Cum a fost la #FilmFood – Povestea risipei alimentare

Home $ Articole $ Cum a fost la #FilmFood – Povestea risipei alimentare

by | Jun 7, 2019 | Articole, Cum a fost la

Săptămâna aceasta am fost și noi prinși, ca orice suflet clujean, de febra TIFF. N-ai cum să scapi de ea. La un moment dat, inevitabil, te trezești în fața unui ecran imens și constați – ”Iar sunt la TIFF”. Partea mea preferată a acestui festival, pe lângă faptul că am o scuză să mănânc zilnic nachos, sunt evenimentele open-air și cele care aduc ceva ușor altfel, cum ar fi o întâlnire cu cast-ul filmului, militarea pentru o cauză de interes și așa mai departe. Tocmai din acest motiv am decis să particip ieri la FilmFood – Povestea risipei alimentare, mai exact proiecția documentarului ”Wasted! The story of food waste”, urmată de cina pregătită la Bricks de Chef Florin Dumitrescu și prezentată de Lidl România, prezent pentru cel de-al doilea an consecutiv la TIFF, și Banca de Alimente Cluj. Vă povestesc îndată mai multe despre seara de ieri.

La ora 18.30, la Universitatea Sapientia, a fost difuzat documentarul pe care l-am menționat anterior, un must see pentru toată lumea care mănâncă 😉, chiar oferă o perspectivă incredibilă asupra lucrurilor. Încep cu o mărturisire: nu sunt străină de subiectul risipei alimentare, am simțit în ultimele luni că tot mai mulți oameni au început să vorbească și să fie preocupați de lucrul acesta, dar nu am realizat până ieri gravitatea faptelor noastre și mai ales, că putem să ne schimbăm comportamentul fără măsuri drastice, ci pur și simplu prin puțină atenție la ce se întâmplă în jurul nostru și la acțiunile pe care le facem, cu propriile mâini.

Anthony Bourdain, Dan Barber, Mario Batali, Massimo Bottura și Danny Bowien – chefi celebrii în întreaga lume se întâlnesc în acest documentar câștigător de Emmy (2018) și pregătesc o serie de preparate, transformând ceea ce majoritatea oamenilor consideră ,,gunoi’’ în meniuri gourmet de-a dreptul surprinzătoare pentru a demonstra că risipa e ceva ce putem schimba și repara. Filmul este un strigă de încurajare, dar și unul de luptă pentru planetă pentru că deșeurile alimentare contribuie în mod direct la schimbările climatice. Și dacă vreți un push mai agresiv în direcția corectă, las aici câteva statistici puțin spus îngrijorătoare: o treime din toate alimentele produse nu sunt consumate niciodată, peste 90% din mâncarea risipită din SUA ajunge la groapa de gunoi, costul anual al acestei mâncări este de 1 trilion de dolari, 800 de milioane de oameni mor de foame, în timp ce 1.3 miliarde de tone de alimente sunt irosite în fiecare an. Dacă e să ne uităm în propria curte, aflați că România ocupă locul 9 în Uniunea Europeană la risipa alimentară. Adică, în medie, fiecare român aruncă la coșul de gunoi 97,5 kilograme de mâncare pe an, adică aproape 10 kilograme pe lună, potrivit Comisiei Europene.

Fiecare dintre noi este dator să facă schimbări pentru a rezolva una din cele mai mari probleme ale secolului 21, iar dacă e să transmit mai departe câteva idei cu care am plecat din sală, acestea ar fi: faceți cumpărături rațional, întocmiți liste de alimente necesare, învățați să gătiți și să vă folosiți de fiecare parte a legumei, fructului sau animalului, dați resturile înapoi animalelor, transformați-le în energie sau returnați-le pământului prin compost, nu groapei de gunoi.

După finalizarea proiecției, am mers fuga-fuguța la Bricks, unde ne aștepta Chef Florin Dumitrescu. Plin de idei și rețete, aceste ne-a povestit una-alta despre cum putem găti și din resturile de alimente ce ne rămân prin frigider și cina pe care am servit-o a fost o demonstrație în acest sens. Conopidă pane într-un sos ușor picant și cu salată, urmată la felul principal de porc, cartofi noi, fasole păstăi și sos demiglance făcut din coaja legumelor curățate. Pentru că, poate nu știați, dar noi aruncăm 25% din fruct / legumă în momentul în care o curățăm și nu facem nimic cu resturile. Cireașa de pe tort a fost chiar desertul care avea cireșe fierte în vin și cognac, ceva de vis. Și uite așa am aflat că poți mânca gourmet și fasole păstăi și conopidă.

Acțiunea aceasta vine în sprijinul demersului în care s-a implicat Lidl – și anume de a lupta cu risipa alimentară, prin susținerea și fondarea unei rețele naționale de bănci de alimente. În acest moment, sunt 3 funcționale: la București, la Cluj și la Roman. Scopul lor este de a prelua alimente sau produse non-food de la retaileri (sau HoReCa, însă trebuie să fie organism juridic), care nu mai sunt conforme pentru vânzare – de exemplu, termenul de garanție expiră în puțin timp, au etichetele rupte – și de a le livra unor ONG-uri care se ocupă de persoane vulnerabile. Lidl susține Băncile cu finanțare și produse și și-a propus să susțină dezvoltarea unei rețele, realizate pe model European, pentru a combate risipa alimentară, motiv pentru care a susținut și aceste 4 seri de Film Food, prin asigurarea ingredientelor necesare pentru realizarea unui meniu cu inspirație din tema filmului.

Fiind prezent deja pentru al doilea an la TIFF, LIDL și-a propus să surprindă publicul nu numai pe partea gastronomică, cu experiențe culinare deosebite, ci și cu alte surprize și activări. De aceea, pe lângă faptul că susține secțiunea de Food Film, Lidl a deschis și ART HUB la TIFF. Pentru cei care știu să deguste arta în toate formele ei, Lidl a creat acest hub creativ din Piața Unirii, unde până pe 9 iunie, între orele 15.00-21.00, vă vor fi provocate poftele artistice. Mai exact, puteți degusta produse Gelatelli – înghețată, Alesto – nuci, caju, migdale, merișoare, semințe etc. și Solevita – sucuri (și Piața Lidl, pe partea de prospețime pentru Solevita), totul prin jocuri interactive. Tot aici este amenajat și un loc de joacă pentru cei mici, așa că toată familia este așteptată. De asemenea, pe Plaja Grigorescu, mai exact ”Someș open air” după cum e trecut în programul TIFF, Lidl a amenajat o zonă de tip longe și vă așteaptă cu proiecții, concerte, gustări și sucuri.

Voi ați vizitat zonele LIDL din cadrul TIFF?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!