Bugetul necesar pentru a merge în 2017 la cele mai tari festivaluri din România

by | Apr 26, 2017 | Articole

Nu ştiu voi ce faceţi, dar eu stau ca pe jar şi aştept să înceapă odată perioada de festivaluri, să simt atmosfera aceea specifică, să nu mai ştiu când plec şi când vin de acolo, să fiu moartă de oboseală şi să nu îmi pese, pentru că pune muzică DJ-ul meu preferat sau oh, o aud pe cântăreaţa mea preferată live!

Entuziasmul meu este oricum uşor anormal, de luna trecută îmi cumpăr doar haine „de festival”, refuz orice vacanţă în afară ţării pe motiv că „Atunci e Electric Castle”, „Nu pot, sunt la Summer Well” sau, preferata mea, „Îmi revin după Untold”. Pentru că la ambele ediţii am fost aproape moartă de la răceală după cele 4 zile de magie. Da, am de gând să merg la cât de multe posibil, toate din Cluj şi vecinătate şi apoi, mai vedem dacă mai rămân bani.

Ah da, banii, singurul nor negru în basmul meu fantastic în care dansez o vară întreagă şi singura mea grijă e să… nu am nicio grijă. Că ne place sau nu, realitatea e că distracţia în ziua de azi costă. Aşa că noi am scos o hârtiuţă şi un pix şi ne-am apucat de calcule. Abonament la prețul maxim, 2 ape, 2 beri şi 2 drink-uri, plus 2 mese pe zi ne-am gândit că ar fi costurile obligatorii. Am mai inclus campingul, parcarea (unde este cazul), ca să aveţi o idee. Vedeţi ce a ieşit în infograficul de mai jos.

Am întrebat organizatorii care vor fi prețurile, însă momentan acestea nu sunt finale, ci doar estimative, și pot suferi mici modificări până în ziua festivalului. Tabelul va fi updatat, dacă va fi cazul.

Ca buget total necesar, Electric Castle este pe primul loc, dar trebuie să ținem cont de faptul că durează 5 zile. Pentru UNTOLD bugetul necesar este asemănător. Pentru Blaj aLive aveți nevoie de cel mai mic buget, însă evenimentul se desfășoară doar pe parcursul unei singure zile, iar în medie ai nevoie de 400-600 lei pentru un singur festival. Asta fără transport, cazare etc, dar asta depinde de fiecare.

În perioada 12-16 iulie nu avem unde în altă parte să fim, decât la Bonţida, la Electric Castle, unde se anunţă cea mai tare ediţie ever şi nu că nu i-am crede, dar trebuie să mergem să ne convingem cu proprii ochii. Cu nume precum Deadmau5, Franz Ferdinand, Zedd, Alt-J, Paul Van Dyk, Moderat, Nero şi mulţi alţii, nici nu au cum să nu-şi ţină promisiunea. Nici dacă e soare în toate zilele de festival nu ne-am supăra.

Preţul actual al biletului de acces general este de 439 lei, dacă doriţi şi camping devine 539 lei. Dacă alegeți să mergeți cu cortul, aveți aceleași facilități ca la Premium anul trecut, cabine de duș și toalete cu flush. În camping mai există un Lidl, o scenă cu muzică și o zonă de grill. De asemenea, își doresc să urbanizeze întregul spațiul și să construiască un fel de centru al orașului, cu un turn în jurul căruia să fie câteva coffee shops, magazine de fructe etc.

Noi am calculat cu prețul maxim al abonamentului, care va fi 499 lei, iar camping separat 100 RON. Sistemul de plată se va face şi anul acesta tot prin brăţări RFID, care funcţionează precum un card contactless şi e şi un accesoriu foarte cool. Preţurile la bar cel mai probabil se vor învârti în jurul aceleași sume ca anul trecut: 6 lei apa, 8 lei o bere, 18-22 lei un drink. Preţul unui meniu de mâncare va fi între 20-30 de lei, dar depinde, bineînțeles… Anul acesta vor fi în jur de 20-25 de vendori de mâncare. Ajungem cam la ~ 118 lei pe zi. Dacă veniţi cu maşina, va exista o taxă de 20 lei pentru parcare. Dacă plecaţi şi reveniţi, taxa va trebui achitată din nou, dar dacă rămâne maşina acolo pe toată durata festivalului, 20 de lei it is!

Blue night. #electriccastle #musicfestival #castle #video #mapping #blue #sky #crowd #festivalgoers #most #amazing #location

O postare distribuită de Electric Castle (@electriccastle) pe

La UNTOLD Festival vor fi atât de mulţi oameni încât cred că ne va trece şi foamea şi setea doar uitându-ne la cozi. Putem spera la un singur lucru: să nu ne apuce foamea pe toţi deodată! Cu toate că presimt că Afrojack, Armin Van Buuren, Axwell, Ingrosso, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Martin Garix şi… ok, e timpul să mă opresc, că altfel spun tot line-up-ul… îi vor ţine pe mulţi în faţa scenei ore întregi.

Prețul maxim al abonamentul 4 day pass, în care nu intră şi preţul taxelor, este de 550 lei. La Untold fiecare parchează unde apucă. Noi vă recomandăm să lăsaţi maşinile acasă şi să folosiţi mijloacele de transport în comun, căci oraşul va fi oricum foarte aglomerat. Nu am găsit niciun cuvânt despre camping pe site-ul lor, dar au oferte de cazare în căminele studenţeşti. Cel mai probabil că vor anunța detalii despre camping în curând. Anul trecut prețul a fost de 90 Lei/pers pentru camping cu cort propriu, anul acesta probabil va fi 100 lei. Iar despre vendori, ce să spunem… 7-10 lei apa/berea, 18-20 lei un drink şi un preţ de 25 lei pentru un meniu bun de mâncare. Aproximativ 120 de lei pe zi.

@hardwell was amazing last night ? are you ready for a new #untold adventure today?

O postare distribuită de UntoldFestival (@untoldfestival) pe

Și dacă tot mergem la Untold, nu putem să nu murim de curiozitate în legătură cu ce o să fie cu acest nou festival, Neversea, care ne duce chiar pe malul Mării Negre. Anunțat în urmă cu atât de puțin timp încât nici nu prea am apucat să ne dezmeticim (chiar dacă zvonuri au tot fost de ceva timp), este un fel de frate mai mic al festivalului Untold, căci în spatele lui se află aceeași organizatori. Zic ei: From the creators of Untold comes a legendary new story. Și nu-i putem crede până nu vedem cu ochii noștri. Sau în cazul de față, până nu cheltuim din banii noștri.

3 zile și 3 nopți, 7-9 iulie, Constanța. Biletele sunt 225 lei începând de astăzi, prețul final va fi de 420 lei. Și asta pentru că tocmai au apărut și primele nume pe afiș: Tiesto, Afrojack, Fatboy Slim, KSHMR, Nicki Romero, Dua Lipa, Fedde Le Grand, Lost Frequencies și alții. Toată distracția o să aibă loc pe o plajă nou amenajată, pe Faleza Nord. Va exista loc de camping, iar prețurile le estimăm a fi cam de 25 lei un meniu de mâncare, 7 lei apa, 8 lei berea și 20 de lei un drink că doar na, sunteți pe litoral.

Jazz in the Park aduce an de an schimbări (în bine) şi nu putem să nu fim prezenţi. Este un festival al Clujului, care din 2013 ne surprinde tot mai plăcut şi de care nu putem sta departe nici dacă am vrea. Pentru ediţia cu numărul 5, organizatorii au dezvoltat o serie de concerte pe bază de bilete, la care vor cânta nume importante, precum Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Dhafer Youssef și Susana Baca. Există un abonament la preţul minim de 220 lei, maxim 270 lei, în funcţie de locul ales în Sala Mare a Operei Maghiare din Cluj. Pentru intrare la un singur concert, biletele costa 110 lei la categoria I și 90 de lei la categoria a II-a

În ceea ce priveşte preţurile la mâncare şi băutură, avem 5 lei pentru o apă, 6-7 lei suc, 7 lei berea, 12-15 lei un drink , 7-10 lei limonada, în funcție de gramaj, 5-10 lei cafeaua, în funcție de specialitate, 3-5 lei înghețata şi un cost între 10 și 30 lei pentru un meniu care să vă potolească foamea. La Jazz in the Park credem că o să vă facă mai mult din ochi chestiile dulci, şi nu alcoolul, deci vom păstra raţionamentul, dar cam tot acolo ieșiți cu banii, 2 înghețate = o bere…Ca în fiecare an, nu credem că veţi fi acolo chiar în fiecare zi, aşa că vom presupune că luni – miercuri veți merge la concertele de seară, iar vineri – duminică la cele din Parcul Central, unde veți cheltui în jur de 102 lei/zi.

#night in the #park #cluj

O postare distribuită de Jazz in the Park (@jazzintheparkcluj) pe

La Summer Well, oh well… nici nu ştiu ce motiv să vă dau mai întâi să nu îl rataţi. Să vă zic de locaţie şi cât e de superb la Domeniul Ştirbey? Sau de line-up-ul de excepţie, care nu dezamăgeşte în niciun an, iar anul acesta pe mine m-a câştigat complet când au spus Birdy, Interpol, Oh Wonder, Editors şi Glass Animals? Sau poate de senzaţia aia că eşti la un festival care e fix ca o vacanţă? Voi alegeţi, eu mi-am găsit motivele să merg.

Preţul unui pass de 2 zile este de 275 lei fară taxe. Partea bună e că durează doar două zile, deci nu puteţi cheltui extraordinar de mult. A fost anunțat și camping-ul, la Buftea Lake Resort, care e la o distanță de ~10min de mers pe jos. Cu sau fără vedere la lac, poți alege întreg cort, colibă sau rulotă. Alte detalii aici.
Preţuri ca peste tot, 6 lei apa/berea, 15 lei drink-urile, 18 lei suma medie pentru un meniu. 70 lei/zi. Iar dacă mergeţi cu maşina, puneţi deoparte şi vreo 20 lei pentru parcare. Când am făcut calculele, noi am luat în considerare o singură masă pe zi, nu două ca la celelalte festivaluri, căci acolo nu prea se stă atât de mult încât să mâncați de nu știu câte ori.

Join our official event on Facebook: Summer Well 2017! We had a blast! We're so grateful for Summer Well 2016! ?? #summerwell

O postare distribuită de Summer Well Festival (@summer_well_festival) pe

Dacă mergem până la Bucureşti, o să mergem şi până la Sibiu, la Airfield, că e la o aruncătură de băţ. Vin băieţii de la Gorgon City, The Mono Jacks, Looptroop Rockers, Dope D.O.D, Afu-Ra şi mulţi alţii. Încă mai au abonamente la preţ de presale, cu 109 lei şi taxe, dar dacă te decizi prea târziu vei plăti 189 lei. Aveţi şi posibilitatea de a sta în camping, 39 lei. Şi acum vin cheltuielile mai „usturătoare”: 86 lei/zi, ca să nu leşinaţi în faţa scenei. Şi aici încă aţi scăpat ieftin.

#AirfieldIsYourfield✈️

O postare distribuită de Airfield Festival (@airfieldfestival) pe

Eu una nu am simţit niciodată nici un fel de dorinţă să merg la Blaj aLive, dar anul acesta au pregătit ei ceva simpatic şi aş da o fugă. Pot intra 3, 4, chiar 5 persoane pe acelaşi bilet. Şi dacă faceţi gaşcă de 5, de exemplu, vine 38 lei/per om, pentru că preţul total este de 190 lei. Sau îți cumperi biletul tău cu 60 lei. Sună bine, nu? Şi mai bine o să sune Amy Mcdonald, Walking on cars, Lola Marsh, Sinoptik, ai noştri dragi români de la Alternosfera, Coma şi Şuie Paparude.

Şi, după cum am anunţat deja într-un articol anterior, anul acesta festivalul durează doar o zi, aşa că nu mai plătiţi nici cazare, nici camping, cu puţin noroc nici nu vi se face foame. Totuşi, ca să nu fiţi înfometaţi pe acolo, aflați că veți găsi mâncare cu prețul curpins între 12-18 lei, bere draft 6 lei, apă/suc 6 lei. Pentru o zi întreagă de festival estimăm că fiecare va trece pe la vendorii cu mâncare de două ori, va bea 2 beri, 2 drink-uri și 2 sticle de apă. Bineînțeles, fiecare își poate face planul și calculele singur. Noi așa am calculat bugetul. Sistemul de plată este prin intermediul jetoanelor. 1 jeton = 6 lei și este divizibil cu 2. Parcarea este liberăăăăă.

Și încă o dată ne îndreptăm spre mare, căci poate ajungeți și la Dakini Festival, pe coasta Mării Negre, mai exact în Tuzla, Constanța. Line-up-ul include nume precum Tsuby, Suduaya, Loud, Kroko și alții, ale căror muzică vor fi în acord total cu starea de bine și de libertate a participanților. Un festival despre diversitate, toleranță, armonie, conexiune și simpla plăcere de a fi în viață. Just yoga and chill. Dar la care, ca peste tot, există un bilet de intrare pe care trebuie să-l achiziționați. Sunt 6000 de bilete disponibile la prețul de 79E (355 RON), urmând ca prețul final să fie de 99E. Aveți și posibilitatea de a campa, căci este suficient loc pe malul mării, 15E (65 RON), 2 persoane, cortul îl aduceți voi. Vor avea bilete de weekend, nu și de o zi. În ceea ce privește cheltuielile, am aproximat la o sumă de 112 lei/zi.

Dacă aţi fost la ediţia pilot, cu siguranţă veţi vrea să fiţi prezenţi şi anul acesta la Smida Jazz Festival, mai ales că vor fi 3 zile pline de „sunete jazzistice” emise de 9 grupuri, printre care şi GoGo Penguin, The Kandinsky Effect, Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz şi JazzyBIT. Da, anul trecut a fost intrare liberă şi e de înţeles, dar anul acesta au stabilit un preţ final de 119 lei pentru abonamente, dar dacă îl luaţi înainte de 21 august, este 99 lei. Biletele de o zi vor costa 45 lei. Eu cred că e posibil ca înainte cu 5 zile de festival să ştii dacă mergi sau nu.

Vor avea zonă de camping (35 lei/3 zile sau 15 lei/zi) iluminată, păzită, care va beneficia de toalete, dușuri și alte facilități, dar şi o zonă de parking, unde intrarea va fi de 10 lei. Va fi amenajat şi un food court şi baruri, iar noi estimăm că aveţi nevoie de 94 lei zi

@sebastianspanache trio in action. #smidajazz #jazzfest #openairfestival #sebastianspanachetrio #smida #intothenature

O postare distribuită de Smida Jazz Festival (@smidajazz) pe

Mai puteți? Eu da, așa că vă propun să dăm o fugă și până la Murmur Festival, din 28 iulie până în 30, la Cetatea Făgăraș. V-am mai spus că vor avea 3 scene, vă mai reamintesc câteva nume din line-up: Phil Weeks, Archie Hamilton, Ada Kaleh, Radu Mirică, Cred Că Sunt Extraterestru. Acum au disponibile biletele Spring Breaker la 70 lei, 89 lei dacă vreți și loc în camping. Dacă vă bate gândul, vă sfătuim să le și luați că au numai 300 la acest preț și doar 100 de locuri pentru cort. Aveau adică, că sigur au mai vândut oamenii. Prețul final pentru acces va fi de 90 lei și am calculat noi o sumă de 96 lei/zi pentru cheltuială.

Încă unul şi mă duc? Nu prea cred… De la MOX nu mai pot lipsi. De doi ani mă chinui să ajung, it`s time! În line-up au nume precum Mindscape, Village, Argatu`, romaN, Moş Martin, DJ Shiver şi alţii, dar cred că ar putea fi oricine pe acel afiş, că până la urmă MOX este despre o experienţă completă în vârf de munte, muzica este doar un plus.

Preţul întreg al biletului este de 110 lei, dar dacă vă grăbiţi, poate mai prindeţi unul la 85 lei. Vor exista și bilete de o zi, 65 lei, care vor putea fi achiziționate doar la intrare. „Cazarea” se face în cortul personal, iar campingul este inclus în preţul biletului. Sunt cabane și pensiuni la 1-10 km distanță, dar nu ne-am complica cu cazari. MOX e o aventură cu cortul la munte. Chiar și o fricoasă ca mine ar sta la cort doar pentru că așa-i la MOX! Parcarea este la 1,3 km de festival, iar de acolo se merge pe jos, nu trebuie să plătiți nici aici nimic, e tot inclus în preț. Este permis accesul cu slănină, ceapă şi pâine, un borcan de zacuscă, unul de gem… poate chiar un pateu. Cu toate acestea, trebuie să știți că apa, berea, sucul, shot-ul, sunt 7 lei, energizantul 10,5 lei, drink-urile 14 lei, meniul de mâncare 17,5 – 21 lei. Noi am calculat 92 lei/zi. #măăăăi.

A fire camp would go really nice right now. #mox #nature #fire #firecamp #outdoors #people #friends #night #storries #memories

O postare distribuită de MOX (@musicoutdoorexperience) pe

Hai și la Revolution Festival! Chiar de 1 iunie, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. Vin și Eluveitie, Rudimental, Sigala, LTJ Bukem, Dubioza, Dubfire și mulți alții, așa că, ar cam merita atenție. Mai puteți lua bilet Early Bird cu 79 lei până în data de 27 aprilie, inclusiv. Din 28, prețul va fi de 99 lei, urmând ca prețul final să fie de 125 lei so hurry up! Un meniu de mâncare va fi în jur de 15-20 lei, apa 5 lei, berea 8 lei, un drink minim 14 lei.

Știm cu toții că nu se termină vara când se face în calendar 1 septembrie. Și mai ales că anul acesta se lasă atât de îndelung așteptată, poate măcar intenționează să rămână mai mult prin zonă. Noi ne-am gândit că la AWAKE Festival nu puteți fi absenți și numai bine mai bifați o excursie până la castelul Teleki, din Gornești, Mureș, înainte de începerea școlii//facultății. Rag`n`Bone Man, Tom Odell, Modestep, Irie Mafia sunt doar câțiva prezenți în line-up-ul lor. Un abonament early bird, disponibil până în data de 31 mai, este 151 lei și devine 175 lei, dacă vă doriți și loc în camping. Mai apoi, vor fi puse la vânzare abonamente presale, la prețul de 181 lei, 205 lei + camping, pentru ca la final, un abonament de 3 zile să fie 201 lei, cu mențiunea că toate aceste prețuri au taxele incluse. Momentan, nu au la vânzare bilete de o zi, dar iau în considerare și această opțiune.

În ceea ce privește camparea, aveți două opțiuni: camping și… glamping. Dacă alegeți prima variantă, vă este asigurat un loc pentru cort și acces la facilitățile din camping. Cortul poate fi achiziționat și separat, la prețul de 30 lei/persoană. În această zonă se poate închiria cort gata ridicat pentru 2 persoane, 200 de lei pentru toată perioada festivalului. Pentru cei care vor să campeze “cu stil”, au zona de Glamping (VIP camping), unde petrecăretii vor avea la dispoziție corturi de tip bell tent, cu o capacitate de 4 persoane, echipate cu saltele gonflabile, paturi, felinar, coș de gunoi, covor, la prețul de 2000 de lei/cort. Zona de glamping va avea un decor aparte, iar numărul de corturi este limitat.

Acum, despre prețurile la băuturi/mâncare. Spun organizatorii că acestea vor fi stabilite împreuna cu furnizorii de la festival și vor fi pentru toate buzunarele. Prețurile pentru produsele de bază se vor alinia cu restul pieței, așa că noi am calculat cu 7 lei bere/apa, 15-18 lei drink-ul, 20 lei mâncarea. Estimăm că ai nevoie de 98 RON de cheltuială/zi. Parcarea este gratuită pentru cei cu opțiunea de camping sau glamping.

WOW! Calculele astea mi-au dat dureri de cap. În altă ordine de idei… vând „ţinute de festival”, e mai important să merg, nu să fiu fashion.

Voi cât ați cheltuit anul trecut la festivaluri și cât vă planificați pentru anul acesta?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This