#AfaceriDeFamilie: Interviu cu Lucian & Camelia – Pizza Acrobatica

Home $ Articole $ #AfaceriDeFamilie: Interviu cu Lucian & Camelia – Pizza Acrobatica

Cred că deja v-ați dat seama că unul dintre lucrurile noastre preferate este adunatul poveștilor din Cluj. Facem cum facem și la ceva timp vă mai surprindem cu un interviu, nici nu știm dacă – noi suntem „de vină” că împărtășim tot ce aflăm cu voi, ori clujenii aceștia care nu au liniște și continuă să facă lucruri foarte faine? Astăzi începem o serie nouă de discuții, pe care am denumit-o #AfaceriDeFamilie și probabil vă puteți închipui cam despre ce ar fi vorba: afaceri locale conduse de doi sau mai mulți membrii ai aceeași familii, care și-au dedicat tot timpul și se implică activ zi de zi.

Prima oprire am făcut-o la Pizza Acrobatica, unde am vorbit cu Lucian și Camelia, cuplul responsabil de existența uneia dintre cele mai îndrăgite pizzerii din oraș. Despre Lucian noi am mai povestit într-un articol anterior, când v-am spus una-alta despre cum se prepară Forte e Gentile, un sortiment pe care noi îl considerăm a fi absolut delicios. El e câștigătorul unor premii importante la competițiile din domeniu, nu-i de mirare că ies asemenea bunătăți din mâinile lui. Prima noastră întrebare, probabil și cea mai evidentă, a fost legată de felul în care s-au cunoscut și cum au început să lucreze împreună la acest proiect. Lucian ne-a spus că, fiind căsătoriți, lucrurile au venit cumva natural.

Noi suntem din același oraș, din Beclean. Am fost la același liceu împreună, am fost în aceeași trupă de dans, după care am venit la Cluj, eu am făcut Litere, el a studiat Radiologie, nicio legătură cu domeniul în care activăm acum. Chiar dacă ne știam de atât de mult timp, abia când am ajuns aici a început idila noastră.

Ca orice om în timpul studenției, Lucian a început să-și caute de lucru în acea perioadă. Așa a ajuns în bucătăria de la Napoli Centrale, iar în momentul acela s-a declanșat și pasiunea lui pentru pizza și gastronomia italiană. Când s-a produs această întâlnire, a realizat că nu mai avea niciun sens să-și continue studiile pentru care optase inițial și a început o școală postliceală. După ce a lucrat câțiva ani în bucătărie în Cluj, a plecat în sud, unde a stat timp de 6 ani. Singur. Acest lucru nu i-a oprit din a-și continua relația, se întâlneau la mijlocul drumului de multe ori, iar în 2009 cei doi s-au căsătorit.

Eu am plecat mai apoi în Anglia. A urmat Franța, unde și Camelia a lucrat la un moment dat în bar. Ne-a plăcut mult acolo, am mers vreo 3 ani la rând. În 2014 am deschis prima locație, în Hașdeu, am avut asociați care au venit cu spațiul, iar noi am mers cu know-how-ul. Drumurile noastre s-au separat, a urmat o pauză de aproximativ un an, iar în 2016, în iunie, am inaugurat aici. A fost o provocare destul de mare să găsim locul acesta pentru că aveam nevoie de componenta aceasta, de foc pe lemn. În rest, în fiecare zi ne lovim de diverse probleme, așa cum se întâmplă în orice domeniu ai profesa, dar fără ele nu ar mai fi la fel, nu am mai fi constant motivați să excelăm. Eu cred că încă sunt persoane care nu știu că noi avem o locație fizică, ci cred că suntem doar pe partea de delivery, pentru că mai aud oameni mirându-se când trec pe lângă noi – Aici e Acrobatica? E un sentiment plăcut să le vezi fața luminându-se atunci când își dau seama că au și un loc în care pot ieși la masă cu familiile sau prietenii.

La începutul acestui proiect, Lucian și-a dorit foarte mult să existe o apropiere mai mare între oamenii care le trec pragul și pizzari, considerând actul de a vedea cum este preparată pizza unul extrem de important. Încă nu a renunțaț la această idee și face parte din planurile sale de viitor pentru că interacțiunea dintre bucătar și clienți le oferă acestora din urmă posibilitatea de a pune întrebări, de a-și lămuri curiozități legate de procesul de preparare, de ingrediente, și așa mai departe. Camelia ne-a mărturisit că o altă dorință de a lui Lucian ar fi o bucătărie mai mare, dar ne-a spus râzând că oricât de mare ar fi, lui oricum nu i-ar ajunge. Sunt implicați și devotați complet acestui loc, încercând mereu să vină în întâmpinarea tuturor celor care le oferă încredere, devenindu-le clienți.

Pentru noi, business-ul acesta e o chestie personală, tratăm orice lucru cu seriozitate. Dacă apare un review negativ, imediat sunăm, ne adunăm toți aici, încercăm să rezolvăm problema, luăm totul foarte personal și poate nu ar trebui să fie așa. Nu ne comportăm ca o corporație și nici nu ne dorim să facem asta, pentru că vrem ca fiecare om să fie mulțumit. Din acest motiv încercăm să ne revanșăm de fiecare dată când greșim și ne este atrasă atenția. Dar e foarte greu, pentru că lumea nu face diferența dintre feedback constructiv și hate gratis. E frustrant uneori pentru că după 2-3 ani în care ne sunt clienți, la prima greșeală uită totul. Sau sunt cazuri în care este insultat personalul, lucru care, din nou, este foarte neplăcut. Rămânem optimiști, învățăm tot mai multe cu trecerea timpului și credem că devenim mai buni, pentru că am reușit să ajungem Best Pizza Place pe TripAdvisor, iar asta ne face foarte fericiți. La început-început, aveam doar pizza. Mai apoi am adăugat paste, salate, supe cremă. Toate sunt rețetele mele, în afară de cele clasice, care sunt la fel peste tot. M-am mai inspirat din bucătăria franceză la unele, cum ar fi San Tropez sau Acrobatica, dar în principiu, eu le-am gândit.

Dacă tot a venit vorba de TripAdvisor, cunoscut ca o platformă utilizată în principal de străini, nu puteam să nu-i întrebăm cum au simțit ei valul acesta de turiști care crește constant în Cluj, mai ales de când s-a produs un ”boom” în zona de evenimente.

Se simte foarte tare impactul acesta, mai ales vara. Noi ne așteptam să stagnăm în acest sezon, pentru că știam că lumea e plecată, Clujul e cam gol, dar au fost foarte mulți străini și vedem cum numărul lor crește de la an la an. Și ne place de ei, pentru că glumesc, râd, sunt mult mai deschiși. Eu am lucrat și pe sală în perioadele de genul, și îmi place mult să fac asta, pentru că îmi oferă contactul direct cu oamenii, văd exact ce le place și ce nu. Iar asta mă ajută ulterior pe parte de marketing, de care tot eu mă ocup. Dar învăț mai multe fiind printre ei, decât stând doar în online, ne-a mărturisit Camelia.

În ciuda opțiunilor extrem de numeroase în materie de pizza în Cluj, ei spun că au simțit o evoluție în ultimii 2 ani. Colaborează cu N8 Coffee și cu Sisters pe partea de livrări, asta însemnând că dacă mergeți la una din aceste două cafenele, aveți posibilitatea să comandați pizza, iar ea este livrată de la Acrobatica. Tocmai pentru că sunt momente în care locația lor devine destul de aglomerată, iar activitatea e mai intensă pentru că sunt și foarte multe comenzi, își doresc ca în viitor să existe un spațiu special destinat serviciului de delivery, pentru a fluidiza mersul lucrurilor. Cea mai mare comandă pe care au înregistrat-o până în prezent a fost de 120 de pizza. A fost anunțată cu 2 zile înainte, ei au chemat toți pizzarii principali, și în 2 ore au trimis-o.

Pe final, am vrut să știm cum se completează cei doi în viața de zi cu zi.

Cami e cu ale ei, mai face și de mâncare, din când în când mai fac și eu. Până să deschidem, făceam tot felul de avioane, găteam foarte mult, acum doar uneori. Mai mergem să testăm concurența, să vedem ce mai e pe piață. Viața noastre se învârte în jurul pizzeriei, suntem aici aproape mereu, doar dacă mergem acasă, la părinți, dispărem vreo 2-3 zile. Acum lucrează și fratele meu cu noi și mai avem timp de una-alta, dar înainte singura noastră ”ieșire” era aici. În plus, nu e ușor să fii antreprenor în România, simțim că imediat va trebui să angajăm mai mulți oameni care să se ocupe de hârtii, decât cei care produc ceva. Asta e cea mai mare provocare, dar noi avem norocul de a face ceva ce ne place cu adevărat și suntem dispuși să investim toată energia pe care o avem aici.

Voi le-ați trecut pragul celor de la Pizza Acrobatica sau e timpul pentru o vizită? Camelia și Lucian vă așteaptă să îi cunoașteți.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!