Asocierea perfecta intre bere si mancare

Home $ Articole $ Asocierea perfecta intre bere si mancare

by | Jan 24, 2013 | Articole

SHTOditorialul de joi…

Probabil ca te-ai gandit deja pana acum ca si berea, exact ca si in cazul vinului, se poate potrivi si combina cu toate felurile de mancare si stiluri de bucatarii. De la paste, pizza, specialitati bavareze, fructe de mare si chiar deserturi. De cele mai multe ori asociem berea sinergic cu mancarea si nici macar nu stim ce inseamna “sinergic”. Exista mai multe feluri de a combina aromele intre ele, iar “sinergic” se refera la situatia in care doua sau mai multe arome se combina usor si rezulta o aroma complet noua. Mai exista asocieri complementare (cand doua arome nu se combina, dar se scot in evidenta una pe cealalta), asocieri de culoare (mai des intalnite in lumea vinului, regula simplificata: un vin alb intotdeauna merge bine cu un preparat alb) si asocieri de origine (numai Dumnezeu stie, dar intotdeauna un preparat traditional dintr-o anumita zona se va potrivi cu o bautura traditionala din zona respectiva).

Am terminat in mare cu teoria si vreau sa subliniez ca rareori berea este bauta de una singura. De cele mai multe ori se consuma insotita de preparate mai mult sau mai putin complexe capabile sa interactioneze si sa modifice gustul si aromele experientei culinare. Pentru fiecare bere ii corespunde o tipologie precisa a consumului.


Inainte de masa, la aperitive cum ar fi creveti, bruschete, tartine cu paste iti recomand o bere usoara, de fermentatie la temperature joase. Pentru vegetarieni recomand un Pils, iar pentru amatorii bucatariei bavareze un weizen sau un gueuze de consistenta vinului.
Pentru felurile intai trebuie sa avem in vedere un elemet principal: condimentarea. Pentru preparatele culinare ce contin rosii, sau legume cu o aciditate ridicata nu recomandat a fi servite beri blonde si usoare, ci beri corpolente care sustin acidititatea preparatului. Pentru aceste mancaruri recomand beri chihlimbarii, din malt de Viena. Supele din zarzavat verde merg bine cu o bere lager, iar supele de legume in general se asociaza bine cu berile irlandeze. Rissotto se potriveste bine cu o bere italieneasca blonda, iar ragu l-as recomanda cu o biere de garde, specific frantuzeasca.


Alaturi de carnea de pui, curcan si prepelita ar trebui servita o bere lager blonda cu note dulci, care este lejera si potoleste setea. Carnea rosie, in schimb, cere o bere puternica si intense, cu un continut mai ridicat de alcool, cum sunt berile belgiene. Carnea de porc este valorificata cel mai bine cu berile weissbier.


Branzeturile se potrivesc cu berile care au aromele cele mai puternice. In principiu branzeturile de maturatie medie se asociaza cu beri de tip doppelbock, iar branzeturile cele mai maturate, picante merg bine cu berile trapiste belgiene sau olandeze. Gorgonzola o recomand a fi servita cu o bere barley wine.

Alaturi de desert, berile stout obtine dintr-un malt foarte prajit isi spun cuvantul. Majoritatea berilor stout au o aroma de cafea, facandu-le combinatia ideala pentru dulciuri cum ar fi tiramisu. Pentru dulciurile preparate din fructe se recomanda a se consuma beri cu arome de cirese si zmeura.

Cel mai frumos lucru la o bere este varietatea. Te-ai intrebat vreodata de ce exista atatea tipuri, feluri si brand-uri de bere? Nu cred ca toate sunt create doar pentru a-ti potoli setea 🙂 Experimenteaza!

Articol scris de Marian Porum, bar manager @ SHTO College Bar

Tu cum preferi sa bei berea, alaturi de ce tip de mancare?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!