Idei care să te scoată din casă în vacanța de Paște

Home $ Articole $ Idei care să te scoată din casă în vacanța de Paște

by | Apr 5, 2018 | Articole

Fiecare dintre noi vede în sărbători o modalitate de a recupera timp. Fie că vorbim de timpul petrecut cu familia, cel în care ne odihnim, cel în care explorăm sau timpul în care… mâncăm și ne plângem că nu suntem mulțumiți de silueta noastră. Nu știm exact voi în ce categorie vă încadrați, dar pentru astăzi am pregătit o listă de idei ce include diverse feluri în care puteți petrece vacanța de Paște în Cluj, astfel încât la sfârșitul acesteia să fiți energici, voioși și cu chef de muncă. Haideți, că mai e puțin și vine vara!

Așadar, cu ce anume puteți înlocui duminică tradiționala masă de Paște?

One day trip prin apropiere

O primă propunere ar fi să (re)descoperiți satele, obiceiurile și tradiții pascale în Transilvania. Poate demult vă doreați să mergi spre Brașov, pentru că ați auzit multe despre Viscri, sau Dutsch-Kreuzs, dacă e să-i spunem după numele săsesc, satul transilvănean aproape uitat de lume, cu case vechi, unele de peste 200 de ani. Acum ar fi momentul. Musai e să vizitați minunata biserică fortificată de acolo, inclusă în lista de monumente UNESCO, să luați contact cu viața la țară, dar și cu oamenii și obiceiurile locale. Aproape de Viscri este Criț, așezat în inima vechii lumi colonizate de sași acum 800 de ani, o locație absolut minunată pentru iubitorii de natură și aer curat.

A post shared by Alina Borcea (@cartoonelle) on

O altă destinație ar putea fi Mălâncrav, satul sibian care a fost readus la viață de fundația MET, patronată de Prințul Charles. Aici există o tradiție în cultivarea pomilor fructiferi, numele maghiar al satului, Almakerek, însemnând chiar “măr rotund”, motiv pentru care există o livadă și o fabrică care produce suc de mere ecologice. Specialitatea culinară a locului este, desigur, un preparat din mere: supă săsească de mere. De asemenea, poate v-ar tenta să vedeți Saschiz, în județul Mureș, care a rivalizat cu Sighișoara la un moment dat pentru titlul de ”capitala șașilor”.

A post shared by Fatin (@fatinasuhazubir) on

Nu putem să nu includem în recomandările noastre Rimetea, satul despre care se spune că ar fi cel mai frumos din zona Transilvaniei, unic în lume. La poalele munților Trascău, la aproximativ 56 km de municipiul Alba Iulia, veți găsi un loc plin de istorie, arhitectură rurala si peisaje mirifice. Distanța mică dintre vatra satului și Piatra Secuiului îi face pe localnici să afirme că în satul lor soarele răsare de două ori, asta pentru că dimineața masivul păstrează umbră asupra satului, deși afară e luminat, iar mai târziu, când se înalță spre cer, ”răsare” și în Rimetea, ivindu-se de după Piatra Secuiului.

A post shared by Branea Andrei (@braneaandrei) on

O altă ideea ar fi să vizitați castelele și cetățile din județ, căci are și Clujul destule cu care se poate mândri. Dacă nu aveți neapărat chef de așa ceva, povești cu prințese și alte lucruri care vă vin în cap când vă gândiți la un castel, puteți oricând să vă urcați în mașină și să conduceți spre Tarnița, Cheile Turzii, Laguna Albastră, cascada Valul Miresei de la Răchițele, sau alte locații incredibile pe care vi le-am prezentat mai detaliat în articolul de aici. Pe principiul – once a while, get lost to find yourself.

Sau ați putea da o fugă până la Târgul de Paști din Sibiu, care se va desfășura în până în data de 10 aprilie, în Piața Mare. Ediția 2018 reunește cei mai mulți expozanți de până acum – 50 la număr, care vor oferi sibienilor și turiștilor multe produse specifice acestei sărbători, dar și diverse preparate culinare dulci și sărate. În centrul târgului va fi amenajată zona de agrement, care va include un carusel tradițional, un trenuleț pentru copii și o cetate gonflabilă. Tot în această perioadă, un trenuleț turistic superb va plimba vizitatorii prin centrul medieval al Sibiului, deci aveți toate motivele să plecați spre târg.

Sport

Dacă tot vreți să aveți un Paște altfel, ne gândim că nu intră în discuție masa copioasă și plină de delicatese. Așa că nu ar trebui să vă deranjeze cu nimic dacă propunem niște… sport. Începem ușurel, mai întâi vă lăsăm doar să priviți meciul de tenis dintre România și Maroc, contând pentru turul 2 al Grupei a II-a a Davis Cup by BNP Paribas. Bilete găsiți aici. Mai apoi, dacă sunteți destul de motivați, puteți ieși la puțină mișcare – alegeți voi ce vă atrage atenția de la categoria noastră de ”Fă sport.

A post shared by Andrei Coseriu (@coseriuandrei) on

Fii turist in Cluj

O altă idee ar fi să explorați orașul, să descoperiți locuri mai puțin cunoscute, pe lângă care poate treceți în fiecare zi și nu le acordați atenția necesară. De exemplu, știați că în Piața Unirii, la numărul 13, se ascunde o clădire uluitoare, în care se întrepătrund stilul gotic, cel al Renașterii nord-italiene și baroc? Este vorba despre casa Wolphard-Kakas. Dar că Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu cea mai mare construcție gotică de tip sală (cu o singura navă) din Transilvania și din sud-estul Europei? #ieșițidincasă

A post shared by Petric Victor (@petric.victor) on

Aventurează-te spre noi experiențe

Cum ar fi cele dintr-un parc de aventură. Dacă ai văzut deja și Salina de la Turda, și cascada de la Răchițele, ai fost și la stufărișul de la Șic, și efectiv nu mai știi în ce direcție s-o apuci pentru a vedea ceva nou… mai bine ți-ai pregăti băgăjelul și papucii sport. Aici găsești câteva astfel de parcuri, despre care am povestit mai demult.

Și o vizită până la Moara de Vânt ar fi demnă de luat în calcul, mai ales dacă aveți copii mici. Va fi o încântare pentru ei să hrănească animăluțele și să iasă din oraș pentru câteva ore.

A post shared by Radu Dan (@radu_dan_) on

Dacă nu aveți chef de plimbări foarte departe de oraș, duminică se deschide sezonul de canotaj pe Lacul Chios. În total, vor fi puse la dispoziția publicului 33 de ambarcațiuni, iar taxa utilizare pentru 30 minute de canotaj va rămâne
neschimbată: 6 lei pentru copiii sub 14 ani și 12 lei pentru adulți. Copiii sub 4 ani beneficiază de acces gratuit. Orarul de funcționare al acestor ambarcațiuni pentru luna aprilie este în intervalul 10.00 și 18.00.

#clujnapoca #chioslake #boat #tretboot #relax

O postare distribuită de R a d u P e t r e n c i c (@radupetrencic) pe

Voi ce planuri aveți pentru sărbătorile acestea?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!