Pentru 3.22 miliarde de persoane, la nivel global, jocurile video reprezintă una dintre modalitățile favorite de petrecere a timpului liber. Aproximativ 1.6 miliarde de oameni preferă jocurile iGaming atrași de bonusurile cu rotiri gratuite fara depunere și alte bonificații. Interacțiunea cu ceilalți, divertismentul oferit, dorința de explorare, asumarea riscurilor, potențialul de câștig (în cazul jocurilor esports) sau spiritul competițional se numără printre motivele pentru care oamenii aleg jocurile online.
Mai mult decât atât, jocurile online reprezintă pentru 66% dintre familii o opțiune de a petrece timp împreună. Iar acest lucru este evidențiat și de repartiția pe categorii de vârstă a jucătorilor. Un procent de 10% este reprezentat de categoria 18-24 de ani, 59% de cei cu vârsta între 25 și 44 de ani și 31% de jucătorii de peste 45 de ani. Așadar, jocurile online chiar sunt pentru toate vârstele!
Beneficiile jocurilor online
În comparație cu alte industrii de divertisment (cinema și muzică), segmentul de jocuri se poziționează pe primul loc la nivel de venituri. Anul 2023 înseamnă venituri de peste 365.5 miliarde de dolari pentru industria de jocuri, 214.2 miliarde de dolari fiind obținute de sectorul jocurilor video. Iar acest lucru se datorează beneficiilor oferite de acest tip de petrecere a timpului, care se reflectă sub mai multe aspecte:
– Dezvoltă “materia cenușie” din creier – aceasta este responsabilă de percepție, controlul muscular, orientarea în spațiu și cu amintirile;
– Îmbunătățește dexteritatea manuală – persoanele care joacă în mod frecvent prezintă o dexteritate cu 37% mai bună decât a persoanelor care nu joacă;
– Unele jocuri implică mișcare fizică din partea jucătorilor – de exemplu, jocurile VR presupun implicarea activă a jucătorilor;
– Stimulează abilitățile de interacțiune socială;
– Îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor – jocurile online din categoria strategie sau quest ajută jucătorii să identifice mult mai ușor soluțiile pentru diverse probleme;
– Stimulează acuitatea vizuală – persoanele care joacă prezintă caracteristici îmbunătățite din acest punct de vedere în comparație cu oamenii care nu joacă.
De asemenea, jocurile reprezintă o sursă de informații pentru cei care le joacă, dar ii și ajută să fie mai încrezători în forțele proprii și să profite de oportunități.
Chiar sunt jocurile online potrivite pentru toate vârstele?
Din anul 2015, când erau înregistrați 2.03 miliarde de jucători și până în prezent, numărul acestora a crescut constant, până la 3.22 miliarde de persoane în 2023. Pentru 2024 se preconizează că numărul acestora va atinge 3.32 miliarde de oameni. Asia este regiunea cu cei mai mulți jucători (1.48-1.6 miliarde), fiind urmată de Europa (715 milioane) și America Latină (420 milioane).
În SUA, peste 55% dintre părinți sunt implicați în jocurile online alături de copiii lor, iar 66% dintre americani consideră jocurile ca fiind o excelentă modalitate de petrecere a timpului în familie. Peste 50% dintre europeni, fiind înregistrați jucători până la vârsta de 64 de ani. De altfel, 23% dintre jucătorii din Europa au vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani.
Pe celelalte segmente de vârstă, 22% dintre jucători au între 18 și 24 de ani, 20% între 25 și 34 de ani, iar 16% între 35 și 44 de ani. În ceea ce privește genul jucătorilor, 50% dintre aceștia sunt bărbați și 50% sunt femei. În Europa, 47.8% dintre jucători sunt femei, în timp ce în SUA, 48% dintre aceștia sunt femei.
Din punct de vedere demografic, evoluția pe gen indică o creștere a ponderii femeilor începând cu anul 2006 (38%). Cea mai ridicată valoare a fost înregistrată în 2014 (48%), ca în ultimii ani să varieze între 44% și 47%.
Care sunt cele mai bune jocuri online pe care să le joci, indiferent de vârstă?
Jucătorii din mediul online sunt atrași de o varietate de tipuri de jocuri, de la FPS-uri, MOBA și RTS-uri până la MMO-uri, RPG-uri sau MMORPG-uri. La fel de apreciate sunt și jocurile de tip puzzle sau party. Printre cele mai bune titluri se numără:
Fornite
Untitled Goose Game
Portal 2
Call of Duty: Warzone
Minecraft
GTA Online
Sea of Thieves
Mario Kart 8 Deluxe
Apex Legends
Fall Guys
Snipperclips
Forza Horizon 5
Destiny 2
Halo Infinite
The Talos Principle
Rocket League
Valheim
Dead By Daylight
Stardew Valley
Overcooked 2
No Man’s Sky
Among Us
Super Smash Bros. Ultimate
DOTA 2
Monster Hunter World
Rainbow Six: Siege
Valorant
Jucătorii preferă să se distreze online folosindu-și telefoanele mobile, consolele și browserele PC. Din punct de vedere al câștigurilor, sectorul jocurilor online pe mobil a generat încasări de 92.2 miliarde de dolari, cele pe console 51.8 miliarde de dolari, iar cele pentru browserele PC 2.3 miliarde de dolari.
Sectorul jocurilor online a generat încasări de 119 miliarde de dolari în 2022, iar pentru 2024 se preconizează venituri de 158 miliarde de dolari. Indiferent de vârstă, jocurile online constituie o opțiune distractivă, de la 18 ani și până la 64 de ani, având efecte benefice dintr-o varietate de puncte de vedere.