Aplicații esențiale pentru transportul în Cluj-Napoca

Home $ Descoperă Clujul $ Aplicații esențiale pentru transportul în Cluj-Napoca

by | Apr 28, 2016 | Descoperă Clujul, Recomandări

Primele mele călătorii în Cluj-Napoca sunt adevărate povești de spus copiilor sau de amintit seara, între prieteni, la o bere, atunci când vrem să retrăim aventurile de care am avut parte până acum. De la a lua busu’ 25 în direcția greșită în timp ce vorbeam la telefon sau a chema taxi pentru 500 m pentru că nu știam unde mi-e destinația și până la a ieși cu autobuzul greșit spre Luna de Sus, mai jos am alcătuit o listă cu aplicații esențiale de transport în Cluj pe care vă încurajez să le folosiți, pentru ca voi să nu pățiți aceleași lucruri.

Prima aplicație care mi-a fost recomandată odată cu mutarea în metropolă a fost Cluj Bus (link download iOS – pentru Android nu este identică, dar găsiți alternative în Google Play), pentru supervizarea programului transportului public din oraș, dezvoltată chiar de doi programatori din Cluj. Cuprinde tramvaiele și toate autobuzele care circulă pe linii urbane și metropolitane. O găsiți în AppStore, unde costă cam cât o cafea băută în centru îți spune care sunt stațiile din apropiere, ce autobuze poți să iei dintr-o anumită stație și să vezi pe hartă rute. Sau dacă știi destinația, dar nu știi cum poți să ajungi, aplicația îți spune asta, primind direct indicațiile de orientare. Arată și obiectivele importante din zonă și alte detalii similare. La secțiunea schedule vezi programul autobuzului care te intereseaza, iar la buy ticket îți validezi călătoria. Pare-se oricum că la automatele din stații probleme persistă…

Aplicațiile pentru comenzi taxi sunt extrem de utile, mai ales la plecările și întoarcerile din club ori pur și simplu când te grăbești/nu știi unde trebuie să ajungi. Eu am folosit Clever Taxi (iOS și Android) și am fost mai mulțumită decât la comanda dată prin telefon. Mecanismul este simplu: se validează adresa, se caută șoferul, se calculează timpul și tu alegi dacă vrei mașina respectivă sau nu. Cuprinde mai toate firmele de taxi din oraș (poți folosi filtre dacă nu-ți place de vreo companie) și este folosită intens. Avantaje: poți să interacționezi cu șoferul prin chat, ți se calculează costul cursei în aplicație și poți să plătești cu cardul. Mie asta mi se pare extraordinar, mai ales cum rămân destul de des fără bani cash.

Pe lângă avantajul chat-ului, de cele mai multe ori dai peste cei mai de treaba taximetriști. Unii chiar și în astfel de situații:

Get Pony a luat un avânt de necrezut. Găsiți aplicația aici pentru iOS și aici pentru Android.
Practic este vorba despre un sistem de car sharing care îți permite să deblochezi, prin aplicație & Bluetooth, orice mașină Pony pe care o vezi parcată în oraș și este liberă, odată ce ți-ai creat / validat un profil. Acesta presupune introducerea unor date valide, de exemplu contul IBAN de unde ți se pot retrage sumele aferent curselor pe care le practici cu mașina “închiriată”.
Tariful este de 1 leu/minut, însă tocmai au anunțat introducerea unui algoritm (dynamic pricing) care recunoaște condițiile de trafic îngreunat în așa fel încât aplicația taxează mai puțin dacă viteza scade sub 15 km/h. Ocazie bună să ni se confirme ca Uber va ajunge curând la Cluj.

ClujBike Map este destinată celor ce folosesc sistemul de bike sharing din oraș, în cadrul căruia se închiriază acele biciclete albastre din stațiile pe care cu siguranță le-ați văzut răsfirate în Cluj-Napoca. Închirierea se realizează, în funcție de creditul disponibil, pe baza unui card cu care validezi retragerea unei biciclete. Aplicația, gratuită, de altfel, îți permite să vezi amplasamentul stațiilor raportat la locul în care te afli tu și distanța calculată în timp până la cea pe care o alegi. De asemenea, ai opțiunea notificărilor pentru momentul în care trebuie să returnezi bicicleta.

Aplicația este momentan disponibilă doar pe iOS.

Toate aceste aplicații pot îmbunătăți timpul petrecut în căutarea de informații, iar studenții sunt cu atât mai recunoscători, fiind de multe ori în întârziere și neștiind încotro s-o apuce.

Voi ce alte aplicații mai știți și pe care le folosiți? Noi am mai menționat câteva aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!