Cum l-am cunoscut la Cluj pe unul dintre cei mai tari tobari ai lumii… și cum o să-l întâlnesc a doua oară. Tot la Cluj, de 1 mai

by | Apr 19, 2018 | Articole

Stăteam într-o zi și ne gândeam – ce facem de 1 mai în Cluj? Eram complet debusolați, gândindu-ne că singurul sfat sincer pe care vi l-am putea da e să plecați de aici. La câteva zile am aflat că bateristul Jojo Mayer, considerat unul dintre cei mai talentați muzicieni ai tuturor timpurilor, alături de Nerve, cântă în /FORM SPACE chiar atunci, de 1 mai. Noi l-am descoperit anul trecut la Jazz in the Park și ne-am bucurat foarte mult că revine la Cluj, în primul rând pentru că asta înseamnă că și lui i-a plăcut de noi la fel de mult cât ne-a plăcut nouă de el.

Am rugat-o pe Corina Brândușan, cea care vorbește cel mai bine despre faptele JITP să ne povestească cum a fost pentru ea descoperirea artistului, despre muzica lui și de ce e musai să-l ascultați măcar o dată în viață. 

Prima dată am auzit numele lui Jojo Mayer la începutul anului trecut, când am aflat că e unul dintre artiștii pe care încercam să-i aducem la Jazz in the Park. Mă pregăteam să aflu mai multe despre el, iar prin martie, după ce a confirmat că vine, l-am căutat peste tot. Am început să citesc, să-l ascult, să-l descopăr. Atât cât se poate online, de la mii de kilometri distanță și într-un timp foarte scurt.

Așa am aflat că Jojo e unul dintre cei mai tari 50 de tobari ai tuturor timpurilor. Asta sigur mi-a atras atenția. Am început să “sap” și mai mult prin media kit-uri, website-uri, articole și interviuri despre Jojo și am înțeles de ce-mi place așa de mult și de ce are așa de mult succes în toată lumea. Probabil are legătură cu modul original în care combină jazzul cu drum&bass, muzica electronică, rock, jungle.

Mai mult, Jojo Mayer a pus bazele unei noi forme de expresie muzicală, unică astăzi în lume. Conceptele și tehnicile lui de reverse engineering în timp real au introdus o nouă paradigmă și au deschis ușa pentru o întreagă generație de muzicieni. Muzicieni care-l văd ca pe un idol/guru. Și îl caută peste tot.

În scurt timp am început să-mi pun piesele lui în căști de câte ori aveam nevoie de un boost de energie.

Încercam să mi-l închipui pe Jojo, văzându-i pozele, profilul de Facebook, muzica, succesele și realizările. Și îmi închipuiam că e un om cu care n-aș putea sta la taclale, pe teme muzicale, mai mult de 5 minute, fără să mă facă să să simt…mică și neștiutoare. Surpriza a fost chiar la Q/A-ul cu el de la Jazz in the Park. S-au adunat câteva zeci de super pasionați de muzica lui, unii veniți special să-l asculte din Constanța, Brăila, București. Fericiți că pot să-l vadă live pe idolul lor, au vrut să-mi ia un butoi de bere. Cum nu aveam voie să beau în timpul festivalului, le-am zis că mă bucur de bucuria lor și e ok, berea rămâne pe altă dată… J Sesiunea de întrebări și răspunsuri a durat mai bine de două ore și jumătate. Și probabil ar fi continuat dacă nu trebuia să urce pe scenă să cânte. Iar când a urcat….

„NERVE pare să fie muzică electronică, dar nu e. Nu “sună” a jazz sau rock, dar e”, așa își caracterizează membrii trupei stilul unic, care i-a făcut celebri în toată lumea.

Ce e fain când lucrezi la un festival care promovează artiști tari, dar aproape necunoscuți în țară, e că începi (sau continui) să asculți muzică din ce în ce mai bună. Partea proastă e că ți-e tot mai greu să te mulțumești cu puțin. Partea și mai bună e că nu trebuie să te mulțumești cu puțin. Muzică excelentă și diversă există din plin, provocarea e să ajungi la ea și ea la tine.

În 1 mai Jojo Mayer & Nerve revin la Cluj. Îi aducem tot noi, oamenii din spatele festivalului Jazz in the Park, de data asta în /Form Space. Și credem că va fi…wow!

Ne vedem la concert?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This