Cum a fost la Meet the Brewer @ Off the wall

Home $ Articole $ Cum a fost la $ Cum a fost la Meet the Brewer @ Off the wall

by | Nov 6, 2017 | Cum a fost la

Nu vrem să ne lăudăm, dar noi am fost mari fani ai berii artizanale încă dinainte să înceapă tot hype-ul acesta din jurul ei. Dovadă stă articolul acesta cu 5 localuri din Cluj unde o puteți încerca, completat mai apoi de unul în care prezentam producătorii independenți de bere și cidru din Transilania, iar de curând am scris despre singurele locuri din oraș unde puteți găsi bere artizanală la draft. Ce să mai, a fost dragoste la prima înghițitură. Așa că, atunci când am aflat de seria de evenimente Meet the Brewer, a fost doar o chestiune de timp până aveam să ajungem în primele rânduri, dornici să degustăm și să auzim povești despre bere.

Toată distracția a început odată cu venirea toamnei, mai exact în data de 3 septembrie, când a avut loc prima întâlnire, cu Bereta. Care e, mai exact, faza cu aceste evenimente ? Ei bine, cei de la Beerologique, împreună cu Off the Wall, și-au propus să organizeze niște seri simpatice în care putem cunoaște mai îndeaproape berarii și berile, asta în caz că sunteți curioși să încercați ceva nou sau poate chiar vă gândiți să deveniți și voi producători în domeniul acesta. După Bereta au urmat clujeni noștri dragi, cei de la Hophead Brewing, iar aseară le-am trecut pragul pentru a afla mai multe despre berea artizanală 1717. Pronunțat ”şapteşpe şapteşpe”, nu ”o mie șapte sute șaptesprezece”.

Eu am ajuns în jur de ora 17.30, am luat loc la o masă, mi-am comandat și un burger Brian, că doar na… dacă tot eram acolo, la câțiva pași de burgerii mei preferați din Cluj, nu puteam rata ocazia. Peste puțin timp s-au umplut toate mesele de la subsol, iar Ionuț de la 1717 a preluat cuvântul. El ne-a spus că de fapt e inginer, motiv pentru care nu se poate lăuda cu talente oratorice incredibile, așa că a vorbit cum a știut el mai bine, adică cu pasiune și din suflet, despre ceva ce-i place și face cu drag. Nu a fost conferință, nu a fost workshop, a fost pur și simplu o discuție între prieteni. El ne-a povestit una-alta despre berea artizanală pe care o face, noi l-am atacat cu întrebări și mi-a plăcut, dincolo de dialogul purtat atât de frumos, că publicul a fost extrem de ușor de divizat în mai multe categorii. Se vedea clar cine sunt cei veniți să audă cum le este și altora în domeniu, cine sunt cei care voiau să savureze o bere bună și să știe ce bea și cine erau curajoșii care doreau să se avânte în producția de craft beer. N-a tras nimeni întrebările cu forța, totul a decurs atât de natural, încât ajunsesem la un moment dat să fiu uimită de cât de mare este interesul în zona aceasta.

Băieții au venit cu berea lor albă, Weiss Plus, la draft, pe care puteai să o deguși, dar la prețul de 13 lei dacă voiai una mare (400ml), 9 lei dacă te mulțumeai cu una mică (250ml). Puteai să nu vrei niciuna, apropo, și dacă nu îți plăcea, o puteai refuza și nu o plăteai. Au adus-o și pe cea roșie (Red Ale), dar au fost niște probleme… tehnice, așa că nu am putut să ne bucurăm aseară de ea. Din partea lor (1717 și Off the Wall) a fost runda a doua de bere, mai exact un Red fiert, căci s-au gândit că ar fi bine să facă un produs mai agreabil de sărbători. Nu că nu s-ar bea bere în această perioadă, doar că tindem să asociem această băutură cu căldura, plajele și 30 de grade celsius. Eu una am stat ca pe jar așteptând să o gust.

Acum, câte puțin despre 1717, că doar nu am fost degeaba și publicul a cerut să i se spună cât mai multe posibil, deci am ce împărtăși. Povestea lor a început acum câțiva ani în Sibiu ca un proiect de familie al unei domnițe pe nume Sânziana, alături de soțul și sora ei, ulterior urmând ca Ionuț să întregească echipa. El era mare fan al berii artizanale, ne-a spus chiar că în momentul în care a descoperit-o, în Belgia, nici nu a băut apă timp de-o săptămână, așa că nu a stat pe gânduri când i s-a propus. A urmat problema alegerii unui nume, au aruncat diverse idei pe masă, cum ar fi Orașul Roșu sau Băieții din Transilvania. Mai apoi, Wikipedia le-a spus că în 1717 a fost înființată prima berărie în Sibiu, care avea să fie cunoscută cu numele de ”Trei stejari”, iar după ce informația a fost verificată în arhivele orașului, s-au decis asupra acestui nume.

Inițial și-au dorit să facă berea acasă, însă pe parcurs și-au dat seama că în ciuda faptului că e simplu, rapid și ai nevoie doar de câteva oale, termometre și materia primă, în timp berea se alterează și nu mai are gustul inițial, deci nu era bere pentru consum. Iar de la bere făcută acasă până la a comercializa este un pas enorm. În momentul în care au realizat acest lucru și, în plus, că ar fi depășiți financiar de deschiderea unei berării în țară și aducerea produsului pe piață, au decis să facă băutura într-o microberărie din Germania, în Bavaria și folosesc materie primă (malț, hamei) de acolo, din satele învecinate. Atunci când vor putea susține ceea ce au început, vor investi și în producția de acasă. Speră ei că la anul.

Nu pun accent pe 1717, nu ne-am întâlnit azi aici să bem numai 1717 sau să vorbim numai despre asta, ci am venit să povestim despre berea artizanală, în general, și de ce să dăm atâția bani pe ea. Pentru că nu e un produs ieftin, dar câți dintre voi ați cumpărat ceva ieftin și ați spus – Wow, ce produs de calitate, și atât de sănătos, fenomenal!? Și, în același timp, mi-aș mai dori ca oamenii să înțeleagă că berile făcute natural nu pot fi perfect identice între ele, o toleranță de plus-minus 10% este acceptabilă. Pentru că materia primă, atât malțul, dar mai mult hameiul, depinde foarte mult de climă și locația unde crește.

#offthewallcluj #beer #1717#fun #summer #event

A post shared by Off The Wall (@offthewallcluj) on

Între povești, vă dați seama că am băut bere. Delicioasă, nici nu se compară cu ceva industrial, nici nu se cuvine să le punem în aceeași propoziție. Weiss Plus-ul ne-a cucerit pe toți, cu berea fiartă s-au făcut două tabere în schimb. Ni s-a oferit din start zahăr brun pentru cea de-a doua, fiind atenționați că s-ar putea să apelăm la el. Eu una am avut nevoie. Chiar dacă am fost cucerită de mirosul care îmi amintea de vinul fiert băut iarna, avea un gust amărui, intens, și nu m-am dat în vânt după el. Până la urmă, e și normal, nu toți avem aceleași preferințe, alții au lăudat-o și l-au felicitat pe Ionuț pentru creație, alții l-au felicitat și au lăsat berea în pahare. Oricum ar fi, face o treabă excelentă cu 1717 și dacă vreți să gustați și voi berea fiartă o găsiți în Piața Unirii începând cu 24 noiembrie. Da, la Târgul de Crăciun.

Andy este cel responsabil de aceste seri, el fiind și cel care a pornit Beerologique alături de prietena sa, din simplă pasiune pentru berea artizanală. Ce-i drept, el e originar din UK și nu i-a fost ușor când a venit în România și a văzut că noi habar nu avem ce-i aceea o bere bună.  Eu m-am strecurat printre invitați și am vorbit puțin cu el și cu Oliver (co-proprietar Off the Wall), curioasă fiind să aflu mai multe despre de cum anume a luat naștere această serie de evenimente.

Ideea din spatele serilor de acest fel e să facem berea artizanală accesibilă pentru toată lumea, motiv pentru care nici nu avem bilet de intrare. Am avut deja două evenimente, vor mai fi până la sfârșitul anului, în decembrie cel mai probabil îi așteptăm pe cei de la Three Happy Brewers, din București. Încercăm să abordăm subiecte diverse la fiecare eveniment: Bareta nu are propria lor berărie, așa că au vorbit despre conceptul de gipsy brewing, cum e să faci bere prin țară, Hophead Brewing ne-a povestit despre eforturile de a fi în Cluj cu berea artizanală, azi Ionuț vorbește despre bere făcută în Germania și vândută în România. Mai avem o idee de eveniment, Winter Equinox, în 21 decembrie, când va fi cea mai scurtă zi din an și cea mai întunecată noapte, pentru care vrem să aducem cele mai dark tipuri de bere, precum și cineva care să ne explice ce bem, care e diferențele dintre ele.

Alegerea locației a venit natural, Off the Wall fiind deja celebru pentru colecția impresionantă de sticle de bere artizanală, dar și draft. Eu mă simt fantastic de fiecare dată când merg la ei, dar aseară am ieșit mai veselă ca de obicei. Ce-i drept, am degustat tot ce era de degustat. Big up for the night, guys!

Ce ziceți, v-ar tenta să participați la următorul eveniment de genul? Mergem împreună?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!