Mai există un dezavantaj în toată frumusețea aceasta a trăitului într-un oraș cum e Clujul: riști să te atașezi de multe și să ai timp de (foarte) puține. Nu aș putea număra pe degetele de la mâini locurile mele preferate în materie de food & drinks decât dacă aș fi un fel de creatură mitologică cu minim încă 2 perechi de membre superioare. Și numai eu știu cât dor de unele preparate și localuri pot cumula în inima aceasta mică care-mi bate în piept. Un exemplu în acest sens este chiar Bistro Sorriso, restaurantul italian de pe Calea Dorobanților 48, un loc care m-a cucerit încă de când i-am trecut pragul prima dată și oricât de des aș merge aici, niciodată nu mi-e de ajuns.
Selecție extraordinară de vinuri, dish-uri delicioase pe bază de fructe de mare, paste câte sortimente poftesc, risotto făcut ca la carte, deserturi care nu te lasă să pleci acasă, vă zic – meniul e o adevărată încântare și localul își face treaba excepțional – te plasează direct în inima Italiei și îți așează în față cea mai bună parte a ei – comoara gastronomică. Niciodată n-am simțit că mi-ar lipsi ceva la Bistro Sorriso, niciodată n-am ajuns la capătul meniului simțind că aș mai vrea să citesc ceva. Dar mulți au întrebat – ”Italian, italian, dar unde-i pizza?”, așa că dacă poporul a cerut, pizza s-a făcut!
Până acum, deși celebră printre preparatele italiene, pizza nu a făcut parte din oferta celor de la Sorriso din simple motive logistice. Știți bine că bucătăria lor este deschisă, bunătățile sunt gătite chiar la doi pași de voi, iar mirosul delicios este primul care vă ”atacă”, pregătindu-vă cât de cât pentru ceea ce urmează. Ei bine, un cuptor pentru pizza necesita spațiu, iar în bucătărie cu siguranță nu mai era. Cu toate acestea, văzând dorința arzătoare a clienților, i-au găsit loc într-un colțișor, au reamenajat mesele, iar cuptorul s-a acomodat de parcă e acolo de când lumea și pământul.
Așadar, de curând a apărut pe mesele bistro-ului o listă cu 14 sortimente de pizza și le veți recunoaște cu ușurință pe cele clasice – Margherita, Quattro Formaggi, Capriciosa, Cotto e Funghi, dar veți vedea și denumiri care poate nu vă spun nimic. Acolo e magia, credeți-mă. Să vă dau câteva exemple: au pizza cu Salsiccia – cârnați proaspăt, făcut în casă, cu vinete pane și feta grecească, cu salam ventricina și gorgonzola, dar și un sortiment numit Bianca Crudo, unde ingredientele sunt așezate pe blat după ce acesta iese de la cuptor, frumusețea ei stând în felul în care se combină gusturile pe aluatul cald.
Și dacă tot am pomenit de aluat, trebuie să știți că acesta este o rețetă proprie bucătarului și este pregătit cu o zi înainte, decizie luată datorită procesului de fermentare a drojdiei pe o perioadă mai lungă, care este considerat un plus. Folosesc o făină italienească din Napoli, dar și maia, un ingredient mai puțin întâlnit în Cluj în compoziția aluatului pentru pizza. Bucătarul s-a ghidat după un principiu bine cunoscut în Italia: când îndoi pizza, aceasta nu trebuie să se rupă. Testați, veți vedea că i-a ieșit întocmai cum și-a propus.
Mie îmi place să mă aventurez într-un meniu, să testez noutățile, să-mi surprind papilele gustative. Așa că nici nu am stat pe gânduri și am ales o Liguria, despre care auzisem că este asemănătoare cu Quattro Formaggi. Conține mozzarella, panna, pesto genovese, bocconcini și parmezan. Nici nu vă pot explica. A fost un vis, nu ”de vis”. Sosul de pesto este făcut nu doar din muguri de pin, ci are în plus și semințe, dar și pătrunjel, nu doar busuioc. Am mai gustat și din pizza Calabria, cea cu vinete pane, tot din curiozitate pentru vinete. A fost o surpriză extrem de plăcută, de asemenea, mai ales că nu sunt fan vinete. Aveau un gust atât de complex, încât nici nu realizai ce mâncai. Știai doar că îți place, că nu te poți opri după o singură felie. Vi le recomand cu toată încrederea.
Diferența de preț dintre cele clasice și cele mai… speciale, dacă vreți să le spunem așa, este destul de mică, deci eu zic că merită să testați. Nothing great comes from comfort zone or from eating the same pizza all your life.
Dacă sunteți extraordinar de ocupați și nu aveți timp să ajungeți la restaurant, vine el la voi, căci fac și delivery. Îi găsiți atât pe HipMenu, cât și pe FoodPanda. Sau, dacă sunteți în zonă, sunați și comandați, iar în câteva minute puteți merge să ridicați mâncarea. Nu au limită teritorială, ci au mers pe principiul – ce trăiește în Cluj, primește! Nu mai aveți nicio scuză acum. Testați pizza și spuneți-ne care e preferata voastră.
Voi ați fost la Bistro Sorriso de curând? Ați încercat pizza?