Crearea unui viitor sustenabil este o responsabilitate colectivă, iar micile acțiuni pe care le întreprindem în fiecare zi pot face o diferență semnificativă. Pentru că ne dorim ca orașul în care trăim să fie unul sustenabil, am transformat această dorință de-a noastră într-o categorie de sine stătătoare pe clujlife.com și-n mici fapte pe care am început să le integrăm în viața noastră de zi cu zi în Cluj.
Deși schimbările produse la scară largă sunt esențiale, este important să nu neglijăm puterea alegerilor noastre individuale. În acest demers, cel care ne inspiră, susține și la care ne raportăm ca fiind un exemplu de bune practici este Lidl România, care ne dovedește că prin încorporarea unor obiceiuri durabile în viața noastră de zi cu zi, putem contribui la o lume mai ecologică și mai rezistentă.
În perioada sărbătorilor, ei ne-au arătat cum să susținem accesul la un sistem educațional digitalizat pentru copiii din medii defavorizate. Din anul 2019, ne arată cum împreună putem să ne implicăm în renovarea Castelul Bánffy, pet cu pet și doză cu doză. Ne-au încurajat să fim sustenabili integrând în dieta noastră alimentară și produse Bio. Ne-au oferit contextul și mijloacele să contribuim activ la reducerea risipei alimentare.
Astfel că, prin acest articol, ne propunem să te inspirăm și pe tine, prin prisma acțiunilor întreprinse de Lidl România, să-ncepi să faci zilnic mici fapte pentru un viitor mai bun în Cluj.
Susține producătorii locali
Să cumperi produse locale se poate dovedi a fi una dintre cele mai bune modalități de a fi prietenos cu mediul înconjurător și, în același timp, de a sprijini comunitățile locale. Cumpărând alimente și alte bunuri produse la nivel local, contribui la stimularea economiei regionale, la crearea și păstrarea unor locuri de muncă valoroase, la sprijinul familiilor din proximitatea ta și la consolidarea comunității și a culturii locale.
Lidl România înțelege impactul pozitiv pe care-l poate avea susținerea producătorilor locali asupra viitorului nostru și, drept rezultat, cantitatea de fructe și legume românești prezentă pe rafturile magazinelor Lidl România în anul financiar 2021 ar fi fost suficientă pentru a asigura consumul recomandat de fructe și legume a aproape jumătate de milion de adulți. Mai mult decât atât, în ultimii ani, retailer-ul a achiziționat o cantitate medie anuală de aproximativ 100.000 de tone de fructe și legume românești și a continuat extinderea parteneriatelor cu producătorii locali care aprovizionează Piața Lidl. Astfel, în anul 2022, Lidl a colaborat cu 450 de producători români din toate regiunile țării. Și în 2023, Lidl a crescut achizițiile românești, având pe rafturile magazinelor, în primele trei săptămâni din iulie, o prezență de aproape 100% la o gamă variată de fructe și legume românești: cartofi si ceapă românești, leguminoase de proveniență locală, roșii românești și pepeni românești.
Pe lângă achiziționarea de fructe și legume din Piața Lidl, precum și a altor articole românești de la magazinele Lidl România, cum ar fi, de exemplu, produsele românești marcă proprie Cămara Noastră, produse exclusiv cu furnizori români, ceea ce putem face fiecare dintre noi începând de astăzi ca să susținem producători locali este:
- Să verificăm etichetele produselor pe care urmează să le achiziționăm, înainte să cumpărăm de la magazinele alimentare locale. Este important să căutăm produse pe ale căror etichete se găsesc certificări care atestă că acestea provin din agricultură ecologică.
- Să-i încurajăm pe cei dragi nouă să adopte și ei acest obicei.
Combate risipa alimentară
În prezent, se estimează că o treime din totalul alimentelor produse în lume se irosește. Mai specific, aproximativ 1,3 miliarde de tone de fructe, legume, carne, produse lactate, fructe de mare și cereale fie nu părăsesc niciodată ferma, fie se pierd sau se strică în timpul distribuției, fie sunt aruncate în hoteluri, magazine alimentare, restaurante, școli sau bucătării casnice. Dar risipa de alimente nu este doar o problemă socială sau umanitară, ci și una de mediu.
Atunci când risipim alimente, risipim și energia și apa necesare pentru a le cultiva, recolta, transporta și ambala. Iar dacă alimentele ajung la groapa de gunoi și putrezesc, ele produc metan, un gaz cu efect de seră chiar mai puternic decât dioxidul de carbon. Aproximativ 6%-8% din toate emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de om ar putea fi reduse dacă am înceta să mai irosim alimente.
Lidl România ne învață o lecție importantă despre risipa alimentară. Cu cele 530 de tone de alimente donate de către Lidl România în anul financiar 2021, pot fi hrăniți 530 de oameni zi de zi, timp de un an.
Tot în același an financiar, Lidl România a donat 470 tone de hrană pentru animale, adică suficient pentru a putea hrăni un câine de talie medie, timp de 3 ani.
În plus, alimentele pe care retailer-ul nu le-a putut dona din diferite motive, mai exact o cantitate de aproximativ 768,7 tone de produse alimentare, au ajuns la o stație de biogaz, și pot produce o cantitate de gaz suficientă pentru a încălzi 256 locuințe întreg anul viitor.
Notă: rezultatele se referă la anul financiar 2021 și pot fi documentate aici.
Luând drept exemplu acțiunile întreprinse de Lidl România în acest sens, iată ce am putea face fiecare dintre noi începând de astăzi pentru a combate risipa alimentară:
- Să ne facem un inventar al ingredientelor și preparatelor pe care le avem deja în casă.
- Să ne creăm un plan de masă. Atunci când planificăm ce urmează să achiziționăm, trebuie să luăm în calcul câte mese avem pe zi, pentru câte persoane este mâncarea și care sunt cantitățile de ingrediente de care avem nevoie.
- Să folosim, ca sursă de inspirație pentru mâncărurile pe care le preparăm, rețetele publicate de Lidl România atât pe bucatarialidl.ro, cât și pe pagina lor de Facebook și Instagram.
- Să păstrăm și să consumăm în siguranță resturile de mâncare rămase, folosind resturile de mâncare într-o manieră creativă.
- Să cumpărăm și mâncăruri care nu arată perfect.
Reciclează și gestionează adecvat deșeurile
Una dintre cele mai eficiente modalități de a promova sustenabilitatea vizează respectarea principiului „redu, reutilizează, reciclează”. Practicarea „celor trei R” ajută la conservarea energiei și a resurselor, precum și la evitarea depozitării la groapa de gunoi. Spre exemplu, copacii salvați de la tăiere de către Lidl România, în anul financiar 2021, datorită proiectului de folosire în comun a paleților reutilizabili produc în continuare oxigen pentru 3172 oameni zilnic.
Noi, pe de altă parte, putem începe prin a:
- Reduce generarea de deșeuri, optând pentru alternative reutilizabile, cum ar fi sticlele de apă, pungile de cumpărături din pânză și ceștile de cafea.
- Atunci când este posibil, am putea să alegem produse cu un ambalaj minim sau unele fabricate din materiale reciclate.
- Reutiliza articole precum borcanele de sticlă, recipientele și hainele ajută la prelungirea duratei de viață a acestora și reduce cererea de produse noi. Am putea, spre exemplu, atunci când ne luăm prânzul cu noi la birou să optăm pentru a ne ambala mâncarea într-una dintre caserolele pe care le avem la îndemână, acasă, pe care, mai apoi, s-o refolosim.
- Putem să reciclăm articole precum hârtia, plasticul și metalul pentru a ne asigura că acestea sunt refolosite în loc să ajungă la gunoi.
- Să ne familiarizăm cu conceptul de compost, care este un amestec de ingrediente folosite pentru fertilizarea și îmbunătățirea solului, precum și cu legea care vizează în mod direct problema compostului. Este de obicei preparat prin descompunerea deșeurilor vegetale și alimentare și prin reciclarea materialelor organice.
- Să separăm deșeurile umede și uscate, începând să practicăm colectarea selectivă.
Utilizează transportul sustenabil
Transportul este un factor important în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră. Ori de câte ori este posibil, cea mai sustenabilă opțiune de transport pentru care am putea să optăm ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau utilizarea transportului public. Aceste alternative reduc poluarea aerului și promovează un stil de viață mai sănătos.
Lidl România pune preț pe transportul sustenabil și depune eforturi active pentru a reduce cantitatea de emisii CO2 a activității de transport (flotă și infrastructură), care la nivelul Uniunii Europene generează aproximativ 23% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, având un rol semnificativ în atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Astfel, flota partenerilor Lidl de transport este formată 100% din camioane echipate cu motoare euro 5 și euro 6. Mai mult decât atât, în vara anului trecut, Lidl și Blue River au efectuat primul transport de marfă cu un camion 100% electric din România, marca Scania, iar la scurt timp, în primăvara acestui an, alte două camioane 100% electrice Mercedes-Benz Trucks și Volvo Trucks au intrat în flota de transport a partenerilor retailer-ului.
Tot în acest an, retailer-ul a montat și prima stație de încărcare electrică fast charge a camioanelor, dar și prima stație CNG, ambele situate în cadrul depozitului logistic Lidl din comuna Fundeni, județul Călărași. Stația de încărcare electrică poate funcționa cu energie provenită de la cele 2650 de panouri solare montate pe acoperișul depozitului și poate alimenta simultan două camioane electrice. În ceea ce privește stația CNG, aceasta poate alimenta cele 14 camioane ce funcționează pe CNG (gaz natural comprimat) și va putea fi folosită exclusiv de camioanele partenerilor care transportă marfă pentru retailer.
La un nivel micro, ce am putea să facem fiecare dintre noi începând de astăzi pentru a maximiza beneficiile care vin la pachet cu transportul sustenabil este:
- Să profităm de programul „Vinerea Verde”, care ne asigură transportul public gratuit săptămânal, în fiecare vineri, în Cluj-Napoca (fără a include Zona Metropolitană Cluj). Astfel, orice călătorie cu transportul în comun – autobuz, troleibuz, tramvai – pe liniile urbane este gratuită în fiecare zi de vineri.
- Să optăm pentru deplasarea cu vehicule electrice; mașinile, bicicletele, trenurile, bărcile și scuterele electrice sunt toate o opțiune bună, deoarece au un pachet de baterii și un motor electric. Astfel, data viitoare când suntem pe cale să comandăm un Bolt, spre exemplu, ar trebui să știm că putem opta ca, din aplicație, să alegem o mașină electrică.
- De altfel, car-sharing-ul reprezintă întotdeauna o opțiune validă. Când oamenii împart un vehicul cu mai mulți ocupanți și merg în aceeași direcție, va exista mai puțin trafic pe șosele și mai puțină poluare.
- Mersul pe bicicletă este cea mai evidentă formă de transport sustenabil și, pe lângă faptul că ajută la conservarea planetei, ne oferă și un antrenament bun.
Prin mici acțiuni făcute cu consecvență în fiecare zi, atât tu, cât și eu, putem contribui la un viitor mai bun pentru orașul în care trăim.
Putem susține producători locali din Cluj, dar și din restul țării, achiziționând legume și fructe de sezon. Putem combate risipa alimentară avându-i, drept sursă de informare și educare credibilă în acest proces, pe cei de la Food Waste Combat, care combat risipa alimentară activ și creativ, din respect pentru hrană, pentru semeni și pentru mediul înconjurător.
Putem începe să reciclăm în Cluj, cu ajutorul acestui ghid de reciclare pe care ți l-am pregătit în avans, în care regăsim tot ce ar trebui să știm despre unde și cum reciclăm în orașul în care locuim. Nu în ultimul rând, putem opta să utilizăm transportul sustenabil, adoptând inițiative la îndemână și sănătoase pentru noi și pentru mediu precum mersul pe jos, mersul cu bicicletă și utilizarea transportului public mai ales în contextul programului Vinerea Verde.
Și, în tot acest proces, ne putem uita la modul cum Lidl România ne inspiră să devenim, de la o zi la alta, mai buni cu viitorul nostru în oraș, prin fapte sustenabile cu impact pe care ei le întreprind.
Care sunt câteva dintre micile fapte pe care le faci zilnic pentru un viitor mai bun în Cluj?