Distanțare socială fizic, apropiere socială virtual

Home $ Articole $ Distanțare socială fizic, apropiere socială virtual

by | Apr 21, 2020 | Articole

Deja nu mai este un secret faptul că izolarea a devenit un stil de viață. Ne-am obișnuit ca locuința noastră să fie și sală de fitness și restaurant în același timp, iar acum percepem acest lucru ca fiind noua normalitate. Singura problemă rămâne în cadrul relațiilor sociale. Ce frumoasă ar fi fost izolarea alături de toți cei apropiați nouă! Cu toate acestea, interacțiunea s-a mutat și ea în online, de această dată fără strângeri de mână și îmbrățișări. Și ca să rupem din monotonia care ne urmărește insistent în ultima perioadă, iată câteva idei care ne ajută să îi aducem pe cei dragi mai aproape de noi.

1. Gătim împreună
Că tot au trecut sărbătorile, acum este prilejul pentru un reset dat organismului. Fie că vorbim despre o cură de detoxifiere sau despre mâncat sănătos, internetul abundă în rețete ușoare (atât din punct de vedere caloric, cât și din punct de vedere tehnic). Tot ce trebuie să facem este să ne adunăm prietenii în chenarul delimitat de ecranul laptop-ului și să urmărim aceeași rețetă. Legenda spune că după izolare mulți bucătari vor ieși la iveală. O fi oare adevărat?

2. Pauza de prânz
Ne gândim nostalgici la pauzele de la birou, în care ne savuram cafeaua alături de colegi sau luam prânzul. Cum multe locuri de muncă s-au divizat prin casele fiecărui angajat, pauza de prânz nu ar trebui să fie neglijată. Deși pare destul de greu de realizat acest lucru, întrucât marea majoritate nu stăm singuri, merită să stabilim o zi din săptămână în care să ne adunăm în fața calculatorului și să mâncăm (ca în vremurile bune) alături de colegi.

3. Pauza de joc
Izolarea a așternut praful peste jocurile noastre, iar serile de board games au devenit și ele o amintire. Cu toate acestea, putem să le readucem la viață online, pe boardgame arena. Jocurile au fost adaptate la mediul virtual aducându-ne mai aproape de prieteni și de frustrările care se instalau inevitabil. Important este să ne distrăm.

4. Excursie prin lume
Poate sună imposibil, dar o grămadă de muzee de peste tot din lume și-au deschis porțile în online. Partea bună din această excursie este faptul că nu trebuie să ne mai batem capul cu găsirea unei cazări, iar banii cheltuiți vor tinde către zero. De asemenea, în acest mod putem să creionăm traseul viitoarei vacanțe pe baza celor vizitate în online.

5. Seara de film
Cum spuneam și mai sus, casa ta se poate metamorfoza în orice, de această dată fiind vorba despre un cinematograf. Trebuie doar să alegem un film, să punem cât de mult popcorn vrem la microunde și să folosim aplicația watch2gether ca să nu ne mai chinuim să pornim în același timp și să dăm vina pe internet.

6. Petrecere online
Nu putem opri timpul în loc, nici nu ne-am dori în aceste momente, însă unii dintre noi vom fi nevoiți să ne serbăm ziua de naștere în izolare, departe de petrecerile alături de prieteni. Deși suntem conștienți că această zi va fi recuperată după încheierea pandemiei, putem marca momentul cu un video call festiv, de la care nu va lipsi tortul și muzica bună.

7. Seara de teatru / operă
Forțat de circumstanțe, teatrul s-a mutat și el în mediul virtual, fiind astfel găzduit în locuințele noastre. Trebuie doar să urmărim programul de la teatru / operă, eventual să căutăm spectacole și din alte țări și să ne pregătim de mers la teatru alături de cei dragi. La final ne rezervăm timp pentru impresii și comentarii și pentru programarea următoarei vizite la teatru sau la operă.

8. Cursuri împreună
Studenți sau nu, putem să folosim tot acest ca să învățăm ceva nou în fiecare zi. Și cum de fiecare dată competiția face diferența, învățatul în grup poate fi distractiv, dar mai ales util prin schimbarea de opinii. Pe internet se găsesc sute de cursuri gratuite care vor face din această izolare un timp benefic pentru noi și pentru dezvoltarea noastră personală, iar aceste ore online se află doar la un click distanță. De asemenea, putem asista și la clase predate de prietenii noștri sau chiar noi să aducem un element de noutate pentru alții.

9. Tutoriale de tip DIY
Chiar dacă știm că avem două mâini stângi când vine vorba de îndemânare și creativitate, putem testa alături de cei dragi tutorialele de pe internet care au drept rezultat final o decorațiune. E o alternativă fun care ne va ține ocupați câteva ore bune (mai ales pe copii unde este cazul), iar la final putem să ne gândim chiar la o redecorare a casei cu decorațiunile pe care le-am făcut.

10. Clase de aerobic
Sportul nu trebuie să lipsească din programul nostru zilnic, iar ca să ne găsim motivația să ne schimbăm de pijamale în echipamentul de sport putem apela, bineînțeles, la prieteni. În cazul în care unul dintre noi se pricepe la sport, poate gândi un plan de exerciții, devenind astfel antrenorul de grup. Totodată, pe YouTube, Instagram, Facebook se găsesc o grămadă de antrenamente care vor face din sufrageria noastră noua sală de fitness. Fiind aproape de prieteni, chiar și virtual, vom fi mai motivați să ne ținem de un plan de antrenamente și să nu mai stăm în pat cât e ziua de lungă.

În ciuda faptului că izolarea ne-a răpit interacțiunile sociale face to face, acestea s-au adaptat contextului și au devenit screen to screen. Serile de film, de ieșit în oraș sau de mers la sală alături de cei dragi nu ar trebui să rămână doar o amintire, întrucât tehnologia ne oferă o serie de resurse care ne ajută să ne continuăm viața cât de cât normal, făcând din această distanțare socială un lucru mai ușor de suportat.

Tu cum te apropii de cei dragi în această perioadă?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!