EC Garden – Cum a adus Electric Castle o bucățică din festival în inima orașului

Home $ Articole $ EC Garden – Cum a adus Electric Castle o bucățică din festival în inima orașului

Privim cu nostalgie către trecut și ni se face din ce în ce mai dor de vremurile în care ne bucuram de atmosfera de la festivaluri, de agitația din oraș, de ieșirile clasice și de toată libertatea pe care o aveam demult. Știm cât de multe s-au schimbat în ultimul an, dar preferăm să ne bucurăm de prezent, să vedem în continuare partea plină a paharului și oportunitățile pe care ni le oferă orașul.

Cu acest gând în minte, am dat o fugă până la Electric Castle Garden – un loc care ne-a fost drag din primul moment – ca să aflăm câteva detalii despre concept și despre provocările din ultima perioadă. Pentru că au avut parte de multe schimbări și provocări, am considerat, totuși, că este un moment potrivit să povestim despre realizările acestui proiect.

Am stat de vorbă cu Bobo, manager operațional la EC Garden, un om foarte pasionat de ceea ce face și parte din acest proiect. Am povestit despre ideile din spatele EC Garden și câteva perspective despre trecut și viitor. Am aflat lucruri interesante, pe care suntem pregătiți să le împărtășim și am intrat instant în atmosfera de acolo. Dacă ți-e dor de experiențele de la festival sau pur și simplu ai chef de o ieșire, poți merge și tu să vezi despre ce e vorba în fiecare joi – vineri între orele 17-21 și sâmbăta – duminica între orele 12-21.

EC Garden este o locație relativ nouă, care păstrează atmosfera de festival și aduce o parte din el în mijlocul orașului, mai aproape de cei care iubesc Electric Castle. Proiectul a început anul trecut, într-o perioadă destul de nesigură, când schimbările se țineau lanț, festivalurile erau anulate și HoReCa începea să se „piardă” ușor, ușor. Când au realizat că festivalul va fi amânat, au apărut întrebări: „Ce facem în acest an? Ce alternative și soluții vom găsi pentru a rămâne activi și pentru a readuce ideea de festival, atât pentru consumatori, cât și pentru artiști?” Așa au luat naștere EC Creative Camp și EC Garden. În spatele proiectelor stă o echipă talentată și pasionată, cu multă experiență, iar pandemia a venit ca o nouă provocare.

Pentru că anul trecut, oamenii care iubesc festivalurile au fost privați de evenimente, am decis că putem să aducem o bucățică din EC mai aproape de ei. Am ales câteva elemente din festival, care s-ar potrivi în contextul urban și am găsit o soluție care ne amintea de natura de la Bonțida, de Hideout sau de castel. Fără să putem organiza evenimente, concerte, aglomerări mari de oameni, ne-am concentrat pe experiența dintre concerte, pe sentimentul de evadare în natură, unde găsești oamenii și lucrurile care îți fac plăcere. Am avut norocul să-i descoperim pe prietenii de la Cetățuia Food Park, care amenajaseră deja un spațiu cozy, unde găseai food truck-uri. Era un început promițător pentru a crea atmosfera dorită de noi. De acolo am făcut ce am știut noi mai bine – o intervenție temporară cu ADN-ul EC, iar oamenii nu au întârziat să vină.

La început a fost dificil, dar au pornit pe drumul acesta cu încredere și entuziasm. În aproximativ două luni au reușit să treacă de la stadiu de idee, la implementare și au deschis o nouă locație cu amprenta Electric Castle. Totul a decurs foarte repede. Noi am crezut că va fi ceva temporar pentru perioada în care eram. Ne-am dat seama când le-am făcut din nou o vizită prietenilor noștri, că lucrurile au evoluat foarte mult – s-au adăugat permanent elemente noi și a devenit un proces de dezvoltare continuă. Am vrut să vedem cum au reușit să aducă ideea în forma în care este în prezent, mai ales că a fost o perioadă atipică.

Inițial, nu am știut dacă va fi un proiect pe termen lung sau nu. În timp ne-am dat seama că am vrea să păstrăm conceptul și că totul se leagă din ce în ce mai bine. Într-adevăr, EC Garden a trecut printr-o perioadă dificilă și a fost nevoie în permanență de ajustări. Dar credem că exact acestea sunt provocările, pentru că nu știi în ce direcție să mergi exact. Asta ne-a făcut să înțelegem că trebuie să calculăm lucrurile în pași mici, pe termen scurt. Cu toate astea, suntem convinși că întregul concept EC Garden va deveni în acest an de sine stătător și va reprezenta o nouă categorie de locații pe piața HoReCa din România

EC Garden

Au avut parte de multe momente de nesiguranță, în ceea ce privește modificările frecvente de legislație, cât și temperaturile scăzute care veniseră brusc. Vremea nu prea a fost de partea lor, mai ales că vorbim despre un loc amenajat în exterior. S-au adaptat și de data aceasta, continuând să fie optimiști  și să se pregătească pentru sezonul următor.

Adevăratele provocări au venit și odată cu temperaturile scăzute. Nu știam cum o să se schimbe tendința de consum, pentru că toți oamenii își doreau să iasă și nu mai aveau unde. Părea o idee nebunească să ținem deschisă o grădină urbană în sezonul rece, dar ne-am încăpățânat și am venit cu soluții noi. Am decis să o ținem și să sperăm în continuare că oamenii vor veni chiar dacă e frig. E diferit iarna pentru că e frig și pentru că totul e afară. E greu din punct de vedere logistic, din cauza aparaturii care nu rezistă la temperaturi foarte scăzute, de exemplu. Am încercat să mergem pe o amenajare cu focuri de grădină, încălzitoare industriale și un hot bar. Deci, la nivel logistic și operațional, frigul ne-a adus destul de multe provocări, dar în final am fost mulțumiți de rezultat. Credem că nu a fost doar o ambiție, ci și o decizie bună. Acum suntem pregătiți pentru intrarea în forță în sezonul cald. În momentul în care ne va permite și contextul, vrem să revenim la multitudinea de activități pe care am început să le dezvoltăm – de la concerte acustice, DJ, sesiuni de yoga, până la workshopuri de muzică și multe altele.

Pentru că EC Garden este un loc special, cu o atmosferă aparte, într-un cadru pe măsură, atât noi, cât și alții, ne-am lăsat cuceriți ușor de toată povestea în care te introduce locul. Amenajarea a pornit prin introducerea unor elemente cunoscute de către consumatorii din festival: un cort, un cocktail bar, prezent și în curtea castelului la ultima ediție și câteva piese de mobilier prezente și ele la festival. În scurt timp, s-au montat deck-uri, corturi, obiecte noi de mobilier și chiar fire pit-urile care ne aduc aminte de atmosfera relaxantă din cadrul campingului.

Este un concept făcut pe valorile brandului Electric Castle, o grădină urbană care livrează, în final, coordonatele unui lifestyle aparte. E un loc inspirațional pentru oameni prin activitățile și produsele pe care le găsesc aici, extrem de accesibil, afișând totodată lumea aceea nepretențioasă de la Electric Castle. În sine, locul își dorește să creeze ideea de Hideout, unde e foarte multă natură, lemn și verdeață. E un loc mai privat, mai ascuns, pe care trebuie să îl descoperi, iar în momentul în care ajungi acolo, te deconectezi. Cred că acesta este motivul pentru care oamenii continuă să vină și apreciază atât de mult EC Garden.

Nu puteam să venim și să stăm la povești lângă foc, fără să fi gustat din băuturile lor specifice și să ascultăm muzica ce ne trezește multe amintiri. Sentimentul pe care îl avem când auzim piese atât de cunoscute, se îmbină perfect cu o gamă largă de băuturi, atât cu alcool, cât și fără. Au poate cea mai mare varietate în zona de hot drinks, de la cocktailuri și ceaiuri aromate, până la băuturi clasice reinterpretate. Noi ne-am bucurat și de un mic twist în ciocolata caldă sau în vinul fiert și am ascultat artiști care ne-au bucurat urechile și în cadrul festivalului. Ne rămâne doar să așteptăm zilele călduroase, ca să simțim cu adevărat gustul verii și vibe-ul de festival.

Pentru perioada următoare, în momentul în care vom avea și temperatura necesară, vom veni cu un meniu foarte refreshing, cu multe produse în direcția de healthy drinks. Ne dorim să menținem conceptul și să mergem pe ideea de festival, să aducem și muzica specifică, așa cum am încercat și la început. Pentru selecția muzicală, ne bazăm pe colegul nostru Edmond. El a creat niște playlist-uri care conțin, în general, artiști precum: Thievery Corporation, London Grammar, The Vaccines, Jan Blomqvist și Nightmares on Wax, astfel încât să fim cât mai aproape de atmosfera pe care ne dorim să o creăm. În ceea ce privește muzica, ne propunem să abordăm mai multe genuri muzicale, de la melodii chill pe timp de zi, vom crește gradual până la dj set-uri. În același timp, pe partea de drinks, vor fi produse noi, băuturi răcoritoare și chiar un meniu pentru copii.

Ne apropiem probabil de o nouă normalitate, care cu siguranță va fi diferită, dar va fi una în care vom căuta binele și frumosul. Pentru că am învățat în perioada aceasta să ne facem planuri pe termen scurt, să ne bucurăm de fiecare moment, avem speranța că, mai devreme sau mai târziu, lucrurile vor merge într-o direcție bună. 

Cu siguranță momentul în care lucrurile vor reveni spre o normalitate, se va întâmpla treptat. Nu cred că vom avea parte de o explozie sau de o revenire bruscă – asta dacă normalitatea va mai fi aceeași – și din punctul acesta de vedere, cred că lucrurile vor veni treptat, ceea ce o să ne ofere și un timp pentru a analiza de fiecare dată situațiile. Momentan ne putem face doar scenarii cât mai realiste, dar odată ce se vor debloca lucrurile, vom vedea care este cea mai bună variantă pentru momentul respectiv. Dacă revenirea va fi treptată, asta îmi va permite să iau lucrurile step by step pentru toate business-urile – EC Garden, Booha Bar și Electric Castle. Dacă ne gândim la Booha Bar, lucrurile sunt destul de simple, pentru că este o locație destul de mică și având o experiență în spate cu locul, nu ne va ridica atât de multe situații ca EG Garden, care e nou și pentru noi, iar provocările sunt mult mai dese. Pentru Booha Bar avem în plan mici schimbări de concept, dar momentan nu necesită atât de multă atenție, pentru că lucrurile nu vor fi atât de intense.

Și pentru oamenii din echipă s-au schimbat multe lucruri, de la activități, idei și priorități, până la dinamica și modul de lucru. Dacă tot am povestit cu Bobo despre EC Garden, despre toate provocările și planurile de viitor, nu puteam pleca fără ca el să ne spună cum a fost perioada aceasta, mai ales că știm cât de atipic a fost anul trecut. Să vedem cum a depășit el provocările întâlnite și ce l-a împiedicat să-și ducă planurile la bun sfârșit.

N-am reușit să duc la bun sfârșit două proiecte pe care le mai aveam și multe alte idei pe lângă. În momentul în care a venit pandemia, a trebuie sa le pun în stand by și mi-e greu să cred că o să pot să mă reapuc de ele în viitorul apropiat. Cel mai mult am apreciat perioada asta, pentru că m-a învățat să spun stop și să iau o pauză. Aveam un stil de viață foarte activ, eram tot timpul prins în mijlocul lucrurilor și am reușit să mă depărtez de tot. Într-un final, am avut o viziune de ansamblu mult mai realistă asupra lucrurilor. Cred că era o pauză necesară și benefică, cel puțin pentru mine. În același timp, am evoluat foarte mult în anul trecut, tocmai pentru că am avut mai mult timp decât înainte și am început să înțeleg ce puteam face mai bine. Cred că va fi un progres în momentul în care le pot pune în practică la alt nivel. Am înțeles că în multe cazuri small is better și oricât de provocator ar fi, cu siguranță se vor găsi soluții și opțiuni alternative. Totul este foarte fragil și cu toate astea ne vom adapta, pentru că trăim deja într-o lume în care lucrurile se schimbă accelerat și trebuie să găsim variante.  

Nu știm de ce surprize vom avea parte în 2021, dar am învățat că există soluții și alternative pentru orice schimbare. Prin proiectele pe care le-a realizat echipa de la Electric Castle, ne-a demonstrat că un pic de ambiție, cu un pic de nebunie și speranță, se îmbină perfect într-o idee de succes. Dacă te-am făcut să simți, măcar puțin, vibe-ul de festival, dă o fugă până acolo și convinge-te.

credit foto: Andreea Popa, Marius Mariș

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!