#ClujLife Office Takeover la Q_PERIOR: Consultanță și creativitate la cel mai înalt nivel

Dacă am asocia Q_PERIOR cu o mâncare, cu siguranță ar fi ceva asiatic, spicy și sincer, care te surprinde tot timpul. Iar dacă ar fi un oraș, ar avea de toate, ceea ce ne duce cu gândul la Barcelona. Numele derivă din standardul superior pe care compania l-a stabilit pentru a furniza clienților rezultate la cel mai înalt nivel, iar întâlnirea cu oamenii din companie ne-a convins că am intrat pe un teren al provocărilor unde nu e loc și timp de plictiseală.

Am descoperit o companie în care accentul cade pe integrarea business-ului cu IT-ul, cu o componentă esențială de consultanță în management și o orientare către servicii și soluții și care se distinge prin natura interdisciplinară în gama sa de expertiză. Acest lucru generează abordări noi și creative pentru modele de afaceri inovatoare.

În 2019, Q_PERIOR a achiziționat Inspiricon AG, a cărei competență de bază a fost consultanța pe teme SAP și care l-a avut în calitate de co-fondator și CEO pe Andrei Vlad, un antreprenor dedicat și pasionat de piețele financiare. Prin această fuziune, Q_PERIOR a răspuns la cererea mare de servicii de consultanță foarte specific în mediul SAP.

L-am cunoscut pe Andrei și pe alți colegi de-ai lui din Q_PERIOR la birourile din Cluj, pentru a afla direct de la sursă care sunt avantajele de a lucra într-o companie precum Q_PERIOR. Din toate discuțiile am ajuns la concluzia că nu e deloc un mediu plictisitor și rigid în care să lucrezi, că odată ce ai intrat în echipă ai parte de mult dinamism și transparență. Iar influența germană aduce cu ea seriozitate și stabilitate. Sunt deja suficiente avantaje care să te motiveze să îți dorești să faci parte din echipă. Nu v-am spus însă că în Q_PERIOR se pune accent pe curaj. Pe curajul de a aplica pe o poziție chiar dacă nu ești convins că ți s-ar potrivi, pe curajul de a pune întrebări și pe curajul de a fi autentic.

Lecție de curaj și o doză bună de naivitate

Andrei Vlad lucrează în domeniul IT de mai bine de 15 ani, având contact cu multe ramuri ale acestui domeniu, de la Business Intelligence, până la Cloud sau Web Development. A avut și joburi „reale” ca angajat în corporații, unde a văzut ce înseamnă expunerea la clienți mari din Vest, a fost și freelancer o perioadă, însă întotdeauna l-a atras partea de antreprenoriat.

În 2013, Andrei fonda firma Inspiricon împreună cu alți 3 parteneri, pe parte de consultanță IT și suport pentru clienți din Europa de Vest, urmând ca 6 ani mai târziu, în 2019, Inspiricon să fuzioneze cu Q_PERIOR. Nu startul a fost greu, ci menținerea, își amintește astăzi Andrei. După finalizarea tranzacției, Andrei a rămas la bord pe poziția de CEO pentru Q_PERIOR România, ceea ce înseamnă că în prezent are în grijă “aripa românească” a grupului Q_PERIOR. Asta presupune, printre altele, strategia de creștere, portofoliul de servicii și atragerea de clienți noi. „Una e să fii manager pentru o firmă cu trei oameni, alta e să fii manager pentru o firmă cu 80 de oameni”, precizează Andrei.

O mare doză de curaj și tot atâta naivitate l-au convins pe Andrei să înceapă propriul său business în 2013. De la o idee și câțiva oameni, acea firma a devenit astăzi o organizație internațională de succes, cu un portofoliu impresionant de tehnologii și clienți din Germania și Elveția din domeniul asigurărilor, din producție și din domeniul farmaceutic și medical, fără a avea un client dominant de care să depindă bunul mers al firmei.

Mi-am dorit să ajung departe ca antreprenor, dar nu m-aș fi gândit să fondez o firmă și să o vând. Nici nu îndrăzneam să vorbesc despre așa ceva, dar când am început să văd avantajele și posibilitățile de creștere, am luat decizia cea mai bună pentru business și pentru oamenii din firmă – precizează Andrei.

În ultimii trei ani aripa din Cluj și-a triplat cifra de afaceri și a crescut de la 20, la 80 de oameni. Mai mult, a fost fondată o a doua firmă a grupului în Cluj, pe parte de software development și testare în domeniul automotive – ESPRiT Engineering SRL.

Compania Inspiricon a avut o creștere organică, cu momente de vârf dar și perioade dificile, până în momentul cumpărării de Q_PERIOR.

Pentru Q_PERIOR lucram la acea vreme câteva proiecte, ca subcontractori, până în momentul când am văzut avantajele propunerii de a fi cumpărați. Din perspectiva pandemiei, timingul a fost impecabil. Organizația de dincolo avea o sete extraordinară de „nearshoring”, de mână de lucru și noi pe partea românească aveam capacitate de management și de deschidere spre clienți. După ce ne-am integrat în grup a fost o creștere explozivă, cu deschiderea unor noi orizonturi pe care nu le aveam. Făcând parte dintr-o organizație mare, aveam cu totul alt potențial financiar și ușile deschise pentru clienți mult mai mari. Ce puteai să îți dorești mai mult? – povestește Andrei

Găsirea de oameni noi, într-o piață a forței de muncă tot mai dificilă și aglomerată este principala provocare astăzi, însă la Q_PERIOR întotdeauna s-au găsit oamenii potriviți. Chiar și după cumpărare, aripa din România a avut libertatea de a-și defini traiectoria, iar marea majoritate a oamenilor din Inspiricon au rămas.

De fapt, entitatea a rămas aceeași, doar am trecut printr-un rebranding, cu diferența că acum e mai ușor ca înainte să aduci oameni noi și ai alte posibilități și altă credibilitate în spate – explică Andrei.

Sfaturi de la un jucător de cursă lungă

Ana-Maria Pop lucrează în domeniul IT de aproape 10 ani și a fost primul angajat al companiei, pe vremea când se numea Inspiricon. A început în 2013 ca UI Developer, iar în 2016 a acceptat provocarea de a fi Team Lead, un rol cu multe provocări și lucruri noi de descoperit. Fiind o companie mică pe atunci, a trebuit ca echipa să pună bazele multor procese, ceea ce a fost un bun prilej de învățare. La finalul lui 2018 a decis sa facă un pas în spate și să renunțe la partea de people management și sa treacă spre un rol pur technic.

La momentul respectiv am decis că vreau să aprofundez cunoștințele tehnice și să devin expert pe partea de SAP Fiori. Deși a fost un pas greu, pentru că deja construisem o echipă, am avut toată susținerea din partea companiei și asta a făcut să devină tot mai ușor în timp. Timp de câțiva ani am avut rol de Senior Consultant. Între timp și compania a devenit Q_PERIOR și am ajuns într-o echipă internațională foarte faină, dinamică, inovativă și cu oameni tineri și curioși. Iar în 2022 am prins curaj de a trece la un rol de Manager în echipa de SAP Technology and Innovation – precizează Ana.

Două dintre valorile Q_PERIOR sunt acelea de a fi energetic și proactiv, iar Ana este exemplul concret că seriozitatea și dorința de a evolua te pot duce departe. Rolul ei acum se împarte în două, având șansa de a crește o echipă, dar și de a fi expert pe proiecte. În ceea ce privește echipa, constant încearcă să păstreze un echilibru între nevoile și cerințele colegilor și să le ofere tot ce au nevoie pentru ca ei să aibă încredere în ei și să performeze la cel mai înalt nivel.

Îmi doresc să cred că îi ajut să se dezvolte profesional, dar totodată îi ajut să aibă o viață echilibrată și o stare de bine ca și angajați. Pe proiecte, rolul meu se diversifică. Începe de la discuțiile cu clientul, preluarea de cerințe, workshop-uri, concepție, estimări, oferte, arhitectură și apoi vine partea de implementare unde de obicei am un rol de leading/coaching dar și developer – explică Ana, considerând că a avut și încă are o călătorie interesantă, datorată oamenilor pe care îi are sau i-a avut colegi de-a lungul timpului în companie, motiv pentru care nu a plecat de aici.

De cele mai multe ori, Ana este implicată pe unul sau mai multe proiecte și se regăsește mult în dinamica aceasta. Q_PERIOR este companie internațională, cu o echipa internațională. Până acum, Ana a avut ocazia să lucreze cu colegi din Germania, Elveția, Austria și India, ceea ce a ajutat-o să își creeze un network vast.

Dacă ajungeți să lucrați în Q_PERIOR, sfatul meu este să încercați să cunoașteți cât mai mulți oameni, să interacționați cu cât mai multe departamente și tehnologii din companie, să fiți deschiși, transparenți și curioși. Sunt mândră să văd oameni care pun întrebări în echipă, care sunt proactivi – precizează Ana.

Un astfel de om este și Andrei Ghiura care a venit în Q_PERIOR de mai bine de șase ani, fiind o persoană flexibilă și interesată de orice. Această disponibilitate pe care o are, de a fi în 90% din timp un „Yes man”, ne face să credem că așa ar trebui să arate candidatul ideal. Am aflat de la Andrei ce l-a convins să rămână în Q_PERIOR și cât de mult a evoluat pe parcurs.

Andrei de acum șase ani ar fi mândru de Andrei cel de acum. Și asta pentru că nu am stat degeaba – precizează el.

„Home office first”, dar mai mult ne place să fim împreună

Încă de la început, Andrei a apreciat în firmă dezvoltarea multilaterală și faptul că poate experimenta pe diverse ramuri. Astăzi, este omul cel mai potrivit care poate să explice oricui concepte complexe în cuvinte simple. Toată viața a fost dornic de o evoluție multilaterală și a găsit în Q_PERIOR un loc perfect unde poate beneficia de asta. Un alt avantaj a fost cultura companiei, „Work Hard, Play Hard”, pentru că se pliază perfect pe mentalitatea lui de lucru.

Am început în anul trei de facultate și de atunci am încercat să fac câte puțin din orice are compania de oferit. Am început cu BW și SAP Fiori, am continuat cu SAP HANA și Java, puțin Python pe ici pe colo, AWS și Azure DevOps câteva luni, după care un an de ReactJS și NodeJS, iar următoarea provocare vine din Angular. Momentan ofer îndrumare pentru doi colegi ca și Coach. Urmează poziția oficială de Lead, dar istoric am fost mentor pentru oameni în companie de patru ani încoace. Am fost implicat în procese de recrutare, de sales, administrative, momentan sunt în poziția de reprezentant al angajaților – explică Andrei.

În prezent, Andrei lucrează împreună cu un coleg din Cluj și trei colegi din Elveția la dezvoltarea unui produs intern. În același timp este implicat într-un proiect pilot pentru alt client unde lucrează singur și în mentenanța a mai multor proiecte interne dezvoltate de colegii din Germania.

Nu pot să spun că am un stil de lucru preferat (local/remote), cred că toată dinamica unui proiect ține de personalitatea oamenilor, nu de locația lor – consideră Andrei.

Fiind și reprezentantul angajaților, Andrei încearcă să ajute oamenii să înțeleagă modul cum funcționează o firmă, inclusiv din punct de vedere al educației financiare.

Încercăm să aducem lumea împreună și să facem integrarea cât mai naturală și mai transparentă. În plus, o dată pe lună avem o întâlnire cu toată lumea din Cluj în care discutăm despre proiectele fiecăruia, ce funcționează și ce nu. Ajută foarte mult să știi la ce lucrează colegii tăi – precizează Andrei.

Q_PERIOR are o cultură „home office first”, ceea ce înseamnă că nimeni nu e obligat să vină la birou, dar majoritatea oamenilor din companie vin pentru că le place să fie împreună. Echipa e mai unită ca niciodată și dacă prezența la birou nu reprezintă o condiție, a început să se nască o cu totul altă dinamică.

Prefer să știu că vii la birou o zi din care ești productiv 5-6 ore, iar celelalte le petreci cu colegii povestind, decât să știu că ai fost productiv opt ore, dar atașamentul tău emoțional față de companie și echipă este zero. Mulți colegi vin cu plăcere la birou, pentru că ne place să petrecem timp împreună. În pandemie foarte multă lume și-a dezvoltat o anxietate socială și cred că ideea de a veni la birou ne ajută să depășim bariere. Mai am încredere și că mini teambuilding-urile la birou cresc încrederea oamenilor în leadership – explică Andrei.

Compania se mândrește foarte mult cu branșa ei de consultanți, oameni care pe lângă latura tehnică o au dezvoltată și pe cea de soft skills, cu tot ce înseamnă comunicare sau o bună gestionare a timpului. Dar ce diferențiază compania Q_PERIOR de alte companii este expunerea tuturor oamenilor din firmă la clienții firmei.

Îmi place că nu avem roluri foarte bine definite în companie, în schimb se încurajează dezvoltarea multilaterală. De aceea ne putem numi consultanți, nu developeri. E mult mai valoros să fii versat în multe, decât să fii guru pe o singură nișă. Făcând parte dintr-un grup mai mare, avem acces la un „knowledge pool” mult mai mare. Nu trebuie neapărat să știi să faci un lucru, este la fel de util să știi pe cineva care știe. Nemții și elvețienii insistă foarte mult pe partea de integrare, dincolo de diferențele culturale – precizează Andrei.

“Te învățăm noi tot, tu vii cu atitudinea”

Participarea la diversele evenimente, hackathoane și academii, dedicate studenților liniilor de studii tehnice, sunt 2 dintre cele mai facile căi de a-ți face debutul în companie. Q_Hackathon este un nou format implementat de către Q_PERIOR anul acesta, ce presupune 36 de ore de programare continuă pentru rezolvarea unei cerințe prestabilite. Un alt eveniment, deja devenit tradiție, este SAP Academy, un stagiu de internship plătit derulat pe durata verii, ce facilitează un prim contact al participanților cu diferitele tehnologii SAP. „Dacă te potrivești ca mentalitate și ca așteptări, ești binevenit la noi și te învățăm noi tot”, explică Andrei.

Anul acesta s-au înscris aproximativ 50 de candidați pentru a participa la Academia SAP BI (Business Intelligence) dintre care au fost selectați 11, selecția acestora bazându-se pe o combinație a flerului personal și totodată a modului de abordare al programului de internship. A existat un stagiu de două luni, part-time inițial, dar care a devenit full-time, cu traineri atât din România, cât și din Germania și Elveția. Cei mai buni trei candidați au fost angajați.

Andra Atanasoaie a participat tocmai la un astfel de internship în cadrul firmei, în urmă cu cinci ani, acesta fiind totodată momentul în care a intrat în contact cu domeniul de Business Intelligence. Și-a început cariera ca și Analyst BI, ulterior a făcut pasul spre Consultant, iar recent a fost promovată la rolul de Senior Consultant.

Acest nou rol implică o abordare diferită a responsabilităților: contactul direct și permanent cu clientul în cadrul proiectelor, preluarea cerințelor, estimarea task-urilor și clarificarea problemelor existente sunt completate de către spiritul antreprenorial promovat în cadrul Q_PERIOR, ceea ce presupune ca Andra să propună noi direcții și strategii pentru dezvoltarea portofoliului.

Partea tehnică a rolului este compensată de cea interpersonală, care în cazul Andrei implică motivarea și suportul colegilor din cadrul echipei. De doi ani de zile Andra face parte și din echipa de mentori în cadrul Academiei de BI, iar anul acesta a fost responsabilă de coordonarea academiei end-to-end.

În momentul de față, lucrez independent pe două proiecte de dezvoltare și mentenanță, pentru un global player din Germania din branșa de materiale de construcții. Atât în cadrul departamentului de dezvoltare, cât și cel al business-ului, lucrez exclusiv cu angajați ai clientului din alte țări. În organigrama Q_PERIOR, fac parte din echipa Data Intelligence DE, o echipă mixtă de Consultanți BI, atât din România cât și din Germania – precizează Andra.

Nu e absolut necesar să cunoști limba germană, dar e un avantaj să vorbești în germană cu anumiți clienți, adaugă Andra.

La Q_PERIOR ai flexibilitatea de a te reloca la oricare sediu din cadrul companiei, pe o perioadă determinată de timp, iar Andra are în plan să nu refuze o astfel de provocare și să se bucure din plin de avantajul de a intra în contact cu alte culturi.

În plus, anual organizăm activități de team building și evenimente, atât local cât și în Germania, prilej prin care putem să întărim legăturile cu echipa, dar și să facem schimb de experiență – explică Andra.

Pe lângă mese rotunde sau tradiționalele meet-up-uri, Q_PERIOR a organizat în această toamnă „Data Intelligence Excellence Congress”, aflat la a patra ediție în Cluj, congres prin care dorește să clădească și să consolideze o comunitate locală de Business Intelligence. E o foarte experimentată nișă în IT pe care Q_PERIOR încearcă să o țină unită și să o extindă.

Ceea ce apreciază Andra în compania în care lucrează deja de cinci ani este nivelul sănătos pe care îl poți menține între work life și personal life.

Există zile mai solicitante, dar compensează cu alte zile când reușești să îți faci treaba în timp util. Zilele de suprasolicitare nu se întâmplă foarte des, încât să îți afecteze viața personală. Trebuie să îți găsești un echilibru. Ca junior, poate nu știi cât timp să dedici unei probleme, dar te vom încuraja mereu să ceri ajutor. În momentul în care îți faci munca bine și vezi că are valoare, vei simți și progresul – precizează Andra.

Andra e convinsă că alegând Q_PERIOR a fost o idee inspirată. Parcursul nu a fost linear, au existat provocări, cât și perioade de acalmie, dar le consideră pe toate ca fiind necesare maturizării profesionale. În asentiment cu colegii ei, a ajuns să realizeze că atmosfera autentică din companie, libertatea bazată pe încredere și flexibilitatea, motivate prin simțul responsabilității, sunt motivele primordiale pentru a decide să colaborezi cu o anumită companie.

La Q_PERIOR nu totul e despre muncă. Mai e și despre un mediu relaxant, în care presiunea proiectelor e incitantă și unde respectul oamenilor ți-l câștigi prin comportament, nu prin aere de superioritate. Urmărește când se deschide candidatura pentru următorul internship și ai toate șansele să intri în echipa Q_PERIOR de la Cluj.

Tags: Q_PERIOR

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This