Cum a fost la CreativeMornings Cluj on Water

Home $ Articole $ Cum a fost la CreativeMornings Cluj on Water

by | Mar 25, 2019 | Articole, Cum a fost la

Trebuie să recunosc, eu și trezitul la ore matinale nu ne-am înțeles niciodată. Astfel că vineri dimineața, atunci când alarma mea a sunat într-un moment în care nici bine nu se luminase afară, m-am gândit de două ori dacă nu ar fi mai înțelept să amân orice plan stabilit și să îmi continui somnul. Într-un final, datoria a câștigat, iar acum, în timp ce scriu acest articol, îmi dau seama că nu regret acele două ore în plus pe care aș fi putut să le petrec în pat. Altfel, aș fi ratat unul dintre cele mai ingenioase evenimente matinale desfășurate în Cluj: CreativeMornings.

Pentru cei care nu ați auzit până acum de acest concept, să știți că el s-a născut în New York, în anul 2008, când Tina Roth Eisenberg și-a dorit să reunească oameni din comunitatea creativă în jurul unui mic dejun copios, urmat de discuții originale. Evenimentul a devenit din ce în ce mai popular, iar în prezent se desfășoară în 177 de orașe de peste tot din lume. În Cluj, edițiile CreativeMornings au fost receptate cu mare interes de public, majoritatea dintre ele fiind sold-out. Acest lucru mi-a trezit curiozitatea să descopăr modul în care este construită ideea unor convorbiri de dimineață, iar după lupta cu somnul pe care v-am prezentat-o anterior, am început ziua cum nu se poate mai bine.

De îndată ce am ajuns la ClujHub, locul în care se desfășoară lunar evenimentul, am fost întâmpinată de oameni primitori ce mi-au urat „Bună dimineața” cu un zâmbet larg. Următorul pas a fost, bineînțeles, să mă îndrept spre zona unde puteai să legi noi prietenii, dar și să te bucuri de un mic dejun sănătos. Eu am sosit puțin mai repede și încă nu se adunase foarte multă lume, motiv pentru care am observat în voie delicatesele servite de Rawdia și The Little Greenery. Nu m-am putut abține să nu încerc atât gustările sărate, cât și cele dulci, iar tot ce pot să vă spun este că și acum le mai simt aroma absolut delicioasă. Mai ales budinca aceea cu mere… dar să trecem mai departe. La ora 9 fix, toți cei prezenți am fost poftiți în sală; discuțiile creative erau pe punctul de a începe. În compania cafelei pe care tocmai o primisem, am ocupat și eu un loc, pregătită să văd ce surprize ni se pregătesc. Am fost încântată să descopăr că ediția din această lună s-a deschis cu un moment muzical susținut de Lazăr și Sașa din Positive John. Micul concert mi-a transmis bună-dispoziție și a fost un preludiu perfect pentru convorbirile ce au urmat.

Tema CreativeMornings din martie a fost apa, iar coincidența a făcut ca evenimentul să se desfășoare exact de Ziua Mondială a Apei. Despre cum o comunitate se poate dezvolta armonios în jurul apelor sale, ne-au povestit Marius Moga și Adriana Măgerușan, arhitecți și organizatori ai Someș Delivery. Acest proiect își propune să dezvolte zonele abandonate sau puțin utilizate din jurul Someșului, pentru a oferi cetățenilor posibilitatea să se bucure de toate beneficiile râului. Marius și Adriana, alături de întreaga echipă, vin cu soluții ingenioase de rezolvare a diferitor probleme, pe care le aplică temporar, sub forme experimentale. Spre exemplu, în 2017, au pus la dispoziția oamenilor bărci de agrement, pentru a vedea cum e să navighezi pe Someș. Unele proiecte au fost implementate pentru o scurtă perioadă, iar altele au rămas definitiv, așa cum este cazul unor pontoane sau spații de joacă. M-a amuzat să-i ascult pe cei doi invitați în timp ce ne povesteau despre cum s-au lovit, uneori, de refuzul autorităților, și care au fost „șiretlicurile” la care au apelat pentru ca, într-un final, să obțină aprobările necesare. Fondatorii Someș Delivery își doresc să aducă cetățenii mai aproape, motiv pentru care au organizat mici concerte, activități de ecologizare sau workshop-uri. De asemenea, la ediția din 2018, au lansat un concurs prin care au dat oportunitatea oamenilor cu viziuni creative să contribuie la activarea Parcului Armătura. Adriana și Marius plănuiesc noi proiecte îndrăznețe pentru anul acesta, iar eu, una, abia aștept să văd cum le vor pune în aplicare, mai ales că cele de până acum mi-au atras mereu atenția. Cu această ocazie, am aflat și eu cui trebuie să îi mulțumesc pentru Oserul amplasat pe malul râului Someș.

În final, aș vrea să vă spun și câteva aspecte care nu mi-au convenit, dar, din păcate, nu le găsesc. Nu intenționez să sune pompos, dar mi-a plăcut tot: micul dejun gustos, atmosfera prietenoasă, discursurile celor doi invitați, precum și faptul că am plecat de la eveniment cu dorința de a avea o zi productivă, chiar înainte de weekend. CreativeMornings revine în aprilie, motiv suficient de întemeiat pentru care merită să vă treziți de dimineață, doar vorbesc din proprie experiență. See you there!

Credit foto: Andreea-Alexandra Boros

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!