Bloody Mary

Home $ Articole $ Bloody Mary

by | Oct 25, 2012 | Articole

SHTOditorialul de joi

Bloody Mary este o bautura foarte populara, mixata din vodka, suc de rosii, sos Worcestershire, Tabasco, sare, piper, suc de lamaie si suc de rosii, insa mai poate contine si busuioc, castravete, masline, telina, sare de telina, sos de soia, ardei iute, bulion, morcovi murati, suc de rosii galbene, ansoa, sfecla rosie, sos barbecue, sos de coriandru, sofran, patrunjel, etc… nu degeaba este considerat a fi unul dintre cele mai complexe cocktail-uri din lume.

Nu se stie exact cine a inventat acest cocktail, dar exista trei oameni cu trei povesti care si-au insusit aceasta creatie. Primul care a pretins ca a inventat Bloody Mary-ul a fost Fernand Petiot in anul 1921 cat timp lucra ca si barman in New York Bar din Paris (care in scurt timp si-a schimbat denumirea in celebrul Harry’s New York Bar) loc adesea frecventat de multe vedete ale vremii printre care si Ernest Hemingway. Un al doilea pretendent la inventia faimosului cocktail a fost Henry Zbikiewicz, barman in New York la 21 Club care spune ca in anii ’30 au fost seri in care a mixat doar Bloody Mary. Al treila a fost actorul de comedie George Jessel client fidel al barului 21 Club, care a si aparut intr-o publicatie in anul 1939 in New York Times ca fiind inventatorul celebrei bauturi cu reteta: o parte vodka, o parte suc de rosii.

Fernand Petiot spunea intr-un interviu al vremii ca el a creat Bloody Mary-ul zilelor noastre si ca Jessel cu toate ca in continuare sustine a fi unicul inventator, el doar a mixat vodka cu suc de rosii. Fernand Petiot a mai afirmat ca inca din anii ’20 in barul sau, Bloody Mary-ul se facea cu patru dash-uri generoase de sare, doua dash-uri de piper negru, doua dash-uri de piper rosu, un strat subtire de sos Worcestershire, dupa care se adauga sucul de lamaie impreuna cu gheata Sparta, o portie de vodka si doua portii de suc consistent de rosii. Metoda de preparare era shake and strain si serveau aproximativ 150 de astfel de bauturi in fiecare zi.

Nici originea numelui acestei bauturi nu este una sigura. Multi cred ca vine de la Regina Maria I a Angliei (care si-a castigat nickname-ul “Bloody Mary” persecutand protestantantii), altii sustin ca vine de la celebra actrita Mary Pickford, iar cativa sustin ca numele acestui cocktail vine de la o ospatarita Mary care lucra in barul Bucket of Blood din Chicago.

Bloody Mary este o bautura aperitiv si il recomand cu caldura inainte de orice masa. Eu il prepar amestecand usor cu o lingurita ingredientele in urmatoarea ordine: vodka, sare, piper, Tabasco, sos Worcestershire, sucul de lamaie si la final sucul de rosii, adaugand si gheata. Prefer sa nu dau o reteta exacta, pentru ca fiecare dintre noi ar trebui sa avem un Bloody Mary exact pe gustul nostru: cu mai multa sare, cu mai putin Tabasco, cu telina etc. Sfatul meu este sa experimentati!

In noul meu loc preferat, Bloody Mary-ul se prepara cu vodka Smirnoff infuzata cu busuioc si castravete, sos de soia, Tabasco, sare, piper si suc de rosii. Tu cum preferi Bloody Mary-ul?

Marian Porumb, bar manager la SHTO

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!