5 lucruri mai puțin cunoscute despre Vlad Dracula

by | Oct 20, 2020 | Diverse

Prima asociere pe care o facem, când auzim numele Dracula este despre un vampir rău și sângeros. Adevărat este că Dracula, ca vampir, apare în peste 300 de filme, ceea ce îl face și mai popular decât personajul omonim al lui Arthur Connan Doyle – Sherlock Holmes. Numele lui Dracula este purtat de hoteluri, restaurante, cărți, filme, benzi desenate, orhidee, jocuri video, cazinou. Denumit după iconicul conducător transilvănean, Vlad Cazino este un operator online modern care combină tehnologii inovatoare, o varietate de jocuri de cazino, respectând stilul românesc. Citiți aici mai multe informații despre Vlad Cazino, iar în continuare vă vom spune 5 povești despre Vlad Țepeș, care au rămas ascunse publicului larg.

1. Castelul din Bran

Castelul Bran este cea mai renumită atracție turistică din România datorită legendei celui mai sângeros român – contele Dracula, cu care este asociat. Scriitorul Bram Stoker a creat, fără să vrea, o campanie publicitară pentru castel scriind bestseller-ul său, Dracula. În mod curios, Bram Stoker nu a vizitat niciodată România, nici înainte, nici după ce a scris celebra sa carte. Acest castel frumos și celebru este situat într-o zonă foarte frumoasă, la 30 km de Brașov. Brașovenii l-au construit cu banii lor în anul 1382 și în schimb au fost scutiți de impozite către tezaurul românesc timp de câteva sute de ani.
Proprietarii castelului de la începutul existenței sale sunt mulți. Încă de la început a aparținut domnului Mircea cel Bătrân și apoi a trecut în posesia locuitorilor Brașovului. Localnicii au făcut castelul drept cadou reginei Maria în decembrie 1920 pentru contribuția sa la unificarea provinciilor românești în 1918. Mai departe, castelul Bran a fost reconstruit sub ochiul atent al lui Karel Liman, un arhitect ceh. Reconstrucția a durat șapte ani (1920-1927), iar apoi castelul a devenit de nerecunoscut: o reședință frumoasă, care este înconjurată pe toate părțile de alei, parcuri, terase și fântâni.
În timpul Evului Mediu castelul a fost locuit de sași. Erau dușmani ai lui Țepeș și nu voiau să respecte regulile comerciale din Țara Românească. Potrivit cronicarilor, Matthias Corvinus l-a închis pe Vlad Țepeș într-o cameră din castel, unde prizonierul a petrecut aproximativ două luni. Apoi l-au mutat pe Vlad Țepeș la Visegrad. Adevărul este ca Contele Dracula nu locuia în castelul Bran. Nu există nici o sursă care să indice că s-a născut și a trăit acolo, cu atât mai puțin că a fost conducătorul Cetății Bran.

2. Ce înseamnă numele Dracula?

Numele lui Vlad al Treilea Țepeș, Dracula, nu provine din miturile despre crimele și cruzimile sale, ci din Ordinul Dragonului, creat de împăratul german Sigismund, la începutul secolului al XV-lea pentru a combate invazia otomană. Tatăl lui Vlad al treilea Țepeș, Vlad al doilea, a luat parte la acest ordin și de aici porecla Dragon, care a fost transmis moștenitorilor săi. Puțini au fost cei care își permiteau să se opună otomanilor, iar Vlad al Treilea Țepeș era unul dintre ei. Mai târziu a fost ucis într-un mod sadic de către sultanul otomanilor.

3. Cum a apărut legenda vampirului din Transilvania?

Toată lumea îl asociază pe Dracula cu vampiri. Acum majoritatea oamenilor știu că acest lucru se datorează unei coincidențe ridicole. Este vorba de cartea irlandezului Bram Stoker, care în 1897 a publicat un roman în stil gotic. Apropo, romanul nu a avut prea mult succes pe vremea sa. Aceasta era moda secolului al XVII-lea. Dar mai târziu, când a apărut cinematograful, Dracula a devenit unul dintre personajele preferate ale filmului. În roman, Dracula este descris ca un prinț transilvănean. Într-adevăr, el a fost născut în Transilvania pentru că tatăl său era comandant de frontieră acolo la acea vreme. Vampirismul, inventat de Bram Stoker, a devenit un semn distinctiv al lui Vlad Țepeș, ulterior s-a dezvoltat și turismul Dracula.

4. Femeile din viața lui Dracula

Vlad Dracula a fost căsătorit de două ori. Identitatea primei sale soții este necunoscută, deși se crede că a fost de origine nobilă din Transilvania. De la ea Vlad avea un fiu Mihnea Cel Rău. Cu toate acestea, el s-a recăsătorit în timp ce era prizonier în Ungaria. Ilona Shilagi era fiica unui nobil maghiar și i-a născut doi fii, dar niciunul dintre ei nu a devenit conducător.

5. Mormântul lui Dracula

Vlad Țepeș a fost ucis într-o bătălie de lângă București la scurt timp după întoarcerea sa în Țara Românească în 1476. Otomanii i-au luat capul și l-au dus la Constantinopol ca trofeu. Există zvonuri că Vlad Dracula a fost trădat și ucis de boieri. Se crede că a fost înmormântat într-o mănăstire din Komana, deși nu se cunoaște locația exactă. Călugării din Snagov consemnează că rămășițele sale se află la poalele altarului bisericii, dar când mormântul a fost deschis în 1933, nu a fost găsit niciun cadavru acolo. Cercetările recente privind mormântul de la Mănăstirea Snagov au arătat că există doar câteva oase de cal în mormânt, datând din neolitic, nu rămășițe umane. Câțiva ani mai târziu, în spatele bisericii, în spatele unui bloc mare de piatră, a fost găsit un schelet decapitat. Oasele sale erau înfășurate în cârpe putrede, dar oamenii de știință au dovedit că sunt rămășițe de haine bogate.

Tags:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This