Ghidul #ClujLife pentru #ElectricCastle 2019

Home $ Articole $ Ghidul #ClujLife pentru #ElectricCastle 2019

by | Jul 15, 2019 | Articole

Ca în fiecare an, îmi face o deosebită plăcere să anunț că au mai rămas doar 2 zile până când ne dăm întâlnire la cel mai așteptat festival al anului, Electric Castle. Cu siguranță cu toții stați deja cu bagajele făcute / outfit-urile pregătite și entuziasmul la ușă, însă astăzi aș vrea să trecem în revistă câteva informații esențiale pe care ar trebui să le dețineți pentru a nu vă plimba super confuzi prin festival. Dacă sunteți la prima ediție, acest articol este un must-read, însă și pentru veterani avem o serie de info noi, așa că aruncați o privire.

Cu peste 300.000 de metri pătrați amenajați de la zero pentru a deveni spațiul experiențelor de top în muzică, arte, fashion, sport și entertaiment, Electric Castle urmează să-și deschidă porțile miercuri, 17 iulie, ora 14:00, pentru cea de-a 7 ediție.

Când, unde?
Imediat, la Bonțida, Castelul Banffy. Distracție începe miercuri, 17 iulie, și se termină când a obosit ultimul suflet. Adică până luni dimineața. Accesul pe teritoriul festivalului se face începând de miercuri, ora 14:00, iar în zona de camping de la ora 12:00. Puteți intra și ieși de câte ori poftiți din perimetrul festivalului, atât timp cât aveți la mână brățara. Aceasta se scanează și la intrare, și la ieșire din festival.

Accesoriul preferat al următoarelor zile, brățara de festival poate fi ridicată chiar și astăzi, în cele două puncte speciale deschise, în Iulius Mall și Cluj Arena, până la sfârșitul zilei, ceea ce va asigura prioritate atât la îmbarcarea în autobuze, cât și la intrarea în festival. Cei care nu reușesc să profite de acest pre-start, o vor face direct la porțile de acces din Bonțida, cu un detaliu foarte important de reținut: orice bilet trebuie să fie nominal și să conțină o adresă, indiferent de formatul (electronic sau printat) sau modalitatea în care a fost obținut. Accesul minorilor în festival este gratuit până la 12 ani, însă doar cu însoțitor până la 15 ani. Tinerii între 16 și 18 ani vor trebui să prezinte acordul părinților înainte de a-și ridica brățara.

Cum ajung acolo?
Treaba cu transportul e destul de simplă în fiecare an, pentru că variante aveți câte poftiți. În primul rând sunt autobuzele puse la dispoziție de către organizatori, care vor circula non-stop, și pe timp de zi, și pe timp de noapte, cu plecare de la Sala Sporturilor ”Horia Demian” și Iulius Mall și întoarcere în Piața Mărăști și Sala Sporturilor ”Horia Demian”. Primul bus va pleca miercuri, la ora 08.00, ultimul se va întoarce din Bonțida luni la ora 13.00. Bilete pentru autobuzele acestea pot fi cumpărate online de aici sau de la stațiile special amenajate prin plată cash sau cu brățara RFID (despre care vă povestesc mai multe mai jos). Mai există varianta trenului, destul de convenabilă, de asemenea, pentru că fiecare tren care trece prin Bonțida pe perioada festivalului va opri și acolo. Desigur, nimeni nu vă oprește să apelați la mașina personală, dar sunteți sfătuiți să nu o faceți și sincer vă spun, este o bătaie de cap în plus – posibil trafic, cost combustibil și parcare, mers pe jos din parcare până la festival. Dacă vă hotărâți totuși să faceți asta, țineți cont de toate rutele disponibile spre Bonținda (prin Bulevardul Muncii, prin Apahida și Aeroport – E576). Tariful pentru parcare este de 30 lei dacă achitați online aici și 35 lei la intrarea în festival. Drumul principal de acces la festival este prin Răscruci, nu Bonțida, deci uitați-vă cu atenție după indicatoare și folosiți ruta corecta. Puteți apela și la BOLT, care va avea o taxă fixă de 140 lei / călătorie și de 100 lei pentru userii noi, dacă folosiți codul de discount BOLTEC2019. Și ultima variantă ar fi PONY – nu veți plăti taxa pentru parcare.

Dacă mergeți cu mașina și aveți cazare în sat, este vital să vorbiți cu gazda la care stați, să-i transmiteți numărul de înmatriculare pentru ca ei să vă poată înregistra la checkpoint, iar voi să vă primiți sticker-ul de acces, care vă garantează că ajungeți cu mașina până la locul unde sunteți cazați. Altfel, veți intra din Răscruci și veți merge în parcarea festivalului. Sticker-ul pe care îl primiți este valabil doar în ziua respectivă, dacă ieșiți din Bonțida pe perioada festivalului, nu mai intrați cu mașina până la cazare. Odată intrați, mașina o puteți lăsa în curtea gazdei sau o puteți duce în parcarea festivalului după ce v-ați descărcat bagajele. Nelămuriri aici?

Am nevoie de bilet?
Hehe, da. Și sper că l-ai achiziționat demult. Dacă nu, nu-i totul pierdut pentru că încă mai sunt disponibile bilete online (GA – 599lei, GA + Quiet Camping – 719lei, Premium – 899lei, Premium + Quiet Camping – 1019lei). Biletele de tip General Access Pass + Regular Camping au fost declarate sold out. Biletele de o zi au prețul de 299lei, cu excepția zilei de miercuri – 249lei, iar cele Premium – 469lei. Ca în fiecare an, copiii cu vârste până la 12 au intrarea liberă însoţiți de un adult, la fel și persoanele cu dizabilităţi, la prezentarea unui act doveditor. Însoțitorii acestora au 50% reducere.

Mare atenție la informațiile de pe bilet! Biletele sunt nominale și trebuie să conțină numele și adresa voastră din buletin. Dacă nu apar datele de pe cartea de identitate pe biletul pe care îl prezentați la intrare, NU veți putea intra în festival. Așa că mare grijă dacă îl cumpărați de la cineva care nu mai poate participa – trebuie schimbat numele pe platforma aceasta, altfel rămâneți la poartă. De asemenea, dacă aveți un voucher, trebuie să treceți prin procesul de redeem pe site înainte de a ajunge la Bonțida pentru că nu puteți intra pe baza acestuia.

Am voie / n-am voie?
Pe teritoriul festivalului ai voie cu ghiozdan, aparat foto profesional și cameră video, medicamente (inclusiv insulină), steaguri & selfie sticks, apă în bidoane de plastic sigilate. În zona de camping este permis accesul cu toate cele enumerate mai sus și, în plus, mâncare și conserve care nu sunt ambalate în recipiente de sticlă, parfumuri, deodorante etc. Nici în camping, nici pe teritoriul festivalului nu aveți voie cu droguri, mobilier de grădină, boxe, amplificatoare sau sisteme audio, umbrele de orice fel, biciclete, skate-uri, trotinete, animale, alcool (adus de acasă), orice obiect care conține sau este fabricat din sticlă (cu excepția parfumurilor, cu care aveți voie în camping), arme (indiferent dacă sunt sau nu legal deținute), explozibil etc, cuțite și bricege cu lama mai mare de 6cm. De asemenea, rețineți că în festival nu aveți voie cu mâncare și băutură adusă din afară, instrumente muzicale, graffiti, stickere, materiale publicitare, iar în camping este interzis focul și generatoarele de curente, aragaze și grătare.

Cum fac check-in-ul?
Dacă ai achiziționat bilet de camping trebuie să mergi direct la intrarea în camping-ul corespunzător. Ambele bilete (și festival, și camping) vor fi scanate aici. Nu scana biletul la intrarea principală în festival! Acolo merg doar cei care care au bilet pentru festival (4-Day Pass, 1 Day Ticket sau Premium TIcket), dar NU au și bilet de camping. Puteți să vă schimbați biletul în brățară înainte să ajungeți la Bonțida, economisind astfel timp important din minutele de dans. Astăzi este ultima zi în care puteți face acest lucru în Cluj-Napoca, în Iulius Mall (primul etaj) și la Cluj Arena (intrarea VIP), în intervalul 10:00 – 22:00. Cu brățara deja pe mână veți putea merge direct către culoarul semnalizat drept ”fast lane” când ajungeți la intrarea în festival. Important: pre-swap not available for day tickets.

Cum încarc brățara cu suma de bani dorită?
După cum probabil știți sau ați auzit deja, fiecare plată din cadrul festivalului este cashless. Mai exact, veți putea plăti pentru fiecare produs sau serviciu prin intermediul unei brățări RFID, pe care va trebui să o alimentați online cu bani sau direct la festival. Evident, cel mai simplu ar fi să faceți treaba aceasta online, pentru că scăpați de riscul statului la coadă și vă luați o grijă de pe cap în momentul în care intrați pe porțile evenimentului. Pentru top-up online, tot ce trebuie să faceți este să vă creați un cont și să vă înregistrați biletul aici. Partea cea mai tare la top-up-ul online este că vă sunt înapoiați banii rămași pe brățară în mod automat la finalizarea festivalului. Dacă faceți top-up direct la castel, vor exista unele puncte de top-up de unde veți putea să vă luați banii înapoi.

Ce pot să fac în afara concertelor?
Nicio secundă din cele 5 zile ale Electric Castle 2019 nu va fi lipsită de evenimente ce completează seria concertelor de pe scenele festivalului. Indiferent dacă vorbim de primele ore ale zilei sau târziu în noapte, castelul și domeniile sale vor găzdui activități care oferă un program complet. Combinând tehnologia, arta și arhitectura de secol XV, instalațiile new media de anul acesta, create special de către 8 artiști din Europa, Japonia și Statele Unite, vor da o nouă dimensiune acestui spațiu. Efectele de laser și hologramele semnate de Matthew Schreiber, proiecțiile imersive de video mapping ale francezului Oliver Ratsi și noi perspective create matematic de către japonezul Shohei Fujimoto sunt câteva dintre propunerile acestei ediții, alături de experiențele multimedia marca Memo Akten, Nonotak, 404 Zero, Children of the Light și RNDR Studio.

Pe lista de activități puteți nota și patinajul, o vizită la cinematograful special amenajat în spatele castelului, ședințe de streching sau yoga în diminețile de după concerte, la All the Activities Tent. Un concept prezentat în premieră la Electric Castle, Sensorial Playground face muzica accesibilă tuturor, prin experiențe interactive mediate de tehnologie. Sfera vibrațiilor, sfera vizuală, generatorul Van der Graaf și zona SubPack sunt câteva dintre experiențele ce așteaptă să fie descoperite în noul „spațiu de joacă senzorială”. De asemenea, reverse bungee și Royal Wheel revin la castel anul acesta. Și EC Talks revin, de data aceasta sub genericul „The beat goes on”. Vom avea așadar sesiuni de dezbateri la care vor fi invitați, de joi până duminică, specialiști recunoscuți din domenii diverse de comunicare și artă – jurnaliștii Dragoș Pătraru, Paula Herlo și Attila Biro, actorii Dragoș Bucur și Andi Vasluianu, influencerii Andreea Raicu, Ana Morodan și Adrian Teleșpan.

Cum mă pot implica?
Politica de Zero Toleranță în fața oricărui tip de agresiune (verbală, fizică, psihică) rămâne o constantă și pentru noua ediție a festivalului. Grija fața de propria persoană trebuie dublată de grija față de oricare dintre participanți, cunoscuți sau nu. Organizatorii încurajează ca orice semnal despre un anumit comportament care poate afecta siguranța celor din jur să fie anunțat imediat, celui mai apropiat membru din echipa de securitate sau la numărul telefonic special pus la dispoziție de organizatori. Safety Line va fi disponibilă 24/24 pe toată durata festivalului, în același regim fiind active și echipele ce pot interveni. Nu există cazuri prea banale pentru a fi raportate; este mai bine ca decizia finală de intervenție să aparțină consilierilor speciali ce pot anticipa corect o eventuală degenerare a unei situații. Respectul față de genul, spațiul, bunurile și buna dispoziție a tuturor e cel mai bun accesoriu de festival.

Cum pot fi informat în timpul festivalului?
Festivalul se desfășoară pe un perimetru destul de mare și credeți-mă, veți deveni rapid confuzi pe acolo. Cea mai simplă metodă e să downloadați aplicația de aici (Android) sau de aici (iOS), pentru că o să găsiți cam toate informațiile de care aveți nevoie: hartă, program, informații legate de contul de bani, de activitățile care se desfășoară, unde găsiți mâncare, unde vă este cortul, mașina etc. Vă sfătuim să o instalați acasă pentru că am observat că durează ceva mai mult procesul de instalare (gen câteva minute, nu vă gândiți acum că ar fi de ordinul orelor) și mai bine faceți asta pe wi-fi, nu în câmp unde s-ar putea să nu prindeți cel mai bun semnal.

Ce altceva mai trebuie să știu?
Băuturile vor fi servite doar în doze de aluminiu sau în pahare din plastic reciclat, iar mâncarea în ambalaje biodegradabile. Workshop-urile organizate în zona eco își propun să transforme orice persoană într-un „erou verde”, învățând cum să refolosească în mod creativ ambalajele de plastic cu care rămânem în urma consumului. Deșeurile vor fi colectate, pentru al 5-lea an, în mod selectiv, de data asta cu un dublu beneficiu: se reușește atât protejarea mediului și se asigură o donație directă pentru lucrările de restaurare ale castelului. Lidl Romania va dona 1 LEU fundației care administrează domeniul Banffy, pentru fiecare PET reciclat direct în cele două stații de colectare selectivă instalate în festival, lângă Royal Market și Eco Stage. Alte 60 de puncte de selectare colectivă sunt distribuite pe întreaga suprafață a festivalului. Tot cu sprijinul Lidl România, în fiecare zi, cantitățile de mâncare neconsumate vor fi reciclate, fie prin redistribuirea lor către mai multe ONG-uri ce ajută persoanele defavorizate, fie prin transformarea lor în compost.

Să fie cu distracție și vreme bună (așa cum arată predicțiile meteorologice momentan)! Ne vedem la Electric Castle!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!