Mărăști: ce poți face în cartierul tău ca să nu trebuiască să mergi până în centru

Home $ Articole $ Mărăști: ce poți face în cartierul tău ca să nu trebuiască să mergi până în centru

by | Sep 5, 2018 | Articole

Zona centrală a unui oraș a fost dintotdeauna punctul de interes principal nu doar pentru turiști, ci și pentru locuitori. Pe lângă faptul că aici se găsesc cele mai multe localuri și se desfășoară majoritatea evenimentelor importante, de multe ori este și încărcată de semnificații istorice. Știm că mereu când ieși din casă ajungi inevitabil în centru, dar asta nu înseamnă că nu ai opțiuni în cartierul tău.

După ce am vorbit despre Grigorescu și Mănăștur, a venit și vremea să povestim câte puțin despre Mărăști și ce oportunități aveți dacă locuiți în partea de nord-est a orașului. Denumirea cartierului a fost dată de Bătălia de la Mărăști, aceasta fiind una dintre cele mai importante lupte care au avut loc pe teritoriul țării noastre în timpul Primului Război Mondial. Înainte de anii 70 se numea Orașul de Jos și predominau casele, cartierul fiind împărțit în 3 zone – muncitorească, meșteșugărească și agricolă – al cărui scop erau de a aproviziona centrul cu alimente și alte servicii. În perioada 70-80 a început construcția de blocuri, locuințe care erau în special destinate angajaților Combinatului de utilaje grele CUG. Ce-i drept, cartierul nu impresionează printr-o arhitectură aparte, însă există câteva obiective culturale în zonă care merită cu siguranță atenția, cum ar fi cinematograful și Fabrica de Pensule.

Povestim îndată mai pe larg despre ele și alte motive care v-ar putea scoate din casă dacă locuiți în Mărăști și nu aveți chef să mergeți până în centru.

Încep cu Fabrica de Pensule, dacă tot am pomenit-o anterior, dar și pentru că cred că locuitorii acestui cartier sunt norocoși să fie atât de aproape de acest spațiu de artă contemporană unde au loc constant expoziții, spectacole de teatru, concerte, proiecții de film, câte și mai câte. Inițiativa a luat naștere la începutul anului 2009, sub forma unui centru cultural independent, chiar în fosta fabrică de pensule a orașului, iar în prezent găsim aici 5 galerii și spații de difuzare a artei, 4 organizații culturale și 2 săli de spectacol. Pe mine locul mă fascinează de fiecare dată când îi trec pragul prin simplul fapt că găsesc incredibil modul în care o clădire industrială a fost convertită într-un loc care adăpostește atât de multă artă, frumos și emoție. Vă sfătuiesc să începeți cu o vizită a expozițiilor, care se pot vizita de marți până sâmbătă între orele 15:00 – 19:00, vizitele incluzând și un tur ghidat gratuit, care începe de la etajul întâi, iar mai apoi mergeți spre ce vă îndreaptă inima, căci au o paletă largă de evenimente din care puteți alege.

Vă spuneam și atunci când am vorbit despre Mănăștur că știu faptul că cinematografele acestea micuțe, cum este și Cinema Mărăști, nici nu se află pe lista opțiunilor voastre atunci când vine vorba de vizionarea unui film, dar uitați că ele sunt de cele mai multe ori gazdele unor evenimente extrem de interesante, fie că vorbim de dezbateri, întâlniri, spectacole de teatru și altele. În plus, vorbim despre primul cinematograf gratuit din oraș, dar și din România, și dacă trăiați cu ideea că este un loc prăfuit și bântuit de șobolani, aflați că vă înșelați. Dacă aveți copii, locul este o comoară pentru aceștia, căci constant sunt difuzate animații și au loc diverse evenimente pentru micuți. Din păcate, în majoritatea timpului, sala este goală, iar părinții nemulțumiți că nu mai știu unde să-și ducă minunile.

Zona nu se prezintă excelent la capitolul parcuri și spații verzi, însă este reședința Parcului Feroviarilor, un nume destul de important pe harta Clujului. Parcul este al doilea ca mărime, are 5,4 hectare și a fost atestat documentar în sec. al XIX-lea, aici având loc târgul de vite al oraşului. În anii ’60 a luat actualul nume şi a fost transformat în parc de distracţii pentru copii. La un moment dat ar fi trebuit să devină bază sportivă, dar ecologiștii au împiedicat acest plan, pe motiv că erau distruși arborii bătrâni ai parcului. În primăvara anului trecut a intrat în proprietatea Primăriei, iar în prezent sunt în curs demersuri de dezvoltare pentru ca locul să devină un parc al cetățenilor. Până atunci, puteți oricând să-i faceți o vizită, numărul evenimentelor care au loc aici fiind în creștere în ultima vreme.

Nici la capitolul sport nu sunt prea multe de spus, Mărăști fiind un cartier extrem de bogat în săli de fitness, dar unde nu găsim, de exemplu, un teren de fotbal, tenis sau squash. Ceea ce suntem fericiți să avem este un club de biliard și snooker, mai exact Corner Billiard and Snooker. Mai puteți opta aici pentru darts sau diverse jocuri pe PlayStation, iar luna aceasta să știți că aveți 15% reducere pentru toate jocurile. Pe lângă faptul că vă puteți întâlni cu prietenii la o poveste, un joc și o bere rece, locul este potrivit și pentru vizionarea meciurilor.

Dacă aveți poftă de o cafea foarte bună nu trebuie să bateți drumul până în centru, pentru că există Narcoffee la The Office. Știu că Mărăști este un cartier destul de mare, iar pentru unii The Office pare mai mult în Centru decât în Mărăști, dar în calitate de locuitor în această zonă, vă garantez că e accesibil din orice parte ați veni sunt mai aproape de voi decât Piața Unirii. Ar fi și mare păcat să spuneți ”nu” cafelei lor de specialitate, servită în cele mai instagramabile ceșcuțe din Cluj. Dacă nu sunteți genul care se trezește cu o doză serioasă de cafea, opriți-vă la Cooperativa FRUFRU, tot la The Office, vă ajută ei cu fructe proaspete, fresh-uri, smoothie-uri și tot felul de chestii healthy, o să începeți ziua tare mândri de voi, vă promit.

La capitolul culinar, stăm foarte bine. Eu una nu am apucat să mă plâng, chiar dacă sunt destul de recent mutată aici. Dar pentru că în câteva minute ajung la Hugo, LunchBox Mărăși și The Place, nu cred că voi avea probleme. Când sunt pe fugă și încerc să mănânc cât mai repede ceva, să public două articole și să mai ajung pe la vreun local nou, merg fie la Hugo de la The Office, fie la LunchBox Mărăști pentru meniul zilei. La Hugo se mai organizează și diverse evenimente, chiar acum urmează un show de stand-up de tot râsul. Iar dacă seara vreau să mă întâlnesc cu vreo prietenă și nu avem niciuna chef de centru, alegem The Place, mi-a plăcut localul încă de când i-am trecut pragul prima dată și de atunci am rămas vizitator fidel.

Tot în Mărăști, la capitolul localuri, mai avem Bistro Engels, Casa Maramureșeană, La Cina, dar și Office Wine Bar. Eu am rupt orice legătură cu Engels când mi-a fost rău după ce am mâncat în locația cea mai recent deschisă, vizavi de Casa de Cultură a Studenților, dar au meniul zilei la un preț foarte avantajos, așa că dacă vă știți mai puternici din fire, puteți merge și aici. Casa Maramureșeană și La Cina sunt opțiuni pentru momentele când vă lovește dorul de casă, la primul au mâncare chiar bună din punctul meu de vedere, pe al doilea nu l-am testat încă. În ceea ce privește The Office Wine Bar, cred că lucrurile sunt destul de clare și vă imaginați când ar fi momentul propice să-i treceți pragul. PS: Oricând.

Voi ce alte activități mai aveți în cartierul Mărăști, pe unde mai mergeți?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!