, și trebuie să plecați într-o călătorie, se poate să vă fie puțin mai complicat să vă aranjați bagajele astfel încât să încapă și aparatul, versus ușurința cu care ar încăpea cel de încheietură. Cu toate acestea, avantajele sale și precizia cu care măsoară primează.

Înainte de încheiere, vrem să vă enumerăm și pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a vă măsura tensiunea de acasă:
– Țineți mâna întinsă pe o masă, cu palma deschisă în sus.
– Strângeți manșeta pe braț și porniți aparatul.
– Încercați să vă relaxați, să nu vă mișcați și să nu vorbiți.
– Apoi, așteptați ca aparatul să facă măsurătoarea și verificați rezultatul.
– Notați într-un jurnal valoarea tensiunii, ca să o rețineți.

Iată-ne ajunși la final. Acum că ați aflat toate informațiile de care aveați nevoie, sperăm că v-am convins de utilitatea acestui aparat și că aveți încredere că veți putea alege modelul potrivit.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!