Cum a fost la… cină la Little Hanoi Restaurant

Home $ Articole $ Cum a fost la… cină la Little Hanoi Restaurant

by | Sep 28, 2020 | Articole, Cum a fost la

Când vine vorba de localuri, am o regulă foarte strictă: dacă le plac încă de la întâia vizită, clar intră pe lista scurtă de preferate. Puține sunt cele care reușesc să treacă acest test, să mă impresioneze din prima încercare, tocmai de aceea știu că trebuie să rămân vizitator fidel în caz că se întâmplă bucuria aceasta – să îmi producă un zâmbet pe buze doar după o singură interacțiune. Un astfel de exemplu este restaurantul vietnamez Little Hanoi, care pe lângă faptul că m-a cucerit în primele minute de când i-am trecut pragul, are și un specific culinar care numai ne îmbie la plecat în lume. Mai exact, n-ai cum să pleci de la Little Hanoi fără să-ți fie zdruncinat dorul de ducă. De curând le-am făcut o vizită pentru cină, iar mai jos am notat câteva impresii despre cum a decurs seara, întrucât cred că fiecare dintre noi merită o astfel de experiență.

Plăcerea de a mânca la Little Hanoi este cu atât mai mare cu cât eu chiar nu am fost deloc curioasă de mâncarea vietnameză în primă fază. Cu mari emoții am răsfoit meniul, cu jumătate de gură am dat prima comandă, însă totul s-a schimbat în momentul în care a intrat farfuria în câmpul vizual – un mix perfect de culori și arome. Așadar, dacă vă aflați în tabăra celor care cred că specificul acesta culinar nu-i de ei, s-ar putea să vă înșelați. Bucătăria vietnameză mi se pare extraordinar de prietenoasă cu o paletă largă de pretenții gastronomice, mai ales prin felul în care îmbină – ingrediente, arome, texturi.

Am ajuns la restaurant în jur de ora 19:00. Încă era plăcut afară și majoritatea oamenilor erau pe terasa localului, dar mie îmi place să am parte de experiența completă atunci când îi vizitez și să mă așez sub unul din lampioane, lângă pălăriile asiatice sau decorațiunile care mă duc cu mintea acolo, într-un loc foarte departe de Cluj și viața pe care o trăiesc aici. Am prins restaurantul cu mesele pline, l-am prins și complet gol, iar sentimentul este același: la Little Hanoi timpul parcă zboară după alte reguli, conceptul de ”grabă” dispare, iar tu te poți bucura pe îndelete de moment – de mâncarea din fața ta, oamenii de lângă tine, simplul fapt de a fi.

Meniul poate părea complicat la prima vedere, în principiu pentru că apar și cuvinte pe care mai mult ca sigur nu le folosiți în viața de zi cu zi – denumiri de mâncăruri vietnameze. E nevoie doar de foarte puțină concentrare ca să realizați că meniul e, în fapt, foarte simplu structurat și aveți toate detaliile în limba română oricum. Avem, așadar, aperitivele, supele, salatele, mai apoi preparatele pe bază de pui, vită și porc, după care veți ajunge la faimoasele dish-uri cu orez, tăiței de orez și de grâu. Nu lipsesc, bineînțeles, nici specialitățile casei, preparatele pe bază de fructe de mare și pește și deserturile. Cu siguranță, la cea dintâi răsfoire, vă veți simți copleșiți, confuzi, dezorientați, dar promit eu că vă veți prinde destul de rapid de mersul lucrurilor, iar singura confuzie va fi generată de ce să alegeți. Sfatul meu prietenesc este să vă răspundeți la următoarele întrebări:

  • Cât de copioasă vreți să fie masa? Porțiile de la Little Hanoi sunt extraordinar de generoase, doar la aperitiv sau desert vă încadrați dacă vreți să mâncați ”numai un pic”.
  • Cu sau fără carne? Există și farfurii vegetariene, stați liniștiți, există opțiuni pentru toată lumea.
  • Ce tip de carne? Aveți de ales între pui, porc, vită sau fructe de mare. Eu am gustat din toate de-a lungul timpului, chiar și din porc, chiar dacă nu sunt neapărat fan, și niciuna nu a dezamăgit. Și să nu uităm de una din specialitatea casei – rața crocantă.

Credeți-mă, nu aveți cum să dați greș dacă treceți prin toate aceste întrebări. Oricum, din punctul meu de vedere nu puteți da greș cu nimic din ce alegeți, pentru că bucătăria vietnameză nu e la fel de șocantă pentru papilele gustative cum sunt altele și vă veți obișnui cu combinația de savori destul de repede. Pentru cină, noi am ales rața crocantă cu orez Jasmine și legume, căci de multă vreme tot mă gândeam la ea, și rice noodles prăjiți cu vită. Și pentru că Minh Binh pomenise în discuția pe care am avut-o cu ea de pachețelele de primăvară nem, nu ne-am putut abține și am vrut să le încercăm și pe acelea. Și pentru că, vorba aceea, doar nu suntem sălbatici, am încercat și cel mai recent desert adăugat în meniu, o combinație de cremă cu banană, nici n-aș ști exact să vă explic ce și cum. Vă zic doar că a fost, de departe, cel mai interesant mix de texturi, mi-a plăcut la nebunie.

Ar fi destul de subiectiv să vă dau detalii despre gustul mâncării și cât de mult m-am bucurat eu de ea. E clar că lucrurile acestea țin de fiecare. Ce vă pot spune eu, cu siguranță, e că veți simți prospețimea ingredientelor și priceperea celor din bucătărie. Echipa din bucătărie e preponderent de origine vietnameză și se recunoaște acest lucru în farfurii. Ce vă mai încurajez eu este să puneți întrebări dacă sunteți indeciși în privința unui dish, să dați glas dorințelor voastre în caz că vă doriți ca mâncarea să fie într-un anume fel, dacă ați mai încercat voi cumva și v-a plăcut. Cei de acolo sunt foarte deschiși la interacțiune și chiar am avut parte de o servire și o atenție impecabilă.

Little Hanoi reușește să iasă din tiparele unui restaurant normal, și nu doar datorită specificului. E un loc în care mâncarea e legată de o poveste, un loc în care simți într-adevăr cultura și originea unor oameni, e un loc în care știi că te duce de acasă, dar ești primit ca acasă. Vi-l recomandăm cu drag.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!