Piața Mihai Viteazul

Home $ Articole $ Piața Mihai Viteazul

by | Aug 20, 2013 | Articole

Piața Mihai Viteazul este una dintre cele mai tranzitate și cunoscute zone din Cluj Napoca. Piața înființată în 1852, a purtat până în 1919 numele de Piața Szechenyi (Istvan), când a primit numele lui Mihai Viteazul, domnitorului și unificatorul Țării Românești, Transilvaniei și Moldovei.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o dată cu construirea căii ferate pentru transport persoane și mărfuri, piața a primit o destinație comercială și a înflorit, devenind în scurt timp locul preferat al burgheziei acelor vremuri. În 1902, după o serie de accidente feroviare, calea ferată a fost desființată. Anii ’50 au adus o serie de shimbări pieței, când au fost construite o serie de blocuri, cărora li s-au adăugat ulterior hala agroalimentară.

În mijlocul pieței se poate observa statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, operă a sculptorului Marius Butunoiu, dezvelită în 17 decembrie 1976. Statuia, cu o înălțime de 7 m, este montată pe un soclu înalt de 4,7 m, fiind amplasată pe o platformă cu trei rampe, care este decorată cu basoreliefuri, reprezentând luptele cu otomanii și Unirea Moldovei și a Transilvaniei cu Țara Românească. Inițial, macheta intrase în competiție pentru a fi amplasată în Alba Iulia, dar din cauza înălțimii prea mari față de clădirile din zonă a fost eliminată. Intervenția lui Nicolae Ceaușescu a dat cât câștig de cauză statuii sculptorului Oscar Han, a cărui statuie a fost dezvelit în 1968, la Alba Iulia, în fața Palatului Princiar, cu ocazia semicentenarului unirii Transilvaniei cu România. Astfel, statuia propusă de Marius Butunoiu, care deja se afla într-o stare destul de avansată cu lucrarea, a fost ridicată la Cluj, pentru a aduce un plus de istorie românească orașului.

Piața Mihai Viteazul este perfectă pentru plimbare, deoarece statuia este înconjurată de un parc cu bănci și copaci, în capătul căreia se află flacăra veșnică. Vizavi de parc se află fosta Cinema Republica, din 2011 redenumit Cinema Florin Piersic după o serie de lucrări de modernizare. Acesta dispune de o sală cu o capacitate de 729 de locuri, sunet Dolby Stereo, proiecție peliculară și 3D, aer condiționat, bar, pizzerie și, pe timp de vară, terasă.

În prezent, Piața Mihai Viteazul reprezintă una dintre cele mai importante piețe ale Clujului, unde se intersectează străzi pricipale din oraș, transportul public în comun oferă numeroase stații spre cele mai importante cartiere ale orașului, iar turiștii și localnicii pot face cumpărături din numeroasele magazine și buticuri. De asemenea, din Piața Mihai Viteazul se poate ajunge foarte ușor în Piața Unirii, Piața Avram Iancu și Piața Muzeului, care sunt cele mai tranzitate piețe și care găzduiesc cele mai cunoscute obiective turistice din Cluj Napoca. Gara CFR și autogara Beta sunt la doar câteva minute de mers cu mașina sau pe jos din piață, iar Aeroportul Internațional Cluj Napoca se află la 10 minute distanță.

Pentru cei care doresc să descopere viața de noapte a Clujului, pot alege una dintre cluburile sau pub-urile situate în zona Pieței Mihai Viteazul. Printre acestea se numără Club Bamboo, Club After Eight, Complexul Leu sau Restaurantul Havana.

Articol realizat cu ajutorul echipe ClujTravel.com.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!