20 festivaluri din România pe care să nu le ratezi în 2019

Home $ Articole $ 20 festivaluri din România pe care să nu le ratezi în 2019

by | Feb 26, 2019 | Articole, Festivaluri

Cum a dat prima rază de soare, cum am și început să mă vizualizez dansând și relaxându-mă pe la festivaluri. I am a simple girl, I like to have fun. Și ce noroc pe mine că am nimerit într-o perioadă a existenței în care am de unde alege, parcă tot mai multe opțiuni am de la an la an. Dacă ar fi după mine, pe toate 20 le-aș bifa, fără să țin cont de câți kilometri trebuie să merg până acolo, unde trebuie să dorm, cine e pe scenă sau care e focusul evenimentului. Doar că în momentul în care se dă startul, mândrele festivaluri curg pe bandă rulantă, unele derulându-se chiar în același timp, deci se cer a fi făcute niște alegeri.

Eu vă prezint cele mai importante opțiuni pe care le aveți în 2019, scap și câteva nume din line-up și detalii picante acolo unde au fost anunțate și voi decideți unde țopăiți sau aplaudați de pe scaune. Ideea e să fie cu distracție și zâmbete, atât. Dacă e și toată gașca de prieteni, cu atât mai bine. Dacă nu, #ridingsolo și vă faceți gașcă la fața locului.

25 aprilie – 1 mai. Nu poate fi decât Sunwaves Festival – Spring Edition, mai exact, cea de-a 25-a întâlnire de la malul mării, Mamaia – Constanța. Anul trecut a fost primul pe care l-am bifat și a fost un start grozav al sezonului, nimic nu se compară cu momentul în care răsare soarele dintre valurile mării, muzica-ți ține companie și nu poți simți nimic altceva decât vântul călduț pe față și toate sunetele care te înconjoară transformându-se în cea mai înaltă formă de liniște, ce-ți circulă prin fiecare fibră. Vă sfătuiesc prietenos să alegeți să petreceți pe timp de zi, parcă altul e vibe-ul. Printre artiștii anunțați până acum se numără Arapu, Bill Patrick, Cap, Cezar, Loco Dice, Marco Carola, Nastia, Neverdogs, Priku, Ricardo Villalobos, SIT, Seth Troxler, Suciu, tINI și The Martinez Brothers. Momentan sunt puse spre vânzare cel de-al doilea val de bilete, la prețul de 299 lei, le puteți achiziționa direct aici. Nu lăsați problema cazării pe ultima sută de metri pentru că, fiind și weekend-ul cu 1 mai, s-ar putea să trebuiască să căutați și-n gaură de șarpe ca să găsiți ceva pe placul vostru.

31 mai – 9 iunie. Să faci un articol cu festivaluri de neratat și să nu incluzi pe listă TIFF-ul, m-ar transforma automat într-un om cu foarte puține idei bune în fața voastră. Cea de-a 18-a ediția a Festivalului Internațional de Film Transilvania își așteaptă publicul mai nerăbdătoare ca oricând, mai ales având în vedere recordurile stabilite în anul precedent. Început și încheiat cu proiecții sold out, cel mai mare eveniment din România dedicat filmului și industriei cinematografice a atras în 2018 peste 135.000 de participanți. Pe cel mai mare ecran din România și în cele 13 spații‑partenere au rulat 227 producții – 178 de lungmetraje și 49 de scurtmetraje sosite din toată lumea. Pentru a le urmări, spectatorii au achiziționat aproape 95.000 de bilete, marcând o creștere de 5,7% față de ediția anterioară. Peste 1.000 de invitați români și străini au fost prezenți la evenimentele organizate la Cluj în cele 10 zile de festival. Rezultatele finale indică mai mult de 50 de evenimente sold out.
Printre filmele confirmate în programul de anul acesta se numără The Realm, Belmonte, My Masterpiece, Never look away, Rojo, dar și altele care vă vor cuceri cu siguranță. Ne vedem în fața ecranelor!

13 – 16 iunie. Dacă avem muzică și filme, putem adăuga și sportul, să fie un trio frumos. Sports Festival continuă în 2019 cu câteva propuneri destul de interesante. În primul rând avem întâlnirea dintre echipa României și cea a Italiei, mai exact a Simonei Halep și Marius Copil cu Flavia Pannetta și Fabio Fognini, ce va cuprinde 3 meciuri: simplu feminin, simplu masculin și dublu mix. Biletele s-au pus deja în vânzare pe site-ul festivalului. Mai apoi, seria evenimentelor va continua cu meciul aniversar al Universității Cluj, care anul acesta împlinește 100 de ani de la înființare. Prima ediție Sports Festival a însemnat 4 zile cu 20 de sporturi disponibile gratuit, 2 meciuri demonstrative de nivel mondial și peste 100 de sportivi de performanță, legende, campioni, prezenți la Cluj. Evenimentul este o inițiativă unică în România și este menit să ofere oportunități prin care publicul să se apropie de sport într-un mod activ. Voi ați participat la reprezentațiile din 2018?

27 iunie – 1 iulie. Și pentru că oricât am vrea nu putem sta prea mult timp departe de marea albastră, ne întoarcem la Constanța, mai exact în Comuna Tuzla, unde are loc Dakini. Organizatorii au mărturisit că atunci când au pornit acest proiect, totul a fost un experiment. Un an mai târziu, drumul le-a fost pavat de aventuri magice. Iar acum, ei bine acum va fi ceva excepțional. Primul val de artiști cuprinde nume precum Aes Dana, Ajja, Avalon, Brando Lupi, CloZee, Deep Forest & Gaudi, Eat Static, Istvan Sky, Luigi Tozzi, Maayan Nidam, Marcus Henriksson, Sonic Species și Tribali, urmând ca foarte curând să mai apară și alții. Prețul biletelor pornește de la 210 lei și include accesul la cele 4 zile de party, clase de yoga și workshop-uri, camping, parcare și apă. Va exista un autobuz care va asigura transportul de la Tuzla până la poarta festivalului. #weareskydancers

4 – 7 iulie. După ploile pe care le-a îndurat anul trecut timp de 9/11 zile, Jazz in the Park revine cu o nouă ediție, pe parcursul a mai puține zile de data aceasta, focusată mai mult pe tot ce se întămplă în Parcul Central. Organizatorii vor anunța curând revealing-ul campaniei “Nu ești obligat, dar e bine să o faci”, cât și alte noi detalii.
În cadrul acestui festival am redescoperit împreună muzica și orașul, am avut sute de concerte în Parc, pe malul Someșului, în Armătura, la Bogata, la Pata Rât, în Opera Maghiară, la Muzeul de Artă, în cluburi și pe străzile Clujului, reinventând rând pe rând toate locurile. Ne-am scos prietenii din case, am stat sub umbrele, am fost cu toții acolo. Credem că noi, cei care am participat la festival am fost cei care le-am oferit motto-ul ediției de anul acesta – Jazz in the Park, timp pentru prieteni. Noi și încăpățânarea cu care le-am stat alături în ultimii 6 ani. Urmează a șaptea ediție, iar momentan știm doar că o să fie cea mai bună de până acum, ca în fiecare an. Vă ținem la curent, suntem cu ochii pe faptele organizatorilor, nu vă faceți griji.

4 – 7 iulie. Constanța, la malul Mării Negre. Cel mai mare festival pe plajă din România, Neversea va ajunge în 2019 la cea de-a treia ediție și promite cele mai frumoase apusuri, cele mai intense răsărituri, dar și experiențe unice și artiști în premieră în România. G-Eazy, Jessie J, Afrojack, Lost Frequencies, Steve Aoki, Rudimental Dj, Jamie Jones, Tale of Us, Andy C, Wilkinson DJ Set, Flux Pavilion, Chinese Man și Subfocus DJ Set sunt primele nume din line-up-ul festivalului. Vom avea 7 scene, unii dintre cei mai îndrăgiți artiști ai momentului și ore nenumărate de distracție. Momentan sunt puse în vânzare bilete la prețul de 499 lei plus taxe, iar prețul final al abonamentelor pentru festivalul NEVERSEA, ediția 2019, va fi de 599 de lei plus taxe. Grab yours while it is hot!

11 – 14 iulie. Save the date for the music, the outdoors, the experience. Music Outdoor Experience, cunoscut și ca simpaticul MOX vine în 2019 cu ediția cu numărul 8. După ce în 2018 festivalul a fost sold-out, anul acesta își dorește să se remarce considerabil față de anii anteriori, motiv pentru care au și ales ca temă cele 3 elemente în jurul căruia este construit întregul concept MOX. Participanții vor avea ocazia să trăiască în totalitate experiența unei excursii cu cortul la munte, excursie transformată într-un festival aparte, în aceeași locația pe care o știți deja, la Coada Lacului Drăgan, în Valea Drăganului. Utah Jazz, Silent Strike, Quidrop, Cosmos Tone sunt doar câțiva din cei peste 50 de artiști care vor întregi line-up-ul. Pentru fiecare bilet cumpărat, ei promit că vor planta 10 arbori la Valea Drăganului într-o pădure nouă. Biletele Early Bird au fost puse deja în vânzare la prețul de 95 lei în număr limitat. Acestea pot fi achiziționate de aici. Campingul și transportul de la parcare la festival și înapoi sunt incluse în prețul biletului, pe principiul că ei nu te taxează să-ți pui cortul în câmp.

11 – 14 iulie. Se pare că va trebui să alegem munții în care fugim să ne pierdem printre copaci, raze de soare și muzică, pentru că Gărână Jazz Fest are loc în aceeași perioadă ca și MOX, dar în munții Banatului. Comunitatea iubitorilor de jazz open-air se pregătește așadar pentru patru zile pline de muzică, libertate și descoperire alături de saofonistul norvegian Jan Garbarek, pianistul și compozitorul german Rainer Bruninghaus, basistul de origine braziliană Yuri Daniel și percuționistul Trilok Gurtu, aceștia fiind cei care deschid lista artiștilor din 2019. La ediția din acest an, concertele se vor desfășura pe trei scene: în Poiana Lupului, Biserica Catolică din satul Văliug și Hanul La Răscruce, locul în care a avut loc chiar prima ediție a festivalului, în urmă cu 22 de ani. Există loc de camping, sătenii sunt prietenoși dacă aveți nevoie de transport, iar arealul festivalului este unul sălbatic și demn de descoperit în profunzime, la pas sau cu bicicleta, așa că iubitorii de natură vor fi în extaz aici. Puteți opta pentru un bilet de o zi (85 lei), un abonament de 3 zile (240 lei, disponibil vineri, sâmbătă și duminică) sau un abonament full access (300 lei). Achiziționați-le aici.

11 – 15 iulie. Și, vă vine să credeți sau nu, mai avem unul. Tot atunci. Și decizia nu-i deloc ușoară. Waha Festival continuă aventura și ne invită la cea de-a 8-a ediție, la Bățanii Mari, în mijlocul naturii, sub cerul senin și plin de stele. Anul acesta, întregul concept este legat de celebrarea și onorarea sursei vieții pe pământ, de la rădăcini care dau naștere copacilor, la ouă care poartă păsări, până la pântecele ce ne este adăpost până ieșim în lume. Vorbim despre puterea creației și energia, o energie care ne oferă echilibru și armonie, dar și care ne ajută să avem un mare impact în societate. Vor exista 5 scene de unde vor răsuna ritmuri live și electronice, jam sessions, techno și psy într-unul din cele mai bune line-up-uri pe care ei l-au oferit până acum. Nu lipsește zona de expoziții, Luminishul și ale sale workshop-uri, spațiul dedicat copiilor și relaxări, toate sunt prezente și interconectate pentru câteva zile de neuitat, departe de lume, de semnal, doar aproape de voi. Free parking, free camping, free showers, free love. Biletele se vor pune în vânzare începând cu data de 1 martie.

17 – 21 iulie. Florence and The Machine, Thirty Seconds to Mars, Bring me the Horizon, Boys Noize, The Vaccines, Sofi Tukker, dacă încă nu știți despre ce vorbesc, stați acasă, nu sunteți fani adevărați. Electric Castle ne propune anul acesta un line-up care sună foarte promițător, pe mine oricum nu m-a mai interesat absolut nimic după primul nume anunțat, putea să fie și Barack Obama, căci pur și simplu nu aș mai fi avut entuziasm în mine. Anul acesta ne adunăm din nou la Castelul Banffy pentru o experiență inedită, ce-și propune să aducă laolaltă arta, tehnologia, arhitectura și natura, dar și să rupă granițele dintre muzica electronică și reggae, mainstream și subculture. Abonamentele pentru Electric Castle 2019 se pot cumpăra începând cu prețul de 599 lei (General Access Pass), prin Bonțida încă se mai găsesc case care vă așteaptă să le transformați în locuințe pe perioada festivalului, eu zic că va fi o ediție despre care vom povesti nepoților și strănepoților. Să fie cu soare, ploaie și multă voie bună între ele!

24 – 30 iulie. De la castel pornim iarăși spre apă, mai exact la Călărași, la 3 Smoked Olives Island Festival. E visul tuturor să petrecem până-n zori pe o insulă, și bine că ne oferă și Dunărea noastră așa ceva, departe de agitația orașului. N-au scăpat niciun detaliu în legătură cu ediția din 2019, nici line-up, nici activități, doar că ne așteaptă în această locație de-a dreptul magică la datele menționate anterior. Mă tentează, mă tentează cam tare, recunosc. Aștept vești de la ei. Dacă vreți să fiți siguri că prindeți un loc pe insulă, înregistrați-vă pe site.

26 iulie. Când vezi festivaluri care reușesc să ajungă la ediții ce trec de numărul 10 mergi nu neapărat pentru că ai fi fan al muzicii pe care o promovează sau pentru locație (chiar dacă ambele sunt de luat în calcul), ci mergi să vezi ce pot face niște oameni care au atâția ani de experiență în spate. ARTmania susține anul acesta ediția cu numărul 14, fiind cel mai longeviv festival rock din România, și chiar dacă toată distracția durează o singură zi, în line-up găsim nume precum Dream Theater, Opeth, Architects, Madrugada, Wardruna și Myrkur. Iubitorii de rock și metal sunt așadar așteptați în Piața Mare din Sibiu, la o experiență ce promite și evenimente precum expoziții, proiecții de filme și workshop-uri. Biletele au fost puse la vânzare aici, la prețul de 290 lei.

1 – 4 august. Clujul explodează de culori, stiluri muzicale, outfit-uri, confetti și tot ce vreți voi pentru că are loc Untold, care vine cu ediția aniversară de 5 ani și care tocmai a anunțat primele nume din line-up. Aceștia sunt: Martin Garrix, David Guetta, Dimitri Vegas&Like Mike, Timmy Trumpet, Bastille, James Arthur, Oscar and The Wolf, Loco Dice, Solomun, Andy C, Borgore, Chase&Status, Boris Brejcha, Rusko, Tale of US și Sub Focus B2B Wilkinson, Pendulum DJ Set B2B Friction, Camo&Krooked Live, iar cât de curând va fi anunțat cu siguranță o altă rundă de artiști, căci organizatorii promit o ediție care vă depăși toate experiențele trăite de fanii evenimentului în primii patru ani. Vor exista 9 scene amplasate în perimetrul festivalului și peste 200 de artiști internaționali. Dacă nu ați apucat să puneți mâna pe niciun bilet lunile acestea, nu-i de condamnat, căci s-au vândut ca și cum ar fi fost gratis. Trebuie să știți că s-a anunțat prețul lor final – 129 euro, plus taxe și le puteți achiziționa aici. Sfatul meu prietenesc e să faceți treaba asta cât mai repede, presimt că se anunță un mare sold-out anul acesta.

10 – 11 august. În perioada aceasta suntem plecați în capitală, la Summer Well. Mai exact în Buftea, Domeniul Știrbei, unde ne vom legăna pe ritmurile celor de la The National, The 1975, Maribou State, Pale Waves, Black Honey & Tender. Chiar dacă nu am reușit încă să bifez acest festival, tânjesc după el an de an și mă rog până-n ultima clipă să mă mobilizez și să pot ajunge, mi se pare unul dintre cele mai chill evenimente din această paletă, după poveștile colegilor mei care au fost, parcă altfel bate soarele acolo. Momentan, un 2-day pass are prețul de 195 lei + 6% booking fees și poate și cumpărat de aici.

15 – 18 august. Dacă ar fi să ne ambiționăm să le luăm la rând și să nu lăsăm niciun festival nevăzut, ar trebui să fim sponsorizați serios de Red Bull, căci alte soluții nu văd. De data aceasta mergem în comuna Gornești, Mureș, la AWAKE Festival. Anul acesta, evenimentul se extinde pe durata a patru zile, oferindu-ne astfel încă o zi în care ne putem bucura de mixul eclectic dintre muzică, artă și magia Domeniului Teleki. Nu mergem singuri, căci Netsky, PussyRios, JP Cooper, Triggerfinger, De Staat, AJ Tracey și mulți alții au confirmat și ei deja prezența. Acum sunt puse în vânzare biletele de tip speed-bird, 139 lei festival pass, 169 dacă vreți și camping. Pentru mine e un must anul acesta, prea bine a arătat în 2018 în online tot ce am văzut de acolo.

15 – 18 august. Și bineînțeles că uneori Universul vrea să-ți amintească de faptul că unele lucruri pur și simplu nu sunt posibile. Așa că mai pune în aceeași perioadă de timp un alt festival la care ți-ai promis că vei fi anul acesta – Smida Jazz Festival. Good job, Universe. Deja ajuns la cea de-a 4-a ediție, Smida Jazz este un festival dedicat jazz-ului de avangardă ce se desfășoară în pitorescul sat Smida (comuna Beliș, județul Cluj – în mijlocul Parcului Natural Apuseni). Pe parcursul a 3 zile, de joi până duminică după-amiază, sunteți invitați să petreceți o mini-vacanță la munte, în cadrul căreia veți putea lua parte la tot felul de activități în aer liber și la concertele a 9 grupuri muzicale avangardiste (naționale și internaționale). Va exista și camping, food court, parcare și vor fi puse la dispoziție mijloace de transport în comun pentru deplasarea înspre și dinspre Smida. S-au gândit ei la toate. Informații despre line-up și bilete n-avem încă, dar știu eu că va fi o ediție minunată și cât de curând vom vedea anunțuri faine.

23 – 26 august. Spre rușinea mea, n-am reușit încă să ajung la Afterhills, care-i taman acasă la mine. Și nici nu are sens să vă promit că dau anul acesta o fugă până acolo, pentru că am o altă fugă programată în perioada aceea și na, îmi asum că m-am organizat prost. De obicei organizau evenimentul la începutul verii, acum l-au mutat în plină vacanță, că tot se plângea toată lumea că BAC, sesiune și alte probleme. Anul acesta lucrurile se vor a fi cu adevărat înfloritoare, după hashtag-ul care stă martor lângă denumirea festivalului – #bloom2019. Au aceeași locație, rămâne doar să sperăm că nu mai trimit rușii niciun vânt care să ia jumătate din logistică pe sus. N-au scos niciun cuvânt despre line-up până acum, dar am încredere în moldovenii mei, #localpride. Vești despre bilete așteptați aici.

30 august – 1 septembrie. Vara se încheie la DAVA Festival, la Cetatea Medievală din Sighișoara. Evenimentul a debutat anul trecut, oarecum timid, dar se pare că s-a acomodat rapid cu publicul și lumea festivalurilor, astfel încât au decis să revină în 2019 cu cel de-al doilea capitol. Având la bază un mix între muzica techno și tech-house, DAVA are aerul acela funky-industrial, iar peisajul în care se desfășoară acțiunea îi oferă nota de unicitate de care are nevoie. Vor fi două scene, Dji precum Nickk Warren, Fatima Hajji, Mahony, NUSHA, Spektre, Alex Sharp, Carkeys, dar și alții care urmează a fi anunțați. Un early bird pass, disponibil până în 30 aprilie 2019 poate fi cumpărat de aici la prețul de 109 lei și include și parcarea + campingul.

3 – 6 octombrie. Doar pentru că vara-i gata, asta nu înseamnă automat că ne retragem în bârlog și începem etape de hibernare. Nu, toate acestea se întâmplă abia după ce trece celebrul weekend în care are loc Mioritmic, festivalul care a pus Clujul pe harta evenimentelor de referință în aria muzicii electronice. Momentan au fost anunțate doar datele și nimic mai mult, dar nu cred că are nimeni emoții în privința line-up-ului, a decorului, a sentimentului dat de locația bântuită – Pădurea Hoia-Baciu. Momentan sunt disponibile bilete super early bird, la 99 lei, care am înțeles că se dau ca pâinea caldă. Așteptăm vești despre următoarea rundă și primii artiști confirmați

TBA. Chiar dacă nu au scos niciun sunet încă despre date sau locație, cei de la Picnic Fonic promit solemn pe site-ul lor că revin în 2019 ”with a stronger, better and louder summer experience for music addicts & high-vibe travelers”. Ceva mă face să cred că anul acesta vor renunța la Playa Verde așa cum au renunțat și la Pădurea Băneasa și petrecerea se mută în altă parte, dar după cum spune counter-ul de pe site, au mai rămas doar 10 zile până să aflăm cu certitudine cum stau lucrurile. Suntem cu antenele în aer.

De la BlajAlive și Revolution Festival nu am primit încă semn că ar fi up to no good anul acesta, iar nume precum Airfield, Murmur, Stardust n-au mai fost activi în online de vreun an, deci cred că e timpul să ne luăm gândul de la ei, chiar dacă anunțau că revin.

Tu ce festivaluri ai pe listă în 2019? Cât de curând revenim și cu un articol în care detaliem bugetul necesar pentru toată distracția, până atunci te poți ghida pe ce spuneam în 2017 și 2018.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!