Cluj Chic: Cum să îți reinventezi stilul cu creațiile designerilor locali

Home $ Articole $ Cluj Chic: Cum să îți reinventezi stilul cu creațiile designerilor locali

Hainele din mall devin repetitive și parcă vezi deja că toată lumea poartă aceeași bluză. Nu e niciodată prea târziu să investești în piese unice create din pasiunea unor designeri vestimentari talentați. Poate că te-ai întrebat vreodată de ce ar trebui să acorzi atenție creatorilor de modă din propria ta comunitate și să îți îndrepți privirea spre brandurile locale. Ei bine, îți promit că avantajele depășesc cu mult doar faptul că sprijini economia locală. Alegând să investești în hainele create de designerii din jurul tău, nu doar că îți îmbogățești garderoba cu piese unice și autentice, dar contribui și la o poveste mai mare – aceea a susținerii talentului și creativității locale.

De ce ar trebui să te îndrăgostești de moda locală? Pentru că fiecare piesă vestimentară are o poveste de spus și o mână talentată care a creat-o. Când alegi un brand local, susții nu doar procesul de design, ci și munca artizanală și sustenabilitatea. În plus, cumpărând de la designeri locali, obții piese unice, de calitate superioară, care ies în evidență prin originalitate și atenție la detalii. Așadar, haide să explorăm împreună minunatul univers al modei locale și să descoperim de ce este atât de special să îmbrățișăm creațiile vestimentare ale comunității noastre!

Având rădăcinile în Transilvania, ANDRA HANDARIC studio este un brand internațional fondat în 2015 și axat pe designul avangardist de modă. „Black Clothes White Souls” întruchipează nucleul în jurul căruia brandul își dezvoltă valorile, concentrându-se pe particularitățile interioare ale indivizilor și libertatea exprimării de sine, printr-un univers particular al formei și texturii. Estetica ANDRAHANDARICstudio este definită de forme geometrice curate, texturi organice, procese experimentale, cu accent pe versatilitate și durabilitate. Colecțiile se inspiră din îmbrăcămintea monahală, urmărind să sublinieze valoarea spirituală care există într-un mediu auster. Conceptul se bazează pe dihotomia acoperirii fizice și a dezvăluirii spirituale, ca o provocare a contemplației interioare.
Așa cum chiar creatoarea afirmă: ”Haina este un adăpost, un strat protector sub care misterul recapătă valoare prin nenumărate modalități de interacțiune cu purtătorul”. Până acum, brandul a prezentat în timpul Săptămânii Modei din Paris, Romanian Design Week, Skopje Design Weekend, Fashionclash Maastricht, Feeric Fashion Week. Fiecare haină creată de Andra are propria personalitate, aruncă o privire aici ca să te convingi.

ANA Clothing este o experiență a femeii puternice și vulnerabile, ce se dezvăluie prin fiecare mișcare, prin fiecare detaliu. Atelierul de creație vestimentară ANA clothing a apărut dintr-o necesitate personală de a crea haine frumoase, elegante, comode și de calitate, o cerință dificil de îndeplinit în magazinele obișnuite. Ceea ce inițial s-a dezvoltat ca o pasiune în timpul facultății a evoluat ulterior în afacerea Anei de suflet, aducând bucurie și satisfacție altor femei care împărtășesc aceleași aspirații. În fiecare zi, se depun eforturi în atelier pentru a aduce bucurie și încredere în viața femeilor. Prin creațiile realizate cu dragoste pentru ele, scopul este de a le ajuta să se simtă fericite și să-și accepte frumusețea naturală, indiferent de provocările pe care le traversează în parcursul vieții.


Maria Marinescu provine dintr-o familie de artiști, iar așa și-a descoperit destinul în lumea modei încă din copilărie. Cu bunica și mama, ambele actrițe, ca surse de inspirație, Maria se juca cu hainele și costumele încă de mică, găsind mereu accesorii potrivite pentru fiecare ținută imaginată. Crescând în California, a înțeles că moda este modalitatea ei de a-și exprima ideile, stările de spirit și personalitatea. După absolvirea Parsons la Paris și stagiile de practică în New York, a lansat prima colecție în 2003, primind feedback pozitiv din partea profesioniștilor și presei. De atunci, călătorind în jurul lumii, aduce mereu idei proaspete în colecțiile sale, dezvoltând un stil distinct caracterizat de rochii vaporoase, salopete strălucitoare, jachete florale și creații din dantelă, explorând constant noi țesături și imprimeuri în fiecare sezon. Cu un stil unic și modern, aceasta oferă colecții care se remarcă prin designurile inovatoare și utilizarea materialelor neconvenționale.

Lucian Broscățean este cunoscut pentru abordarea sa conceptuală și inovatoare în designul vestimentar. Design vestimentar, direcție artistică, curatorie, costume de teatru și operă, activitate didactică – sunt extensii creative ale brandului construit de Lucian Broscățean. Cu o experiență de peste 20 de ani în industria modei, Lucian a câștigat mai multe premii importante și a participat la evenimente profesioniste precum: Romanian Fashion Week, Romanian Creative Week Iași, Romanian Design Week București, TIFF Cluj-Napoca, Mercedes-Benz Berlin Fashion Week, International Fashion Showcase la London Fashion Week, MQ Vienna Fashion Week, etc. Proiectele de modă fac trimiteri la referințe culturale din Istoria Artei și a Costumului. Contrastul nonculorilor alb-negru specifice portului tradițional din Mărginimea Sibiului, estetica dark a hainelor monahale, cadre din filme regizate de Ingmar Bergman, Béla Tarr, Yasujirō Ozu – se regăsesc în moodboarduri și, implicit, în povestea hainelor. Forme declinate din piese clasice (ce fac trimitere la sofisticarea modei interbelice) sunt hibridizate cu volume geometrice.


Smaranda Almășan este un designer cu un stil minimalist și modern, folosind adesea materiale sustenabile. Absolventă a școlii din Cluj, aceasta amestecă în creațiile ei călătorii, lecturi, personaje din benzi desenate, printuri, forme sau culori ce dau naștere unor creații avangardiste. La prima privire, acestea nu au ce căuta în același trup, dar reușesc să se așeze firesc, dacă povestea este una pe gustul tău. Iar dacă preferi un alt tip de povestiri, poți combina fragmente din istoriile ei cu altele pagini sau stiluri. În cei 15 ani de carieră, creațiile sale au putut fi admirate atât la evenimentele de modă și design locale, precum Romanian Design Week din București și Romanian Creative Week Iași, cât și internațional, la Vienna Fashion Week, unde designerul își prezintă constant colecțiile încă din 2012. Ce mai stai pe gânduri? Garderobei tale i-ar sta bine cu o piesă din colecția Smarandei.

Gina Butiuc are o experienta de 15 ani în realizarea articolelor vestimentare personalizate. Atelierul Gina Butiuc este opțiunea potrivită pentru toți cei care doresc un produs exclusivist, realizat special pentru ei. Aceasta abordează cu aceeași ușurință designul pieselor vestimentare pentru femei, cât și bărbați, relaxare ce deriva din stapanirea în profunzime a detaliilor de croi și a tehnicilor de realizare a costumului. Construit pe tipare clasice, tăieturi riguroase și combinatii cromatice surprinzătoare, stilul Gina Butiuc este centrat pe omul căruia îi este destinat costumul, pe principiul conform căruia haina trebuie sa fie o extensie a persoanei careia ii este destinata. Creațiile sale aduc în prim-plan linii curate, texturi lejere ce pun în evidenta corpul uman, într-o cromatică luminoasă și detalii de structura fără echivoc.

Veronica Frișan este un brand din Cluj-Napoca de creație vestimentară atât pentru femei cât și pentru bărbați, lansat pe piața din anul 2012. Veronica Frișan, designerul brandului care îi poartă numele, a creat VF din dorința de a aduce în prim plan haine extravagante, unicat, cu un stil aparte, croite perfect și cu materiale calitative, dar mereu în ton cu personalitatea celor care le poartă. Creațiile brandului VF inspiră originalitatea, dorința de a scăpa de normele tradiționale, dar în același timp simplitatea și frumusețea hainelor sunt într-un balans cu varietatea de texturi și materiale cu ajutorul cărora sunt redate finisaje deosebite. Hainele nonconformiste cu tăieturi aflate undeva la confluența dintre minimalism, clasic și romantic, scot în evidență subtil feminitatea, printr-un mix de elemente definitorii ușor de asortat la orice outfit. În plus, se dedică sustenabilității, căutând modalități de a face moda mai ecologică. Pentru a realiza acest lucru, explorează resurse alternative pentru a combate efectele negative ale fast fashion-ului. De asemenea, experimentează cu elemente reciclabile pentru a produce noi articole de îmbrăcăminte care să fie atât la modă, cât și eco-conștiente.

Brandul Crina Bulprich a fost lansat în 2014, imediat după ce aceasta a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Studiile au definit traseul Crinei în moda, dar și internship-ul ei ca asistent designer pentru Lucio Vanotti, în Milano. Crina Bulprich este un atelier condus de o singură femeie. Născută în România, dar trăind și creând într-un loc mic și magic din Regatul Unit, numit Lake District. Crina nu este doar designer, ci și croitor și antreprenorul din spatele CB. Ea este capul, sufletul și mâinile mărcii. Crina Bulprich se inspiră din amintirile copilăriei, natură, forme, artă, literatură, poezie și oameni. CB este o marcă de slow fashion. Crina crede că fiecare piesă de îmbrăcăminte ar trebui să se simtă ca o a doua piele, evidențiind frumusețea și feminitatea naturală, permițându-ți să te miști liber. CB este despre a te inspiră să-ți găsești propria poveste unică prin fiecare articol. Cu un stil minimalist, versatil, dar sofisticat, marca se concentrează pe calitatea, funcționalitatea și durabilitatea produselor create – principiile de bază care ghidează misiunea designerului.


VILEGIATURA este un brand fondat de Andreea Bogdan și Florina Dascăl. Acesta este un demers creativ care livrează obiecte de design contemporan realizate în Transilvania, folosind materiale locale, într-un proces de producție sustenabil. Ethosul este exprimat printr-o nostalgie pentru vremurile simple și lejeritatea existenței pe care o simți atunci când ești în vacanță.

Dacă vrei să depășești barierele trebuie să arunci o privire peste THE EXTRA, un brand de haine creat în Cluj care nu dezamăgește în ceea ce privește curajul de a fi diferit. Lorelai, designerul ce stă în spatele acestui brand, reușește să transforme piesele basic precum sacourile sau hanoracele în piese statement folosind accesorii bold și vopsea de haine în nuanțe îndrăznețe. Ocaziile la care poți participa purtând piesele ei vestimentare sunt diverse, de la o seară în club până la o simplă plimbare prin centrul orașului în plină zi. Ceea ce știm cu siguranță este faptul că vei atrage privirile.

Că tot veni vorba de cluburi, știai că poți să porți haine create de designeri chiar și în acest loc? GLL culture este brandul care are ca focus exact acest tip de haine, cele de petrecere. Brandul își propune să reprezinte arta și cultura rave prin intermediul creării unor piese vestimentare pictate de mână ce pot fi purtate cu mândrie. Dacă cuvintele diferit, lejer și bold te definesc, atunci vei iubi acest brand care te întruchipează întocmai. Noutatea vine din faptul că alături de piesa achiziționată de tine vei primi un certificat de autenticitate care te asigură că piesa pe care tu ai pus mână este singura de acest fel și nu mai există alte replici.

Acum că am aflat câți designeri talentați se află atât de aproape de noi ar fi păcat să nu celebrăm creativitatea din vecinătatea noastră și să ne îmbrățișăm propriul stil autentic, inspirat de designul local!

Ție care dintre brandurile de mai sus ți-a atras atenția? Ce alți designeri locali cunoști?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!