#KitchenTakeover: Am intrat în bucătăria Express Chef să vedem cum se prepară sushi

by | Jan 21, 2021 | Articole, Home Delivery

Îmi amintesc perfect prima dată când am mâncat sushi. Fiecare îmbucătură nouă era un paradox – nu îmi plăcea ce simțeam pe papilele gustative, dar în continuare devoram bucată cu bucată, fără a fi capabilă să pun capăt acelui sentiment care mă ademenea să explorez acest gust nou. Mulți dintre cei pe care-i cunosc ar spune – ”Prima dată când am mâncat sushi nu mi-a plăcut deloc”, și de cele mai multe ori propoziția aceasta e rostită când ne adunăm chiar în jurul unui platou generos și împărțim sortimentele atent, astfel încât toți să mâncăm din toate. Sushi e un preparat aparte, te ademenește într-un joc de ”du-te vino”, dându-ți impresia că ești în control, că nu-ți place așa de mult de el, doar ca să realizezi în scurt timp că ești îndrăgostit până peste urechi, că ai vrea să-l ai în față în fiecare zi. Nu-i de mirare că a crescut în popularitate și a ajuns să fie printre cele mai comandate preparate pe #homedelivery.

Noi suntem mari iubitori de sushi și putem spune cu mâna pe inimă că am testat tot ce mișcă în oraș pe zona aceasta, atât de la restaurante axate exclusiv pe bucătăria asiatică, cât și de la alții, care nu au un meniu dedicat în totalitate acestui specific. Întotdeauna am zis că orașul Cluj se prezintă bine la acest capitol, și asta pentru că am testat cu religiozitate. Iar de curând am avut ocazia să intrăm în bucătăria de sushi al celor de la Express Chef, un nume important pe piața locală de delivery și care și-a dovedit de-a lungul anilor valoarea și calitatea serviciului oferit. Au un meniu bogat, fac multe, dar le fac pe toate bune și s-au dezvoltat frumos în timp. Povestim în altă zi și despre asta, astăzi haideți să ne concentrăm atenția pe sushi.

După cum probabil mulți dintre voi știu deja, meniul de la Express Chef nu sunt nișați doar pe bucătăria asiatică, ci există și pizza, paste, burgeri, ciorbe, preparate calde și deserturi. Mai nou și un meniu special, Chef Signature, dezvoltat împreună cu Silviu Chelaru. Și asemenea modului în care este împărțit meniul au organizat și spațiul de lucru, adică au mai multe bucătării. Este cea mare / generală, care la rândul ei este divizată în mai multe zone – zona pentru pizza, zona pentru ciorbe / mâncăruri gătite, zona pentru deserturi etc. Aici am găsit mare forfotă, mulți oameni, se gătea continuu, per total un zgomot și un vibe mai pe fast-forward. Separat au o bucătărie pentru paste, căci acestea sunt preparate de ei in-house și sunt mereu proaspete. Și lângă este bucătăria pentru sushi și o stare de zen total. Muzică clasică pe fundal și doar doi oameni pe tură. Când am fost noi erau Mihai și Giusto, care pregătesc sushi împreună de câțiva ani buni și deja și-au format un stil al lor, au o armonie de lucru împreună.

Mihai are 15 ani de experiență în bucătărie, dintre care ultimii 7 și i-a petrecut gătind sushi în echipa Express Chef. A început ca ajutor într-o bucătărie chinezească, după care a urmat un hotel, un restaurant internațional și o perioadă în care a vrut să renunțe la această profesie. Dar a descoperit bucătăria japoneză și ea l-a convins să continue, l-a făcut să se îndrăgostească din nou de gătit.

Sushi mi s-a părut mult mai interesant ca preparat decât orice făcusem până atunci. Sushi-ul este un preparat care nu trebuie fușărit, care necesită multă migală, iar eu sunt o persoană căreia îi place să-și dea interesul chiar și pentru cele mai mici detalii, de aici și potrivirea foarte bună dintre noi. În fiecare zi mă strădui să fac lucrurile mai bine și cred că aceasta e partea mea preferată, asta mă determină zilnic să vin cu drag la lucru. În plus, fac o echipă bună cu colegul meu, avem sarcinile clar împărțite, fiecare știe exact ce are de făcut, nici nu e nevoie de multe cuvinte între noi.

Giusto, pe de altă parte, încă de la început, în urmă cu aproximativ 8 ani, și-a îndreptat atenția către bucătăria japoneză. Îi place să creadă că ceea ce face este pasiune, nu doar un job. Mama sa a lucrat într-o bucătărie internațională și, zice el, mai mult ca sigur lucrul acesta i-a stârnit o curiozitate în această direcție, dar a ales gastronomia cu specific asiatic pentru că a simțit că îi oferă mai mult spațiu să poată fi un artist al aromelor, să se joace cu platting-ul, cu culorile. L-am găsit preparând un maki de avocado și o porție de nigiri de somon.

Noi suntem la lucru la fel de relaxați și prietenoși cum suntem și acasă, cu familiile sau prietenii noștri. Într-o săptămână lucrăm 3 zile, iar în cealaltă 4 zile. O dată vine unul dintre noi la ora 09:00 și celălalt la 11:00, după care schimbăm. Primul care vine pregătește orezul, întreg set-up-ul pentru ca lucrurile să meargă smooth când încep să vină comenzile. Lucrăm împreună până seara la ora 22:00. Mai sunt încă doi băieți care lucrează la fel, după același model, în zilele când noi suntem liberi. Sushi este un preparat comandat pe parcursul întregii zile, sunt foarte puține intervale în care avem pauză, poate doar uneori în timpul săptămânii, pe la 4 – 5pm. Nu am numărat câte bucăți de sushi fac într-o zi, în medie, dar urmăresc atent ce se comandă și ce nu, ne ajută la organizarea meniului în viitor. La noi, cel mai comandat sushi este cel cu somon și chestii prăjite.

Mihai ne-a spus că o parte din meniu exista când a ajuns el în bucătăria Express Chef, iar în timp l-au optimizat: au eliminat unele preparate, au introdus altele, preparate care le plăceau lor, în primul rând. Au și câteva supe în meniu, supe pe care acesta le-a făcut exact după gustul lui. Și s-a bucurat enorm să vadă că au prins, că oamenilor le-a plăcut. Chiar dacă sunt destul de complicate de făcut, totul se taie de mână, supa se face pe loc, îi aduce o satisfacție aparte să vadă că un dish sugerat de el ”a prins” la public.

Orezul pe care îl folosesc e un orez japonez, special pentru sushi. Acesta este pregătit cu zahăr, dar într-o cantitate mai mică decât se folosește în alte părți, unde zahărul e aproximativ 10% din preparat. Dacă vă întrebați și voi, așa cum am făcut-o și noi – de ce se folosește zahăr în sushi? – aflați că ajută la conservarea peștelui. Oțetul în combinație cu zahărul și alte condimente păstrează peștele mai bine și îl pregătește pentru consum. La Express Chef folosesc exact atât zahăr cât trebuie (3% din preparat) astfel încât gustul să fie bun. Și oțetul utilizat este, de asemenea, unul special, din orez, diferit prin faptul că are o aciditate mai scăzută și e mai plăcut la gust.

Am găsit în bucătăria de sushi de la Express Chef doi oameni pasionați și dedicați bucătăriei japoneze, doi oameni în ochii și gesturile cărora se vedea într-adevăr că le place ceea ce fac, că se simt bine în mediul acela și vin cu drag. Iar asta se transmite și în mâncarea pe care o pregătesc.

Muzica clasică de pe fundal mă liniștește foarte mult și mă ajută să mă concentrez foarte bine la munca mea. Am fost și în bucătării cum e cea de lângă, bucătăria mare de la Express Chef, dar nu aș putea să mă mai întorc la un mediu unde totul e atât de dinamic. Mă simt foarte bine aici, nu aș pleca nici măcar în străinătate, nici pentru bani. Pentru mine contează să mă simt bine la muncă, să am o relație armonioasă cu colegii, cu managerii. Lucrăm cu calm, într-o notă pozitivă, pentru că suntem de părere că toate energiile negative se simt în preparatul final și nu asta ne dorim să transmitem mai departe – Mihai

Dacă v-am făcut poftă de sushi sau pur și simplu vreți să testați abilitățile băieților, puteți comanda simplu și rapid direct de pe site. Vă dăm și un pont, în caz că vreți să fiți nemiloși cu ei: Tempura Box, un platou destul de migălos și care necesită și cel mai lung timp de preparare din oferta lor (25-30 minute). Grijă mare, însă, căci platoul conține 24 de bucăți și recomandat ar fi să-l împărțiți la 2 cel puțin. Oricum ar fi, poftă bună și nu uitați să apelați cu încredere la ghimbir pentru a simți mai bine savoarea fiecărui sortiment în parte!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This