Mint Julep

Home $ Articole $ Mint Julep

by | Aug 1, 2013 | Articole

SHTOditorialul de joi

An de an in America, in prima sambata a lunii mai, oamenii iau cu asalt tribunele care inconjoara pista de curse de cai Churchill Downs din Louisville ca sa urmareasca derbiul Kentucky. Caii alearga, se fac pariuri, iar toata lumea bea o singura bautura: Mint Julep. De mai bine de un secol este bautura consumata in mod oficial la aceste curse-eveniment. In fiecare an publicul consuma aproximativ 120. 000 de astfel de bauturi alcoolice racoritoare, iar pentru prepararea lor sunt necesare  2000 de kg de menta, 30 000 de kg de gheata si 15 000 de sticle de burbon J.
Aceasta bautura a aparat la inceputul sec XIX in America, iar termenul de „julep” vine de la arabescul „julab” sau persanul „gulab”, care inseamna „apa de trandafir”. Mint Julep nu este altceva decat o bautura racoritoare, dulce, care era folosita la inceputuri in scopuri medicinale.

Si pentru ca vorbim despre un cocktail, nimeni nu stie exact cum a fost pregatit primul Mint Julep si mai mult decat atat, exact ca in cazul unui Mojito, fiecare are propria metoda de a-l prepara. El contine o masura generoasa de bourbon (90 ml), gheata sparta, zahar si menta si este servit in celebrul Julep Cup (cupe din metal) cu un Julep Strainer peste bautura. Acest Julep Strainer nu este altceva decat o strecuratoare din metal cu pori mari care se pune pe paharul de servire pentru a oprii bucatile de gheata (da, nu se serveste cu paiul J ). In Kentucky se consuma atat de multe in fiecare zi, incat barmanii isi pregatesc cupele cu zahar, menta si bourbon, le pastreaza la frigider, iar cand este comandat, doar adauga gheata, amesteca si il servesc. Aceasta metoda pentru mine este una castigatoare, pentru ca menta are timp sa infuzeze celelalte ingrediente, pentru o senzatie cu adevarat mentolata atunci cand este consumat. Este ideal pentru zilele calduroase de primavara si vara. Este foarte usor de preparat, incat il poti face cu usurinta si acasa. Ai nevoie de o sticla de bourbon bun (iti recomand Woodford Reserve, Maker’s Mark sau Wild Turkey), zahar alb, menta si gheata. Pentru a pastra traditia, adauga intr-o cana de metal 2 lingurite de zahar, putin bourbon, amesteca pana zaharul se dizolva, adaugi 10-12 frunze de menta, apoi treptat completezi cu gheata sparta si bourbon, amestecand energic pana ce cana iti este plina.

In timpul curselor de cai se serveste si o varianta super-premium al acestei bauturi, care costa 1000 de dolari. De ce 1000 de dolari? Pentru ca este facut cu gheata din ghetari din Antarctica (veche de 10.000) si este servit intr-o cupa de argint facuta la comanda de firma Tiffany & Co, pe care poti sa o pastrezi daca vrei. Mai contine Woodford Reserved Bourbon si Louisville-grown mint.

Este important de stiut ca Mint Julep face parte dintr-o categorie mare de bauturi in amestec, JULEPS, si exista julep-uri de toate felurile: Peach Julep, Quince Julep, Georgian Mint Julep etc (in imaginatia fiecaruia consta limita)

Articol scris de Marian Porumb, bar manager @ SHTO College Bar

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!