Bosch aniversează 10 ani de activitate pe piața din Cluj

Home $ Articole $ Bosch aniversează 10 ani de activitate pe piața din Cluj

by | Dec 14, 2023 | Articole

Poate puțini dintre voi știu că grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de peste 29 de ani şi numără peste 9.830 de angajaţi în cinci entităţi din ţară, dintre care două în județul Cluj: Fabrica Bosch Cluj și Centrul de Inginerie din Cluj-Napoca. Ambele entități au fost înființate în 2013.

Inginerii Bosch din Cluj lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă generație, conducerea automatizată, mobilitatea electrică și conectată, internetul lucrurilor, Industria 4.0, fiind doar câteva exemple din portofoliul lor curent. Iar acum a venit momentul ca Bosch să aniverseze 10 ani de activitate pe piața din Cluj.

Pentru început, vrem să recapitulăm cu voi câteva impresii despre colaborarea noastră cu echipa Bosch din Cluj, o relație care a crescut frumos de-a lungul anilor. Ne amintim cu plăcere de interacțiunile noastre începând din 2020, când am avut ocazia să discutăm cu câteva dintre femeile din echipa lor de inginerie, explorând astfel un subiect fascinant: femeile în tehnologie.

Mai apoi, în 2021, am fost martorii unui moment important pentru Bosch – anunțul construirii unei noi clădiri pentru Centrul de Inginerie din Cluj. Acest lucru ne-a confirmat evoluția constantă și impresionantă a grupului în România, subliniind necesitatea unei infrastructuri adecvate pentru proiectele lor ambițioase.

În 2022, ne-am bucurat să participăm la un #ClujLife Office Takeover, unde am cules diverse perspective despre bunăstarea la locul de muncă. Nu mult după, am aflat despre colaborarea lor cu studenții de la UTCN pentru construirea unei mașini electrice solare, un proiect cu adevărat inovator. Spre finalul anului, am fost captivați de povestea echipei „Ginger Mary’s Revenge”, susținută de Bosch România, într-o aventură caritabilă de 9000 km prin Africa.

Și, pentru că nu puteam sta departe de inițiativele lor care inspiră, în aprilie 2023 am fost prezenți la Bosch Tech Days România, un eveniment dedicat noilor tehnologii în mobilitate.

Încheiem cu o notă la fel de entuziasmată: în octombrie, am avut plăcerea de a participa la Noaptea Companiilor, când am vizitat laboratoarele Centrului de Inginerie din incinta Fabricii Bosch din Jucu, dar și Centrul de Inginerie din Cluj-Napoca. O experiență cu adevărat plină de învățături!

Vestea pe care ți-o aducem de această dată este că anul acesta Bosch România aniversează 10 ani de activitate pe piața din Cluj.

Așadar, hai să facem o scurtă incursiune rapidă în istoria Bosch în Cluj.

La Fabrica Bosch Cluj, inima inovației bate puternic, iar produsele create sunt literalmente „creierul” unor milioane de vehicule pe întreg globul.

Imaginați-vă acest lucru: caracteristicile cool de siguranță, confort și eficiență ale mașinilor pe care le admirați la marile saloane auto… Ei bine, multe dintre ele sunt posibile datorită tehnologiei dezvoltate chiar aici, în Cluj. Încă de la începuturi, în 2013, Bosch Cluj a devenit un adevărat pionier, mereu în fruntea inovației, dezvoltând produse de ultimă generație.

Fiecare unitate de control electronic produsă aici joacă un rol crucial în îmbunătățirea experienței la volan, făcând călătoriile mai sigure și mai confortabile. Și dacă vă întrebați despre amploarea impactului lor, să știți că Fabrica Bosch Cluj a furnizat peste 350 de milioane de piese auto la nivel internațional. Acest lucru nu doar că spune multe despre calitatea și fiabilitatea produselor, dar și despre angajamentul constant al Bosch în a oferi soluții de vârf pentru industria auto.

În concluzie, Fabrica Bosch Cluj nu este doar un jucător major în industria auto, ci și un motiv de mândrie pentru Cluj și România. Ei demonstrează cum inovația locală poate avea un impact global enorm.

De la unități de control pentru sisteme auto la soluții smart pentru eBike-uri, echipa Bosch dezvoltă tehnologii care schimbă regulile jocului.

Nu se opresc doar la hardware, ci sunt adevărați maeștri în software, analize de date și IoT. Și să nu uităm de proiectele lor cool de conducere automatizată și vehicule electrice! Tot aici, la Cluj, Bosch inovează în gestionarea flotei și în optimizarea proceselor auto. Astăzi, inginerii Centrului de Inginerie contribuie la domeniile cheie de dezvoltare a produselor Bosch: de la software, hardware, mecanică, validare până la planificarea vânzărilor – ei oferă produse și servicii excelente clienților și partenerilor lor.

Altfel spus simplu, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj este un motor al inovației pentru industria auto, aducând tehnologii de vârf chiar în inima Transilvaniei.

„Anul acesta sărbătorim modul în care, am depășit toate marile provocări de-a lungul anilor, dar și contribuția noastră semnificativă la comunitatea locală și toate colaborările de succes care au dus la creșterea și dezvoltarea uimitoare a Bosch în Cluj.” – Hüseyin Özmeral, directorul general al Fabricii Bosch Cluj.

În acest deceniu, am parcurs un drum de dezvoltare spectaculos: de la o singură hală de producție la tot ceea ce vedeți astăzi în jurul nostru. Am reușit să livrăm produse de înaltă calitate clienților noștri din întreaga lume, astfel încât astăzi fiecare mașină care circulă pe drumurile Europei are cel puțin o componentă produsă chiar aici.” – Monica Constantinescu, directorul comercial al Fabricii Bosch Cluj.

Sinergiile dintre dezvoltare și producție sunt foarte puternice, iar acest lucru îi face unici în lumea Bosch.

„Centrul de Inginerie din Cluj este un exemplu strălucit a ceea ce se poate realiza atunci când combini inovația, excelența și colaborarea. Mantra noastră internă, „creștem împreună”, reunește toate aceste elemente.” – Tobias Matter, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.

Angajamentul Bosch când vine vorba despre educație și dezvoltarea viitoarelor generații de profesioniști este unul ferm și vizează elevi și studenți indiferent de pragul academic în care se află.

Unul dintre cele mai remarcabile proiecte ale Bosch este Școala Duală Bosch Cluj. Acest program educațional, destinat elevilor din liceele tehnologice clujene, nu doar că oferă abilități practice, ci deschide și perspective pentru viitoarele cariere. În aproape un deceniu de existență, programul a format aproximativ 350 de absolvenți, dintre care 90% au ales să-și continue cariera în cadrul companiei.

Colaborările cu universitățile din Cluj-Napoca sunt de asemenea un punct forte pentru Bosch. Prin parteneriate solide, s-a implicat activ în promovarea învățării, dezvoltând programe pentru studenți, inclusiv stagii de practică.
Fabrica Bosch Cluj a inaugurat un laborator modern dedicat Industriei 4.0 la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, unde studenții pot fi instruiți de experții Bosch. A inițiat și programe pilot promițătoare, care le oferă studenților experiență reală în activitățile practice din cadrul companiei și oportunitatea de a utiliza cele mai noi tehnologii în fiecare etapă universitară – fie că este vorba de primul an, de anii universitari intermediari sau de anul final al masteratului.

De asemenea, face parte din Consorțiul de învățământ dual din Cluj, care reunește cele patru universități mari din Cluj-Napoca, instituții relevante și autorități publice locale ce au un scop comun: susținerea și promovarea educației, asigurarea formării profesionale inițiale în sistem dual, prin dezvoltarea de parteneriate cu operatori economici sau alți parteneri relevanți pentru adaptarea educației și formării profesionale la nevoile pieței muncii.

De asemenea, Centrul de Inginerie colaborează strâns cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai, oferind trei programe de masterat și patru cursuri universitare, contribuind astfel la formarea viitoarelor talente în domeniul ingineriei.

În plus, Bosch organizează anual Bosch Future Mobility Challenge, o competiție tehnică la nivel global, care stimulează studenții să dezvolte algoritmi pentru vehicule autonome la scara 1:10. Anul acesta, competiția a atras peste 160 de echipe din întreaga lume, cu semifinalele și finalele programate între 17-19 mai 2024.

În cele din urmă, colaborarea cu Asociația Descoperă-ți Pasiunea în IT și alte proiecte educaționale evidențiază angajamentul continuu al Bosch față de educație și inovație. Aceste eforturi reflectă dedicarea Bosch pentru a aduce o contribuție pozitivă comunității și domeniului tehnologic.

Această aniversare este ocazia cea mai bună ca să ne amintim și de angajamentul Bosch față de comunitatea din Cluj. Inițiativele de responsabilitate socială lor se disting prin contribuția lor semnificativă în domeniul ecologizării și sustenabilității, precum și prin sprijinul acordat comunității locale.

În de zona de ecologizare și sustenabilitate, clădirile verzi și panourile solare de la locația din Jucu reprezintă un exemplu clar al preocupării companiei pentru reducerea impactului asupra mediului. În plus, prin implicarea activă în acțiuni de împădurire și curățare, precum participarea anuală la inițiativa “Let’s Do It Romania“, Bosch contribuie la conservarea și îmbunătățirea mediului înconjurător, consolidându-și astfel rolul ca lider în domeniul sustenabilității și responsabilității ecologice.

În ceea ce ține de sprijinul adus în comunitatea locală, compania se implică activ de ani de zile în proiecte precum construirea de case pentru cei nevoiași, în parteneriat cu organizația Habitat for Humanity. De asemenea, Bosch contribuie la renovarea și echiparea școlilor din bugetele destinate echipelor de team building și nu numai, asigurând un mediu educațional mai bun pentru copiii din comunitate. Participarea la evenimente caritabile precum „Cursa de Rățuște”, taberele Yuppi Camp și alte acțiuni similare arată dedicarea companiei în sprijinirea cauzelor sociale și comunitare.

În acest moment de sărbătoare și recunoaștere a realizărilor impresionante ale Bosch în Cluj, putem afirma cu încredere că acest deceniu de activitate a reprezentat un capitol semnificativ în evoluția tehnologică a orașului nostru și a întregii țări. De la înființarea celor două entități Bosch în 2013, și până în prezent, am fost martorii unui parteneriat prosper între Bosch și comunitatea locală. Acesta a adus dezvoltare, inovație și oportunități pentru ingineri, tineri absolvenți și pentru toți cei pasionați de tehnologie.

În plus, angajamentul lor față de responsabilitatea socială a făcut o diferență semnificativă în viața locuitorilor județului, oferindu-le un mediu mai sigur și mai sustenabil. Cu 10 ani de succes în Cluj, ne uităm cu entuziasm la viitor și la modul în care Bosch va continua să fie un lider în inovație și tehnologie în comunitatea noastră și dincolo de ea. La mulți ani, Bosch în Cluj, și la încă un deceniu de excelență!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!