Ghidul sportivului în aer liber în Cluj

by | May 7, 2021 | Articole, Sport

Pentru a profita de zilele însorite, vă recomandăm câteva locuri în care să faceți mișcare în aer liber, dar venim și cu sugestii de activități care să vă dezmorțească după multe ore petrecute la birou, fie că sunteți fani ai fotbalului, tenisului sau poate preferați mișcarea de unii singuri, prin alergare ori o tură de pedalat.

Institutul Național de Statistică a emis un comunicat care spune că doar unul din zece români face sport, o situație destul de îngrijorătoare în opinia noastră. Numărul celor care practică activități fizice scade odată cu creșterea vârstei, însă motivația poate fi găsită și la cei care sunt trecuți de prima tinerețe, cu puțină voință. De asemenea, România se află printre țările cu cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană. O conștientizare a beneficiilor mișcării poate crește procentul celor care aleg să-și aloce timp pentru sport, și astfel să avem o populație mai activă și mai sănătoasă.

Dacă cele de mai sus v-au pus puțin pe gânduri, stați fără grijă căci ne-am pregătit și cu soluții. Tot ce trebuie să faceți este să ieșiți din casă cu chef de sport și cu echipamentul potrivit: trening, pantofi sport adecvați și alte articole lejere de îmbrăcăminte, potrivite cu vremea de afară. La această listă puteți adăuga o saltea mică pentru fitness pe care să o puneți pe jos pentru exerciții mai statice, dar eficiente sau stretching.

Printre cele mai potrivite și cunoscute locuri din Cluj-Napoca în care puteți practica activități fizice în aer liber sunt Parcul Central ”Simion Bărnuțiu”, Iulius Parc și Baza Sportivă din cartierul Gheorgheni, Parcul Feroviarilor din zona Gării, Parcul ”Între Lacuri” și nu în ultimul rând, Parcul ”Iuliu Prodan” din cartierul Zorilor. Toate aceste locuri se întind pe suprafețe mari și aveți suficient spațiu la dispoziție pentru alergat și alte activități care să vă ridice pulsul cu folos. În oricare dintre acestea puteți intra gratuit pentru a face mișcare în timp ce vă bucurați de soare.

Personal, după o tură sănătoasă de alergat adaug la antrenamentul meu câteva minute de planking, un exercițiu excelent pentru mușchii abdominali și nu numai, care presupune să te sprijini în picioare și în brațe pe sol, în timp ce ții brațele paralele. Picioarele trebuie să fie bine întinse și să formeze o linie dreaptă alături de trunchi. La început, această poziție va fi greu de menținut chiar și treizeci de secunde, dar cu timpul veți avea o rezistență tot mai mare. Întărirea rezistenței în trunchi vă va ajuta în orice fel de sport practicați sau chiar în postura de zi cu zi.

Pe lângă acestea, un loc perfect pentru mișcare prin alergare, dar de data aceasta cu un grad mai ridicat de dificultate este Cetățuia. Un exercițiu excelent aici poate fi parcurgerea scărilor, în ritm alert, în sus și în jos. După câteva repetări vă veți simți cu siguranță obosiți, dar nivelul de endorfine din corp va crește.

După ce am făcut un ocol în Parcul Cetățuia, ne întoarcem la cele menționate anterior. În acele locuri puteți și să vă dați cu rolele. În schimb, dacă sunteți pasionat de skateboarding sau longboarding, vă recomandăm să vă orientați către Parcul Caragiale sau Parcul Rozelor, unde există spații amenajate special pentru astfel de activități.

Toate astea pot fi făcute de unul singur și garantează o stare de bine mult timp după încheierea sesiunii de sport, dar am stat suficient de mult timp singuri în timpul pandemiei și e cazul să ne mai petrecem timpul și cu prietenii, de preferat în aer liber. Dacă vă strângeți într-un grup pentru a face sport într-o zi însorită, puteți juca un joc clasic care vă va aduce și zâmbetul pe fețe și amintirile din copilărie în prezent, și anume ”mâța” – în limbajul popular. În acest joc, cel care este ”mâța” trebuie să alerge după un alt participant și să-l atingă, iar astfel el va primi rolul de a-i fugări pe ceilalți, care trebuie să găsească diverse metode de a scăpa. La finalul sesiunii de “joacă”, flotările, genuflexiunile în aer liber sau, pentru cei mai avansați, genuflexiunile în combinație cu săritură sunt alte exemple de exerciții fizice care pot contribui la o stare generală plină de energie.

Continuând cu sporturile de echipă, dacă doriți să jucați FOTBAL, aveți mai multe opțiuni în Cluj, majoritatea contra cost. Terenul de la Baza Sportivă Gheorgheni este una dintre variantele pe care le recomandăm deseori. Minge de fotbal veți găsi de cele mai multe ori la fața locului, dar vă recomandăm să luați cu voi un echipament complet format din ghete de fotbal, trening sau șort și tricou, în funcție de vremea de afară.

La Parcul ”Între Lacuri” există un teren de sport multifuncțional unde se poate juca și fotbal. Accesul este permis pentru toată lumea fără taxă, astfel că e posibil să trebuiască să așteptați o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp pentru a folosi terenul.

Baza Sportivă ”Unirea” din cartierul Mănăștur este alcătuită din 6 terenuri sintetice de minifotbal, un teren de fotbal mare, 3 terenuri de tenis cu piciorul și 2 terenuri de tenis de câmp. Complexul este deschis zilnic între 9 și 24, iar rezervările se pot face la numărul 0741 631 085.

Club Transilvania – Grigorescu – Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 41

Aici găsiți 5 terenuri de fotbal sintetic cu dimensiunea de 40mx20m, unde puteți practica și tenis cu piciorul. Programul este de luni până vineri de la 8 la 24, iar în weekend de la 8 la ora 22. Rezervările se fac fie la numărul de telefon 0730690896, fie online, aici. În ceea ce privește prețurile pentru a juca fotbal acolo, acestea diferă în funcție de timpul pe care dorești să îl petreceți sau de perioada din zi:

Luni-Vineri 8-18: 140 ron/oră
Luni-Vineri 18-nocturnă: 180 ron/oră
Sâmbătă-Duminică 8-22: 140 ron/oră
Sâmbătă-Duminică în nocturnă: 110 ron/oră

Teren de fotbal cu gazon artificial și nocturnă, în incinta Școlii Generale Liviu Rebreanu

Acest teren dispune de vestiar, mingi, maieuri de departajare și parcare. Adresa: Cluj-Napoca, Strada Mehedinți, Nr. 13, Telefon: 0740-287.061, 0742-864.572

Teren Fotbal Mogoșoaia – localizat în curtea liceului Eugen Pora, pe strada Mogosoaia, Nr. 6, Telefon: 0748-976.830

Dimensiuni teren: 44m x 24m
Dispune de următoarele dotări: nocturnă, vestiar, grup sanitar

Teren Fotbal CMC – str. Augustin Bunea, nr. 1, cartier Gruia, Cluj-Napoca, Cluj

Teren sintetic de fotbal cu dimensiunile de 41x22m. Dotari: vestiare, dușuri, iluminare, tabela electronica, mingi si tricouri de joc. Program: de luni până duminică de la 8 la 22. Preț: 130 lei/oră. Contact: 0749 867 285

Winners Sports Club – Parcul Rozelor Grigorescu

Aici este pus la dispoziția doritorilor un teren de fotbal cu nocturnă, iar prețurile sunt următoarele:

Luni – Vineri 9-17 – 140 lei/oră
Luni – Vineri 17-22 – 160 lei/oră
Sâmbătă – Duminică – 10-22 – 140 lei/oră

Când vine vorba de BASCHET, acesta este un alt sport destul de popular în orașul nostru, iar noi am mai scris de curând despre locurile în care îl puteți practica. Sportivi de toate vârstele caută următoarea provocare pe mai multe terenuri răsfirate prin centru sau prin cartiere.

Parcul Rozelor din Grigorescu – nu este nevoie să plătiți taxă de intrare, dar este destul de aglomerat seara și în timpul weekend-ului. Nu uitați de ghetele de baschet, de minge, de un echipament sportiv lejer, de voie bună și dispoziție pentru mișcare.

Alte terenuri în aer liber se găsesc în Parcul Central ”Simion Bărnuțiu”, Parcul ”Între Lacuri” și în Parcul Cetățuia. În toate locurile prezentate se poate juca și seara, deoarece beneficiază de lumină după apusul soarelui.

În cartiere veți găsi, de asemenea, multe terenuri mai mici pentru a juca baschet: în Parcul Primăverii din Mănăștur, pe strada Gheorghe Dima din Zorilor (teren recent modernizat) sau în Parcul ”1 Decembrie” din Grigorescu, pe malul Someșului. Alte terenuri se mai găsesc și în Parcul ”14 iulie” din Grigorescu, Parcul ”Între Lacuri”, Parcul ”Gheorghe Asachi” din Iris ori pe strada Lăcrămioarelor din Gheorgheni.

Pentru practicanții de TENIS, avem de asemenea câteva sugestii. Toate terenurile pe care vi le prezentăm necesită o taxă pentru închirierea lor.

Winners Sports Club – Îl găsiți situat în Parcul Rozelor. Tarifele sunt diferențiate în funcție de intervalul orar în care doriți să jucați. Opt terenuri de tenis de zgură sunt disponibile pentru doritori.

Luni – Vineri 10-17 – 100 lei/oră
Luni-Vineri 17-22 – 130 lei/oră
Sâmbătă – Duminică 10-22 – 100 lei/oră

Aici poți încerca și sportul padel, similar cu tenisul, dar nu la fel de răspândit. Prețuri:

Luni – Vineri 10-17 – 80 lei/oră
Luni-Vineri 17-22 – 100 lei/oră
Sâmbătă – Duminică 10-22 – 90 lei/oră

Rezervările se fac la 0755.740.407 sau 0755.046.390.

Club Transilvania – Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 41 (lângă Cora)

Dispune de 9 terenuri de zgură, iar 4 au instalație cu nocturnă. De luni până vineri, programul este de la ora 8 la 24, iar sâmbătă și duminică, programul este de la 8 la 22. Rezervările se fac la 0730.690.896.

Tenis Club Titulescu – Aleea Herculane, nr. 7

Locul dispune de 3 terenuri cu instalație nocturnă, unde tariful începe de la 40 de lei. Rezervări și informații la 0749.268.619 sau 0726.912.317.

Parcul Iuliu Hațieganu (Parcul Babeș)

Sunt 2 terenuri de tenis cu bitum și se închiriază cu 50 lei/oră. Studenții UBB și angajații UBB au parte de gratuități și reduceri. Rezervări la 0264-429788.

Tenis Club ”Ciprian Porumb” – Gruia, pe Str. Augustin Bunea, nr. 1

Aici primiți prosoape şi mingi gratuite pentru joc, iar rachetele se pot închiria. Tarifele sunt de 85 lei/ oră și 120 lei/ oră în nocturnă, iar rezervările se fac la 0722.671.889.

Baza sportivă ENJOY (Tenis Cluj) – lângă Iulius Mall (pe Str. Alexandru Vaida Voievod 55A)

Dispune de 5 terenuri de tenis cu dimensiuni standard. Pentru prima închiriere, tarifele sunt 40 lei/oră de luni până vineri în timpul zilei, iar nocturna este între 45 lei/ oră. În weekend, tariful este 40 lei/ oră. Rezervările se fac la numerele de telefon 0740 135 865 sau 0753 488 548.

Complexul Sportiv Clujana – Strada Tăbăcarilor, Nr. 15B

Opt terenuri de tenis cu nocturnă vă așteaptă în această locație. Parcare și vestiare echipate sunt disponibile pentru clienți. Programul este de luni până vineri între 08.00-20.00. Rezervările se fac la 0744 88 66 99 sau la 0742 00 83 01.

Nu putem încheia fără să pomenim tenisul de masă, pentru care aveți mai multe opțiuni în parcuri deschise publicului larg, unde există mese care pot fi utilizate gratuit. Aveți nevoie de minge de ping-pong și de două palete pentru a vă distra alături de prieteni. Mese de joc pot fi găsite în Parcul Rozelor, Parcul Central, Parcul Detunata, Parcul ”Între Lacuri” sau Parcul ”Iuliu Prodan” din cartierul Zorilor.

Nu în ultimul rând, vă propunem să scoateți bicicletele pentru o tură ușoară de oraș sau chiar să parcurgeți un traseu mai lung prin împrejurimile Clujului. Este o activitate foarte plăcută, potrivită pentru toată lumea și care poate da naștere unor amintiri frumoase. Există o șansă mare să ajungeți în locuri necunoscute până acum, a căror frumusețe vă va surprinde. Dacă nu aveți acasă bicicletă, în acest articol puteți găsi mai multe locuri de unde să închiriați biciclete obișnuite sau electrice. Nu uitați de bicicletele puse la dispoziție de primărie prin programul ClujBike, care pot fi accesate dacă aveți cardul emis de instituția locală. Prima oră de utilizare este gratuită.

Dacă veniți după o perioadă lungă fără mișcare intensă, este utilă o reacomodare la efort și un tip de mișcare mai puțin intens, în primă fază. Puteți începe cu alergat pentru îmbunătățirea condiției fizice sau cu un sport de echipă care să nu vă solicite foarte mult.

Activitatea fizică ne face mai sănătoși, mai fericiți, mai relaxați și este un prilej excelent pentru a socializa cu prietenii noștri. Nu stați prea mult pe gânduri și începeți cu ce vă este la îndemână, testați toate opțiunile din Cluj și vedeți pe parcurs ce vi se potrivește.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This