Vernisaj UV index @ Fabrica de Pensule

Home $ Cultural $ Expozitii $ Vernisaj UV index @ Fabrica de Pensule

by | Dec 9, 2015 | Expozitii

Vernisaj UV index // Unresponsive Media [The Wrong – New Digital Art Biennale, Embassy Project]

Scopul UV Index este acela de a permite oamenilor o protecție eficientă împotriva radiațiilor magice UV. Metoda de calcul, reprezentată sub formă de culori standard și grafice în mediul vizual, este însă supusă erorii. Invizibile ochiului dar cu efecte în spațiul fizic, razele ultraviolete sunt astfel cuprinse într-un index rezultat din formule de calcul ce nu pot fi exprimate în unități fizice pure.

Inspirată de calitățile abstracte ale Indexului UV, Unresponsive Media explorează tensiunea dintre materialele și tehnicile cu ajutorul cărora artiștii produc o lucrare, și ustensilele folosite pentru stocarea și livrarea informațiilor sau datelor. Adeseori, acestea nu sunt flexibile sau adaptabile formatului în care lucrările sunt expuse – ele devin o media care nu reacționează. Lucrările abordează diferite modalități de relaționare a sunetului și imaginii prin prisma contrastului dintre contingent și regulile computaționale sau obișnuințele noastre legate de acestea. Interacțiunile multiple și definirea instrumentelor de lucru dincolo de binaritatea uz-prezență sau funcțieintegrare, generează prezență și expresivitate. Ele propun dislocări, erori, glitch-uri și diferite intervenții asupra interfețelor. Fragmentarea și distorsionarea fluidității limbajului vizual generează narațiuni capabile să reflecte situații aflate la marginea dintre fizic și digital. Într-o combinație semnificativă, deschisă jocului în diferitele sale forme de locuire a cotidianului, tehnologiile computerului și Internetul utilizate ca mijloace de expresie oferă o idee asupra felului în care ustensilele mediilor digitale și jocul pot crea lumi ale viselor și ambiente audio-vizuale abstracte.

Expoziția cuprinde lucrări ale căror estetici și abordări diferite necesită o atenție/vizionare concentrată, opusă vederii distrase ce caracterizează canalele obișnuite de distribuire a informației. Acesta este principalul obiectiv al Undervolt&co, o platformă pentru artiști video experimentali inițiată de curatorii acestei expoziții, Yoshi Sodeoka, Johnny Woods și Rea McNamara. Proiectul lor își propune susținerea dezvoltării artei video și regândirea felului în care arta video este distribuită, pentru a permite abordări creative și modele capabile să stimuleze publicul și implicarea audiențelor.

Curatori: Yoshi Sodeoka, Johnny Woods & Rea McNamara
Artiști: Carrie Gates, Extreme Animals, Sabrina Ratté, Camilla Padgitt-Coles, Brandon Blommaert, Robert Beatty, E*Rock, Eva Papamargariti, Peter Burr, Suzy Poling, Emilio Gomariz, Javier Galán Rico, Adam Ferriss, Andrew Benson, MSHR, A.Bill Miller, Rick Silva, Spectral Net, Cristopher Cichocki, Giselle Zatonyl, Jimmy Joe Roche, Johnny Woods, Jenifer Juniper Stratford, Yoshihide Sodeoka, Ryoya Usuha

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!