4 mari evenimente din Cluj pornite în urmă cu 5 ani

Home $ Articole $ 4 mari evenimente din Cluj pornite în urmă cu 5 ani

by | Jul 11, 2018 | Articole

Când mai am timp să mă gândesc la diverse lucruri care nu țin de job, ghiciți ce? Tot la asta mă gândesc, pentru că inevitabil îmi vin în minte chestii precum – ”Oare la anul cine mai vine la Jazz in the Park?”, ”Cu ce mă îmbrac la Alandala?”, ”Și cizme pentru Electric de unde-mi iau?” (dacă aveți vreun pont, vă rog), ”Oare e prea devreme să încep numărătoarea inversă pentru Mioritmic?” Cred că toată lumea are curiozități de acestea care-i umblă libere prin minte, doar că la mine e mai grav, căci ajung la ”Oare cum a fost la primele ediții ale acestor evenimente?”, ”Oare ce a fost în capul organizatorilor când s-au apucat de așa ceva?” și totul o ia razna și mă trezesc scriind un articol despre asta.

Azi vă povestesc despre 4 mari evenimente din Cluj, toate pornite în 2013, începuturi, evoluție și câteva highlight-uri ale ediției de anul acesta. Vorbim despre Jazz in the park, Electric Castle, Alandala și Mioritmic. Embrace yourselves, m-a prins un pic subiectul.

În 2013 au apărut mai multe evenimente mari la Cluj, unele au dispărut deja, dar majoritatea se pregătesc pentru următoarea ediție. Tot în același aveam să asistăm la ultima ediție Peninsula / Felsziget, care până atunci, alături de B’ESTFEST (alt festival care a dispărut imediat după), erau cam singurele festivaluri de muzică importante din România. Începând de atunci, Clujul a devenit orașul festivalurilor!

Acum 5 ani, la data de 21 iunie 2013, debuta timid Jazz in the Park, un festival organizat de cei de la Fapte, care anunța că se va desfășura pe o perioada de trei zile, iar cei prezenți se vor putea bucura de târguri vintage, degustări de vin și o mulțime de concerte, toate pe bază de intrare liberă. Toată acțiunea era concentrată în Parcul Central, aceasta fiind și ideea de bază de la care a pornit evenimentul: să le redea clujenilor spații din oraș de care nu mai reușeau să se bucure. Se adresau iubitorilor de jazz și natură, intitulându-se un ”festival verde al muzicii bune”. Scena centrală îi avea ca headlineri pe Maria Răducanu, Otros Aires și Waldeck, clădirea Casino adăpostea muzică clasică, iar în foișor aveau loc jam-sessions de tobe, fluiere și muzică folk. Încă de la început au avut parte de ploaie, astfel că o zi a fost anulată. Anul acesta au demonstrat că pot face față chiar și pentru 9 din 11 zile, cu ploaie.

 

În anul următor, am avut primul concert pe bază de bilet, cel al Melaniei Pain (vocea Nouvelle Vague), care a avut loc la Opera Maghiară. 2015 a fost anul care a venit cu cele mai multe schimbări pentru Jazz in the Park, cumva și datorită faptului că în acel an Clujul a purtat titlul de Capitală Europeană. În primul rând, perioada de desfășurare a crescut la 7 zile și nu s-a mai revenit niciodată la mai puțin de atât. Mai apoi, pe lângă Parcul Central și Opera Maghiară, s-au mai alăturat alte două locații: Colin’s și Plaja Grigorescu, care a devenit gazda Competiției Internaționale de Jazz din acel moment. Tot atunci a luat naștere și Fondul Jazz in the park și la prima sa apariție în lume s-au strâns 41.490 lei, după ce 55.000 de participanți s-au perindat prin festival în cele 7 zile. În 2016, Muzeul de Artă se alătură locațiilor Jazz in the Park și în acel an a avut loc și primele eveniment conexe – Picnic în the Park și Jazz in the Park Bogata Edition. În 2017, festivalul a ajuns și în stradă, integrând partea numită Jazz in the Street, dar și la groapa de gunoi a orașului, la Pata Rât, o locație extrem de controversată pentru mulți. De-a lungul anilor, line-up Jazz in the Park a fost completat de nume precum Luz Azul, Teodora Enache, Lars Danielsson, Les Elephants Bizarres, Hilde Louise Asbjørnsen, Tango with Lions, Blazzaj, Exit Oz, Eyot, Kovacs, Dhafer Youssef, Susana Baca, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Vintage Trouble, Jojo Mayer & Nerve, Skalpel, Viva Vox și mulți alții. Și am ajuns la ediția de anul acesta, cea mai mare și mai complexă de până acum, extinsă la o perioadă de 11 zile, cu 7 concerte pe bază de bilet, susținute la Opera Maghiară și la Muzeul de Artă, formații incredibile înscrise în Competiția de Jazz și un afiș care face cu ochiul și unui necunoscător, cu cei de la Nouvelle Vague în frunte. A fost o ediție minunată, mulțumim Jazz in the Park pentru tot ce ați făcut în acești ani, pentru că ați redat Parcul Central locuitorilor din Cluj, pentru că i-ați scos din casă, pentru că ați transformat în normalitate ieșitul cu hamacul în natură.

Prima schiță a festivalului Jazz in the Park a fost scrisă pe o coală de flipchart care e încă lipită pe ușa camerei din apartamentul alor mei, unde locuiam când a venit ideea. Cred că de atunci până acum, am respectat ce ne-am propus, însă au venit peste noi de-a tăvălugul foarte multe idei noi, care ne-au inspirat din rezultatele avute. Planul inițial a fost să deschidem Parcul Central și să promovăm un alt fel de festival, un alt mod de a petrece timpul liber și un alt soi de muzică pe care să o asculți. Eu zic că am reușit să le bifăm pe acestea. Pe parcurs a apărut Fondul Jazz in the Park, au apărut alte spații publice, a apărut arta stradală, a apărut Pata Rât, a apărut dorința noastră de a fi mai eco și multe oportunități de colaborare cu artiști noi și a promova muzică bună în țară. În primul rând, ne dorim să avem un viitor lung și suntem dispuși să muncim pentru asta. Cred că 6 ediții servesc ca un testimonial pentru această afirmație. Ca impact, sper din suflet că am contribuit cât de puțin la fericirea altora, că am schimbat niște mentalități în Cluj și că am stimulat și pe alții să facă ceva. De asemenea, simt că am adus o notă de freshness imaginii Jazz-ului în România. Dar oricât de bine ne-am fi făcut planul în 2012, nimic nu cred că putea prevesti călătoria ce urma. Este fascinantă și foarte stimulativă. Și cel mai de preț lucru pe care l-am învățat este că pe lângă planuri meticuloase, trebuie să-ți lași un pic de loc pentru idei noi, idei creative și spontaneitate – ne-a spus Alin Vaida, directorul festivalului.

Audience record.???❤ @nouvellesvagues #jazzinthepark #concert #nouvellevague #festival #cluj #park

O postare distribuită de Jazz in the Park (@jazzintheparkromania) pe

Tot în 21 iunie 2013 a debutat și Electric Castle. Clujul a fost lovit atunci de un noroc chior și un grup de oameni creativi au decis să organizeze un festival super tare (cel mai tare din punctul meu de vedere) și peste 32.000 de persoane au fost în Bonțida, la Castelul Banffy, în cele 3 zile de festival, iar pe cele 4 scene au evoluat peste 90 de artiști. Printre artiști s-au numărat: Morcheeba, Pendulum DJ Set, Feed Me, James Zabiela, Fritz Kalkbrenner, Dope DOD, Dub Pistols, Stanton Warriors, A.Skillz, Krafty Kuts, Wankelmut and Telepopmusik. Fun fact: pe atunci, Main Stage se numea ”Scena Mare”, hihi. Încă de la prima ediție, Electric Castle s-a prezentat ca un eveniment aflat la un alt nivel față de tot ce exista până atunci, s-au descurcat foarte bine și la capitolul comunicare, și la organizare, și în materie de activități pe care le-au avut în desfășurare, reușind astfel să câștige inimile multora dintre noi.

 

În 2014 au venit cu motto-ul “Bigger, Stronger, Better”, căci evenimentul a fost extins la 4 zile și au mărit numărul scenelor la 5. De data aceasta, 79.000 de participanți s-au adunat în cele 4 zile de festival (dublu față de prima ediție), Electric Castle devenind astfel cel mai mare festival din istoria României la acel moment. 6 scene, 150 de artiști invitați și 97.000 de oameni au dansat la festival în 2015, acesta fiind și momentul în care și-a câștigat titlul de festival al ploii. Tot atunci au lansat și aplicația Electric Castle, care îți ghida pașii prin festival, te ajuta să-ți găsești mașina sau cortul, îți puteai configura propriul program pe ea astfel încât să nu ratezi vreun artist preferat, te notifica ori de câte ori se întâmpla ceva interesant și te ducea la locul respectiv. Tot la această ediție au fost desemnați și primii Eco-Ambasadori, cei care au pedalat peste 250 km de acasă până la Bonțida avut intrare gratuită la festival. 120.000 de oameni au fost prezenți în 2016. Anul trecut am fost martorii unei ediții de vis, care a adăpostit unul dintre cele mai mari ecrane LED din Europa, o scenă principală cu dimensiuni record, un camping urbanizat, structuri artistice și terenuri de sport, un adevărat oraș construit la Bonțida. Zona de camping a devenit o așezare urbană în sine. Cei 10.000 de participanți cu corturile au avut, pe lângă facilitățile obișnuite, și un supermarket, o zonă de grill, propria scenă și o zonă independentă de activități.

Electric Castle a apărut ca în filmele acelea de la Hollywood: the new kid from the block. The kid care a tot crescut si a ajuns să seteze trenduri și standarde de producție pentru evenimentele din România. După 5 ani, the kid a devenit that cool dude, care în fiecare an încearcă să se reinventeze și să aducă de fiecare dată ceva nou. Este o direcție pe care ne-am asumat-o de la început și pe care vom continua să construim ceea ce credem noi că este singura experiență completă de festival din România, Andi Vanca – Head of Communications.

Și anul acesta va fi mai bine de atât pentru că festivalul acesta atât știe să facă: să ne uimească, să ne șocheze, să ne iubească. Avem un număr total de 7 scene și o adevărată provocare: aceea de a face slalom printre ele, pentru că nu vrem să ratăm nimic. Electric Castle este în 2018 primul festival de muzică din România care va avea o scenă 100% alimentată din surse de energie regenerabilă – EcoStage, alimentată de curent provenind de la panouri voltaice în proporție de 50%, restul necesarului fiind acoperit de energia kinetică produsă printr-o instalație din două biciclete pe care sunteți invitați să pedalați. Electric Castle este și va rămâne un exemplu de bune practici, căci a transformat complet un sat aproape anonim din România în ultimii 5 ani și să nu uităm că în fiecare an donează pentru renovarea castelului și au tot felul de campanii de CSR prin care fac doar bine în derulare. Sunt puse în vânzare bilete de acces pentru o singură zi, la prețuri de 149 lei (pentru ziua de miercuri, 18 iulie) sau 189 de lei (pentru restul zilelor din festival). Abonamente full acces pot fi achiziționate aici.

Mioritmic este un alt eveniment despre care s-a auzit pentru prima dată în anul 2013 și se prezenta simplu: “festival de muzică electronică care va avea loc în Pădurea Baciu”. Prima ediție a fost de o singură zi, anunțață printr-o poezie. Au existat de la început trei scene amenajate, la prima ediție fiind prezenți artiști precum Lee Burridge, Audiofly, Rhadoo, Fumiya Tanaka, Akua Naru & The Digflo Band și Masomenos, line-up-ul adunând 20 nume în total. În 2014 au optat pentru două zile de festival, de data aceasta aducându-i în fața publicului pe Tale of Us, The Martinez Brothers și Pendulum (djset). Încă de la început, organizatorii au excelat în privința design-ului, în special a visual-urilor și proiecțiile realizate pe ansambluri de butaforii pe tematica muzicală și elemente mioritice. Și uite așa am ajuns, inevitabil, să publicăm acest articol în 2015. Festival de muzică electronică de avangardă, Mioritmic pune accentul în mod egal pe întreaga experiență muzicală și vizuală, dar și pe atmosfera creată de public și de artiști.

În 2013, dupa 6 ani de activitate, Club Midi a deschis apetitul iubitorilor de muzică electronică din Transilvania și a decis să le ofere mai mult: un weekend Mioritmic. Înfrățit cu Sunwaves, festival care a scris istorie și a pus România pe harta festivalurilor de muzică electronică, Mioritmic oferă o rețetă autentică având ca ingrediente principale 3 scene de DJi români și internaționali, sisteme de sunet impresionante împletite cu motive și simboluri tradiționale. În ciuda faptului că numărul și originea participanților au crescut de la an la an, ne dorim să păstrăm sentimentul de intimitate și emoțiile pe care le oferă fiecare ediție. – Bianca Simion – PR & Marketing

Festivalul a crescut treptat, natural, în 2015 s-a observat că evenimentul a început să adune tineri din țări precum Rusia, Germania, Franța, Ungaria, Anglia, Italia, Spania, Slovenia sau Ucraina, care s-au arătat tot mai încântați de festival, iar fiecare regiune a țării noastre a fost reprezentată la Cluj, mulți tineri venind din Iași, Timișoara, Constanța, Brașov, Oradea sau București. Masomenos, tiNi b2b Bill Patrick, RPR Soundsystem, The Prototypes, Denis Kaznacheev, au fost doar câțiva din cei care au făcut în 2017 pădurea Hoia Baciu să răsune. Tot mai mulți străini calcă pe meleagurile transilvănene în fiecare an cu ocazia Mioritmic, acesta fiind un alt exemplu de calitate, dar mai ales oferind un alt sens cuvântului “maraton”. În legătură cu ediția de anul acesta, vă putem comunica doar data (5-7 octombrie) și să vă asigurăm că o să fie fain. Atât momentan. Ah, bilete la prețul early bird (99 lei) aici.

Break a take #mioritmic

O postare distribuită de Mioritmic (@mioritmic) pe

Alandala Events apărea, de asemenea, în 2013, debutând cu o petrecere tare faină, un maraton de 24h care a avut loc la Clădirea Casino din Parcul Central. Primul și ultimul party indoor la Casino. Vorbim așadar despre primul Day and Night, așa cum i-a rămas denumirea până în ziua de azi. În spatele pupitrului se aflau atunci Matthew Dekay, Ali Nasser, Polarize și K!D Chriss. Următoarele veri au venit cu locații noi și inedite: Motel Gilău, când a luat naștere ”alandala by the lake”, Sala Polivalentă, Feleacu (Panorama și Secret Garden) etc. În 2015, la trecerea dintre ani, conceptul acesta de petreceri era dus în Austria, la Mallnitz, și deja observăm că încă de la început au avut câteva locații cheie pe care le-au explorat în momente propice în timpul anului, reușind să câștige un public impresionant de partea lor. Într-adevăr, vedem în cazul lor petreceri duse la un total alt nivel. Altfel n-am fi fost atâția câți am fost pe ploaia aceea acum câteva săptămâni la Gilău.

Alandala a pornit din dorința de a crea evenimente și experiențe inedite pe timpul verii, având o paleta atât de mare de oportunități. Chiar dacă situația a evoluat remarcabil, acum 6 ani nu existau concepte de evenimente sau festivaluri în aer liber în sezonul estival. Planul a fost să oferim studenților și populației active motive să rămână în Cluj-Napoca și să împărtășim cu ei rețeta noastră de evenimente. Ne dorim să continuăm să ne surprindem plăcut publicul și să le oferim diversitate și calitate. – Bianca Simion – PR & Marketing.

 

Am crezut că plâng când am văzut pe site-ul lor posterul pe care l-au avut la alandala day and night 5th edition, aceea fiind și prima la care am participat eu și momentul întâlnirii cu tot ce înseamnă muzica și valul acesta. Petrecerea aceea încă rămâne printre preferatele mele, a fost cu totul altceva față de tot ce auzisem până atunci. Au mai urmat încă 7 party-uri în vara lui 2015, 5 dintre ele la Sala Polivalentă și Casino, și 2 by the lake. Oh, the memories. În 2016, după întâlnirea devenită deja tradiție, de Revelion, a urmat apariția unor noi locații: Băișoara (alandala winter session) și Feleac (alandala panorama), iar noi am fost cu toții în extaz, abia așteptam să urcăm pe deal și să avem orașul la picioare, ținând muzica în palmele mâinilor și toată fericirea în inimi. În 2017 a avut loc și prima ediție alandala secret garden, tocmai când credeam că nu mai putem fi duși nicăieri și să nu mai vrem să plecăm. În data de 7 iulie ne-am întors din nou în ”grădina secretă”, dar cu toți oamenii pe care deja îi cunoaștem prea bine în jurul nostru. Ne-am lăsat purtați de muzica lui Traumer, Dubtil și Lizz, și am fost fără îndoială pe mâini excelente. Weekend-ul acesta testăm o nouă locație, la alandala rooftop skyline v.oo1, pe acoperișul Sălii Polivalente, iar ghizi în noua călătorie ne vor fi Andrey PUSHKAREV, Polarize, Macarie și Alex Glodan. Bilete aici.

Wow, prin ce roller coaster de emoții m-a trecut articolul acesta. Parcă am fost din nou la toate edițiile pentru prima dată, parcă n-a trecut nicio secundă și trecutul e prezent. Dar dincolo de asta, mă bucur că l-am scris, mai e nevoie de câte o retrospectivă din când în când și trebuie să fim foarte atenți de unde am plecat, cum am evoluat și să avem grijă încotro ne îndreptăm.

Hai să auzim povești de la primele voastre dăți la aceste evenimente!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!