Fiecare mic pas contează: Cum construim un viitor durabil împreună la Cluj

Home $ Articole $ Fiecare mic pas contează: Cum construim un viitor durabil împreună la Cluj

Crearea unui viitor durabil este o responsabilitate colectivă, iar micile acțiuni pe care le întreprindem în fiecare zi pot face o diferență semnificativă. Pentru că ne dorim ca orașul în care trăim să fie unul sustenabil, am transformat această dorință de-a noastră într-o categorie de sine stătătoare pe clujlife.com și-n mici fapte pe care am început să le integrăm în viața noastră de zi cu zi în Cluj.

În septembrie, povesteam într-un articol anterior că deși schimbările produse la scară largă sunt esențiale, este important să nu neglijăm puterea alegerilor noastre individuale. În acest demers, cel care ne inspiră, susține și la care ne raportăm ca fiind un exemplu de bune practici este Lidl România, care ne dovedește că prin încorporarea unor obiceiuri durabile în viața noastră de zi cu zi, putem contribui la un viitor mai bun.

Pornind de la exemplul lor și de la bunele practici recomandate în cadrul acelui articol, ne-am propus să ne „provocăm” să implementăm și noi, la rândul nostru, cât mai multe bune practici sustenabile în viața noastră de zi cu zi. Așa am început, într-o măsură și mai mare decât înainte, să susținem producătorii locali, să combatem risipa alimentară cum reușim noi mai bine, să colectăm separat și să gestionăm adecvat deșeurile și să utilizăm transportul sustenabil.

Iată ce astfel de „mici acțiuni” am implementat fiecare dintre noi, ca parte a echipei ClujLife, în ultimele luni, ca să răspundem provocării lansate de Lidl România.

Cum susținem producătorii locali

Ne-am implicat activ în sprijinirea producătorilor locali, promovându-i constant prin diverse articole.

De asemenea, am început să pregătim ocazional câte-un prânz rapid la birou, folosind produsele proaspete de la producătorii locali, astfel încât să putem savura gustul autentic al bucătăriei românești, împreună. În felul acesta, ne asigurăm că nu facem nici risipă alimentară.

Anul acesta, în vârf de sezon, mai exact în luna iulie, Lidl România a demonstrat un angajament puternic față de economia și agricultura locală, prezentând pe rafturile sale un procentaj impresionant de produse românești: 99% cartofi și ceapă, peste 95% roșii și peste 91% pepeni, alături de 100% verdețuri și fructe de pădure de la producători români. Acesta a fost rezultatul unei colaborări constante cu peste 450 de producători locali și al unei creșteri de 20% în parteneriate față de anul precedent. Lidl s-a concentrat pe promovarea unei agriculturi sustenabile, colaborând exclusiv cu furnizori certificați Global G.A.P., și a dezvoltat, în parteneriat cu USAMVB, un ghid pentru îmbunătățirea practicilor agricole. În plus, prin platforma #trecipeproaspăt, Lidl oferă clienților informații detaliate despre originea și calitatea produselor lor, evidențiind angajamentul companiei pentru prospețimea, trasabilitatea și sustenabilitatea produselor agricole românești.

Cum combatem risipa alimentară

Ne-am „responsabilizat” semnificativ și în ceea ce ține de combaterea risipei alimentare astfel. Am adoptat o abordare mai conștientă în ceea ce privește achiziția și consumul de alimente.

– Ne luăm pachet cu mâncare de acasă, evitând să apelăm la serviciile de delivery la fel de des ca înainte.
– Am început să ne organizăm cu liste de cumpărături gândite pe gramaje, ceea ce nu doar că ne-a ajutat să economisim bani, dar a și contribuit la reducerea risipei de alimente.
– Și, motivul pentru care am reușit să facem asta, este că fiecare membru al echipei a avut ca „temă de casă” să-și pregătească în prealabil un plan de mese. Acest plan de mese ne ajută ca atunci când planificăm ce urmează să achiziționăm, să luăm în calcul câte mese avem pe zi, pentru câte persoane este mâncarea și care sunt cantitățile de ingrediente de care avem nevoie.
– Ne educăm despre conservarea corectă a alimentelor. Multe produse se deteriorează rapid dacă nu sunt depozitate corespunzător. Prin urmare, este esențial să învățăm cum să păstrăm fructele și legumele, produsele lactate și carnea, astfel încât să le prelungim durata de viață. Iar pe acest subiect am găsit o mulțime de tips & tricks la categoria Stop Risipă, pe www.lidl.ro/c/sanatate-si-nutritie-stop-risipa
– Învățăm să valorificăm resturile. Cu puțină creativitate, resturile de mâncare pot fi transformate în noi preparate delicioase. De exemplu, pâinea uscată poate fi transformată în pesmet sau crutoane, iar legumele rămase pot fi folosite pentru a pregăti o supă sau un smoothie nutritiv. Găsiți multă inspirație și propuneri de astfel de rețete în categoria #RețetaResponsabilă, de la Lidl.
– Suntem mai flexibili în bucătărie. Uneori, ne lipsește un ingredient pentru o rețetă anume. În loc să cumpărăm acel ingredient, putem fi creativi și să-l înlocuim cu altceva pe care îl avem deja în casă.

Cum avem grijă să colectăm separat și să combatem adecvat deșeurile

Se vorbește din ce în ce mai des în jurul nostru despre protejarea mediului și despre reciclare. Asta ne face să devenim mai implicați sau poate mai responsabili. Probabil că fiecare dintre noi a avut cel puțin o inițiativă de a face mai mult bine, dar uneori nu știm de unde să începem.

Noi, spre exemplu, am început cu pași mici, creând spații dedicate colectării separate nu doar acasă, ci și la birou. Asta a facilitat reciclarea corectă a deșeurilor, și ne-am bucurat să vedem, treptat, tot mai mulți dintre colegii noștri din birou, pe rând, urmându-ne exemplul. Ulterior, ne-am îndreptat înspre cele trei puncte de colectare selectivă din apropierea biroului și, respectiv, a locuințelor noastre.

Ceea ce am înțeles și mai bine decât înainte făcând asta este rolul specific al fiecărui container.

Punctul de colectare galben este pentru plastic/metal și acolo putem arunca doar sticle și cutii de plastic, pungi de plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie etc.
Punctul de colectare albastru este pentru hârtie / carton și acolo putem arunca reviste, ziare, maculatură, plicuri, cutii de la ouă sau de la băuturi.
Punctul de colectare verde este pentru sticlă și permite colectarea ambalajelor precum: borcane sau recipiente de la produsele cosmetice, cu condiția ca acestea să nu fie cioburi.

Ca să afli mai multe despre unde și cum poți să reciclezi în Cluj-Napoca, ți-am pregătit un întreg material, detaliat, despre asta, aici.

Cum utilizăm transportul sustenabil

În fiecare vineri, toți membrii echipei au renunțat la mașinile personale în favoarea transportului în comun, care este gratuit în oraș doar în acea zi din săptămână, datorită inițiativei „Vinerea Verde”. Această schimbare nu numai că a redus amprenta noastră de carbon, dar ne-a adus și beneficii personale (de la faptul că nu ne-am mai bătut capul cu găsirea unui loc de parcare în centrul orașului, până la faptul că am reușit să economisim niște bani în plus).

În restul timpului, am început să mergem mai mult pe jos, să folosim trotinete electrice sau biciclete, ceea ce ne-a ajutat să facem mai multă mișcare și să ne simțim mai energici. Stăm jos, la birou, îndeajuns de mult în fiecare zi, astfel încât să simțim cât bine ne face când ne mișcăm corpul măcar atunci când ne deplasăm dintr-un loc într-altul.

Păstrăm și îmbunătățim spațiile verzi
Spațiile verzi, cum ar fi parcurile, grădinile comunitare și zonele împădurite, oferă numeroase beneficii pentru mediu, sănătate și calitatea vieții. Prin urmare, este important să contribuim la conservarea și îmbunătățirea acestora în comunitățile noastre.

Iată ce am putea face fiecare dintre noi începând de astăzi pentru a păstra și îmbunătăți spațiile verzi:

– Să participăm la evenimente de plantare de copaci organizate în comunitatea noastră.
– Să ne implicăm în inițiative de curățare a parcurilor și a altor spații verzi.
– Să susținem proiecte de amenajare a grădinilor comunitare sau de creare a zonelor de recreere în aer liber.
– Să ne asigurăm că aruncăm gunoaiele în locurile special amenajate și să reciclăm cât mai mult posibil.

Prin adoptarea acestor mici fapte, putem contribui semnificativ la un viitor mai bun și mai sustenabil în Cluj. Să ne amintim că fiecare alegere pe care o facem în fiecare zi contează și poate avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și comunității noastre.

Ne bucurăm să putem spune că echipa ClujLife a făcut pași importanți în direcția sustenabilității și responsabilității sociale. Aceste schimbări au adus beneficii atât pentru noi, cât și pentru comunitatea în care trăim. Ne-am demonstrat, #petestate, că până și micile modificări în rutina zilnică pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra mediului și calității vieții. Cu angajament și eforturi continue, ne propunem să ne dedicăm în continuare îmbunătățirii impactului nostru asupra mediului. Despre modurile în care facem asta povestim, periodic, în secțiunea destinată sustenabilității de pe clujlife.com.

Care sunt câteva dintre micile fapte pe care le faci zilnic pentru un viitor mai bun în Cluj? Împărtășește-ne printr-un mesaj aici, și inspiră-ne și pe noi.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!