10 etape prin care o să treci când te muți la Cluj la facultate

Home $ Articole $ 10 etape prin care o să treci când te muți la Cluj la facultate

by | Sep 12, 2019 | Articole, Student

Articolul a fost actualizat în septembrie 2023.

Te-ai trezit, oficial, student singur printre necunoscuți, într-un oraș pe care poate îl știi doar din poze: Cluj. Deja ai o serie de mixed feelings care nu te lasă să dormi noaptea, te gândești la tot felul de scenarii apocaliptice, speri să poți lua cu tine în bagaj și pisica și parcă parcă, ai vrea să rămâi acasă. Ce ți-a trebuit ție să te aventurezi așa de mult? Iar ca student care va fi la mare depărtare de casă, toate cele enumerate se vor amplifica de zece ori (been there, done that) și nu poți schimba nimic în acest sens.

Ca să te încurajez, totul o să fie bine și o să te acomodezi super repede la noul stil de viață, trust me. Iar ca să îți faci o idee asupra a ceea ce va urma să se întâmple în mintea ta în viitorul destul de apropiat, iată câteva etape prin care vei trece când te muți la Cluj.

#1 Crybaby
Nu sare nimeni de această etapă. Fie că te apucă plânsul recreațional cu 3 zile înaintea plecării (l-aș recomanda mai degrabă pe acesta), fie atunci când te vezi singur și total responsabil, e absolut normal și nu te va judeca nimeni. Doar exteriorizează-te, cu audiență sau nu, pentru că imediat va răsări soarele pe strada ta.

#2 Aspiratorul de amintiri
Amintirile mă chinuiesc, amintirile mă răscolesc, NU mai rezist. Îți sună cunoscut, right? O să îți amintești absolut orice detaliu legat de casă când nu vei putea dormi la 5 dimineața. Îți va fi dor și de groapa peste care ai trecut cu mașina și aproape ai rămas fără o roată. Nici nu mai are sens să pomenesc de lucruri basic, cum ar fi patul tău sau mâncarea de acasă, le vei simți lipsa, probabil, și peste 10 ani. 🙂

#3 Adult APROAPE responsabil
Să fim serioși. Să zicem că te va ține undeva la aproximativ o lună să îți calculezi bugetul pe zile, să economisești, să faci cumpărături serioase care să îți ajungă o săptămână, să ai zi de spălat rufe și de curățenie…până te plictisești. Și îți dai seama că viața nu înseamnă cele enumerate mai sus. Cum te poți distra analizând săptămânal ofertele de la supermarket? Lasă mai bine să ai o surpriză atunci când te duci să îți iei o apă și mai pleci încărcat cu un braț de lucruri la reducere.

#4 Studentul eminent
Îți continui obiceiurile din liceu, îți iei CAIETE pentru fiecare curs, le colorezi frumos și înveți în fiecare săptămâna. Îți respecți cu sfințenie deadline-urile și te bagi să faci orice temă suplimentară. HAHA. Îți dau la fel ca mai sus, o lună și pentru acest obicei ciudat. Doar nu vrei să dormi liniștit în sesiune știind că ai învățat tot anul. Nu facem asta. Iar în sesiune, vei afla că noaptea este și ea tot un fel de zi. Ai examen mâine? Practic ai două zile în care să înveți.

#5 Schimbarea de accent
Dacă vii din alte zone ale țării, va trebui să te acomodezi cu expresii noi, cu ritmul lent al vorbirii că doar… unde atâta grabă? Este vreme… și cu diferite accente. De acest lucru îți vei da seama când te vei mai duce pe acasă și vor râde prietenii din orașul natal că no, te transformi în ardelean și nu te poți simți decât mândru. În același timp, toată treaba asta cu accetele va genera doar amuzament în grupul de prieteni, că doar… no, stai oleacă doar la Cluj sună bine.

#6 New Year, New Me cu efect întârziat
Orașul își va pune amprenta și asupra personalității. Vei fi mai prietenos, vei ieși mai des din zona ta de confort, vei fi cumva forțat să interacționezi cu oamenii, lucru foarte bun de altfel. Cu timpul, vei fi mai responsabil, nu te vei mai panica atunci când ai un lucru de făcut și vei simți și tu că te-ai schimbat în bine. Singurul lucru care nu se va schimba niciodată este partea cu învățatul. Tot în sesiune vei alege să te aglomerezi și să simți că nu mai ai timp de absolut nimic. Dar ține distracția asta doar trei săptămâni… reziști tu cumva.

#7 New day, New friends
Mult cunoscutele prietenii de context. La început, când nu vei avea un grup stabil, te vei lega de orice persoană ca de ultima speranță să meargă cu tine la cantină. A doua zi nici nu mai știi cum o cheamă. Alți prieteni ai la facultate, alți prieteni ai la cămin, alți prieteni ai de mers la teatru și tot așa. În plus, te mai bagi și în toate organizațiile studențești posibile și imposibile. Nu zic că e rău, dar după jumătate de an te saturi să tot pari prietenos cu toată lumea și te resemnezi… te așezi la casa ta.

#8 Dora the Explorer
Vei străbate străzile Clujului în lung și în lat, vei fi pe Cetățuie săptămânal ca doar ai impresia că se mută de la o zi la alta clădirile prin centru, te vei trezi în garajele de la CTP pentru că treaba cu busurile îți pare rocket science și vei fi șocat când lumea o să te oprească pe stradă să te întrebe cum se ajunge la Piața Mărăști… no one knows. În schimb, nu te vei plictisi mai niciodată. Mereu o să îți pară interesantă orice străduță și nu vei pierde ocazia să faci o poză pentru Instagram, feed-ul tău fiind suprasaturat de locuri din Cluj.

#9 Cămin a.k.a. hell
Am lăsat ce e mai bun la final. Am povestit despre cămine aici, ca să îți dai seama că nu e atât de rău. Dar dacă ești urmărit de ghinion, s-ar putea să dai peste colegi de cameră care îți vor face doar zile negre. În rest, dacă ai colegi faini, o să ai în cine pune baza când ți-e rău, vei avea cu cine să dai petreceri și vei avea pe umărul cui să plângi în sesiune. Și probabil o să și aruncați căminul în aer când vă apucă talentele culinare, doar zic.

#10 Stai, am plâns că nu mai vreau la Cluj?
Acum stai și râzi, dar acum câteva luni, erai la un nivel avansat de depresie. Ți-am zis eu că te vei acomoda rapid cu orașul și tot ce ține de viața de student, dar nu m-ai crezut. Acum nu mai stai să plângi la 5 dimineața, ci aștepți un 25N să te ducă la cămin după o noapte în club… asta dacă nu cumva o iei pe jos. Stai… a trecut cumva așa de repede timpul și trebuie să te întorci acasă peste vară? Ăsta ești tu în mașină, în drum spre meleagurile natale. Și iar plângi. De această dată pentru că pleci din Cluj. Ciudată viața, așa-i?

N-am vrut să dau spoilere prea mari la ceea ce va urma să ți se întâmple, e mai fain să descoperi singur, dar e bine și să îți faci o idee. Nu zic că va fi musai așa și în cazul tău, dar eu zic că te vei regăsi în 80% din rândurile de mai sus.

Ce zici… ești pregătit să experimentezi Clujul cu tot ce are de oferit?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!