#ClujLife Office Takeover la ING Hubs: Dezvoltarea într-o companie care-ți oferă o carieră, nu doar un job

Home $ Articole $ #ClujLife Office Takeover la ING Hubs: Dezvoltarea într-o companie care-ți oferă o carieră, nu doar un job

by | May 13, 2024 | Articole, Office Takeover

ING Hubs reprezintă ”inima” dezvoltării software în cadrul ING Group. Într-o lume bancară în continuă schimbare, ING Hubs a apărut pentru a consolida eforturile globale de dezvoltare a software-ului în grupul ING și pentru a aduce o abordare unificată și profesională în crearea și implementarea aplicațiilor bancare. De-a lungul anilor, această divizie și-a extins domeniul de activitate, concentrându-se nu doar pe dezvoltarea software-ului, ci și pe alte aspecte esențiale, cum ar fi compliance-ul, IT risk-ul și operațiunile bancare.

Când am început demersurile pentru realizarea acestui Office Takeover la ING Hubs, o parte din procesul de documentare a constat în a sta de vorbă cu o parte dintre membrii echipei ING Hubs din Cluj-Napoca. Acum, când m-am așezat cu laptopul cu scopul de a pune pe „hârtie” o frază-cheie care surprinde esența ING Hubs așa cum am regăsit-o în biroul lor de pe strada Teodor Mihali 62 din Cluj-Napoca, mă gândesc la ce discutam cu Virgil Năstase (IT Area Lead în cadrul ING Hubs): „Dacă scopul e limpede și oamenii sunt buni, atunci lucrurile se leagă de la sine.”

În felul acesta pare că s-au legat lucrurile și pentru ING Hubs, un proiect ale cărui baze au fost puse în 2015 în București și care a ajuns în prezent să numere în jur de 1600 de angajați.

Biroul din Cluj a fost deschis în 2022 și de atunci până astăzi a ajuns să adune sub aceeași umbrelă un număr de aproximativ 50 de angajați pasionați de ceea ce fac, într-un mediu de lucru care-i face să se simtă puși în valoare și care le oferă constant perspective pentru a evolua.

Valorile fundamentale care ghidează activitatea echipei, așa cum le-am cunoscut noi, includ transparența, colaborarea, inovația și angajamentul față de excelență. Aceste valori contribuie la crearea unei culturi organizaționale vibrante și motivate.

Înainte de a trece la partea mai serioasă, vă recomandăm să vă uitați și la vlog-ul prietenilor de la AM O STARE:

Virgil Năstase: „ING Hubs caută oameni talentați. Ne dorim să-i angajăm, să-i creștem și facem tot posibilul să-i punem în contextul potrivit să reușească.”

Virgil lucrează alături de ING Group de peste 25 de ani; până și pe el îl surprinde asta, fiindcă nu și-a propus neapărat să rămână în aceeași companie pe o perioadă atât de îndelungată. El a fost acolo încă de la începuturile intrării ING Group pe piața din România; își amintește și acum că a fost o dată când în bancă nu activau mai mult de 300 de angajați.

În 2016, un an mai târziu după deschiderea ING Hubs în România, el a migrat dinspre zona de infrastructură IT specifică băncii locale înspre zona pe care și-a dorit încă din liceu să activeze: programare. Simte că lucrurile s-au potrivit foarte bine pentru el, din acest punct de vedere. E de părere că a fost omul potrivit, la locul și la momentul potrivit. Rolul pe care el îl are astăzi în cadrul ING Hubs nu s-a schimbat complet, dar a evoluat odată cu el.

„Jobul meu se cheamă IT Area Lead. Lucrez cu mai multe echipe de dezvoltare și livrăm împreună un proiect (sau mai multe). Responsabilitatea mea e să mă asigur că avem echipele respective și că livrarea funcționează corect și corespunzător așteptărilor.” – Virgil

Deși e stabilit în București, el face naveta deseori la Cluj-Napoca. Atunci când ajunge în Cluj-Napoca se bucură să vadă felul în care se sudează echipa încet, dar sigur.

„În 2022, când treceam pe la birou, nu prea găseam pe nimeni pe-acolo. Între timp lucrurile s-au schimbat și avem un nucleu de colegi cărora le face plăcere să se întâlnească, atât la birou cât și în afara lui.” – Virgil

Știind că numărul total al angajaților pe care ING Hubs îi are în România este de 1.600 de persoane, în timp ce numărul membrilor echipei din Cluj-Napoca se învârte în jurul a 50 de persoane, l-am întrebat pe Virgil despre această diferență numerică; răspunsul a fost simplu: „nu am recrutat niciodată la număr – nici în București, nici în Cluj. Suntem constant în căutare de oameni talentați pe care să-i aducem în echipa noastră, dar ținem foarte mult la calitate și principii.”

„Dacă vrei să te angajezi la ING Hubs, ar trebui să te aștepți ca acesta să fie un job pe termen lung. Nu e un job pe care să-l iei pentru un an. Lucrurile sunt destul de complexe: îți ia un pic de timp să-nțelegi ce și cum se întâmplă. ING e o companie în care să-ți poți construi o carieră.” – Virgil

Atunci când aducem un coleg nou în echipă, avem grijă de el atât din perspectivă salarială, cât și din cea evoluției sale profesionale.

De aceea, ei caută persoane cărora să le facă plăcere să lucreze în echipă, persoane pozitive și pasionate, care să aibă și doza necesară de know-how tehnic. În schimb, ei promit să ofere stabilitate, respectarea echilibrului dintre viață personală și viață profesională, precum și un drum pavat înspre construirea unei cariere.

Darius, Java Developer: „Nu lucrez ca să termin sarcina, ci ca să învăț cât mai mult.”

La doar 21 de ani, Darius este cel mai tânăr membru al echipei ING Hubs din Cluj-Napoca. El s-a alăturat echipei încă din 2022, la doar 19 ani, când își încheia primul an de studii la Facultatea de Business de la Universitatea Babeș-Bolyai.
Cu o formare în chimie industrială la liceu, Dragoș a făcut tranziția către domeniul tehnic al programării încă din liceu: a început să învețe, în perioada în care se pregătea pentru bacalaureat, în paralel, și programare alături de un prieten care activa deja în domeniul IT.

Alegerea sa de a studia la o facultate care să îi ofere flexibilitatea de a lucra în paralel cu jobul a fost deliberată, făcându-l să evite o dedicare exclusivă către studiul tehnic.

La ING Hubs, Darius își desfășoară activitatea ca dezvoltator Java, concentrându-se pe procesarea datelor clienților. Inițial, s-a confruntat cu provocări legate de adaptarea la un proiect de amploare, dar astăzi își propune să exploreze și aspecte care depășesc sfera sa de activitate obișnuită.

Chiar dacă are opțiunea de a lucra de acasă, Darius preferă să vină la birou. Având 21 de ani, i se pare c-ar fi prea devreme să se izoleze de bunăvoie acasă, cu laptoptul său și cu munca. Așa că exploatează la maximum biroul și ambianța pe care ING Hubs i-o pune la dispoziție acolo.

„Știu că eforturile depuse acum vor aduce beneficii în viitor. Implementarea programului de lucru de patru zile pe săptămână îmi vină mănușă. Vinerea, când sunt liber, îmi pot permite să mă relaxez după patru zile de muncă intensă. Și, de regulă, atunci joc volei, plec în drumeții sau fac alte sporturi care mă ajută să mă detașez.” – Darius

Ceea ce Darius iubește cel mai mult la activitatea sa din cadrul ING Hubs este că simte că organizația îl ascultă ca angajat și că, într-o formă sau alta, îi răspunde tuturor nevoilor pe care ar putea să le aibă la locul de muncă.

„Se organizează multe poll-uri prin care putem să ne exprimăm opinia. Ni se cere feedback în mod constant. Biroul e un mediu cald, în care-ți face plăcere să te afli și să lucrezi. Ai opțiunea să lucrezi pe o varietate mare de proiecte; atunci când simți că nu mai poți să avansezi pe proiectul pe care ești, poți alege să te muți pe altul și așa mai departe.” – Darius

Andreea, Java Developer: „În timpul pauzelor de cafea, când mergem împreună la masă, relațiile dintre colegi se consolidează.”

Andreea a pornit pe acest drum al programării după ce și-a finalizat studiile de licență și masterat în Cluj-Napoca. Încă din timpul universității, a avut ocazia să facă un internship care i-a deschis poarta către lumea IT-ului, iar din 2014 s-a dedicat acestei industrii pline de provocări.

Anul 2022 a marcat începutul colaborării sale cu ING Hubs, o etapă ce a debutat pe baza unei recomandări din partea unui coleg. În ciuda provocărilor unei schimbări de mediu profesional, Andreea a descoperit că așteptările sale și realitatea s-au aliniat ușor.

„La ING Hubs, apreciez cu adevărat faptul că am descoperit oameni deschiși la colaborare, lipsa unei ierarhii stricte, accesul la diverse sesiuni de training la care pot participa la discreția mea și posibilitatea de a-mi dezvolta cariera în ritmul și direcția dorite, având în același timp susținerea deplină a companiei.” – Andreea

În ultimii doi ani, a lucrat ca dezvoltator Java, concentrându-se pe o aplicație care gestionează trimiterea de notificări prin email, SMS și push notifications. Este un rol care îi oferă șansa de a crește și de a se dezvolta atât personal, cât și tehnic. Visează să se îndrepte spre arhitectura sistemelor IT în viitor, iar mediul de lucru pozitiv și oportunitățile de avansare din companie îi susțin acest obiectiv.

Software-ul la dezvoltarea căruia lucrează Andreea este global, adaptabil pentru utilizare în diverse țări. Echipa lor este integrată în mai multe culturi, lucru care o încântă. În curând, va colabora și cu colegi din Australia.

Deși lucrează predominant de acasă, unde se simte confortabil și este productivă, ea știe că interacțiunile cu colegii sunt esențiale. Ei se întâlnesc la birou pentru socializare și construirea relațiilor, dar colaborarea lor se bazează și pe munca la distanță, cu colegi din București și din alte locuri.

„Astfel de momente sunt vitale pentru a menține un mediu de muncă pozitiv, chiar și atunci când lucrăm remote.” – Andreea
Echipa proiectului lor, deși în plină dezvoltare, numără între 40 și 80 de persoane. Pun accent pe relațiile pozitive și pe suportul reciproc, indiferent de distanța fizică.

Adrian: „Dacă vrei să te angajezi la ING Hubs, ar trebui să știi c-o să găsești o comunitate aici.”

Adrian, în vârstă de 30 de ani și rezident al Clujului de peste șapte ani, este Feature Engineer la ING Hubs de doi ani și jumătate.

„Rolul meu în cadrul ING Hubs este de Feature Engineer, concentrându-mă pe designul soluțiilor, inclusiv micro-servicii, modele de integrare și design de API-uri. Ce-mi place (poate) și mai mult decât ceea ce fac propriu-zis la job este posibilitatea de a-mi împărtăși cunoștințele în cadrul echipei.” – Adrian

În timpul său liber, Adrian se relaxează jucând FIFA, frecventând sala de sport și, recent, și-a descoperit pasiunea pentru Bachata. L-a ajutat mult introducerea programului de lucru de patru zile pe săptămână: așa se bucură de și mai mult timp liber ca să-și exploreze pasiunile și interesele personale.

Cu studiile absolvite la Glasgow, în domeniul fizicii și astro-fizicii, Adrian a găsit un drum profesional ce s-a îndepărtat de ceea ce a studiat inițial. Cu toate acestea, alegerea de a reveni în România a fost una conștientă și dorită: a vrut să fie mai aproape de orașul său natal – Bistrița –, de familie și de prieteni.

Intrarea lui Adrian în echipa ING Hubs a venit ca rezultat al unei invitații de pe LinkedIn primite de către Adrian, într-un moment în care căuta o nouă provocare profesională, după patru ani petrecuți la primul său loc de muncă din România. Deși era angajat activ în discuții cu mai multe companii, interviul cu ING Hubs l-a impresionat cel mai mult.

Inițial, a avut o discuție preliminară cu echipa de resurse umane, urmată de o parte tehnică și, în cele din urmă, un interviu final prelungit. Fiind printre primii angajați ai ING Hubs în Cluj-Napoca, Adrian a fost martorul creșterii rapide a echipei în oraș, de la doar câțiva membri la peste 40.

„Când pornești pe acest drum, cred că un nivel minim de background tehnic poate să te ajute enorm. Am avut și colegi începători care nu aveau neapărat acest background, dar drept urmare, le recomandam un training la care să participe în cadrul companiei ca să înțeleagă exact ce și cum și, pornind de acolo, îi direcționam ulterior pe diferite proiecte ca să înceapă să învețe.” – Adrian

Deși echipa sa este în principal din București (iar Adrian lucrează cu ei de la distanță), el și colegii săi din Cluj se adună periodic pentru diverse activități recreative, cum ar fi seri de film, seri de pizza sau ieșiri după program. Chiar și cu colegii din București, se întâlnesc o dată pe an la team-building-uri organizate de companie.

Discuția cu Adrian a fost ultima din seria întâlnirii cu persoanele din echipa ING Hubs. În timpul petrecut împreună cu ei ne-am convins că această divizie a ING Group nu oferă doar locuri de muncă, ci și oportunități de dezvoltare profesională și personală. De la tinerii entuziaști care își încep cariera în programare până la profesioniștii cu experiență, toți membrii echipei au apreciat mediul de lucru deschis, susținerea oferită și oportunitățile de creștere.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!