Articolul a fost revizuit în decembrie 2023.
Am ajuns în urmă cu câteva weekenduri la Cetatea Liteni din întâmplare. Treziți prea târziu pentru a merge la distanță prea mare de Cluj, am ales să plecăm spre Valea Ierii, dar fără o destinație precisă. În apropierea cărării înspre cetate, am văzut câțiva oameni pornind pe traseu și ne-am hotărât brusc să oprim și să mergem și noi. Așadar, e o alternativă bună pentru diminețile întârziate și chiar pentru după-amiezile active când nu ai timp de o plimbare mai lungă până apune soarele. În funcție de timpul disponibil, puteți prelungi plimbarea pe lângă cetate și cu 2-3 ore, indiferent de sezon. În continuare vă voi propune două alternative de traseu spre cetate, ambele de dificultate mică și cu timp de parcurgere scurt. Dar, înainte de toate, un scurt istoric al cetății.
Scurt istoric
Cetatea Liteni are o lungă istorie, ce pornește din anul 1324, atunci când purta numele de Castrum Leta. E posibil să mai fi auzit de ea și sub denumirile de Cetatea Lita, Cetatea lui Gelu sau Cetatea Gecsy. Se spune că avea un rol foarte important în acele vremuri și fusese construită pe o stâncă, deasupra Văii Ierii, pentru a supraveghea de sus Drumul sării. O importantă arteră comercială pe atunci, Drumul sării mai era controlat și cu ajutorul Cetății Bologa, Cetății Colțesti și a Castelului Gilău.
Cetatea Liteni a avut de-a lungul timpului o mulțime de proprietari, printre care Sigismund de Luxemburg sau Iancu de Hunedoara. După o explozie în magazia de pulbere, cetatea fost distrusă parțial și abandonată pentru câțiva ani, pe la mijlocul secolului al XVI-lea. Ruinele au fost reabilitate de către Gecsy Janos, în jurul anului 1569, iar cetatea a fost locuită vreme de aproximativ 100 de ani după acest moment. Abandonarea ei finală se presupune că a avut loc la începutul secolului al XVIII-lea, fiind de atunci într-un proces continuu de degradare.
Trasee posibile
Traseul 1: Sat Liteni – Cetatea Liteni, marcaj triunghi roșu, distanță 3 km, timp ~1.5h
Primul traseu pornește din mijlocul satului Liteni, aflat la aproximativ 25km de Cluj-Napoca și urmează triunghiul roșu, de-a lungul unui drum de pământ. Traseul este bine marcat și trece printr-o pădure, la capătul căreia se află câteva stânci înalte de pe care se vede cetatea încadrată de o panoramă superbă către Valea Ierii. Dacă nu ați obosit încă, puteți coborî spre vale, pe traseul cu punct galben până la șosea. De acolo sunt două variante: fie înapoi pe același drum, fie vă recuperează cineva cu mașina de la drumul județean.
Traseul 2: Sat Moara de Pădure – Cetatea Liteni, nemarcat, distanță 1 km, timp ~0.5h
Deși nemarcat, eu prefer cel de-al doilea traseu, care începe de după deal, din satul Moara de Pădure. Mașina se poate lăsa aici și puteți porni pe traseul care începe să urce pe un drum îngust, pe lângă o fostă pensiune. În 200 de metri ajungeți la o mică intersecție, unde va trebui să mergeți spre stânga, iar de acolo cărarea vă va ghida singură. Am fost pe traseul spre cetate de mai multe ori, ultima oară în această iarnă și pot spune că distanța poate fi parcursă de oricine în aproximativ 20-30 de minute. Până la cetate nu sunt multe de văzut, cel puțin pe timpul iernii, însă sunt multe de ascultat. Chiar și în sezonul rece, păsările își mai dezmorțesc glasurile din când în când.
Popas la Cetatea Liteni
Odată terminat desișul, pe partea stângă se vede cetatea cățărată pe stânci. Purtarea echipamentului potrivit pentru orice fel de tură montană e necesară pentru că inclusiv la o tură mai puțin solicitantă puteți avea dificultăți. Pentru a ajunge în interiorul cetății, trebuie să vă cățărați pe o cărare îngustă și înghețată, tocmai de aceea niște bocanci buni și poate o pereche de bețe de trekking v-ar fi de folos. Priveliștea de pe marginea zidurilor e superbă. Pădurea pare desenată în creion pe o coală albă, iar pe dealul opus stau cocoțate vreo zece case izolate la mare înălțime.
Dincolo de zidurile cetății se află un gol de cel puțin 20 de metri, așa că vă recomand să nu vă apropiați prea mult de margini și să nu lăsați copiii nesupravegheați în timpul petrecut acolo.
După ce am admirat peisajul văzut ultima oară într-o zi de toamnă, am făcut câteva fotografii și am continuat ziua cu o plimbare prin împrejurimi. Am mers spre pădurea de stejari și am făcut apoi dreapta spre celelalte formațiuni stâncoase, pe care le-am ocolit de la distanță sigură. Toamna trecută am reușit să trecem chiar printre stânci, dar acum ar fi fost prea periculos, așa că am luat-o pe drumul mai lung spre vale. Din această zonă se deschide o altă perspectivă din care să admirați cetatea. Cu puțin noroc, puteți vedea și iepuri de câmp sau vulpi. Noi am văzut o vulpiță în apropierea traseului de întoarcere, dar și ea pe noi, așa că a dispărut rapid.
Cărarea de întoarcere spre mașină e aceeași pe care am urcat, dar ca alternativă se poate alege și traseul cu punct galben din continuarea traseului 1. De la capătul lui va trebui să coborâți încă puțin pe drumul județean până la parcare. Noi ne-am întors pe unde am venit pentru că ne-a ajuns plimbarea de vreo 2 ore și ceva prin zăpadă.
Așteptăm să revenim la primăvară să vedem totul înverzit și la vară să ne răcorim la umbra stejarilor în hamac.
Ce se mai poate face la cetate?
Dacă sunteți pasionați de mersul pe bicicletă, cetatea este o alternativă bună de destinație cu pornire din Cluj-Napoca, urmând traseul 1 odată ajunși în Liteni.
Vara și toamna, zona cetății Liteni este frecventată de parapantiști, datorită dealurilor golașe de pe care se pot înălța cu ușurință și datorită curenților de aer de pe vale, potriviți pentru acest sport. În zona Clujului există mai mulți profesioniști care oferă zboruri cu parapanta în tandem de la Cetatea Liteni, dar și din Rimetea sau de pe Cheile Turzii.
De asemenea, o altă activitate ce se poate face în zonă este escalada pe stâncă. În toată perioada caldă, echipe de cățărători vin cu echipamentul în spate până la cetate pentru a escalada cele câteva trasee bătute pe țancurile din apropiere.
Vezi această postare pe Instagram
Dacă nu ați vizitat până acum cetatea, vă recomand cu căldură să faceți asta indiferent de sezon și să ne spuneți pe pagina noastră de Facebook ce v-a plăcut cel mai mult.