Teatru în Cluj – ce variante ai când vrei să vezi o piesă de teatru

Home $ Articole $ Teatru în Cluj – ce variante ai când vrei să vezi o piesă de teatru

De multe ori când stai așezat în mijlocul patului, lipsit de speranță că mai poți găsi vreo activitate care să ți se pară interesantă în Cluj-Napoca, înseamnă că nu ai verificat lista reprezentațiilor de artă dramatică desfășurate în oraș în acel moment. Desigur, nu vreau să sugerez faptul că teatrul este o posibilitate de petrecere a timpului liber doar atunci când te plictisești, ci din contră, îmi doresc să accentuez nenumăratele opțiuni pe care le ai atunci când consideri că nimic nu îți mai e pe plac. Instituțiile și companiile teatrale nu sunt puține în comunitatea clujeană, iar fiecare în parte vine cu producții admirabile, mai vechi sau mai noi, în spații clasice sau neconvenționale. Pentru o viață culturală sănătoasă, consumați lunar cel puțin un spectacol de teatru la unul (sau mai multe) dintre centrele propuse mai jos.

Nu mai e niciun secret faptul că teatrul era foarte la modă în secolul trecut. Oamenii îmbrăcau cele mai frumoase haine și vizionau cu mare interes jocul actorilor. Fie că ești un împătimit al reprezentațiilor scenice, sau abia le descoperi, te poți întoarce oricând în lumea aristocrației de altă dată la Teatrul Național „Lucian Blaga”. Vei fi întâmpinat de o sală de spectacol impresionantă și de actori profesioniști care îți vor transmite un amalgam de sentimente. Producțiile teatrale sunt diverse, menite să satisfacă fiecare gust. Astfel, poți alege între spectacole clasice, moderne sau contemporane, provenite din spațiul românesc, dar și din cel internațional. Programul lunar poate fi consultat aici. Prețul biletelor pornește de la 10 lei și poate să ajungă până la 60 lei, în funcție de spectacol și de locul ales în sală. Elevii și studenții beneficiază de reducere, iar ei vor trebuie să plătească doar 10 lei. Pensionarii au posibilitatea să achiziționeze un bilet cu 15 sau 20 lei. De asemenea, poți opta pentru unul dintre tipurile de abonamente lunare.      

Teatrul Maghiar de Stat, de asemenea, face parte din rândul pilonilor culturali ai orașului Cluj-Napoca. Cea mai veche companie de teatru în limba maghiară își exercită activitatea încă din 1792, iar de-a lungul anilor a pus în scenă spectacole clasice și contemporane, din literatura ungară și din cea universală. În ziua de azi, orice spectator este așteptat să-i treacă pragul, indiferent de naționalitate. Piesele se joacă în limba maghiară, însă majoritatea au subtitrare în limba română, pentru ca un public larg să aibă acces la reprezentații. Cei curioși pot descoperi aici programul teatrului. Pentru un bilet întreg va trebui să plătești 35 lei sau 40 lei, în funcție de formatul spectacolului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de bilete reduse la 20, respectiv 25 lei.

În curtea de la numărul 4 de pe strada Petőfi Sándor, a luat naștere cu 5 ani în urmă Reactor, teatru independent și spațiu contemporan de manifestare pentru diferite forme artistice. Spectacolele desfășurate aici pot fi numite oricum numai nu comune ori plictisitoare, căci tratează teme sociale actuale într-o abordare critică și izbitoare, menite să-ți deschidă ochii. Publicul are motive să viziteze Reactor și în afara programului actorilor, căci aici se organizează adesea expoziții. De asemenea, funcționează și o mică bibliotecă, de unde doritorii pot împrumuta cărți legate de lumea teatrului. Nici cei mici nu sunt uitați. Platforma Mini Reactor propune săptămânal o serie de spectacole, ateliere și activități pentru copii. Cât despre ce se joacă luna aceasta la Reactor, găsiți aici. Prețul unui bilet întreg variază între 25 și 30 lei. Tariful redus pentru elevi, studenți și pensionari este de 15 lei. Pentru spectacolele Mini Reactor suma pe care va trebui să o plătești este de 10 lei.

Fabrica de Pensule este tot ce ai nevoie pentru o ieșire din cotidian. E adevărat, vei fi întâmpinat de o veche clădire industrială, însă interiorul și activitățile desfășurate aici te conving să revii mereu cu multă curiozitate. În 2009, fosta fabrică s-a transformat în casa artei contemporane, deoarece aici au loc periodic expoziții, discuții și întâlniri culturale, proiecții de film, ateliere, concerte și multe alte evenimente asemănătoare. Zona teatrului este și ea reprezentată în cadrul organizației independente. Spectacolele desfășurate sunt sincere, prezintă poveștile societății actuale fără ascunzișuri și îți dau temă de gândire pentru atunci când pleci acasă. Pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte ale Fabricii de Pensule, nu ezita să consulți calendarul. Biletele costă 20 lei, preț întreg și 12 lei, preț redus.

O mână de oameni talentați și pasionați de artele spectacolului au pus baza Create.Act.Enjoy, companie de teatru independent activă atât în programe educaționale, cât și de sănătate. Producțiile artistice pe care le gândesc și pe care le aduc în fața publicului cuprind un spectru larg de spectacole precum: devised theatre, teatru-dans, teatru alternativ sau spectacole de tip performance. Toate reprezentațiile au acel ceva, te captivează de la primele replici ale actorilor și îți prezintă puncte de vedere la care nu te-ai fi gândit niciodată până atunci. Create.Act.Enjoy sunt implicați în comunitate prin derularea unor proiecte de dezvoltare personală, precum ateliere creative, dar și prin programul „Terapie prin Artă”, care constă în desfășurarea unor activități artistice în mai multe spitale clujene. Fii pe fază pentru noile lor evenimente. Prețurile biletelor pornesc de la 15 lei.

Cam așa încep toate companiilor de teatru independent: o trupă cu mult curaj și viziune își deschide propria organizație, creează spectacole originale pe care le promovează în rândul oamenilor, apoi așteaptă publicul la reprezentații pentru a-l uimi cu jocul scenic. Desigur, procesul e mult mai lung, iar cel mai bine cunoaște acest lucru trupa maghiară Váróterem Projekt. Actorii au înființat Zug.zone, un spațiu cultural independent unde se desfășoară spectacole de teatru, dar și sesiuni de open jam. Important de menționat este faptul că unele producții se joacă în limba maghiară, însă au subtitrare în limba română. Pentru mai multe detalii, aruncă o privire în program. Un bilet întreg costă 20 lei, iar un bilet redus, 12 lei.

Teatru într-un spațiu neconvențional. Așa se definește Teatrul de Club. Actorii acestei organizații culturale își doresc să aducă publicul mai aproape, să-l îndepărteze de ideea conform căreia la spectacole te duci îmbrăcat doar la cămașă și să-i ofere puțin din gustul complex al artelor dramatice contemporane. Reprezentațiile se desfășoară într-un loc atipic, mai cu seamă mansarda de pe strada Napoca 15. Pe lângă spectacole de teatru, aici au loc și sesiuni de stand-up comedy, dar și concerte. Gata pentru distracție? Vreau să cred că răspunsul este da, așa că te las să verifici evenimentele viitoare. Prețul unui spectacol este de 30 lei.

Copiii pot explora și ei lumea artelor spectacolului la Teatrul de Păpuși „Puck”. Centrul cultural a luat naștere în 1950, iar de atunci a susținut peste 300 de premiere. Producțiile montate sunt divizate în două compartimente, română și maghiară. Cei mici sunt așteptați să descopere poveștile copilăriei și personajele fantastice bine cunoscute în cadrul unor spectacole în care actorii principali sunt reprezentați de marionete simpatice. Bineînțeles, nu lipsesc nici artiștii costumați. Cei mari au toate motivele să facă o vizită teatrului Puck, fiindcă au ocazia să se întoarcă în universul basmelor și să asiste la o reprezentație inedită. Viitoarele stagiuni vor fi anunțate pe site. Biletele pentru copii costă 10 lei, iar cele pentru adulți, 15 lei. Un abonament cu 6 intrări valorează 50 lei. Grupurile organizate vor trebui să plătească doar 7 lei.

În cele din urmă, povestim câteva cuvinte despre platforma teatruincluj, cea mai importantă atunci când vrei să fii la curent cu cele mai noi spectacole de teatru desfășurate în Cluj. Aici găsești programul pentru majoritatea instituțiilor și companiilor culturale amintite anterior, astfel încât nu e nevoie să le chiar verifici pe fiecare în parte. Clienții fideli ai teatrului sunt răsplătiți cu intrări gratis la evenimente prin intermediul cardului INTERDEPENDENT. Cardul se eliberează prin completarea acestui formular, iar odată ce bifezi toate căsuțele, vei beneficia de un spectacol gratuit la oricare dintre teatrele partenere. Încă un motiv pentru care să mergi mai des la astfel de activități educative.     

Acum pot spune că mă pregătesc de încheiere, dar nu înainte de a-ți recomanda să urmărești și pagina de Facebook a Casei de Cultură a Studenților. În această instituție au loc adesea spectacole de teatru invitat, unde poți cunoaște actori cu renume național. Dacă reflectăm asupra universului dramaturgic clujean, ajungem la următoarea concluzie: Opțiuni există pentru fiecare gust, numai timp să fie.

Tu când ți-ai propus să vezi o piesă de teatru?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!