Oktoberfest, pe scurt

Home $ Articole $ Oktoberfest, pe scurt

by | Oct 4, 2012 | Articole

SHTOditorialul de joi

Inceputul lui octombrie inseamna pentru noi clujenii atat de multe: s-a dat startul unui nou an universitar, au venit studentii, a venit toamna de-a dreptul, s-au umplut barurile, strazile, circulatia, se aud din ce in ce mai multe evenimente, Clujul parca a luat in sfarsit viata! Insa pe plan mondial, cea mai buna asociere a lunii octombrie este cu Oktoberfest!

Pentru cei care inca nu stiu, Oktoberfest este un festival, o sarbatoare care are loc in fiecare an in Munich, Germania. Festivalul tine aproximativ 16 zile, incepand de pe la sfarsitul lui septembrie si terminandu-se cu primul weekend a lunii noiembrie, vedeta acestei sarbatori fiind berea, ea sarbatorindu-se cu atata amploare an de an 🙂

Oktoberfest inseamna “sarbatoarea din octombrie” si este unul dintre cele mai faimoase festivaluri din lume. In fiecare an se aduna aproximativ 6 milioane de turisti pentru a sarbatori si a bea bere.
Atat este de faimoasa incat multe alte orase din lume si-au facut propriile Oktoberfest. Ea se tine in Munich inca din anul 1810, iar pentru localnici este una dintre cele mai importante traditii bavareze. Aceasta sarbatoare a luat fiinta odata cu un eveniment important din istoria Bavariei: Casatoria dintre regele Ludwig I cu printesa Teresa de Saxe-Hildburghausen in data de 12 octombrie 1810. De atunci in fiecare an s-a sarbatorit aceasta casatorie, transformandu-se incet in acest mare festival al berii. Festivalul si-a mutat data de incepere la sfarsitul lunii septembrie, datorita conditiilor meteo favorabile, iar in 202 ani a fot anulat doar de 24 de ori datorita razboaielor sau a unor epidemii.

De 50 de ani incoace festivalul incepe cu celebrul salut al celor 12 tunuri, iar primarul orasului Munich incepe primul butoi de bere. Turistii isi pot cumpara celebrele palarii germane cu par de capra, diverse suveniruri si bineinteles imensele halbe de 1 litru specifice acestui eveniment.

Pentru aceste 16 zile de sarbatoare se instaleaza corturi uriase in care oamenii pot petrece. Cu toate ca sunt cateva milioane de oameni prezenti, totul este foarte organizat, iar ca sa poti sa te bucuri si tu de aceasta traditie bavareza trebuie sa iti faci rezervari din timp. Pe tot parcursul evenimentului se comercializeaza doar acele beri care se supun Reinheitsgebot (legea puritatii berii germane), care spune ca o bere poate sa contina doar malt din orz, apa cea mai pura, hamei si drojdii. Printre brandurile prezente regasim si: Paulaner, Löwenbräu si Augustiner.

Marian Porumb

La Cluj am avut weekendul trecut Septemberfest. Cifrele oficiale ar spune ca s-au dat 250 de butoaie cu bere, 3 tone de mici şi fripturi, si au fost 60.000 de vizitatori pe parcursul a doua zile.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!