Mi se pare incredibil că trăim într-un oraș cum este Clujul și tot ajungem să simțim că nu mai avem opțiuni atunci când vine vorba de locuri în care să servim prânzul. Personal, am exploatat cam tot ce era în zona aceasta și nu dau înapoi niciodată când aud zvonuri despre o nouă locație. În ultima vreme au tot ajuns la urechile mele vorbe despre Syndicate Bar, din incinta Double Tree by Hilton – City Plaza, i-am trecut și pragul la un moment dat, iar de curând am mers pentru că am aflat că au Business Lunch – 25 lei felul 1 + felul 2 / desert, 34 lei the whole package.
N-am fost dezamăgiți, ne-a plăcut experiența și am vrut să aflăm mai multe despre ce se întâmplă acolo, mai ales că am văzut că organizează și niște seri drăguțe mai nou, chiar e de mers. Am stat la povești cu Alex, bar manager, vă spunem îndată ce am aflat. Să vă facem cunoștință cu Alex, în primul rând.
Am 25 de ani și activez în domeniul hotelier de aproximativ 4 ani. Am început ca ospătar pe mic dejun, mi-a plăcut și a la carte, îmi plăcea să le povestesc oamenilor, să le fac recomandări, motiv pentru care m-am îndreptat spre bar, unde există un nivel mai mare de interacțiune cu oamenii. În zona aceasta am debutat ca barman, după care am tot avansat și am ajuns în poziția de bar manager, unde sunt deja de un an și jumătate. Am început la Double Tree în Oradea, după care mi s-a propus să mă ocup de acest loc și m-am relocat. Când am venit eu, am găsit un meniu, dar încă nu era clar conceptul barului. L-am văzut ca un loc pentru oameni de afaceri, pentru persoane care ies la un cocktail seara, motiv pentru care am studiat foarte mult perioada prohibiției și am ales tema aceasta pentru local, pentru a avea altfel de băuturi în oraș. De exemplu, am adus whisky alb în Cluj. Se face din aceleași cereale din care se face whisky-ul, doar că nu este maturat, învechit.
Acum au în meniu 20 de cocktail-uri din anii 20 – Twenty from the twenties, rețete originale din vremea aceea, o combinație între clasic și inedit.
Îți pot povesti despre Martinez, un predecesor al Martini-ului, despre care nu mulți știu. Știu de Dirty Martini, o combinație de vermouth alb și gin, plus zeamă de măslină, dar despre Martinez nu prea. În vremea prohibiției se folosea lichior de cireșe și Martini-ul era mult mai dulce, nu avea această tentă bărbătească. Mi-am dorit să fac ceva altfel pentru că am observat că există o tendință generală în Cluj de a merge pe variante mai colorate, cu infuzie de ierburi aromatice. Alte nume demne de menționat din meniu ar fi Negroni Sbagliato și Old Fashion, la care metoda de preparare pe care o folosim este foarte interesantă pentru că îl facem direct în pahar. Ținem mult la detaliile acestea mici și nu facem nimic după idei și ce am auzit, ci întocmai după rețeta tradițională.
Până acum s-au focusat mai mult pe evenimente muzicale, cu seri de jazz, trupe live și așa mai departe. Să nu credeți că nu au planuri pentru restul anului, ba chiar au început pregătirile pentru Crăciun. Anul acesta vor avea o căsuță în fața hotelului, unde vor vinde vin fiert, faimoasele lor cookies, ceai cald și o specialitate de gin cald cu portocală și scorțișoară, care a fost vedeta meniului la ei iarna trecută. Vă garantăm că e foarte interesant gustul pentru că conține suc de portocale, cuișoare, scorțișoară, puțină nucșoară și gin. Tentant, ha?
Am fost curioși cum ar prezenta Alex barul unui localnic care chiar dacă iese prin oraș și știe tot ce mișcă, încă e reticent la un loc precum Syndicate din simplul motiv că se află în incinta unui hotel.
Eu văd barul acesta ca pe un loc oarecum secret, intim, cozy, unde mergi nu pentru ce îți oferă barul ca produs, ci pentru că găsești o atmosferă anume, simți o legătură între tine și oamenii de acolo. De asemenea, este un loc în care poți avea o întâlnire, în care poți ține o ședință intimă, sau poate chiar să te bucuri de muzică jazz seara. E un locușor în care poți veni și cu prietenii la un cocktail, un fel de hidden gem chiar în centrul orașului. În curând vom avea ”Berea Casei”, produsă de Bere a la Cluj special pentru noi. Se va numi Prohibition Beer by Syndicate, va fi un signature. Avem și șase cocktail-uri signature, inscripționate în meniu cu litera S, pe bază de whisky alb.
Din ce am văzut noi în meniu, cât am reușit să tragem cu ochiul, prețurile sunt destul de accesibile, iar unele băuturi au o poveste chiar specială în spate din punct de vedere al originii. De Capone, de exemplu, era favoritul lui Al Capone. Mai apoi, Southside Royale era preferatul mafioților din banda sa, o combinație de gin, mentă, lămâie sau lime, căci au găsit ambele variante. Le-au testat pe ambele, dar au mers pe lime pentru că este mai dulce. Au și multe cocktail-uri pentru doamne, pentru că au încercat să mențină un echilibru și vor să mulțumească pe toată lumea. Nici la capitolul vinuri nu veți fi dezamăgiți, au o listă de aproximativ 10 crame în portofoliu.
Avem și whisky-uri foarte speciale, pe care nu prea le găsești în orice bar. Avem un Highland Park de 30 de ani, Hennessy Paradise – un coniac destul de rafinat, dar și rom învechit, XO. La berile artizanale colaborăm cu cei din apropiere, cum sunt cei de la Hophead Brewing și Bere a la Cluj, deci după cum se poate observa avem și produse locale, de interes pentru turiști, dar și worldwide.
Meniul de mâncare din Syndicate Bar este același ca cel al restaurantului Marco Polo, pe care noi l-am testat cu câteva săptămâni în urmă. Au păstrat aceleași preparate în ideea de a oferi libertate clienților, care își pot alege decorul în care doresc să ia masa. Între 12.00-15.00 au acest Business Lunch despre care vă spuneam noi, iar în restul timpului aveți opțiunea a la carte. Apropo, știați că există niște dish-uri standard, care se găsesc în fiecare hotel Double Tree? Este vorba despre burger, Club Sandwich-ul și salata Ceasar.
Chiar dacă e genul de loc pe care am vrea să-l păstrăm doar pentru noi, vă recomandăm călduros să le faceți o vizită și să descoperiți Syndicate Bar, este cu adevărat o comoară ascunsă chiar sub ochii noștri. Ce ziceți, sunteți curioși?