Interviu cu Dodo, fondatorul școlii de producție muzicală MMNW – Make music not war

Home $ Articole $ Interviu cu Dodo, fondatorul școlii de producție muzicală MMNW – Make music not war

Dacă vă amintiți, la un moment dat am avut două articole în care vă povesteam una-alta despre djs din Cluj și viața lor de zi cu zi. Tot atunci îl prezentam lumii întregi (care cel mai probabil deja îl cunoștea…) pe Dodo. Nouă ne e prieten vechi, ne-a fost alături și la ultima aniversare ClujLife, cea de 11 ani. Îndrăgostit iremediabil de muzică, acesta ne spunea că viața sa se împarte între momentele din spatele pupitrului și organizarea de evenimente. Ei bine, câți v-ați gândit că e doar o chestiune de timp până când experiența sa în domeniul organizator și dorința de a aduce muzica mai aproape de oameni îl va motiva să înființeze o școală de producție muzicală, MMNW – Make music not war?

Noi am vrut să aflăm mai multe chiar de la el, așa că i-am bătut la ușă pregătiți cu o serie de întrebări. Așa am aflat că ideea școlii i-a venit acum aproximativ 2 ani, când și-a dorit foarte mult să învețe și el mai multe despre music production și nu putea să facă acest lucru singur acasa.

Am tot căutat tutoriale și cursuri online pe Internet, dar nu reușeam să învăț ce aveam nevoie. Am început să caut școli de producție muzicală în România, dar nu prea am găsit. Singura mai mare și care părea promițătoare din punct de vedere al calității era la București. În perioada respectivă nu am fost destul de hotărât să merg la București pentru acest curs, așa că am mai tras de timp un an. În toamna lui 2018 am decis totuși să mă înscriu, iar după ce am urmat acel curs mi-am dat seama că este nevoie și la Cluj de așa ceva.

De la idee la implementare nu-i un drum așa smooth cum ne-am dori, în cele mai multe dintre cazuri. Cât a durat, cum a fost procesul, cu ce așteptări a pornit Dodo la drum și ce ne poate spune acum despre întreaga experiență, la câteva luni după ce a dat startul?

Planul, în linii mari, îmi era făcut dinainte să mă înscriu la școala din București pentru că identificasem clar această lipsă la nivel local. Cam un an jumătate am tot lucrat la el și foarte încet încet a început să se concretizeze treaba. La începutul anului 2019 am dat startul proiectului. În aprilie am avut evenimentul de deschidere, iar în luna mai am și dat drumul la prima tură de elevi. Lucrurile au mers surprinzător de bine, lumea s-a bucurat de idee, am primit foarte mult ajutor de la prieteni și de la oamenii din industria muzicală – nu doar din Cluj, ci și din București sau chiar Budapesta. Au fost mulți oameni interesați, feedback pozitiv, susținere totală din toate părțile. Mai bine nici nu se putea.

Durata unui curs de ”Producție muzicală și tehnică în Ableton” este de 5 săptămâni, structurate sub forma a câte 2 ședințe pe săptămână, cu o durată de 3 ore/ședință. În total sunt 30 de ore. Atmosfera e una placută, prietenoasă și interactivă. Participanții la curs sunt îndrumați prin intermediul unor metode flexibile si actuale, iar din toamnă va fi pus mai mult accent pe practica decât pe teorie, întrucât acesta a fost feedback-ul majoritar primit de la elevii de până acum.

Îndrumătorul elevilor la aceste cursuri este Răzvan Ghenciu, aka Heion, un baiat cu multă experiență în producția muzicală. Mi se pare că e omul potrivit pentru aceste cursuri, e calm, știe tot despre Ableton și are răbdare cu oamenii. El se ocupă de cursurile de Ableton, însă planul meu e să mai găsesc și alți oameni care să susțină alte tipuri de cursuri. Urmează să dăm drumul și la workshopurile MMNW, care vor fi gratuite. La aceste workshopuri voi invita diferite persoane din industria muzicală, atât din țară, cât și din afara granițelor.

La cursurile MMNW poate să se înscrie oricine are 18 ani împliniți. Nu conteaza experiența sau domeniul în care lucrezi, iar Dodo îi îndeamnă și pe oamenii din alte arii și fără nicio legătură cu domeniul muzical să se înscrie, pentru că prin muzica te poți dezvolta, te poți relaxa, îți poți găsi poate un nou hobby de care până acum habar nu aveai ca îți place.

După finalizarea cursului, le oferim elevilor o diplomă de participare. Mulți dintre ei chiar se apucă serios de muzică, îmi scriu, îmi trimit materiale făcute de ei, apar la evenimente muzicale. Mulți ne scriu că mai vor să vină, să învețe ceva nou. Feedback-ul elevilor este unul pozitiv, care ne bucură foarte tare.

Vestea bună este că un nou curs se va derula în perioada 16 septembrie – 15 octombrie și au mai rămas câteva locuri disponibile. Dacă vă tentează, vă puteți înscrie aici. Tu când ai învățat ceva nou ultima dată?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!