15 evenimente de neratat în decembrie la Cluj

Home $ Articole $ 15 evenimente de neratat în decembrie la Cluj

by | Dec 6, 2016 | Articole

Nu ştiu alţii cum sunt, dar tot timpul eu păţesc la fel! Îmi beau şampania din pahar şi închid ochii pentru a-i simţi gustul, îmi pun dorinţa pentru noul an, deschid încetişor de tot ochii şi…e iar decembrie, luminiţe peste tot şi colinde. Iar au zburat 11 luni pe nicăieri, printre nopţi nedormite, călătorii spontane, vizite surpriză, prieteni noi şi vechi…hm, dacă stau puţin şi mă gândesc, a fost un an plin! Dar care a trecut pe lângă noi rapid, aşa că iată-ne ajunşi iar aici: ne pregătim de decembrie şi ale sale daruri multe pentru noi!

decembrie-2016-cluj

credit foto: Iosif Miclaus

Ce facem la Cluj luna aceasta? Oho, avem o listă lungă. Pregătiţi?

După cum aţi observat deja, indiferent de direcţia în care aţi pornit, cel mai probabil veţi ajunge prin Piaţa Unirii, la Târgul de Crăciun, despre care noi deja am scris în articolul acesta (EN). Încă din prima zi de iarnă, Clujul şi-a aprins luminile, a pornit colindele atât de aşteptate şi fredonate de unii dintre noi şi a răspândit în jur miros de vin fiert şi turtă dulce. Aşa că, până în data de 26 decembrie, ne îmbrăcăm cât de bine putem şi pornim la târg! Dacă credeţi că selfie-urile simpatice cu prietenii sunt singurul motiv pentru care aţi merge, vă înşelaţi, căci acolo vă aşteaptă multe, multe altele: căsuţa lui Moş Crăciun (indiferent de vârsta pe care o ai, tot te vei opri în dreptul ei şi-ţi vei dori să fii din nou copil), Teatrul de păpuşi Puck (în fiecare marţi de la ora 18.30), Alice în Ţara Minunilor – spectacol pe gheaţă (16 decembrie), Crosul lui Moş Crăciun şi concert Alina Eremia (17 decembrie) şi altele despre care puteţi afla aici.


Da, puteţi răsufla uşuraţi, Kings on Ice revine la Cluj. Chiar vinerea aceasta, 9 decembrie, pe patinoarul amenajat în interiorul Sălii Polivalente, Evgheni Plushenko, Adelina Sotnikova, Stephane Lambiel şi Brian Joubert vor avea un spectacol de patinaj artistic inedit, pe ritmurile Orchestrei Vienna Strauss. Momentul artistic se anunţă a fi unul excepţional şi va combina un concert impresionant de muzică clasică (unde-l veţi putea revedea pe Edvin Marton), cu elementele acrobatice ale patinatorilor. Preţul unui bilet variază între 110 şi 495 lei, în funcţie de locul ales. Detalii, aici.

În perioada 9-16 decembrie se va desfăşura cea de 26-a ediţie a Festivalului Mozart 2016. Evenimentul reuneşte muzica simfonică şi pe cea camerală şi aduce în faţa publicului clujean artişti renumiţi, atât naţionali, cât şi internaţionali (pianista Dana Borşan, violistul Răzvan Popovici, violonista Alissa Margulis, dirijorii Noam Zur, Valentin Uryupin și Elizabeth Askren). Programul este destul de divers, astfel încât puteţi alege să luaţi parte, pe lângă concertele simfonice şi camerale la care puteţi fi doar spectator, şi la concursul de interpretare, dedicat anul acesta formaţiilor de trio cu pian. Programul complet îl găsiţi aici.

În data de 10 decembrie, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca noaptea e…altfel: Noaptea Porţilor Deschise, ce aduce împreună spectacole, concerte, recitaluri, ateliere etc. Seara debutează cu un curs de iniţiere în tangou argentinian, susţinut de Ştefan Perşe şi Roxana Iovănesc, continuă cu un workshop/demonstraţie de step, ca mai apoi să deveniţi chiar voi personajele unui film în cadrul Cabinei de Film. Concert simfonic, stand-up comedy, atelier de măşti, de pictură pe globuri şi de ilustraţii sunt doar câteva din evenimentele care vă mai aşteaptă acolo. Intrare liberă, în limita locurilor disponibile. Evenimentul, aici.

I’m in love with this place ? (de la #noapteaportilordeschise ) #theater #teatrulnationalcluj

O fotografie postată de Vlad Sebastian Lupescu (@vlad_lupescu04) pe

Duminică, 11 decembrie, pe scena Operei Naţionale Române din Cluj, avem premiera I Puritani, opera în trei acte a lui Vincenzo Bellini. Un spectacol plin de emoţie, ce aduce la viaţă perioada Revoluţiei Engleze din secolul al XVII-lea, confruntările dintre două armate, dar şi povestea de dragoste dintre Elvira şi Lordul Arturo Talbo, aflaţi în tabere diferite. Sentimentul datoriei şi al iubirii pure se împletesc pe partiturile acestei creaţii ce a avut încă de la prima apariţie, în 1835, un succes remarcabil. Mai multe, aici.

Pentru adevăraţii pasionaţi de tot ce înseamnă Crăciun, concerte, atmosferă…nimeni altcineva nu poate completa mai bine luna decembrie, decât Ştefan Bănică Jr., într-un Concert Extraordinar de Crăciun. De-a lungul anilor, Bănică a acumulat aproximativ 60 de concerte de Crăciun şi un număr şi mai impresionant de spectatori, însă acesta este primul său eveniment de acest fel în Transilvania. Nici vorbă să-l rataţi, nu? Aşa că, pe 12 decembrie, de la ora 19.30, ne întâlnim la Sala Polivalentă. Biletele pot fi achiziţionate pornind de la 68 de lei, până la 153 lei (VIP). Detalii, aici.

#concertextraordinardecraciun

Un clip video postat de Pitt Leffer (@pittleffer) pe

Începând cu 12 decembrie, ne răsfăţăm cu bunătăţi care mai de care la Street Food Festival – Christmas Goodies. Până când? Până când nu mai putem de la atâtea delicatese. Dar, oficial, până în data de 18 decembrie. După cum bine ştiţi, Street Food Festival este primul festival de street-food din România şi a luat naştere chiar aici, la Cluj. Bineînţeles că nu puteau să nu ne pregătească o surpriză de sărbători, deci, în perioada menţionată vor transforma strada Potaissa într-o alee cu Christmas Goodies, cadouri şi concerte live. Descoperă mai multe despre festival, aici.

Pentru zile ploioase ? #rain #sunday #cinnamon #streetfoodfestival

O fotografie postată de Street Food Festival (@streetfoodfestivalromania) pe

Deja pentru al 12-lea an consecutiv în România, orchestra Johann Strauss Ensemble, sub îndrumarea lui Russel McGregor, revine în data de 14 decembrie la Opera Cluj, în cadrul evenimentului intitulat Vienna MAGIC – Christmas Edition. Muzicienii austrieci vor străbate mai multe oraşe din ţara noastră, printre care Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. Muzică clasică, valsuri vieneze şi o seară magică de iarnă. Detalii aici.


După ce a ridicat publicul din Bucureşti în picioare, Alessandro Safina revine în România într-un concert special de Crăciun. Da, chiar la Cluj, în 14 decembrie, începând cu ora 17.30, la Sala Polivalentă. Faimosul tenor va concerta acompaniat de membri Orchestrei Naţionale Române Cluj-Napoca. Ce vă aşteaptă? Arii celebre de operă, abordări muzicale în stilul pop-opera și un adevărat spectacol. Preţul unui bilet variază între 63 şi 315 lei. Evenimentul îl găsiţi aici.

În perioada 15-16 decembrie, Beard Brothers, împreună cu The Sisterhood, vă aşteaptă la clădirea Casino pentru cea de-a doua ediţie Winter Charity Fair. Vor avea standuri, idei îndrăzneţe, spirit de sărbători şi, evident, strângere de fonduri pentru unul din proiectele pe care le au momentan în desfăşurare. La prima ediţie au adunat bănuţi pentru un taxi comunitar, care să transporte persoanele cu deficienţe şi cazuri sociale gratis. Mai multe despre târg nu vor să ne spună, aşa că urmăriţi-i aici şi aşteptaţi noutăţile.

Getting ready #wintercharityfair #aabbijoux #beardbrothers #thesisterhood

O fotografie postată de Andreea-Alexandra Boros (@tzutzye) pe

Şi pentru că vă spuneam la început că mult timp nu puteţi sta departe de Piaţa Unirii şi Târgul de Crăciun, în data de 16 decembrie, la ora 20.00, va avea loc Muzicalul pe gheaţă – Alice în Ţara Zăpezilor, după povestea originală de Louis Caroll şi Robert Chauls. Evenimentul, aici.

De asemenea, cu siguranţă vă amintiţi de Cluj Design Days şi 100% veţi fi încântaţi să auziţi că v-au pregătit o ediţie de Crăciun: Cluj Design Christmas Edition, având tematica Dreaming of a white Christmas. Începe în data de 16 decembrie, când ne adunăm la Casa TIFF de la ora 19.00 pentru o seară cu muzică şi selecţie de cadouri designer made. Iar mai apoi ne întâlnim sâmbătă şi duminică, între orele 11.00 şi 21.00 pentru colinde şi …iar cadouri. Detalii despre eveniment, aici.

Nimeni nu cântă mai bine ca el colinde precum Florile dalbe, Linu-i lin şi Ziurel de Ziuă. Aşa că Ştefan Hruşcă vine la Cluj în data de 18 decembrie, într-un concert de Crăciun emoţionant, tipic românesc, ce va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor. Vom avea magie, sensibilitate, colinde dragi şi rememorarea celor mai frumoase seri din copilărie, la gura sobei, alături de bunici. Biletele se pot achiziţiona la preţul de 100 de lei, mai multe puteţi citi aici. Dacă nu mai aveți răbdare până atunci, îl puteți vedea în concert la Vivo! (Polus Center).

Şi dacă nu sunteţi chiar foarte atraşi de un Crăciun tradiţional românesc, ce spuneţi de unul veritabil vienez? În 19 decembrie, de la ora 19.30, Strauss Festival Orchestra Vienna: Vienna Classic Christmas, va încânta publicul sub bagheta dirijorului Willy Büchler. Mai mult, spectacolul se va bucura şi de o componentă vizuală, prin prezenţa baletului Pegani, prim-balerinii Romina Kolodziej şi Vladimir Snizek. Biletele pot fi achiziţionate la preţul de 100 sau 150 lei. Detalii despre eveniment găsiţi şi aici.

#straussfestivalorchestravienna #newexperience #veryhappy #christmasinvienna #chrismas #viena #strauss

Un clip video postat de Ralu Ticoiu (@redralu) pe

Şi încheiem luna decembrie cu petrecerea aniversară dintre ani, bineînţeles, de unde am plecat. Revelion 2017, în Piaţa Unirii. În cazul în care sunteţi în căutare de…altceva, puteţi consulta lista noastră de propuneri pentru Revelion.

Şi nu uitaţi să răsfoiţi broşura pusă la dispoziţie de Primăria Municipiului Cluj, cu cele mai importante evenimente ale lunii.

Voi ce planuri aveţi pentru luna decembrie?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!