Ingredietele unei bauturi

Home $ Articole $ Ingredietele unei bauturi

by | Dec 13, 2012 | Articole

SHTOditorialul de joi…

Te-ai intrebat vreodata ce face diferenta intre doua beri Weiss? De ce una e buna, iar pe cealalta nici macar nu o poti suporta? In mod sigur nu metoda de brewing sau pasiunea pe care o are conducerea unei corporatii in a produce bere, ci ingredientele folosite! Poti sa ai cei mai buni mesteri berari, cei mai buni ingineri, cei mai buni barmani, pe scurt cei mai buni specialisti in domeniu, daca folosesti ingrediente de o calitate indoielnica, ceea ce produci tu, nu se poate numi nicicum.

Ingredientele potrivite, atent folosite, de o calitate buna, fac diferenta, fie ca e vorba de o bere, un vin, un fresh de portocale, de o cafea sau de un cocktail. Si acum poate vine celebra expresie “dar ingredientele bune, sunt scumpe”, si ai mare dreptate in majoritatea cazurilor, insa sunt multe exceptii cand ceva exceptional, nu este neaparat scump. Trebuie doar sa ne documentam putin. Atunci cand ne hotaram sa cumparam un telefon stam zile intregi si citim ce poate sa faca, il comparam cu zeci de telefoane, ne interesam de unde il putem cumpara la un pret mai bun, poate asteptam o promotie… de ce nu am face acest lucru si cu un single malt whisky, sau cu un vin, sau chiar cand ne hotaram sa luam masa in oras si nu ne decidem in ce restaurant sa mergem? Si daca e bun, dar scump, de ce sa facem compromisuri cand e vorba de noi?

Cele mai bune cocktailuri, fara doar si poate, se obtin din cele mai bune ingrediente. Atunci cand imi comand un cocktail sau in cazul in care barmanul imi face el o recomandare, vreau neaparat sa stiu ce fel de ingrediente foloseste. Sa zicem ca am chef de un Mojito, vreau sa stiu ce fel de rom contine, ce tip de zahar, ce fel de lime, ce fel de menta, ce fel de apa minerala si mai intreb si ce fel de gheata se foloseste in bar. Daca Mojito in acel bar are in reteta un rom alb care mie nu imi place, de ce sa mai comand? Atunci intreb politicos ce fel de rom alb mai au si imi aleg romul care este pe gustul meu. Ce fac daca in acel bar au doua feluri de lime? Pun intrebari care este diferenta dintre cele doua, cum imi influenteaza fiecare bautura finala (Mojito in acest caz) si apoi experimentez :).

Poate credeti ca am exagerat putin, dar in prezent in cele mai bune baruri de pe mapamond acest lucru se intampla! Chiar am patit in acum vreo doi ani intr-o vacanta in Londra sa imi comand o bautura si barmanul pe langa toate intrebarile firesti pe care m-i le-a pus, m-a mai intrebat si ce fel de gheata prefer in bautura. Va dati seama ce fata am facut. Aveau patru tipuri de gheata, din patru ape plate diferite si fiecare dintre aceste feluri avea un scop clar in bautura. Atunci mi-am zis ca Romania e foarte departe… si ma bucur ca nu am avut dreptate! Cu pasi firavi din ce in ce mai multi barmani romani incep sa isi lase amprenta asupra la tot ce se intampla in acest domeniu.

Articol scris de Marian Porum, bar manager @ SHTO College Bar

Tu esti atent la ingrediente? Obisnuiesti sa intrebi?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!