5 recomandări de băuturi de la Licori și Tabieturi pe care să le încerci sezonul acesta

Home $ Articole $ 5 recomandări de băuturi de la Licori și Tabieturi pe care să le încerci sezonul acesta

by | Dec 11, 2019 | Articole

De când cu venirea frigului (încă complet neașteptată pentru mine, deși ne aflăm în luna decembrie), tot caut fel și fel de soluții care să-mi ia gândul de la temperatura de afară și care să mă încurajeze să nu mă baricadez în casă. Recunosc, în majoritatea cazurilor, doar foamea mă mai convinge, însă pornind de la acest gând mi-am dat seama că uneori putem lupta contra gradelor externe aplicând grade… intern. Lăsând gluma și jocul de cuvinte la o parte, astăzi aș vrea să povestim despre câteva băuturi musai de încercat sezonul acesta, fie că vreți să vă încălziți puțin, fie că le includeți drept cadou de sărbători. Și pentru a nu lăsa discuția în aer, vă spun din start că toate aceste etichete le găsiți la prietenii de la Licori și Tabieturi, care abia așteaptă să vă povestească mai multe despre ele.

Oban Single Malt Scotch Whisky
Călătoria noastră începe în Scoția, în zona Highland, la una dintre cele mai vechi distilerii din țară, Oban. Acesta este parte a consacratului grup Diageo și produce unul dintre cele mai rafinate sortimente de whisky din lume. Oban 14 yo. este un single malt elegant, clasic, fiind un produs de referință, creat după metodele și rețetele seculare, cu linii clasice și aromă bogată. Este o băutură sofisticată, al cărei gust ni se dezvăluie treptat. Mirosul cucerește prin note dulci de budincă de caramel, vanilie şi pudră de cacao, completate de accente lemnoase, fiind ușor estompat de tăria alcoolului de 43%. O primă înghițitură aduce arome intense de ciocolată de casă, pudră de cacao, fructe uscate, pere şi mere, iar finish-ul este exact cireașa poveștii, fiind energic și dominat de note de nuci, ciocolată, coajă de lămâie şi un strop de sare, ce echilibrează paleta aromatică bogată. Corpolența băuturii este medie, iar arcele de scurgere de pe pereții paharului sunt persistente. Băutura farmecă pe loc orice degustător.

West Indies Rum & Cane Merchants Jamaica XO Rum.
Continuăm cu o sticlă în ediție limitată venită tocmai din America Centrală, de la o companie premium de producție, ce alege rom din distilerii mai puțin cunoscute pentru a le scoate în evidență calitățile. În cazul de față avem un amestec de la două distilerii din Jamaica: Monimusk și Hampden, ce are origini scoțiene. Obținut din melasă și îmbătrânit în butoaie de stejar american, romul acesta are vârsta cuprinsă 4 și 20 de ani și, după cum aflăm la o primă citire a etichetei, nu prezintă adaos de culoare, zahăr sau arome. În ceea ce privește gustul băuturii, avem indicii de ananas, hibicus, nucă de cocos și cremă dulce, la degustare simțind cu ușurință prospețimea fructelor tropicale. Foarte interesant este faptul că West Indies Rum & Cane Merchants se limitează la producția doar în anumite cantități, iar în majoritatea cazurilor vorbim despre un butoi de aproximativ 160 de litri. Pe fiecare sticlă este notat numărul butoiului din care provine romul și cel al sticlei în posesia căreia vă aflați.

Buss no. 509 REBEL CUT și RASPBERRY
Buss no. 509 este un gin belgian, făcut după metoda tradițională în Antwerp, distilat din boabe 100% pure și fără aditivi precum zahăr, coloranți sau arome artificiale. Culoarea și aroma sunt rezultatul unui proces natural de măcerare al ingredientelor proaspete. Primul gin lansat în această serie este Raspberry Bottling Note, al cărui aromă dominantă o puteți intui cu ușurință. Chiar dacă s-ar putea ca lichidul de culoare roz să vă creeze anumite așteptări mintale referitoare la gust, zmeura este destul de bine echilibrată alături de ienupăr și alte sortimente de ierburi, condimente și citrice, deci gustul nu este unul extrem de dulce și fructat. Tot în această serie regăsim și eticheta Rebel Cut, parte din colecția Choice Cut, o colecție îndrăgită atât de connoisseurs, cât și ”amatori” în zona ginului. Rebel Cut este un gin făcut folosind 100% boabe de porumb și diverse botanice, inclusiv ienupăr, lavandă, iasomie albă, piper alb, portocală, lămâie, scorțișoară, coriandru, cardamom, lichior, angelică. În pahar, acesta se transformă într-un frumos buchet de citrice cu note primăvăratice.

MIORIȚA XO 30 ani Special Reserve
Despre acest vinar se spune că doar gustându-l ajungi să înțelegi că așteptarea e parte din proces dacă îți dorești să obții un rezultat remarcabil. Miorița XO 30 ani este un simbol al succesului, dar și al curajului, și un imbold spre depășirea constantă a limitelor. Vorbim despre un vinars care a stat timp de 30 de ani în butoaie din lemn de stejar în crama Paradis pentru a atinge perfecțiunea, un produs de excepție și un motiv de mândrie pentru producătorul său, Vincon Vrancea, dar și de o sticlă premiată cu medalie de aur doi ani la International Wine Contest București. Complexitatea sa inegalabilă este dată, dincolo de continua sa trecere prin ani, de aromele fructate de stafide, smochine și nuci prăjite, nuanțate de notele de cafea, ciocolată și tabac, de delicatețea notelor condimentate de vanilie și nucșoară, de finish-ul elegant, lung, vanilat. Mirosul, o simfonie de note blânde de stafide, cafea, nuci şi vanilie, presărate cu un mix aromat de condiment, îi oferă o finețe aparte.

 

Vinuri
Desigur că din listă nu pot lipsi vinurile, și pentru că le-am lăsat la final ne permitem să mărim numărul recomandărilor la 3. Începem cu un vin roșu complex, echilibrat, în care au fost alăturate trei soiuri roșii aromate: Cabarnet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră. Cuvee Charlotte, căci despre el este vorba, provine din zona Dealul Mare și poartă numele uneia dintre fiicele fondatorului SERVE, Contele Guy de Poix, cel care în 1994 a pus bazele primei societăți viticole private din România de după 1989. Gustându-l, vom simți arome intense de mure, prune și vișine, în timp ce impactul olfactiv este dominat de violete, prune uscate, stafide, tutun, scorțișoară și trufe. Potențialul său de învechire este de 10-12 ani, fiind un vin deosebit și cu o aromă specifică. Tot din zona Dealu Mare vine și sticla în ediție limitată ANIMA – 3 Fete Negre, din colecția particulară Aurelia Vișinescu, un cupaj de fetească neagră din anii 2012, 2013 și 2014, maturat în baricuri de stejar românesc timp de 19 luni și învechit 12 luni în sticlă înainte de a fi lansat pe piață. Avem un vin intens colorat, corpolent, cu o textură catifelată, miros de coacăze negre și mirodenii bine echilibrate de vanilie. Pentru final am păstrat Fautor Illustro Cabernet Sauvignon Merlot, un vin sec roșu, maturat în butoaie de stejar francez timp de 12 luni, vârful de gamă al cramei Fautor. Crama Fautor Winery este amplasată în zona viti-vinicolă ”Valul lui Traian”, din sudul Moldovei, iar în sticla rezultată găsim un vin bogat, armonios, ce cucerește prin note complexe de prune, vișine, smochine, cafea și ciocolată fină.

Voi ați fost până acum la Licori și Tabieturi? Ce alte etichete vă atrag în sezonul rece?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!