Cum a fost la… Training și Workshop: Gătește Sănătos cu Proteină Vegetală

Home $ Articole $ Cum a fost la… Training și Workshop: Gătește Sănătos cu Proteină Vegetală

by | Dec 7, 2019 | Articole, Cum a fost la

Imaginează-ți că pe masa de Crăciun ai în fața ta rețete gătite cu proteină vegetală în loc de proteină animală.

Într-o primă fază, ți s-ar părea atipic. La urma urmei, suntem obișnuiți să pregătim rețete tradiționale în preajma sărbătorilor pentru masa de Crăciun cu familia. Totuși, te-ai simți mulțumit pentru că ai reușit, în sfârșit, să faci o schimbare sănătoasă în alimentația ta. Și sărbătorile nu trebuie să fie o excepție de la un stil de viață sănătos de această dată, pentru că există alternative.

Iar alternativele acestea pot să fie sănătoase, rapide și delicioase. Am înțeles acest lucru în urma participării (și organizării) unui Training și Workshop de Gătit Sănătos cu Proteină Vegetală. În atmosfera plăcută de la Rocket Space, nutriționista Noemi Sofronie ne-a informat cu privire efectele negative ale unei alimentații nesănătoase și importanța includerii proteinei vegetale în dieta noastră. Iar bloggerul culinar Veronica Ilieș, creatoarea blogului Foodfeeria, ne-a arătat 4 alternative de rețete delicioase gătite cu proteină vegetală, și anume:

  • Pate de soia;
  • Salată de paste cu tofu;
  • Hummus de năut;
  • Chec vegan fără zahăr.

După cum remarca una dintre participantele la eveniment, „există foarte multă pseudo-știință cu privire la ceea ce înseamnă o dietă sănătoasă.” Avem, la un click distanță, atât de multe informații despre acest subiect – însă, nu știm să le distingem pe cele valide de cele invalide. Nu avem studiile, pregătirea și cunoștințele necesare pentru a face acest lucru. Noemi, cu o experiență profesională de 4 ani în cadrul Centrului Medical Diasan, afirmă:

Foarte multe afecțiuni ale zilelor noastre pot fi tratate printr-o alimentație corectă, și asta o zic din experiența cu pacienții mei. Acest lucru este o realitate, și trebuie să învățăm cum putem folosi alimentele în prevenirea anumitor boli, în menținerea sănătății și chiar vindecarea anumitor afecțiuni.

Astfel, în urma Trainingului susținut de către Noemi am găsit răspunsuri la întrebări pe care fiecare dintre noi ni le punem mai devreme sau mai târziu. De ce mă îngraș? De ce unii mănâncă orice și oricât și nu se îngrașă? Care este cea mai eficientă metodă de slăbit? Și, mai mult decât atât, Noemi a demontat o credință pe care o aveam de o bună perioadă de timp. Mai exact, credința că batoanele proteice, biscuiții digestivi, alimentele “fără zahăr” și “fără grăsimi,” și chiar și Coca-Cola cu zero zahăr sunt alimente sănătoase. S-a dovedit că nu sunt.

Și, pe deasupra, Noemi m-a surprins atunci când a afirmat faptul că cea mai eficientă metodă de slăbit este Intermittent Fasting, sau postul cu lichide. Aceasta afirmă:

Atunci când organismul nu este hrănit (nu primește energie din alimente), începe să “ardă” depozitele de grăsime pentru a le folosi ca sursă de energie (“arderea” grăsimii abdominale mai ales) și elimină toxinele din organism.

La fel ca tine, am fost și eu “victima” dietelor găsite pe internet. Sigur că nu au funcționat. După cum am ajuns să înțeleg ceva mai târziu, după un an în care am ținut legătura cu un nutriționist, cel mai important lucru este să asculți care sunt nevoile corpului tău, și să îi dai ceea ce cere, într-o manieră echilibrată. Importanța echilibrului este conștientizată și de către Veronica Ilieș.

Sigur că sunt adepta echilibrului. Nu fac excese de niciun fel, dar nici nu refuz ceva dulce, de exemplu, măcar din când în când.

Totuși, este posibil să gătești ceva dulce, dar care să fie, totodată, sănătos. Veronica a dovedit acest lucru prin checul vegan fără zahăr pe care l-a gătit și pe care l-am degustat în cadrul Workshopului demonstrativ susținut de aceasta. Consistența sa a fost umedă și pufoasă, iar gustul a fost îndeajuns de dulce încât să nu mai rămână nicio bucată până la finalul Workshopului.

Ulterior, ea a împărtășit și rețeta cu noi…

330 gr dulceață fără zahăr. 400 gr făină. 500 ml lapte de soia. 250 ml ulei vegetal. 150 gr ciocolată fără zahăr. O lingură de oțet. 20 gr cacao. 5 gr bicarbonat. 5 gr praf de copt. 10 gr amidon de porumb. Un praf de sare. O linguriță vanilie. 50 gr nuci mărunțite.

Sigur că mi-am luat notițe. Și nu am fost singura. Ba chiar o să intru pe blogul Foodfeeria ca să încerc să recreez și alte rețete de-ale sale. La urma urmei, Foodfeeria reprezintă o bună parte din sufletul Veronicăi.

Foodfeeria îmi dă ocazia să le vorbesc oamenilor despre mine prin intermediul mâncării, a rețetelor mele, a gustului și a frumosului. Pun mult suflet în fiecare rețetă și poză care ajunge la oamenii care mă urmăresc. Și mă bucur ca un copil de fiecare dată când cineva îmi spune că a încercat o rețeta de-a mea și i-a plăcut.

Noemi ne-a oferit informația. Veronica a venit cu rețetele delicioase. Dar ambele au un scop comun, și anume: încurajarea și menținerea unui stil de viață sănătos. Veronica a coștientizat importanța nutriției după ce a devenit mamă.

O dată cu venirea pe lume a fiului meu, am început să mă documentez tot mai mult despre alimentația echilibrată și sănătoasă. Am învățat împreună cu Matei să mă/ne hrănesc cât se poate de sănătos.

Și cum resimte aceasta menținerea unei diete echilibrate?

Am mai multă energie, nu mă balonez și fac mai puține riduri. Cel puțin așa îmi place să cred.

Atât energia lui Noemi, cât și cea a Veronicăi au contribuit la crearea unui spațiu favorabil învățării și destinderii. Livia Ilie, reprezentant al GreenCluj.ro, a sesizat acest lucru. GreenCluj reprezintă, de fapt, o inițiativă ce are ca scop încurajarea adoptării unor obiceiuri mai sustenabile în Cluj-Napoca. “GreenCluj s-a născut atunci când ne-am dat seama de câte click-uri e nevoie pentru a înțelege cum stă treaba cu sustenabilitatea și ce poți face în favoarea ei dacă locuiești în Cluj. Nu am numărat click-urile pentru că ne-am fi pierdut răbdarea. Cert e că variante sunt, deși pare puțin mai greu în România.” Așa că, Livia a remarcat:

Evenimentul a avut loc într-un cadru intim, în care simțeai că stai la povești cu prieteni vechi. Am învățat lucruri noi despre alimentația sănătoasă discutând liber între noi, fără a avea sentimentul unei prezentări formale. A fost un mod inedit de a organiza un astfel de eveniment care, de multe ori, poate reprezenta o experiență extrem de impersonală.

Și eu sunt curioasă să (re)descopăr cum se simte menținerea unei diete echilibrate. De aceea, în urma participării la Training și Workshop: Gătește Sănătos cu Proteină Vegetală, lista mea de cumpărături include hummus, orez brun expandat fără gluten, lapte vegetal fără zahăr și tofu. Și cu certitudine voi reduce consumul de batoane proteice, biscuiți digestivi, alimente “fără zahăr” și “fără grăsimi,” și Coca-Cola cu zero zahăr.

Te încurajez să o contactezi și tu pe Noemi Sofronie pentru câteva sfaturi cu privire la nutriție. Și te încurajez să încerci și câteva dintre rețetele de pe Foodfeeria. Odată ce ai încercat una, sigur te vei întoarce pentru mai multe.

Așa că, tu vei include mai multă proteină vegetală pe următoarea ta listă de cumpărături?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!